Фалстарт на парламента: Управляващите сили останаха разединени, докато опозицията внесе нов вот на недоверие

Три седмици, след като депутатите излязоха във ваканция заради подготовката на местните избори, днес те трябваше да се завърнат. Това обаче не се ...

Студентка от Пловдив за работата в колцентър: Взимам 800 евро чисто на месец. Мисля да напусна, клиентите не са приятни

Ако искате да се свържете с доставчици на храни, авиокомпании и хазартни компании, често стигате до България, пише в обширен репортаж на ...

Домакинствата са най-активни в трупането на пари в депозити през третото тримесечие

БНБ

Броят на депозитите на сектори “Нефинансови предприятия”, “Финансови предприятия” и “Домакинства и НТООД” към края на третото тримесечие на тази година нараства на годишна база с 0.1%, а общият им размер – с 9.4 процента. Това става ясно от анализ на БНБ.

Депозитите на сектор “Нефинансови предприятия” в края на септември са общо 619 хил. броя, като се отчита ръст от 0.3% спрямо края на същия месец на миналата година. В края на третото тримесечие размерът им е 42.33 млрд. лева като на годишна база той нараства с 8.8 процента. И спрямо края на юни тази година има повишение – броят им се увеличава с 0.3%, а размерът им – с 4.4 на сто. 

Трите отрасъла с най-големи дялове в общата сума на депозитите за сектора са “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” (25.5%), “Преработваща промишленост” (15.5%) и “Професионални дейности и научни изследвания” (9%). Към края на септември 2023 г. в общата сума на депозитите преобладават тези с размер над 1 млн. лв., които са с дял от 58.4 на сто. 

Депозитите на сектор “Финансови предприятия” в края на септември са 7.40 млн. броя, като се отчита ръст от 4.1% спрямо края на същия месец на миналата година. В края на третото тримесечие размерът на тези влогове е 3.38 млрд. лева, като на годишна база той спада с 5.6 процента. Спрямо края на юни 2023 г. броят им се повишава с 0.7%, а размерът им намалява с 12.4 процента. Към края на септември в общата сума на депозитите преобладават тези с размер над 1 млн. лв. с дял от 86.1 на сто.  

В края на третото тримесечие броят на депозитите на сектор “Домакинства и НТООД” е 8.86 млн., като нараства на годишна база с 0.1 на сто. Размерът на тези депозити в края на септември расте на годишна база с 10.5% и достига 76.46 млрд. лева. В края на септември спрямо края на второто тримесечие броят на тези депозити нараства с 0.6%, а размерът им – с 2.4 процента. Към края на септември в общата сума на депозитите преобладават тези с размер над 50 хил. до 100 хил. лв., които са с дял от 18.3 процента. Влоговете над 100 хил. до 200 хил. лв. са с дял от 17%, а тези над 10 хил. до 20 хил. лв. са 12.7 процента. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Цинкът поскъпна на Лондонската метална борса след съобщение за пожар в Бурятия

цинк

Цените на цинка се повишиха рязко на Лондонската метална борса (LME) на фона на опасения за прекъсване на доставките от Русия. Според Reuters, цената на метала за доставка след три месеца по време на търговията на LME е достигнала своя връх от 2 октомври насам – 2612 долара.

По-рано пожар избухна в едно от съоръженията на минната компания “Озерная” в Бурятия. Дан Смит от Amalgamated Metal Trading, източник на Ройтерс, е коментирал, че тя ще се превърне в „една от най-големите цинкови мини в света“.

На 16 август Лондонската метална борса реагира на спирането на работата на един от най-големите заводи за производство на цинк в Европа – Budel, като цената на метала скочи със 7 процента. На 1 ноември Nyrstar, която притежава заводите в Budel, обяви закриването на две цинкови мини в Съединените щати. 

Според Reuters, скоковете в цените на цинка са причинени от намаляването на металните резерви на LME – те са се свили наполовина от началото на септември.

Цинкът е познат на човечеството от древността. Данни за неговото получаване и употреба има още от XIII век пр.н.е. Той е познат от древни времена под формата на медна сплав – месинг. 

Към 1800 година Луиджи Галвани и Алесандро Волта откриват електрохимичните свойства на цинка. Те са от голямо практическо значение, тъй като поцинковането на стоманата е едно от най-честите му практически приложения. Други области на приложение са в производството на батерии и сплави.

Цинкът спада към средно разпространените химични елементи. Той е на 24-то място по степен на изобилие в земната кора и се среща изключително в свързано състояние под формата на редица полиметални сулфидни руди. Най-големи залежи, подходящи за промишлен добив, има в Австралия, Азия, САЩ, Канада и Перу. Обикновено цинковите руди са полиметални и съдържат още мед, олово, кадмий, германий, индий, талий и други.

Практическото използване на цинка и неговите съединения е широко и разнообразно. Основното количество цинк се използва като антикорозионно покритие на желязото. Използва се за месингови сплави, които съдържат мед и от 20 до 50% цинк. В металургията цинкът се използва за отделяне на среброто от оловно-сребърната стопилка, както и за отделяне на златото от неговата комплексна сол, при извличането му по цианидния метод. В лабораторната практика се употребява най-често за получаване на водород при взаимодействието му със сярна киселина.

Най-широко приложение на цинка е като антикорозионен агент. Галванизацията, която представлява покриване на предмети от желяза или стомана с тънък слой цинк, е най-често използваният метод за нанасяне на цинков слой (поцинковане) с цел защита от корозия. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Сглобката готви тесла на българските граждани през данъчните закони, заяви Мая Манолова

Мая Манолова

“Премиерът трябва да е по-обран, защото правителството се провали при подготовката на изборите”

“Екипът на Ваня Григорова е длъжен да обжалва тези избори”

Сглобката се провали. Това заяви пред БНР Мая Манолова, лидер на “Изправи се.БГ”.

“Хората са обезверени и не излязоха да гласуват на тези избори. Вината е на политическата класа. През последните години гласуваш за един, той се сглобява с друг. Днес ГЕРБ започва тридневна конференция, а имаха месец парламентарна ваканция – време, в което да се съберат и  да вземат съответните решения. Провалят заседание на НС, а заплатите им текат”, каза тя.

“Левицата”, част от която е “Изправи се.БГ”, направи добро представяне на изборите, смята Манолова. 

“Имаме общински съветници във всички области. Имаме 32 кметове, избрани с наша подкрепа или в коалиция. Видя се, че там, където лявото е обединено, постигаме резултати. Резултатът на Ваня Григорова в София е много добър. По същия начин стоят нещата и в Русе, Шумен, Силистра, Дупница и Берковица. Важно е да има кмет, който да е различен от сглобката. Изводите са ясни – ако цялото ляво е под едно знаме, постигаме успехи”, коментира Манолова. 

Тя коментира приликите с изборите през 2019 година, когато Мая Манолова отиде на балотаж с Йорданка Фандъкова. “Екипът на Ваня Григорова е длъжен да обжалва тези избори. Ще помогнем при подготовката на жалбата. През 2019 г. аз се изправих сама срещу “модела ГЕРБ“ в София, сега зад Ваня стоеше обединеното ляво. Ако намерим достатъчно аргументи, може да очакваме всякакво решение на Административния съд”, каза Манолова. 

Премиерът трябва да е по-обран, защото правителството се провали при подготовката на тези избори, отбеляза още тя. 

“Приех много болезнено отмяната на машинното гласуване на първия тур. Хора от правителството дадоха повод това да се случи. Резултатите от изборите говорят кой е имал полза от премахване на машинното гласуване. Основната полза е за ГЕРБ”, посочи Манолова.

“Не подкрепям ЦИК, която малко лековато прибягнат до тази крайна мярка. Няма никакви твърдения в справката от ДАНС, че е пипнат софтуера. Вижда се, че с машини няма как да бъдат откраднати 450 хиляди гласа, на хора, които са отишли да гласуват”, допълни лидерът на “Изправи се.БГ”

Тя не пожела да коментира оставката на Мустафа Карадайъ.

Манолова смята, че сглобката  готви тесла на българските граждани през данъчните закони и бюджета. 

“Това, което се готви от първи януари, е абсолютно несправедливо. То е скандално. Ясно е, че пари в държавата няма и ще вдигнат данък сгради и такса смет на всички граждани. Готвят се да събират осигуровки и от гражданските договори. С данък “донос“ и данък “бакшиш“ – също. Данък върху свръхпечалбите обаче не се предвижда. Банките издевателстват над гражданите. Така е и с оръжейните търговци, фармацевтичните компании и телекомите”, категорична е Мая Манолова. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Терзиев предупреди за фалшива анкета, с която се набират кадри за Столичната община

“В социалните мрежи се разпространява фалшива анкета с неясен източник, с която се набират “кадри за общинска администрация” в София. Важно – моля Ви да не попълвате тази анкета, защото данните, които предоставяте, най-вероятно се събират и обработват незаконно и могат да бъдат използвани за користни цели”, заяви новоизбраният кмет на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук.

“Категорично заявявам, че тази мнима инициатива за подбор на служители няма нищо общо с моя екип, със Столичната община и нейната администрация. Подобни спекулации на гърба на институциите са абсолютно недопустими, уронват авторитета и доверието в тях и са обидни за хората, които работят там”, пише Терзиев.

И още: “Неведнъж по време на кампанията към споделял, че човекът и неговият потенциал са в центъра на нашата програма за управление на София. След официалното ми встъпване в длъжност предстои да се запозная лично с колегите от администрацията на Столичната община.

Нямам никакви съмнения, че сред тях има изключителни професионалисти. Назначаването в общината ще се случва по установените процедури и при спазването на установените правила”, заявява Терзиев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Премиерът не очаква България и Румъния да бъдат разделени по пътя към Шенген

Премиерът Николай Денков не очаква България и Румъния да бъдат разделени по пътя към влизане в Шенгенската зона. Коментарът му беше по повод вчерашното изявление на румънския му колега Марчел Чолаку, според когото двете държави може да бъдат третирани поотделно.  

“Тази оценка е само за вътрешна употреба в Румъния. Няма никакви индикации, че България и Румъния вървят по различни писти. Ние имаме изпълнение на нашите ангажименти по върховенството на закона”, посочи той.

“Имаме изключителен напредък по охраната на границите. Трябва да вървим заедно, защото трябва да решаваме общите си проблеми с Румъния и няма никаква причина да се обсъжда такова разделяне”, каза Денков.

Министър-председателят посочи, че аргументите на Австрия против присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство са мотиривани от оценката, че зоната не функционира, което, по думите на премиера, е проблем на Европейския съюз.

Темата ще бъде разгледана отново през декември от евролидерите, а Денков остава умерен оптимист, че този разговор по думите му “ще бъде спечелен”. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана с визита у нас в петък

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана ще бъде на визита у нас в петък, съобщиха от щаб-квартирата на Алианса.

Той ще бъде придружен от постоянните представители в Северноатлантическия пакт.

Заместник-генералният секретар ще се срещне с премиера Николай Денков, министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната Емил Ефтимов.

Той ще произнесе реч пред многонационалните бойни групи, базирани в България. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]