100 милиарда долара от фонда за борба с пандемията в САЩ са били откраднати

Сикрет сървис на САЩ твърди, че поне 100 милиарда долара са били откраднати от програмите, създадени в помощ на бизнеса и безработните американци заради пандемията от коронавирус, съобщи Ройтерс. Приеха плана за 2 трлн. долара, който да спаси икономиката на САЩ
Рой Дотсън, национален координатор на службата за разследването на измами в условията на пандемия, заяви пред агенцията, че оценката се основава на данни от Сикрет сървис и министерството на труда и администрацията за малък бизнес. Той заяви, че открадната сума е 3% от 3,4 трилиона долара, предназначени за помощи. 
Според агенцията, цитирана от БГНЕС, по-голямата част от сумата е била открадната в резултат на измами с обезщетения за безработица. Министерството на труда съобщи, че е възможно неправомерно да са били изплатени обезщетения за безработица на стойност около 87 млрд. долара, като голяма част от сумата вероятно е била получена чрез измама.
Тайните служби са конфискували над 1,2 млрд. долара в рамките на разследване на измами с помощи за безработица и заеми. Конгресът на САЩ прие окончателно спасителния план на Байдън
По данни на агенцията във всеки щат се водят над 900 наказателни разследвания на измами, свързани с пандемията, като вече са арестувани над 100 души.