ММС извърши в спешен порядък проверка на документацията по лицензирането на БФС

Министерство на младежта и спорта

Министерството на младежта и спорта извърши в спешен порядък днес проверка на документацията по лицензирането на Българския футболен съюз предвид огромния обществен интерес по темата.

Резултатите показаха, че на 23.01.2020 г. със заповед на тогавашния министър Красен Кралев е издаден безсрочен лиценз на БФС. В хронологичен ред установените факти са следните:

28.10.2019 г. – Издадена е заповед от министър Красен Кралев, с която се назначава проверка на договорите за финансиране на БФС за периода 2015 г. – 2018 г. В заповедта няма срок, в който да бъде извършена проверката.

20.01.2020 г. – Заповедта се изменя, за да се промени съставът на проверяващите.

06.03.2020 г. – Изготвен е доклад от извършена проверка на финансиранията на БФС за периода 2015 – 2018 г. Оповестяват се данни от проверката на 11 договора за общо 5 642 000 лв.

09.04.2020 г. – Към този доклад е предоставено допълнение, от което е видно, че БФС следва да възстанови по сметка на ММС 142 766 лв., тъй като сумата не се признава като целесъобразно изразходвана по един от договорите.

09.04.2020 г. – ММС изпраща писмо до Михаил Касабов, представител на БФС. С писмото се дава 7-дневен срок за възстановяване на сумата от 142 766 лв. по сметка на ММС. В случай на неизпълнение на задълженията в указания срок ММС посочва, че ще заведе съдебен иск за възстановяването им.

11.06.2020 г. – С докладна записка на министър Кралев се предлага да бъде подадена искова молба. В резултат е заведено дело срещу БФС.

17.05.2023 г. – По това дело Весела Лечева, в качеството ѝ на министър на младежта и спорта, сключва извънсъдебна спогодба, по която БФС се съгласява да възстанови 71 383 лв. и съдебното производство срещу съюза е прекратено.

Основанието за иска на ММС е договор между ММС, представлявано от тогавашния министър Красен Кралев, и БФС, от 12.02.2015 г., с който на БФС са предоставени 818 000 лв. за организация и провеждане на европейско първенство за юноши до 17 г. Проектът, въз основа на който е сключен този договор, е изчезнал от ММС и не може да бъде открит. Сумата е преведена изцяло с едно платежно нареждане на 19.02.2015 г. Първоначално проектът е обявен за изпълнен без забележки.

Дължимата сума от 142 766 лв. е установена 5 години след изпълнението на проекта на стойност 818 000 лв.

Хронологията показва, че лицензът на БФС е издаден на 23.01.2020 г. в рамките на течащата проверка, която пряко засяга едно от условията за придобиване на лиценз – по чл. 20, т. 3 от ЗФВС – федерацията да няма просрочени задължения към ММС.

Към момента на оповестяване на тези задължения в края на проверката през април 2020 г. БФС вече е с редовен лиценз. В този смисъл издаването на лиценза е ускорено преди да бъдат оповестени обстоятелства, които биха възпрепятствали издаването му.

След това е заведено дело, което е отложило възможните разглеждания на нередности с години напред. Това обстоятелство за отнемане на лиценза е било валидно до сключването на съдебна спогодба между БФС и ММС по времето на министър Весела Лечева.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

БАБХ облекчава мерките за продажби на храни и живи животни по пазарите

Българска агенция по безопасност на храните БАБХ

Агенцията по храните (БАБХ) отменя забраната за организиране на пазари и търговията с животински продукти. Със заповед на директора на агенцията се разрешава провеждането на  пазари за всички видове животни с изключение на свине и птици.

Агенцията по храните забрани по-рано този месец пазарите и търговията с животни и животински продукти заради пика на птичи грип.

По данни на експертите, само през последните три седмици у нас са избухнали седем огнища на заразата, които обхванаха над 1,2 млн. птици. Забраната обаче възмути фермерите, за които пазарите са единствена възможност да продадат продукцията си.

От днес забраната отпада, като се разрешава търговията както с живи животни, така и с животински продукти. Изключението е само за птици и свине, както и за всички птичи продукти, в това число и яйца 

При промяна на епизоотичната обстановка в страната мерките ще бъдат актуализирани своевременно, гарантират от Агенцията по безопасност на храните.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Връщаме се към тази „чудесна” кочина от 90-те години, смята проф. Даниел Вълчев

Даниел Вълчев

От това, което видяхме вчера и това, което виждаме днес, според мен ние с много бързи стъпки се връщаме към тази „чудесна” кочина, в която живяхме през 90-те години. Това заяви адвокатът и политик проф. Даниел Вълчев в предаването „Пресечна точка” на Нова тв по повод футболния протест в София в четвъртък вечер и политическите прецеденти от последните дни.

„Агресията в обществото, неуважението към мнението на другия, желанието да останеш на някакъв пост независимо какво мислят хората, някакви раздути бюджети, които нашите деца ще изплащат – всичко това ме кара да се чувствам наистина като през 90-те години, а това е много лошо”, добави още деканът на Юридическия факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

По думите му първото нещо, което няма как да не направи впечатление, е „драматичната некомпетентност на Министерството на вътрешните работи”. Според него не става дума за „момчетата, които са на улицата и са си изпуснали нервите”, а че те не са обучени да действат по определен начин. Техните ръководители не могат да се справят с такава ситуция, убеден е Вълчев.

Юристът посочи, че реакцията на вътрешния министър Калин Стоянов е неадекватна. Той подчерта, че системата на МВР е изключително нереформирана и се нуждае от дълбоки промени.

„Още една прилика с 90-те години е, че крайно много случайни хора са на ключови позиции в държавата и институциите и ефектът от това няма да бъде добър за нас. В същото време ние нехаем, защото не ходим особено много и на избори”, заяви бившият министър на образованието.

Що се отнася до проектобюджета за 2024 година, Даниел Вълчев заяви, че „по-ляв, популистки и глупав бюджет от този на Асен Василев” не е виждал. Според него управяващите ще намерят консенсус по тази и други спорни теми като дерогацията, защото повечето от тях нямат свободна воля.

За изкуствения интелект

Проф. Даниел Вълчев заяви, че правото ще бъде една от засегнатите области от изкуствения интелект. По думите му рискът за обществото е, че хората не знаят какво точно има и може една такава невронна мрежа, която толкова прилича на нашата, биологична такава. Той заяви, че всяко нещо, което човекът създава, мултиплицира неговите възможности. Важно е обаче с какви намерения се ползва.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Ще има гратисен период за хартиените рецепти за антибиотици

електронна рецепта е-рецепта

До края на март 2024 г. ще има гратисен период, в който освен електронно, антибиотиците ще могат да се изписват и на хартия.

Това обяви министър-председателят академик Николай Денков след среща в сградата на Министерския съвет между представители на Българския лекарски съюз, на Фармацевтичния съюз, на Съюза по дентална медицина и на Министерството на здравеопазването.

На събирането, което по думите на Денков, продължило дълго, било постигнато съгласие, че по отношение на лекарствата за диабет няма да има промяна и те ще продължат да се изписват само с електронни рецепти.

Освен това пилотно ще бъде въведено изписване на електронни рецепти за всички лекарства, но при ограничен брой практики. Целта е тези лекари, които използват софтуера за изписването на електронните рецепти, да дадат обратна връзка на създателите му от Информационно обслужване и ако има проблеми, те да бъдат отстранени и да няма нужда от преходни периоди.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков добави, че по желание на Българския лекарски съюз една много малка част от лекарите, които работят извън амбулатория и извън собствена практика, ще имат възможност да изписват, както досега, лекарства на хартия.

В същото време министър Хинков бе категоричен, че от екипа му ще пристъпят към пълно дигитализиране на рецептите – не само за антибиотиците, но и на всички лекарства, които сега могат да се купуват и срещу двата варианта – и при представяне на хартиена рецепта, и на електронна. Здравният министър обяви, че в момента се наблюдава над 75-80% увеличаване на броя на електронните рецепти за антибиотично лечение, което по думите му означава, че когато лекарите свикнат да ги изписват, те няма да се откажат от тях. Той обясни и че гратисният период за хартиените рецепти за антибиотици е въведен с цел изчистване на бъговете в системата, които не били никак малко.

Иван Маджаров от Българския лекарски съюз заяви, че от организацията му поемат ангажимент в рамките на следващите три месеца при преговорите с НЗОК да предложат размерите на необходимите стимули, така че да бъдат поощрени онези лекари, които се ангажират да работят изцяло с електронни рецепти.

Димитър Маринов от Фармацевтичния съюз обърна внимание, че гратисният период не започва от утре. Той обаче не уточни откога пациентите ще могат да си купуват антибиотици и с хартиени рецепти. Освен това подчерта, че от неговата организация също ще искат стимули за работещите с електронни рецепти – и от НЗОК, и от Министерството на здравеопазването.

След като има останали пари, нека те бъдат разпределени между всички участници в процеса – и при предписването, и при отпускането на лекарствата с дигитални рецепти” – настоя Маринов.

Николай Шарков от Българския зъболекарски съюз уточни, че и след гратисния период ще има лекари по дентална медицина, които ще продължат да изписват и хартиени рецепти.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]