Чужденци купуват като луди евтините имоти в Турция

През ноември продажбите на имоти в Турция на чужденци са скочили с близо 50% до рекордно ниво. Спадът на лирата е направил сделките значително по-евтини за хора, които купуват с твърда валута, пише Reuters. Сделките с имоти в Турция ще се сключват само в местна валута
На фона на над 20% годишна инфлация пазарът на недвижими имоти като цяло е бил оживен през ноември, като общите продажби са нараснали с 59% на годишна база до 178 814 имота, показват данните на Турския статистически институт.
В понеделник турската лира се сгромоляса до рекордно ниското ниво от 14,99 спрямо долара, с което стойността ѝ се срина наполовина през тази година.
Алтан Елмас, председател на местна асоциация на строителните предприемачи и инвеститорите в жилищно строителство, коментира, че притокът на чуждестранна валута вследствие на продажбите на жилища през 11-те месеца до ноември възлиза на около 8,5 млрд. долара.
„До края на годината можем да достигнем 10 млрд. долара. Най-голямата подкрепа за новата икономическа програма през следващия период ще дойде от продажбите на имоти на чужденци“, посочи той. Ердоган ще спасява Турция с „китайски модел“
Иранските граждани са най-многобройните чуждестранни купувачи на турски имоти, следвани от иракчани и руснаци. Продават се 71 луксозни имения на Босфора (СНИМКИ)
Най-популярното място за покупка на жилища за чужденците е мегаполисът Истанбул с 2922 продажби. На второ място е южният курорт Анталия, а на трето – столицата Анкара.