Д-р Мими Виткова: Пациентите търсят начин да се снабдят с необходимите лекарства, обикалят от лекар на лекар

Създадоха се сериозни затруднения за пациентите при получаване на медикаменти от групата на антибиотиците и противодиабетните средства, поради това, ...

Роби Уилямс разкри как е живял с по един банан на ден в разгара на битката си с хранително разстройство

Роби Уилямс разкри как някога е живял с по един банан на ден в разгара на битката си с хранително разстройство. 49-годишният бивш певец, който този ...

BMW отчете 93% ръст в продажбите на електромобилите си

Германският автоконцерн BMW Group представи резултати от дейността си за третото тримесечие или за първите девет месеца на 2023 година.

Общо приходите на компанията възлизат на 38.4 милиарда евро, което е с 3.4% повече, отколкото преди година. Чистата печалба възлиза на 2.9 милиарда евро, което е със 7.7% повече, отколкото през третото тримесечие на миналата 2022 година.

Същественият ръст на продажбите на BMW Group се дължи на сегмента на предлаганите електрически модели (BMW и Mini), съобщава automotiveworld.com.

През третото тримесечие бяха продадени 93900 електромобили, което с 79.6% повече, отколкото преди година.

В началото на 2023 г. продажбите на електромобили на BMW Group възлизаха на 246 900 бройки, което бе с 92.6% повече, отколкото през същия период през изминалата 2022 година.

Така през третото тримесечие на 2023 г. ръстът в продажбите на електромобили на BMW е с 15.1 процента повече в сравнение с миналата година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 4 ноември 2023 г.

Приходите от петрол и газ в хазната на Кремъл са скочили двойно през октомври

Постъпленията от продажби на суров петрол и природен газ на Русия са нараснали повече от два пъти през октомври спрямо септември и са били най-високи от април 2022-а благодарение на високите петролни котировки и на решението на правителството да не изплати субсидии на руските петролни рафинерии за септември.

ЦИК чака повече подробности по сигнал за изнасяне на машини от секции в Благоевград

В деня на размисъл преди утрешния балотаж в страната в МВР-Благоевград, в местната общинска избирателна комисия и в ЦИК е подаден сигнал за нерегламентирано изнасяне на машини, доставени вече в няколко секции в областния град.

Според сигнала, след като машините за гласуване били доставени в секциите в Средното общообразователно училище с изучаване на чужди езици в Благоевград, неизвестни лица ги изнесли без специализиран автомобил и без полицейска охрана.

Президентът Радев не пожела да коментира поисканата от Денков оставка на шефа на ДАНС

“Днес е ден за размисъл. Нека да оставим хората да направят и осмислят своя избор”.

Така президентът Румен Радев отказа да коментира поисканото от премиера акад. Николай Денков освобождаване на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Вчера министър-председателят поиска оставката на Тончев, тъй като той отказа да освободи своя заместник – Деньо Денев. Именно справката на Денев от 26 октомври постави началото на определяния от премиера “саботаж срещу машинното гласуване”.

Според Захарова изгонването на руския журналист от България струва 900 000 долара

Мария Захарова МВНР Русия

Няколко дни преди скандала с руския журналист, в София е пристигнал заместник-държавният секретар по публична дипломация и обществени въпроси – Лиз Алън. 

Според Захарова именно Лиз Алън препоръчала да се експулсира руския журналист. Освен това говорителката на външното министерство на Русия посочва, че Вашингтон е платил близо 1 милион долара за повишаване на медийната грамотност в България и че това е станало чрез специална субсидия от Държавния департамент. Според Захарова по този косвен начин е платено за изгонването на руския журналист от България.

ЕЦБ надушва неприятности от проблемите на австрийския магнат Рене Бенко

Европейските банкови регулатори следят внимателно проблемите, връхлетели империята от недвижими имоти на австрийския магнат Рене Бенко заради потенциалното им вълнообразно разпространение върху пазарите на търговски имоти, ако холдинговата му компания “Сигна холдинг” бъде принудена да разпродава активи на по-ниски цени.

Запознати с въпроса лица твърдят, че загубите на кредиторите на Бенко вероятно ще са ограничени дори при хипотетиен колапс на групата му от компании, защото голяма част от заемите са обезпечени. Все пак, вторични ефекти не са изключени, примерно като по-ниски оценки на търговските площи, които да изискват по-високи провизии и преоценки на активи в банковия сектор, допълват добре информираните източници.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Президентът Радев не пожела да коментира пожеланата от Денков оставка на шефа на ДАНС

Президентът Румен Радев отказа да коментира поисканото от премиера акад. Николай Денков освобождаване на председателя на ДАНС Пламен Тончев, съобщи БНР.

Припомняме, че вчера министър-председателят поиска оставката на Тончев, тъй като той отказа да освободи своя заместник – Деньо Денев. Именно справката на Денев от 26 октомври постави началото на определяния от премиера “саботаж срещу машинното гласуване”.

Президентът отклони журналистически въпрос в Пловдив с думите:

“Днес е ден за размисъл. Нека да оставим хората да направят и осмислят своя избор”.

Държавният глава бе в Пловдив, където участва в тържество по повод 20-атата годишнина от откриването на Висшето училище по сигурност и икономика. Президентът поздрави  абсолвентите от Випуск 2023 на висшето учебно заведение. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]