Брокери: Цените на имотите ще продължават да растат, докато търсенето в големите градове е по-голямо от предлагането

Лъскавата фасада на новите жилищни сгради привлича купувачите. Все повече хора предпочитат новото строителство именно заради добрия външен вид на ...

Саудитска Арабия ще е домакин на Световното по футбол през 2034 година

Саудитска Арабия ще бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2034 година. Страната, чиито клубове миналото лято похарчиха близо 1 милиард долара, за да си купят най-големите футболни звезди, играещи в Европа, остана единственият кандидат за домакинството, което ще бъде факт след 11 години.

Крайният срок за подаване на кандидатури, определен от Международната футболна федерация (ФИФА) , изтече днес, 31 октомври, предаде “Ройтерс”.

Няколко часа преди крайния срок от австралийската федерация по футбол – Football Australia обявиха, че след като отговорните фактори в нея са взели под внимание всички обстоятелства, са решили да се откажат от намерението си да се борят за най-престижното и мащабно спортно състезание, сравнимо само с Олимпийските игри.

След отказа на Австралия в надпреварата остана само една страна – Саудитска Арабия. Тя наскоро получи подкрепа от Конгреса на Азиатската футболна конфедерация (AFC) и лично от нейния президент Шейх Салман бин Ибрахим Ал Халифа.

Така за по-малко от месец ФИФА успя да определи домакините на две световни първенства наведнъж. С турнира, който ще се проведе през 2030 г. в началото на октомври, тя се впусна в смел експеримент, предоставяйки домакинството на шест държави и на три континента едновременно: в Европа мачовете ще се играят в Испания и Португалия, в Африка – в Мароко, а в Южна Америка – в Аржентина, Уругвай и Парагвай.

Това решение на ФИФА беше посрещнато от мощна вълна от критики от различни футболни организации, заради риска от огромни логистични проблеми както за организаторите, така и за 48 отбора, които ще участват в първенството.

Не е трудно да си представим, че ФИФА ще бъде критикувана и за Саудитска Арабия. За втори път за период от по-малко от 12 години ще има световно първенство по футбол в държава на Арабския полуостров, където нарушаването на човешките права е често срещано явление.

От друга страна световното първенство в Катар протече безпроблемно, въпреки всички притеснения. Посетилите го футболни фенове от Европа и Северна Америка признаха, че са се чувствали доста комфортно по време на престоя си там.

От друга страна домакинството на Световното първенство по футбол през 2034 г. може да се разглежда като “черешката на тортата” в спортните приоритети на Саудитска Арабия, начертани от престолонаследника Мохамед бин Салман Ал Сауд.

Страната, която винаги е била по-встрани от спортния живот, през последните 20 години реши да си навакса пропуснатото. Така Саудитска Арабия стана домакин на Гран При на Формула 1, на големи голф турнири и боксови мачове, сред които и този преди дни, на 28 октомври, на който се изправиха един срещу друг Тайсън Фюри и Франсис Нгану.

Футболни фенове със задоволство цитират Мохамед бин Салман Ал Сауд, който обяви, че ако домакинството на престижни спортни първенства увеличава БВП на страната поне с 1%, то той няма да спира да се бори да организира подобни събития в родината си.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Ректорът на Софийския университет отчете ръст на научните публикации

проф. Анастас Герджиков

Научните публикации на изследователи от Софийския университет през последните две години са нараснали двойно, съобщи ректорът на университета проф. Анастас Герджиков на откриването на обновената лаборатория за космически изследвания във Факултета по физика. Средствата за научни лаборатории и апаратура са се повишили от нула преди години до 150 милиона лева благодарение на национални и европейски програми за финансиране, подчерта Герджиков.

Обрахме първи плодовете на членството ни в Европейския съюз. Много хора продължават да не виждат резултатите от това членство, но ние ги видяхме. Чисто институционално разкрихме поредица от институти, центрове за върхови постижения, центрове за компетентност, които вършат чудесна работа. Вторият резултат е още по-ефектен и той е, че публикациите ни нарастват със скорост, която не виждам при други университети по света. За последните две години те са нараснали с 50%.“, каза проф. Герджиков.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Кръстев разчита на гражданския сектор за национална политика за медийна грамотност

Културното ведомство инициира и ръководи дейността по изготвяне на национална политика за медийна грамотност в сътрудничество с широк кръг заинтересовани страни, сред които особено важна роля ще имат организациите от гражданския сектор.

Това обяви министърът на културата Кръстю Кръстев по време на представянето на проекта за медийна грамотност “Be MediaWise” на Института „Пойнтър“.

Той добави, че за него е чест да отбележи старта на новия проект, насочен към повишаване на медийната грамотност в България и благодари на САЩ за подкрепата, основана на подписания Меморандум за разбирателство, чрез който се засилва сътрудничеството за противодействие на недобронамерено манипулиране на информация.

Специален гост на събитието бе г-жа Елизабет Алън, заместник държавен секретар по публичната дипломация и обществените въпроси.

Сред официалните лица бяха и посланикът на САЩ у нас Негово Превъзходителство Кенет Мертен, заместник-министърът на културата Виктор Стоянов, заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър.

Министър Кръстев обяви, че в сътрудничество с европейските институции неговият екип работи и по създаването на обща рамка за медийните услуги на вътрешния пазар на Европейския съюз.

Той сподели, че между България и САЩ има извървян път в сътрудничеството в областта на медийната грамотност, а като пример посочи обучените български учители със съдействието на Комисията „Фулбрайт“.

Какво представлява Институтът “Пойнтър”?

Институтът „Пойнтър“ е изследователски център, създаден преди около 50 години в САЩ, за да помогне на журналистите и журналистиката.

Той започва двугодишен проект по медийна грамотност в България посредством своята инициатива за дигитална медийна грамотност “MediaWise” и българските си партньори. Институтът „Пойнтър“ е избран от Държавния департамент на САЩ след проектен конкурс, демонстрирайки ангажираността си и твърдата си политика към редакционната независимост, иновациите, предлагани от Института в областта на медийната грамотност, както експертизата на българските партньори по медийна грамотност.

Сумата от близо 900 000 долара безвъзмездна помощ от Държавния департамент на САЩ ще помогне на българското общество да придобие умения за откриване на невярна информация, дезинформация и да участва в информационна екосистема по безопасен, отговорен и по-внимателен начин. Българските партньори на Института „Пойнтър” включват експертни организации като „Заедно в час”, Mediapool.bg и Американския университет в България.

Очаква се „Пойнтър“ и Американският университет в България да започнат с разнообразна група от студенти програмата „Campus Correspondents“. След получаване на задълбочено обучение по медийна грамотност, студентите от университета на възраст 18-22 години ще водят поредица от семинари на живо и онлайн, в които те ще образоват своите връстници как да идентифицират и проверяват бързо разпространяващо се съдържание – “viral content“.

За да се подобри медийната грамотност на тийнейджърите на възраст от 14 до 18 години, Институтът за медийни изследвания „Пойнтър“ и „Заедно в час” ще създадат Тийнейджърска мрежа за проверка на фактите, която ще събере 15 тийнейджъри в дигитален нюзрум. Тийнейджърите ще се усъвършенстват в правенето на репортажи и ще придобиват умения за писане и редактиране, като произвеждат кратки видео клипове. В тях те ще опровергават популярни твърдения, които срещат в социалните мрежи, ще предоставят съвети за медийна грамотност на своите връстници.

Като част от всеобхватната си дейност за подобряване на медийната грамотност в цяла България, Институтът за медийни изследвания „Пойнтър” и „Заедно с час“ ще създадат образователни планове с уроци за учители, които ще покриват националните образователни стандарти. Плановете ще бъдат съгласувани с българските образователни стандарти, за да могат да бъдат включени в учебните програми. Те ще бъдат съставени, като се използват видеата, създадени от тийнейджърската мрежа за проверка на факти и ще включват предложения как да се въведат актуални и релевантни теми в учебните програми.

За да достигнат до различни демографски групи в България, Mediapool и Институт „Пойнтър“ ще проведат присъствени семинари на различни локации в страната, за да осигурят обучения по медийна грамотност.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Как хип-хопът промени пазара на луксозни часовници


През последния половин век, когато хип-хопът се превърна в доминанта в музикалния бизнес, неговото влияние му върху лукса и стила стана безспорно. Часовниците не правят изключение.

Като се започне от златния Gruen на LL Cool J във видеоклипа “I’m Bad” през 1987 г., приличащ на самороден къс злато, до Jacob & Co., който струва шестцифрена сума и бе демонстриран от Риана на тазгодишния Super Bowl, часовниците са знак как техните притежатели се изкачват все по-нагоре по стълбата на успеха.
За някои изпълнители, като започнем с Дрейк, Джей-Зи и Фючър, часовниците от висок клас са се превърнали в мания, която се демонстрира на червения килим или в съдебните зали, или директно присъства в музиката им. И тази мания оказа огромно влияние както върху самата индустрия за часовници, така и върху потребителите и феновете.
Райън Чонг, ръководител на отдел “Операции с часовници” в Bezel, който е автентичен вторичен пазар за часовници, смята, че рекламирането им от страна на известни личности е като нож с две остриета. Един фен може да чуе Франк Оушън да рапира за своя Audemars Piguet или да види как Pusha T се усмихва на своя Piaget и да поиска точно същия модел, независимо дали има съответните финансови възможности.
“За мен по-важно е самото пътуване към колекционирането и възможността да го припознаеш”, казва Чонг и продължава: “Когато сме постоянно бомбардирани от Patek Philippe, Rolex, Richard Mille, Audemars Piguet в песните, те се превръщат в предпочитаните марки, които всички желаят, но така изпускате всичко останало, което светът на часовниците може да ви предложи.”
В “Играта на часовници” обаче има и нещо повече от обикновените, автентични часовници, които са създавани точно такива, както е предвидено от производителя.
Тенденциите за разглобяването им на парчета и излъскването на циферблатите често изразяват нещо от личността на притежателя, като в същото време стимулират главоломното разпространение на подобни практики. Някои цветни, други крещящи, тези часовници, подобно на огърлиците и висулките, се стремят към създаване на символика, като изглеждат толкова впечатляващи, колкото са и техните цени.

Проблемът е, че харченето на пет или шест цифрени суми за такива украшения, прави изделието почти безполезно в очите на традиционните бижутери. И макар че все още можете да видите както бижута, така и обикновени часовници на китките на влиятелни рапъри, през последните години махалото се върна към фабрично произведените, автентични ръчни часовници.

“Един убийствен Rolex Day-Date спомагаше за нарастване на цялото влияние, за което рапърът можеше да си мечтае, но с риска, че този часовник няма да става по-ценен в бъдеще чрез традиционните тенденции на пазара за часовници.

Но сега, ако носите Grand Complications от Patek, влиянието и популярността ви се увеличават, а в дългосрочен план и стойността.”
Дори и сега дългогодишният интерес на хип-хопа към часовниците не предполага двупосочен диалог с големите компании. Часовникарската индустрия остава доминирана от бели, управлението й е капсулирано и често се поддържа чрез семейни връзки в продължение на векове. Някои от най-големите марки в света, дори допреди няколко години, избягваха всякаква връзка с хип-хоп културата, сякаш такъв приток на външен интерес би могъл да урони престижа им или да опетни наследството им.

Това е стара история: култура на аутсайдери намира неочаквана точка на интерес, увеличава социалния си капитал до хората извън традиционната сфера, а старата гвардия – пазителите на тази сфера, решава дали да остане изолирана или да прегърне непознатото.
В момента някои производители на часовници, които са направили втория избор и са отворили вратите си към хип-хопа, са видели, че техните усилия са се оказали плодоносни. Ето защо чухте HOV да рапира за Hublot преди повече от десетилетие и защо виждате толкова много знаменитости да носят Audemars Piguet Royal Oak Frosted Rainbow Skeleton, часовник, който ясно е вдъхновен от “BustDown Rollies”.
“Мислите си за Richard Mille с Фарел, мислите си за Audemars Piguet с JAY-Z”, казва Чонг.
“Те имат специални издания, които са направени специално за тях, както и за много други рапъри. Има марки, които са предприели проактивната стъпка да се асоциират с хип-хопа и това им се отразява много добре. Но има и други марки, които за съжаление, не искат да се асоциират с него. Но хип-хопът е взел първите марки и ги е превърнал в свои собствени. И сега, вероятно, те са по-разпознаваеми повече чрез хип-хопа, отколкото със собствената си история,” допуска Чонг.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Борисов заплаши, че ако на втори тур има безпринципни сглобки – голямата сглобка ще се разруши

Бойко Борисов

Корнелия Нинова толкова се уплаши, че Ваня Григорова може да победи, че не ни иска подкрепата, иронизира лидерът на ГЕРБ

„Сглобката не съществува. Нищо сглобено няма. Напротив – те са наши най-яростни противници, но не по наша вина. Това ще си проличи още в сряда”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Казанлък. Той лично поздрави Живко Тодоров за спечеления нов кметски мандат в Стара Загора.

„Ако на втори тур направят безпринципни сглобки, голямата сглобка ще се разруши. Надявам се и ГЕРБ и ПП-ДБ да сме разумни и да си спомним, че сме в сглобка. Аз не виждам в сряда как можем да седнем заедно да говорим”, посочи той.

Борисов иронизира и реакцията на Корнелия Нинова, която отхвърли подкрепа от ГЕРБ за кандидатката на левицата за кмет на столицата Ваня Григорова. “Корнелия Нинова толкова се уплаши, че Ваня Григорова може да победи, че не ни иска подкрепата. Ние не, че я предлагаме, просото призовах хората да си изберат между Държавна сигурност и държавна собственост. Отпадат приказките за синя София, че комунизмът е лош. Сега ще ми е интересно Паметникът на Съветската армия какво решение ще вземе Терзиев, ако е кмет. То ще им се върне всичко. Ще гледаме как ще се развият събитията в София”, закани се той.

“ПП – 273 184 гласа с 396 депутати, трета политическа сила . ГЕРБ е партия на цяла България, на градовете и селата. И 18 г. сме управлявали столицата. Нека видим и другите какво могат”, каза още той в Казанлък. 

Сега имаме млади, можещи кметове, доволен е лидерът на ГЕРБ.

„Не знам с какви очи приказват какво щели да направят. Три години защо нищо не направихте?”, посочи Борисов. „Забравете за тунели, забравете за магистрали – Промяната забранява това. Пак казвам, не знам как ще се стигне до бюджет, защото сглобката е много паянтова”, обясни той.

„Аз разбирам да не искат тунел под Шипка, но да бяха започнали на друго място, но няма дори план. Сега да се съсредоточим поне да има местна власт”, посочи лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов „Промяната” е дошла като вълна и следва отлив. 

“Тази вълна заля София и сега отливът тръгна през морето и се върна. До една година ще е и в София. Хората ги видяха за 3 години какво могат. Като всяка вълна е – отива и се връща”, прогнозира Бойко Борисов спад в симпатиите към новите фаворити на избирателите.

“Я, си спомнете преди 2 г. – загубихме от ИТН в Стара Загора. Каква масирана атака е проведена срещу нормалността”, каза той на среща в Казанлък заедно с част от избраните на първи тур кметове на ГЕРБ.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]