Нека още сега бизнесът да се възползва от три зелени програми, приканва финансов зам.-министър на “Powers Summit 2023”

Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски обяви, че е чул исканията на бизнеса по време дискусионната платформа “Powers Summit 2023” и че би искал да им обърне внимание на Зелените проекти и на проектите за устойчиво развитие в Плана за възстановяване и устойчивост, за които неговите представители са признали, че са им важни.

“През последните години ние много говорихме за това колко е важен Планът за устойчивост и развитие и какви големи възможности предлага той за зелено и дигитално трансформиране на икономиката. Това не са само красиви думи и по повод признанията на бизнеса, че той има нужда от повече грантови програми за зелено развитие, ще представят на вниманието им три програми, от които те могат да се възползват още сега”, обяви заместник-министърът на финансите.

На първо място – над 240 млн. лева по програма за зелена технологична модернизация на предприята.

На второ място – “зелен ресурс” от над 120 млн. лева за инвестиции в собствено производство на енергия от възобновяеми източници.

На трето място – заделени са над 180 млн. лева за прехода към кръгова икономика в самите предприятия.

Всички тези пари са по грантови програми с общ ресурс от над половин милиард лева и тези средства са налични и в момента и трябва само бизнесът да кандидатства, подчерта Клисурски.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, Клисурски припомни думите на председателката на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен от април 2022 година, когато в София тя обяви, че българският план е най-зеленият в цяла Европа. Това не е случайно – близо 60% от мерките в него имат зелен етикет или са насочени към устойчиво развитие.

Във връзка с това Клисурски изброи основните му елементи – множеството проекти и мерки, насочени към енергийната ефективност на сградния фонд; пари и мерки с цел производството от ВЕИ, както от бизнеса, така и от битови потребители, да може да влиза в енергийната система; проекти, насочени към общините и по-специално нощното им осветление да стане енергийно ефективно, като се захранва от ВЕИ-системи. По този повод той припомни, че целта на България за нови зелени мощности е те да са над 1400 мегавата, произвеждани от слънце, вятър и батерии. За всичко това трябват инвестиции, с които ние ще подпомогнем частния бизнес, но от него очакваме мощности, обясни Клисурски.

На следващо място той говори, че се предвижда и специална инфраструктура за съхранение на енергия, произведена от зелени енергоизточници, така че тя да може да бъде използвана дори когато няма вятър и слънце.

Не на последно място Клисурски отбеляза инвестиция в изследване на различни геотермални източници. Предвиждат се и няколко пилотни проекта, при които топлата вода от минералните извори ще се използва за производство и на електрическа, и на топлинна енергия.

По повод желанието на бизнеса да плаща данък, известен като “такса “смет”, само за генерирания отпадък, заместник-министърът обяви, че вчера, 6 ноември, е направена първата стъпка в тази посока. Министерството на финансите вече е внесло в Министерския съвет предложения за промени в данъчните закони, включително на местните данъци и такси, в които е заложен принципът “замърсителят плаща”.

За финал заместник-министърът увери присъстващите на форума, че в министерството на финансите работят активно, за да отпушат забавянията по проектите по Плана за възстановяване и устойчивост.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Попов свързва значението на “чувам” с незабелязано решение на кабинета

В българския език думата “чувам” има две значения – на “слушам” и “отглеждам”.

Така министърът на околната среда и водите Юлиян Попов започна изказването си на дискусионния форум “Powers Summit 2023”, на който представителите на властта са призовани да чуят исканията на бизнеса и на браншовите организации.

След това Попов обърна внимание, че миналата седмица на заседанието на Министерския съвет е било взето много важно решение, което обаче малцина са забелязали.

То засяга конкурсите за бордовете и за изпълнителните тела на държавните дружества. По-конкретно има за цел държавните дружества да се отделят от управлението на изпълнителната власт. Ако това се случи, този акт ще бъде един от най-значимите, извършени от правителството, отбеляза министър Попов.

След това обясни причината – един от най-големите проблеми на България е директното политическо управление на държавните предприятия. По думите на екологичния министър държавните предприятия трябва да са държавна собственост, а не предмет на държавно управление. Той призна, че тази огромна ключова промяна се извършва, тъй като е изискване за приемането ни в ОИСР – Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Министърът се похвали, че по отношение на ОИСР неговото ведомство е напреднало най-много в посока покриването на критериите й за членство.

По отношение на приоритетите и обещанията, които изпълнителната власт ще даде на бизнеса и на браншовите организации, министър Попов се пошегува, че ще даде “женска дума”, тъй като жените напоследък дават “мъжки думи”, а той иска да спазва баланса.

После със сериозен тон обърна внимание, че едно от желанията на бизнеса и на браншовите организации вече е удовлетворено и има Консултативен съвет за Зелената сделка към Министерския съвет, като тъкмо Юлиян Попов е негов председател. В него влизат министерства, работодатели, синдикати, неправителствени организации.

“И той не само работи, но неговият продукт доведе до стачките на миньорите”, отбеляза министър Попов. Той добави, че всички видели случката, но остави отворен въпроса защо бизнесът не е забелязал, че желаният от него съвет вече съществува.

Така че освен че ние ви чуваме, то и вие чувайте какво става и нещо повече – чувайте се и вие помежду си“, подчерта министърът на екологията. След това той с огорчение цитирани данни от изследвания, които регистрират какво точно българите разбират под “Зелена сделка”. На първо място – затваряне на “Марица”, на второ – въздухът ще стане малко по-чист и на трето – българинът ще плаща повече ток. На практика нито едно от трите “пророчества” не отговаря на истината. По този повод Юлиян Попов призова бизнесът да не гледа на публичния ресурс като на грант.
“Зелената сделка” означава конкуренция, откъдето се ражда и огромният напредък на българсите компании”, подчерта министър Попов.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Корупционните практики еволюират, стават все по-скрити, хора все по страхливи да докладват, а подкупите по-големи

Ще бъде представена книгата "Системата за превенция на корупция и измами“, която посочва и описва подробно 26 елемента. Всеки един от тях има 5 ...

Без развиване на човешкия потенциал, няма да се постигне нищо, отсича министър Богданов на “Powers Summit 2023”

И в сферата на предприемачеството, инвестициите и образованието, властта в лицето на образователния министър Галин Цоков, на икономическия министър – Богдан Богданов, на заместник-министъра на иноваците – Веселина Минчева и на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестициите – Мила Ненова, чуха исканията на браншовите организации.

Това стана по време на последната част от дискусиите на форума “Powers Summit 2023”, провел се в “София Тех парк” на 7 ноември.

Представителите на властта обявиха, че се работи по трите приоритета, набелязани от заинтересованите страни – бизнесът и браншовите организации.

Те бяха изложени от домакина на събитието – д-р Пламен Русев, който е изпълнителен председател Webit.Foundation.

В сферата на предприемачество за браншовите организации е от приоритетно значение да се приеме проект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване с цел да се облекчи режимът за инвестиции на фондове за допълнително пенсионно осигуряване, като се намалят ограниченията по отношение на количествената експозиция и видовете разрешения, инвестиционни инструменти и сделки

В образованието – технологични професионални гимназии във всички областни градове по примера на ТУЕС (Технологично училище „Електронни системи“ към Техническия университет в Софи) и на гимназията ПГЕЕ в Бургас.

В сферата на инвестициите – Закон за насърчаване на инвестициите или отговор на въпроса защо в България няма инвестиции на 10-20 млн. евро и как това може да се промени.

Министър Галин Цоков потвърди, че се работи по това не само в по-малките областни центрове, в рамките на математическите гимназии, да се развиват профилирани паралелки, но и университетите да се включват по-активно в средното образование, като имат възможност да сключват договори с три училища едновременно. Той добави и че в момента в министерството работят по визия за качеството на образованието, в която основната роля е отредена на учителите, тъй като те са тези, които могат да задвижат някаква промяна. Министърът също се присъедини към идеята за бранд “България”, като отбеляза, че в него образованието трябва да е национална задача. По отношение на бъдещето, за което Мъск прогнозира, че едва ли ще е необходимо човек да учи, тъй като заради въведенията на Изкуствения Интелект той няма да трябва да работи, министър Цоков коментира, че това наистина са сериозни предизвикателства. Той обаче подчерта, че за образованието 5.0 е доказано, че трябва да се работи в посока социалното и емоционалното обучение на хората, така че те да могат да възприемат другия и да бъдат успешни и добри във всичко, което правят.

Министърът на икономиката Богдан Богданов бе категоричен, че каквито и цели да си поставяме, зад всички тях стоят хора и ако човешкият потенциал не се развива, няма да се постигне нищо. Той обърна внимание, че за това е необходимо и да се върне доверието в институциите, за да има предвидимост и ясен хоризонт – все неща, в чиято основа са образованието и здравеопазването. Той на няколко пъти подчерта, че основният проблем са кадрите, че за решаването му не може да се разчита нито само на образователната система, нито само на вноса на кадри от трети страни. От друга страна той потвърди, че трябва да се работи по проблема за улесняване достъпа на работна сила до пазара на труда в България. Богданов отбеляза, че трябва да се синхронизират два процеса – и вносът на кадри, и създаването на обучена работна ръка в синхрон с бизнеса. Освен това и държавните предприятия трябва да се включат в програмите за развитие на дуалното образование.

По отношение на връщането на доверието в институциите, Богданов обяви, че вече в търговските ни представителства в чужбина за работа могат да кандидатстват и българи, живеещи трайно в конкретните държави.

В тази връзка д-р Русев препоръча на Световния форум в Давос да се открие и Bulgarian House – представителство, което ще улесни популяризирането на бранда “България”. Той бе категоричен, че който е в Давос, той е на световната икономическа карта.

От своя страна заместник-министър на иновациите Веселина Минчева обяви, че екипът й не само чува, но и се вслушва в бизнеса и работи по изпълнението на неговите цели и стремежи. По-конкретно тя обясни, че политиките им на инвестиции, на иновации и на конкурентоспособност са непосредствено свързани с образованието, заради което те работят по проекти с допирни точки – министерството на образованието и министерството на труда и социалната политика.

Освен това те се опитват да намерят финансови инструменти, които да помогнат на стартиращите предприятия, като в тези опити следят какво правят другите страни.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова също потвърди, че за тях приоритети са образованието и привличането на големи инвестиции. За целта обаче за нея е важно как разказваме бранда “България”. Тя уточни, че и в момента България продължава да се рекламира като страната с ниски данъци. В същото време тя подчерта, че е важно да знаем и как чужденците ни виждат отвън. Ето защо Ненова планира да организира кръгла маса с чужденци, които вече развиват бизнес в България.

“Нека те ни кажат как ни виждат, за да не се концентираме върху негативите, а да се възползваме и от положителните си страни. Защото ние наистина има какво да разкажем”, заключи оптимистично Мила Ненова.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Субсидиите отклоняват вниманието от пазарната конкуренция, притеснен е министър Вътев на Powers Summit 2023

Мога да издекламирам милионите, които в момента се дават и ще продължат да се дават за развитието на земеделието.

Над 1 млрд. евро по Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони
за периода 2023-2027 г. са предвидени за бизнеса в земеделието.

Но ми позволете да ви споделя своето голямо притеснение – субсидиите, които са радост за земеделските производители, отклоняват вниманието на бенефициентите от пазарната конкуренция. А истината е в нея – в пазарната конкуренция.

С тези думи министърът на земеделието проф. Кирил Вътев започна изказването си на на Powers Summit 2023 – форумът, на който се очаква властта да чуе желанията на заинтересованите страни в сектора.

В отговор на въпроса на изненадания водещ на “Министерския панел” – домакинът от Webit.Foundation – д-р Пламен Русев – министър Вътев обясни, че няма нищо против субсидиите, но според него те не дават очаквания резултат.

Той уточни, че ключът към устойчивостта в земеделието е пазарната лоялна конкуренция, която печели доверието на потребителите и допълни, че устойчивостта изисква предвидимост и сигурност.
„Ако искаме да имаме устойчивост в българското земеделие, на първо място трябва да работим върху дългосрочното прогнозиране на климатичните условия”, посочи Вътев. Той добави, че утре – на 8 ноември – по покана от гръцкия си колега – ще посети Гърция, за да се запознае на място с пораженията, нанесени от природните стихии тази година. По този повод министър Вътев обърна внимание, че заради климатичните промени трябва да се помисли за отводняването, после за поливното земеделието, което за последните години в България се е свило на 0.7 процента. На следващо място министър Вътев отбеляза колко е важно да се създаде райониране на страната, защото сме страна с изключително богати почви и е добре то да стане на база климатично-почвени условия, подходящи не само за отделни култури, но и за конкретни сортове.

Накрая министърът на земеделието обобщи, че по всички тези теми в момента от екипа му подготвят пакет от 7 законови промени, за които обаче е нужна подкрепата на парламента и най-важното устойчивост – а не да се сменят правителствата на няколко месеца.

Венемира Мачева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Образувано е следствено дело за смъртта на двамата железничари, блъснати от локомотив

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Образувано е следствено дело за смъртта на двамата железничари, които бяха блъснати днес от маневриращ локомотив.

Ето какво обясни за инцидента вътрешният министър Калин Стоянов:

“На около километър преди гара Илиянци двама работника от БДЖ извършват прочистване на трасето – режат някакви клони и храсти, и предполагаме, че в резултат на шума от машините, които се използвали, те не са чули локомотива, който е идвал”, каза той.

“Блъснати са двамата, нямали са признаци за живот, образувано е следствено дело”, посочи вътрешният министър Калин Стоянов.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]