Зехтинът в ЕС е поскъпнал със 75% от януари 2021 г.

След значителното повишение през 2022 г., цените на храните в ЕС продължиха да нарастват и през 2023 г. Данните за второто и третото тримесечие на тази година показват, че цените на някои артикули регистрират по-бавен темп на покачване, отчита европейската статистическа служба Евростат.
През септември 2023 г. цените на яйцата, маслото и картофите в ЕС са по-високи, отколкото през януари 2021 г. и 2022 г., но не са така високи, колкото няколко месеца по-рано, докато цените на зехтина трайно се повишават.
През септември 2023 г. цената на зехтина е била със 75% по-висока, спрямо януари 2021 г. През януари 2022 г. цените вече са били с 11% по-високи на годишна база, а между септември 2022 г. и септември 2023 г. цените отчитат рязък скок.

Снимка: Евростат
Цените на картофите също се повишиха сериозно, следвайки същата тенденция. От януари 2021 г. цените на картофите нараснаха с 53% през септември 2023 г., след пик през юни 2023 г. (+60%).
По отношение на цената на яйцата, през септември 2023 г. тя е била с 37% по-висока от януари 2021 г. Цените на яйцата се стабилизираха през първите 2 тримесечия на 2023 г. и показаха известен спад през август и септември 2023 г.
Цените на маслото се развиват по подобен начин. Максималната стойност е била достигната през декември 2022 г. (+44% спрямо януари 2021 г.) и след това бавно започнаха да намаляват. През септември маслото е с 27% по-скъпо от януари 2021 г.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Цената на зехтина скочи до небесата
Бум при кражбите на зехтин в Гърция
Цената на зехтина в Южна Европа стана катастрофална
Южната ни съседка се готви за сериозен скок в цената на зехтина

Защо жените не използват толкова изкуствения интелект, колкото мъжете?

Популярният чатбот с изкуствен интелект ChatGPT вече има над 180 милиона потребители, но бижутерът Хариет Келсал казва, споделя, че не е за нея.
Тъй като има дислексия, тя признава, че използването му може да помогне за подобряване на яснотата на комуникацията ѝ с клиентите на нейния уебсайт. Но в крайна сметка признава, че му няма доверие.
Келсал, която живее в Кеймбридж, отбелязва, че когато е експериментирала с ChatGPT тази година, е забелязала грешки. Тя споделя, че го е тествала, като му е задала няколко въпроса за короната, носена от крал Чарлз III при коронацията му през май, короната на свети Едуард.
„Помолих ChatGPT да ми даде малко информация за короната, за да видя какво ще каже. Знам много за скъпоценните камъни в кралските корони и забелязах, че има значителна част в текста, която се отнася за друга корона“, казва тя.
Келсал добавя, че също, че я притеснява това, че хората „представят това, което ChatGPT им казва, като тяхна мисъл и плагиатстват“.

Снимка: iStock
Въпреки че ChatGPT стана изключително популярен след стартирането му преди година, нежеланието на Келсал да го използва изглежда е доста по-често срещано сред жените, отколкото сред мъжете. Докато 54% от мъжете използват изкуствения интелект в професионалния или личния си живот, при жените този процент пада до едва 35%, според проучване по-рано тази година.
Какви са причините за тази очевидна разлика между половете в изкуствения интелект и трябва ли да предизвиква безпокойство?
Мишел Лейварс, бизнес интструктор от Лондон споделя, че не използва изкуствен интелект, да пише вместо нея, защото иска да запази собствения си глас и идентичност.
„Клиентите казаха, че са си запазили лични сесии с мен, защото са усетили копието на уебсайта като лишено от идентичност, сякаш не съм говорила директно с тях. Хората, които ме познават, посетили уебсайта казаха, че могат да чуят да произнасям думите и веднага да разберат, дали съм аз“, обяснява тя.
Междувременно Хейли Байстрам, която също работи в Лондон, не се е изкушила да спести време с помощта на изкуствения интелект. Тя е основател на Bowes-Lyon Partnership, агенция за сватосване, и се среща с клиентите си лично, за да ги събере с хора с подобно мислене, без да използва алгоритъм.

Снимка: iStock
„Мястото, където бихме могли да използваме нещо като ChatGPT, е в нашите внимателно изработени потребителски профили, чието създаване може да отнеме до половин ден. Но за мен това би отнело душата и персонализацията от процеса и го усещам, сякаш е измама, така че продължаваме да го правим по старомодния и по-времеемък начин“, обяснява тя.
За Александра Кауърд, бизнес стратег в Пейсли, Шотландия, използването на изкуствен интелект за генериране на съдържание е просто „тежък фотошоп“.
ОЩЕ: Директор замени 90% от съпорт служителите си с изкуствен интелект. Какви са резултатите?

Тя е особено обезпокоена за нарастващата тенденция хората да използват изкуствен интелект, за да създават изображения, „които ги карат да изглеждат най-слабите, най-младите и най-модерните версии на себе си“. „Ние се движим към момента, в който не само вашите клиенти няма да ви разпознаят лично, но и вие няма да ви разпознаете лично“, добавя Кауърд.
Макар че тези причини изглеждат основателни да се даде широка употреба на изкуствения интелект, AI експертът Джоди Кук смята, че има по-дълбоки причини, заради които жените не възприемат технологията така, както мъжете.
„STEM областите (Science – Technology – Engineering – Mathematics; Наука, Технологии, Инженерство и Математика) традиционно са доминирани от мъже“, казва Кук, основател на Coachvox.ai, приложение, което позволява на бизнес лидерите да създават свои клонинги посредством изкуствен интелект.

 
Снимка: iStock
По думите ѝ настоящата тенденция в приемането на AI инструментите изглежда отразява това несъответствие, тъй като уменията, необходими за изкуствения интелект, са заложени в STEM дисциплините.
Във Великобритания само 24% от работната сила в секторите STEM са жени и в резултат на това „жените може да се чувстват по-малко уверени, използвайки AI инструменти“. „Въпреки че много инструменти не изискват технически умения, ако повече жени не се смятат за технически опитни, може да не експериментират с тях. А и изкуственият интелект още изглежда като научна фантастика. В медиите и популярната култура научната фантастика има тенденция да се продава на мъжете“, обяснява Кук.
ОЩЕ: България първа в ЕС по дял на жените сред заетите с ИКТ образование
Според Кук, за да се развитието, трябва да има повече жени както да използват изкуствен интелект, така и да работят в ИТ сектора. „Тъй като индустрията се разраства, определено не искаме да видим нарастваща пропаст между половете“, споделя тя.
И все пак според психолога Лий Чембърс типично женското мислене и поведение може да възпира някои жени да приемат изкуствения интелект. „Това е разликата в доверието – жените са склонни да искат по-високо ниво на компетентност в нещо, преди да започнат да го използват. Докато мъжете са склонни да се впуснат в нещо без много компетентност“, казва той.

Снимка: iStock
Чембърс също казва, че жените може да се страхуват, че способностите им ще бъдат поставени под съмнение, ако използват AI инструменти.
„Жените са по-склонни да бъдат определяни като некомпетентни, така че трябва да наблегнат повече на своите препоръки, за да демонстрират експертните си познания в дадена област. Възможно е една жена да има усещането, че ако хората знаят, че използва изкуствен интелект, това да означава, че може да не е толкова квалифицирана, колкото е“, отбелязва той.
„Жените вече са дискредитирани и техните идеи са взети от мъжете и представени като техни собствени, затова, ако хората знаят, че използват изкуствен интелект, също може да играе роля в определянето, че не е достатъчно квалифицирана. Това е просто поредното нещо, което обезценява уменията, компетентността и стойността на жената“, споделя психологът.
Или както Хариет Келсал казва: „Ценя автентичността и човешката креативност“.
Източник: BBC
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Директорът на OpenAI смята, че изкуственият интелект може да унищожи човечеството, но все пак иска да се използва
Как изкуственият интелект може да трансформира юридическата професия?

Бизнес, стартиран с помощта на изкуствен интелект и инвестиция от 185 долара, бе продаден за 150 000 долара: „Това буквално печата пари“
Кои са най-богатите жени в САЩ за 2023 година?
Жените или мъжете: Кого притеснява повече инфлацията и защо?

Какво гласи мрачната прогноза на Бил Гейтс за изкуствения интелект?

Вечерен виц: Лекар беседва със стар дядо

Лекар беседва със стар дядо – страстен ракиджия:
– Бай Геле, спри да пиеш!
– Пил съм, пия и ще пия.
– Ще те вкараме в клиника!
– Синът ми ще пие.
– И него ще вкараме в клиника!
– Внукът ще пие.
– И внука ще го вкараме!
– Да, ама тогава аз вече ще съм излязъл!

Проф. Милена Стефанова: Ниската избирателна активност устройва политиците, защото дава преимущество на твърдите ядра

Резултатите от първия тур на този местен вот за мен са очаквани, те не биха могли да бъдат по-различни на фона на случващото се в политическото …