Тази вечер в клуб “Перото” Йордан Карабинов представи книгата си “Система за превенция на корупция и измами”

“Ние сме много корумпирана държава, корупцията е нагла и агресивна, тя седи на първия чин в Народното събрание”. Това заяви Йордан Карабинов при представянето на книгата си тази вечер в присъствието на кмета на София Васил Терзиев.

Според него в страната ни няма статистика за корупцията, тъй като държавата съзнателно не инвестира в такива проучвания. “Когато се краде обществен ресурс страдат всички граждани. Подкуп се взимат от хората, защото могат и защото, ако ги хванат, цената на корупцията, която плащат, е нищожна. Цената на корупцията трябва да бъде забранително скъпа – тя да е толкова жестока, че ако вземеш пари, да ти наложат такава санкция, че да не искаш да го правиш повече”.

Директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев каза, че борбата с корупцията трябва да се превърне във всенародно движение.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Просветният министър: Днес се учи не професия за цял живот, а как да бъдем успешни на пазара на труда

Данните показват пряка връзка между степента на образование, авторитета на висшето учебно заведение и нивата на доходи на кадрите на пазара на труда. ...

Новият кмет на Благоевград е заварил 17,5 млн. лева дълг

Методи Байкушев

17,5 милиона лева е дългът на община Благоевград към момента. Не е ясно за какво са похарчени и близо седем милиона лева, преведени от държавата по три стратегически проекта. Това обяви на брифинг новият кмет на Благоевград Методи Байкушев 

Гигантска финансова дупка – така определи състоянието на община Благоевград кметът Методи Байкушев, който вчера официално встъпи в длъжност. След спешни анализи и проверки се оказало, че в сметката на общината има само 480 хиляди лева, а очакваните спешни разходи до края на годината са за около 7 милиона.

“Това е само за текущите, неотложни неща, които позволяват община Благоевград да функционира, да не затвори”, тбеляза Байкушев.

Другата сериозна констатация е, че липсват парите, преведени от държавата по три важни за общината проекти – укрепване на свлачището по пътя за планинския курорт „Бодрост“, което изобщо не е започнало и за изграждането на улица „Промишлена“, и ремонт на сградата на Камерна опера, които не са завършени.

“Общата дупка по тези проекти е в размер на 6 786 000 лева”, посочи кметът.

Към края на октомври задлъжнялостта на община Благоевград е 17,5 милиона лева, а лимитът за банково кредитиране е почти изчерпан.

“Използвана е голяма част от възможността община Благоевград да получава външно финансиране”, каза още Методи Байкушев.

Утре  кметът ще проведе срещи и във финансовото министерство, за да се опита да осигури краткосрочно финансиране.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]