Пускат директни полети между България и Саудитска Арабия

От следващата година започват директни самолетни полети между България и Саудитска Арабия. Самолетите ще летят между столиците София и Рияд, както и от Варна до пристанищния град Дамам. От българска страна полетите ще се изпълняват от националния авиопревозвач Bulgaria Air, а от саудитска – от нискотарифната компания Flynas.
Това ще се случи в резултат на първата транспортна спогодба между България и Саудитска Арабия, която бе подписана днес в Рияд от министъра на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на транспорта и логистичните услуги на Саудитска Арабия Салех ал Джасер.
„Спогодбата за въздушни съобщения между правителствата на двете страни създава нова правна рамка, хармонизирана с правото на ЕС, която отговаря на съвременните изисквания и условия за извършване на въздушни услуги. Това ще осигури задълбочаване на сътрудничеството в областта на авиацията и ще даде тласък за развитието на нови проекти и съвместни инициативи между нашите две страни“, заяви министър Христо Алексиев.

Българските власти са представили публични и частни проекти в областта на роботиката, изкуствения интелект, нано технологиите и логистичните услуги с дронове. Саудитските им колеги са проявили интерес към сътрудничество в областта на минното дело и автомобилостроенето.
България приема Саудитска Арабия като стратегически партньор в региона на Близкия Изток. Двете държави вече си партнират в енегийната сфера, като саудитската компания „Аркад“ построи газопровода „Балкански поток“ (продължението на „Турски поток“ на българска територия, б.р.).
Между двете държави има редовни контакти и интерес за сътрудничество и партньорството в области като икономиката, инвестициите, селското стопанство, туризма, отбраната, високите технологии, здравеопазването и др.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Саудитска Арабия предложи да ни доставя петрол и газ