Нови правила! Потребителите ще имат право да изискват от производителя ремонт на повредените стоки дори и след изтичане на гаранцията

ЕП прие своята преговорна позиция относно нови мерки за утвърждаване на правото на поправка и за намаляване на въздействието на масовото потребление ...

ПП-ДБ внесе проекторешение за създаване на анкетна комисия за полицейско насилие срещу протестиращи

“Продължаваме промяната – Демократична България” внесе в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелствата, свързани с неправомерната употреба на сила от страна на МВР срещу протестиращи граждани, извършени на 16 ноември 2023 г., показва справка на интернет страницата на парламента.

Вносители на проекторешението са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов. 

Проекторешението предвижда комисията да се създаде за срок от един месец и да се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен принцип – по трима от всяка парламентарна група.

Записано е, че временната комисия установява всички факти и обстоятелства, довели до ескалиране на напрежението и сблъсъците между органите на МВР и протестиращите граждани срещу ръководството на Българския футболен съюз, както и действията на служителите на МВР.  Комисията трябва да изготви доклад за резултатите от работата си и установените факти и обстоятелства за действията и бездействията на отговорните лица, се посочва в проекторешението.

След като Българският футболен съюз обявява, че срещата между България и Унгария ще се играе на стадион без публика, гражданите заявяват намерение за протест срещу така взетото решение, както и срещу ръководството на БФС, се припомня в мотивите на вносителите.

В тях се посочва, че МВР прибягват до груба сила и използване на водно оръдие срещу протестиращите и, съгласно свидетелски разкази, обявени в медиите, срещу случайни граждани.

“Използването на сила от страна на органите на МВР винаги трябва да се разглежда като последна и изключителна мярка. Демократичният правов ред не търпи подобно погазване на правата на гражданите и безконтролна употреба на сила от страна на органите на власт. Предложената временна комисия следва да установи причините, довели до използване на груба сила, както и дали са предприети необходимите действия сблъсъците да бъдат избегнати или поне ограничени. Гражданите на Република България следва да имат сигурността, че такива действия ще се проверяват и отговорност ще бъде търсена”, се посочва в мотивите на проекторешението.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Защо Китай все още не е готов да се изправи срещу Съединените щати

джо байдън си дзинпин

За какво се спорзумяха Байдън и Си Дзинпин

Най-накрая ръководителите на САЩ и Китай се срещнаха, за да се опитат да охладят страстите в двустранните отношения. Това се случи на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско. Между другото, Си Дзинпин беше там преди почти 40 години, когато той и група служители дойдоха в Америка, за да научат земеделски опит. Това всъщност беше първото му пътуване в чужбина.

Външно всичко вървеше добре, любезности се разменяха на публични места сдържано. След това последваха четири часа смислени преговори. След което Байдън не се сдържа и каза, че все още смята Си Дзинпин за диктатор, но трябва да общуват.

Отстрани може да изглежда, че лидерите на двете велики сили са се срещнали, за да обсъдят „разделението на света“ и новите правила на играта. Обаче не е така. Китай все още не отговаря на изискванията за ролята на пълноценен втори световен център на сила. А Америка едва ли има нужда от него в такава роля.

Резултатите от постигнатите споразумения изглеждат много ограничени. Както се казва в такива случаи, „разбрахме се да продължим преговорите“. 

Какво успяха да се споразумеят?

Че Китай ще предприеме мерки срещу компаниите, изнасящи химикали, използвани за производството на фентанил, опасният синтетичен опиоид, който подхранва наркотиците в Америка. Той е 50 пъти по-силен от хероина и 100 пъти по-силен от морфина и употребата му завършва трагично за десетки хиляди хора в Съединените щати всяка година. В началото на президентството си Байдън обяви ситуацията с фентанила за извънредна ситуация – със специален указ през 2021 г., когато 70 601 души починаха от свръхдоза на това лекарство в САЩ, което е увеличение от 25% на годишна база. Смъртността от свръхдоза от синтетични опиоиди през 2020 г. е 18 пъти по-висока в сравнение с 2013 година. От Китай идва поток от прекурсори на химикали към Мексико, където наркокартелите произвеждат опиоида, който след това се озовава в Щатите. Освен това самите такива вещества са абсолютно законни и се използват, наред с други неща, във фармацевтиката. Въпреки това, използването на фентанил в производството на фалшиви лекарства може да бъде фатално. А сега президентът Си Дзинпин даде на Байдън малък подарък за кампанията му, като се съгласи да затегне ограниченията.

Договориха се и за възобновяване на военните връзки

прекъснати на фона на раздухвания от американците скандал с китайската „шпионска сонда“ в началото на годината (по-късно се оказа, че сондата не е чак толкова шпионска). По отношение на Тайван всичко беше ограничено до размяна на мнения. Позициите изглежда си останаха същите. Съединените щати, макар формално да се съгласяват с политиката на „единен Китай“, всъщност се застъпват за безкрайно запазване на сегашното статукво.

Си Дзинпин на срещата с Байдън, съдейки по наличната информация, е изразил желание рано или късно да се премине към окончателно решение на този въпрос, а именно в посока на „мирно обединение“ на Китай с неговата бунтовна провинция. Той също така настоя американският президент да спре доставките на оръжия за Тайван. Китай все още няма да се бие за Тайван, ще изчака да попадне в нейните ръце. Пекин може да си позволи да чака дълго време.

Бяха обсъдени въпроси от Близкия изток

най-вече конфликтът между Израел и Хамас: Байдън поиска от китайския лидер да повлияе на Иран, за да избегне по-нататъшна ескалация.

Очевидно е, че не беше възможно да се постигне съгласие по въпроса, който Китай нарича „технологично сдържане“, а именно ограниченията от страна на Съединените щати върху доставките на най-новите технологии за производство на чипове в Китай, както и тези, които могат да бъдат използвани за производство на оръжия. Си Дзинпин изрази загрижеността си, но не получи никакви отстъпки в отговор.

Нищо публично не беше казано дали на срещата са били обсъждани „украинският въпрос“ и сътрудничеството на Китай с Русия. Сигурно да, но ако там са се договорили за нещо, ще разберем след като тези договорки се приложат на практика.

Някои взаимни отстъпки са възможни и от двете страни въз основа на резултатите от срещата на върха. В Китай натискът върху американските компании може да бъде малко облекчен (очевидно акциите на Boeing са се покачили въз основа на очакванията от това; корпорацията чака нови поръчки). Америка, от своя страна, може да забави процеса на налагане на нови санкции на китайските технологични фирми. Като цяло обаче 

противопоставянето в технологичната сфера

въпреки съгласието то да не прераства в междудържавен конфликт, ще продължи. Както и военно-политическо съперничество в Тихоокеанския регион. Ускореното изграждане на стратегическия ядрен арсенал от Китай, което започна през последните години, също ще продължи. Китай не иска да се присъедини към преговорите между Русия и САЩ за контрол на ядрените оръжия, преди да постигне паритет с тях. Такива преговори обаче все още не съществуват.

За Китай е важно да поддържа нормални отношения с Америка

той не е готов за прекъсване. Това е особено важно на фона на осезаемото забавяне на китайската икономика, чиито темпове на растеж все повече се доближават до тези на САЩ.

Въпреки задачата на китайското партийно ръководство да се постигне растеж на БВП от 5% тази година, най-вероятно той ще бъде не повече от 2-3 процента. При американска прогноза за ръст на БВП от 2 процента. Китайската икономика изостава от американската с около 10 трилиона долара, което представлява около 60% от нея. Чуждестранните инвестиции в Китай също намаляват напоследък, до голяма степен поради политически причини за напрежението в отношенията със Запада. В близко бъдеще Китай просто няма изгледи да настигне, камо ли да изпревари Америка, в светлината на възникващите очевидни проблеми. Застаряващото население на Китай и намаляващата работна сила също се превръщат във все по-мощен фактор. Последствията от политиката „едно семейство, едно дете“, започната от Мао Цзедун, която Китай изостави само преди няколко години, се усещат, но е твърде късно.

Най-важното е, че 

Китай все още не е готов да се противопостави напълно на Америка

въпреки че е способен на упорита съпротива. Той също така не успя да формулира „цивилизационна алтернатива“ на колективния Запад, воден от Съединените щати – такава, която да генерира значения, идеи и дори технологии, които биха били привлекателни за други страни.

Китай е силен само в копирането и дори в повече или по-малко независимо развитие на това, което вече е открито и изобретено. Също така е трудно да си представим днес, че някой ще се стреми да копира или имитира китайския начин на живот, неговия културен модел. За разлика от американската масова култура. Но без всичко това, Китай никога няма да стане суперсила, включително да поеме отговорност за решаването на някои световни проблеми, които не изглеждат пряко свързани с него. Китай е твърде затворен в себе си и е готов да решава само онези проблеми, които го засягат пряко. Разширяването на влиянието му в развиващите се страни се дължи главно на масовото кредитиране (и нарастването на дълга на страните към Китай), но това не е точно пътят, който СССР следваше навремето, опитвайки се да наложи свой собствен цивилизационен модел на развитие. В Китай проектите за „мека сила“ са в начален стадий в сравнение с американските.

Така че Китай ще продължи по-скоро да се адаптира към Америка

устоявайки на някои от нейните атаки, да отвръща на удара, да играе в отбрана, вместо да предлага своя собствена алтернатива на американоцентричния модел на реорганизиране на света. Това предполага, че напрежението между Вашингтон и Пекин ще продължи дълго време. Отчасти американците сами ги провокират, като преувеличават опасността от „глобалния възход на Китай“ и превръщането му в „главната заплаха за Америка“. Но това може да е просто, защото те вече не виждат други заплахи със същата сила в дългосрочен план от никой друг.

Може би нещата стоят така, или пък не…

/по материали от чуждестранния печат/ 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Изказването на президента Радев, не обслужва Путин, а разделя българите

Публично изказаната позиция на държавните глави за войната в Украйна, както и за други важни световни теми, не е като да спориш с вятърните мелници във Фейсбук или да коментираш в кафенето. Зад тази позиция трбява да стоят интересите на държавата, която този политик представлява. Иначе той има право да симпатизира на когото си поиска. Затова думите на президента Румен Радев по време на конференция под наслов „Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?“ в понеделник, 20 ноември,  че „най-тежката стратегическа грешка по време на войната в Украйна е била контраофанзивата“, не са добър дипломатически ход.

България като член на Европейския съюз е подкрепила Украйна и е потвърдила няколко пъти тази подкрепа. В лично качество президентът Радев може да има всякаква позиция. Различно мнение имат и премиерите на Унгария и Словакия – Виктор Орбан и Роберт Фицо, но те поне имат полза от това.

 „Бях убеден, че точно преди това контранастъпление е времето за сядане на масата за преговори. Украйна беше в подем и аз дори го споделих с президента (Володимир) Зеленски, който точно в началото беше тук (в България). Споделих, че единственият начин е по-бързо да се седне на масата за преговори и да се помисли за рационална формула за мир“, каза Радев.

Държавният глава обяснява, че е споделил своето мнение с украинския си колега Володимир Зеленски при визитата му в София. Обратно, сега Русия усещала военен подем и отхвърляла възможността за преговори. Зеленски бе в България в началото на юли – месец след като започна контраофанзивата. Тогава между двамата президенти възникна напрежение заради коментарите на Радев за започване на преговори за мир и предоставянето на оръжия.

Украинската контраофанзива наистина тече бавно, дори много по-бавно от това което очакваха съюзниците на Киев. Това е факт, който се признава и от видни западни анализатори и световни медии, като „Ню Йорк Таймс“. Причината е, че докато Киев подготвяше своето контранападение и изчакваше съвремени и по-точни оръжия от Запада, Русия имаше време да прегрупира войските си, да изпрати нови попълнения, да изкопае окопи и да се снабди с оръжия. По тази причина, както призна самият главнокомандващ украинската армия Валерий Залужни в статия, която той написа за списание „Икономист“, офанзивата е бавна и войната вече преминава във фаза на изтощение, което е от полза за врага.

Това обаче съвсем не означава, че тази контраофанзива не трябваше да започва, нито че щеше да има велик резултат от мирни преговори между Киев и Москва преди няколко месеца.

Официаната позиция на Украйна е, че ще преговаря за мир само при изтегляне на всички руски войници от нейна територия и няма да прави компромис за анексираните от Москва райони, включително полуостров Крим.

Русия твърди, че това вече са нейни земи и тя е провела референдуми, с които официално е поела контрола над тях.

Трудно е да си представим как Путин изведнъж решава да изтегли войските си от Украйна, за да започнат мирни преговори. За него това ще е победа на Запада, който той държи отговорен за войната в Украйна. Освен това, думите на Радев навяват усещане, че едва ли не Украйна е виновна за руската агресия и затова трябва да търси мир на всяка цена.

Отговорът на украинското посолство в София бе логичен.

“Сядането на масата с агресора, който идва с целта за унищожи, да заличи украинската държавност, да извърши системен геноцид срещу украинския народ пред очите на цивилизован свят в 21-ви век, е невъзможна опция. Докато Русия не се върне към уважаването на международния правен ред, докато не изтегли своите войски от територия на Украйна в рамките на държавните и международно признати граници от 1991 година, в Европа няма да има мир“, се казва в изявлението на посолството.

Проблемът с изказването на президента Радев не е, че обслужва интересите на Кремъл, защото Путин едва ли, ако го чуе, ще се възгордее и ще спечили войната за седмица, а че разделя обществото ни, което и без това е толкова поляризирано, че почти няма тема, по която да постига съгласие. Подобни изявления са най-вече в наша вреда.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Премиерът Николай Денков ще участва в пленарния дебат “Това е Европа” в Страсбург

Министерският съвет ще проведе редовно заседание в четвъртък, 23 ноември, от 15.30 часа.

Министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в дванадесетия пленарен дебат „Това е Европа“ на Европейския парламент в Страсбург утре, 22 ноември, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Денков ще произнесе реч в пленарната зала. Министър-председателят ще се обърне към евродепутатите, за да очертае вижданията си за предизвикателствата, пред които е изправена Европа. Преди дебата акад. Николай Денков ще проведе двустранна среща с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола. 

Заедно с премиера за Страсбург ще пътува и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Поради тази причина – отсъствието на двамата от страната, Министерският съвет ще проведе редовно заседание в четвъртък, 23 ноември, от 15.30 часа.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]