Кабинетът ще направи всичко необходимо, за да осигури честно провеждане на изборите

На прага на втория тур на местните избори една от най-важните задачи пред правителството е да осигури честно провеждане на изборите. Тази задача в момента е още по-важна заради тревожната статистика за броя на изборните нарушения около първия тур. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков в обръщение към нацията, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

“Рекорден брой са сигналите, които постъпиха в Министерство на вътрешните работи по време на предизборната кампания, в деня на вота и в дните след това. Повече от половината от всички сигнали (1115) са за купуване на гласове. За това свидетелстват и появилите се видеозаписи за корупционни практики, които вече се разследват”, подчерта той.

„Затова Министерски съвет заедно в МВР умножава усилията си срещу купуването и продаването на гласове за балотажите в неделя”, увери премиерът.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Според последно изследване астероидът, погубил динозаврите, спрял ключов процес

Ерата на динозаврите е приключила преди 66 милиона години, когато астероид с размерите на град пада в плитко море край бреговете на днешно Мексико.

Но как точно е станало масовото измиране на 75% от видовете на Земята в годините, последвали катаклизма, остава неясно. До преди няколко дни.

Предишни изследвания предполагаха, че при удара, който е образувал кратера Чиксулуб, широк 112 мили (180 км), се е освободило голямо количество сяра, която, заедно със саждите от горските пожари са предизвикали глобална зима, защото температурите са се понижили.

Но ново проучване, публикувано преди дни (на 30 октомври) в списание Nature Geoscience показва, че финият прах, получен при удара в прахообразна скала, изхвърлена в земната атмосфера, вероятно е изиграл по-голяма роля. Този прах е блокирал Слънцето до такава степен, че растенията не са могли да фотосинтезират в продължение на близо две години след това. Така той е блокирал биологичен процес, който е от решаващо значение за живота.

“Спирането на фотосинтезата за почти две години след удара е причинило брутални предизвикателства за живота”, споделя водещият автор на изследването,изследователят Джем Берк Сенел, постдокторант в Белгийската кралска обсерватория.

“Това е сринало хранителната верига, създавайки процес на изчезване на видовете”, категоричен е Сенел.

Неочакван механизъм за убиване

За да достигнат до своите открития, учените разработват нов компютърен модел, който симулира глобалния климат след удара на астероида. Моделът е на базата на публикувана информация за климата на Земята в този отрязък от време, както и на нови данни от проби от седименти, взети от Танис в Северна Дакота, които обхващат 20-годишен период по времето на и след катастрофалния удар.

Зоната на вкаменелостите в Танис предоставя уникални данни за това, което може би е било най-значимото събитие в историята на живота на нашата планета. Фосилизираните риби, открити на мястото, разкриват, че астероидът се е ударил край мексиканския полуостров Юкатан през пролетта. Други вкаменелости открити там, показват в детайли какво е последвало след деня на катастрофата.

Пробата от мястото, анализирана за целите на новото изследване, съдържа силикатни прахови частици, които са били изтласкани в атмосферата в шлейф, преди да паднат обратно на Земята.

Екипът учени установява, че този фин прах е могъл да остане в атмосферата до 15 години след сблъсъка с  астероида. Изследователите предполагат, че поради това глобалният климат може да се е охладил с до 15 градуса по Целзий.

Техните проучвания представляват първото детайлно изследване на подобни прахови частици.

“Дълго време се предполагаше, че основната причина за измирането на динозаврите е бил екстремният студът след удара при Чиксулуб, но главната е именно спирането на фотосинтезата след този сблъсък”, твърди Сенел.

“В рамките на няколко седмици, (след удара), планетата е претърпяла глобално спиране на фотосинтезата, което продължило почти две години, по време на които тя напълно е изчезнала”, добавя Сенел.

“След това фотосинтезата започва да се възстановява . … И през следващите три-четири години тя достига до пълното си възстановяване.”

Мистерии около масовото измиране

Сенел споделя, че моделът разкрива как спирането на фотосинтезата, при който растенията използват слънчевата светлина, водата и въглеродния диоксид, за производство на енергия и кислород, е пряко свързан с финия прах, изхвърлен в атмосферата, който блокира Слънцето.

Палеонтологът Алфио Алесандро Киаренца заявява, че изследването е помогнало за разкриването на някои от загадките, свързани с масовото измиране на динозаврите.

“Основната полза от тази статия е, че тя предоставя по-точна информация за състава, свойствата и продължителността на въздействие на фините прахови компоненти, изхвърлени от мястото на удара, които са допринесли за глобалната тъмнина по време на зимата след удара”, казва Киаренца, от Университета във Виго, Испания. Той не е участвал в изследването.

По думите му новата информация позволява на учените да изследват процесите и продължителността им по-обстойно, като така по-ясно ще разберат механизмите, които стоят зад блокирането на слънчевата радиация, водещо до спирането на фотосинтезата и до значителен спад на температурите, довел до измирането на динозаврите.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

U2 със серия концерти в нова зала в Лас Вегас, наречена “Сфера”

Групата U2 вече има поредица от концерти на територията на казиното курорт Venetian Las Vegas в Лас Вегас. Именно с концерт на групата на Боно беше открита новата концертна зала MSG Sphere.

„Сферата“ беше построена сравнително бързо, ако се вземе предвид, че за началото на строителството ѝ съобщиха през 2018 година, а откриването ѝ беше запланувано за 2021 година, но имаше две години пандемия. С разработката ѝ се занимаваше архитектурната компания Populous, сред заслугите на която са стадионите „Емирейтс“, „Уембли“ в Лондон, „Ню Йорк Янки“, главният тенискорт на Уимбълдън и стадион „Фищ“ в Сочи.

На трибуните на „Сферата“ се побират 18600 души. Площадката е предназначена най-вече за аудиовизуални програми, с IMAX и резолюция на екрана 260 млн пиксела. В „Сферата“ се включва най-големият в света LED екран с площ 54 кв. метра.

В залата с височина 112 м може да се създава изкустен вятър или да се излъчват миризми. Бюджетът на строежа отначало бил $1.2 млрд, но се раздул до 2.3 млрд. долара. Така той се превърнал в най-скъпото съоръжение в Лас Вегас.  

Първите кадри от концертите на U2 оставяха усещането, че нещо липсва. Специалистите веднага разкриха какво е то – гората от високоговорители. В „Сферата“  от тях просто няма нужда. На арената през цялото време има 160 000 източници на звук.

За първи път зрителят можа да придобие представа за сферата, когато режисьорът Дарън Ароновски  публикува в социалните мрежи видеоклип от прожекцията на филма си „Картичка от Земята“. Филмът беше създаден специално за „Сферата“ и постоянно ще бъде показван тук. Дори на любителското видео от грандиозната проекция на човек направо му спираше дъхът. Зрителят тук е сякаш стръкче трева в краката на слон.

Музикалният живот в „Сферата“ също започна с гиганти. U2 е водещата група в света в областта на свръхновите технически решения.

През 1997 година по време на турнето си „Popmart“ те решиха, че на концертната площадка може да има само един източник на звук, и окачиха всички вискоговорители в центъра на сцената, като оставиха останалото място на екрана. А в турнето с 360’ (2009 – 2011) създадоха кръгла въртяща се сцена с пълен обзор под петата на гигантски железен паяк.

За шоуто в „Сферата“  отговаряше дизайнерът Вилии Уилямс, отговарящ за турнетата на U2 от 1983 година. През последната година групата отстъпи първенството в концертната сценография на АВВА с тяхното високотехнологично шоу  „ABBA Voyage“, но в новото си шоу ирландците наваксаха изоставането, и то не само по броя на пикселите на екрана.

Шоуто „U2:UV Achtung Baby“ е фокусирано върху албума „Achtung Baby“ (1991), в програмата звучат всичките 12 песни от албума. За времето си шоуто, представящо албума „Achtung Baby“, също беше новаторско.

По време на тогавашното „Zoo TV Tour“ U2 осмиваха телевизията и самите себе си, показваха на десетки екрани случайни фрагменти от програмите, окачваха на вериги нашарени с боя и разрисувани  автомобили, устройваха шеги и разигравания по телефона, а вокалистът Боно имаше подготвени за програмата няколко сценични образа наведнъж.

В „U2:UV Achtung Baby“ хуморът е малко, а всички революционни решения веднъж завинаги са фиксирани в програмираната видеопрожекция . В самото начало зрителите сякаш се намират в огромно бетонно кълбо, може би „Звездата на Смъртта“ от „Звездни войни“, но когато на сцената излизат U2 на фона на песента „Zoo Station“, кълбото „се пуква по шевовете“, а през разширяващите се цепнатини прониква слънчева светлина. В „The Fly“ сферата, състояща се от цифри, почти както в „Матрицата“, изведнъж се превръща в куб.

В „Even Better Than The Real Thing“  пъстротата, наситеността и смяната на кадрите във видеопоредицата напомнят друг филм – „Всичко навсякъде наведнъж“.  По време на изпълнението на „Mysterious Ways“  музикантите излъчват на екрана само собствените си изображения, затова пък те могат да бъдат разгледани до най-малките детайли.

Един от най-въздействащите ефекти на шоуто е, когато куполът сякаш пропада, по-точно на него се излъчва картинка, и зрителите сякаш се озовават на трибуната направо насред града, а после в пустинята Невада. Реално на зрителите им спира дъхът, когато при първите акорди на китарата на Едж от песента „Where The Streets Have No Name“ над пустинята изгрява слънцето.

В тази велика песен аналогията между звука и образа е очевидна, но за първи път е въплътена така мащабно и виртуозно. Кулминацията на програмата е песента „With Or Without You“, поставяща групата и зрителите в парче кехлибар или лед със застинали в него представители на земната фауна.

Първата вечер в „Сферата“ U2 завършиха с песента „Beautiful Day“, в която се е намерило място за фрагменти от песните на „Бийтълс“ „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ и „Blackbird“.  Това беше поздрав към присъстващия на премиерата Пол Маккартни. Той седеше на трибуната редом с Джон Бон Джоуви, Джеф Безос и Леброн Джеймс.

А песента „All I Want Is You“ Боно посвети на барабаниста Лари Мълън младши, който не можа да участва в ласвегаската серия концерти заради последствия от хирургична операция. През 1976 г. именно Лари Мълън младши окачил в училището си в Дъблин обява: „Барабанист търси музиканти за създаване на група“.

Феновете още дълго ще обсъждат решението на U2 да свирят без другаря си. Той взе участие в записа на новия сингъл „Atomic City“, но все още не е готов да участва в концерти. На сцената го замени Брам ван ден Берг от холандската група Krezip.

Изготвен е график на концертите на U2 в „Сферата“ до 16 декември, но собствениците на залата смятат, че шоуто има потенциал в нейното пространство за поне още две години. Отношението на публиката към подобна концертна програма  е противоречиво, за гастролираща звезда това е по-скоро признак на алчност и слабост.

Още повече в случая с U2, за които световните турнета са важна част от легендата. Цената на билет за шоуто в „Сферата“ започва от 165 долара, но тези билети, разбира се, са почти разпродадени, а за 3 ноември, вечерта, например, е останал само един билет за 355 евро.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

МЕУ прати на ЦИК документа за удостоверяване съответствието на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) изпратиха на ЦИК документа за удостоверяване на съответствието на техническите устройства за машинно гласуване за балотажа на местните избори на 5-ти ноември, съобщават от пресцентъра на МЕУ.

В документа фигурира подписът на министъра на електронното управление Александър Йоловски, както постанови Върховния административен съд в понеделник.

От МЕУ отбелязват, че екипите на трите институции са работили интензивно и в непрекъснат режим в последните дни, за да извършат процедурата и да осигурят протичането на честни и демократични избори в неделя.

По-рано днес екипите на МЕУ приключиха необходимите дейности и проверки от удостоверяването на машините. Благодарение на създадената от МЕУ оперативна организация и с активното съдействие на БИМ и БИС процедурата завърши своевременно и в рамките на днешния ден.

Решението за удостоверяване на машините за гласуване и доклада са публикувани на официалната интернет страница на МЕУ на следния адрес.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ЦИК иска във всички секции за балотажите да има изправни устройства за видеоизлъчване

Местни избори гласуване 2023

Министърът на електронното управление уведоми ЦИК, че на 29-и октомври са констатирани проблеми с 57 от телефоните за видеоизлъчване и заснемане при преброяването на резултатите  от различни райони на страната.

От Комисията отговориха, че във всички секции, в които ще се провеждат балотажите тази неделя, трябва да има изправни устройства, като министерството трябва да прецени как ще подходи и дали  ще замени неработещите. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

“Задържане под стража” за председател и член на СИК в Малорад, дописвали бюлетини

Районният съд в Бяла Слатина остави в ареста председателят и един от членовете на секция в с. Малорад за преправяне на резултатите от местните избори. Те се разследват за добавяне на преференции в бюлетините за общински съветници в Борован.

“Районен съд – Бяла Слатина днес постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо М. Й. и Ц. Ц., и двамата от с. Малорад, привлечени като обвиняеми за подправяне на изборни резултати. Обвинението срещу двамата е по чл. 169 връзка чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс”, се казва в съобщението от съда.

И още: При определяне на най-тежката мярка Районният съд – Бяла Слатина е приел, че са налице всички изискуеми законови предпоставки за това. 

Съдебното определение може да се обжалва и протестира в тридневен срок пред Окръжния съд във Враца.

Двамата бяха задържани след подаден сигнал в Общинската избирателна комисия в Борован, че около 23:00 ч. на 29 октомври, членове на СИК-Малорад са преправили изборни резултати, като сигналът е бил придружен със запис от видеонаблюдението по време на броенето.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Зехтинът в ЕС е поскъпнал със 75% от януари 2021 г.

След значителното повишение през 2022 г., цените на храните в ЕС продължиха да нарастват и през 2023 г. Данните за второто и третото тримесечие на тази година показват, че цените на някои артикули регистрират по-бавен темп на покачване, отчита европейската статистическа служба Евростат. През септември 2023 г. цените на яйцата, маслото и картофите в ЕС са по-високи, отколкото през януари 2021 г. и 2022 г., но не са така високи, колкото няколко месеца по-рано, докато цените на зехтина трайно се повишават. През септември 2023 г. цената на зехтина е била със 75% по-висока, спрямо януари 2021 г. През януари 2022 г. цените вече са били с 11% по-високи на годишна база, а между септември 2022 г. и септември 2023 г. цените отчитат рязък скок. Снимка: Евростат Цените на картофите също се повишиха сериозно, следвайки същата тенденция. От януари 2021 г. цените на картофите нараснаха с 53% през септември 2023 г., след пик през юни 2023 г. (+60%). По отношение на цената на яйцата, през септември 2023 г. тя е била с 37% по-висока от януари 2021 г. Цените на яйцата се стабилизираха през първите 2 тримесечия на 2023 г. и показаха известен спад през август и септември 2023 г. Цените на маслото се развиват по подобен начин. Максималната стойност е била достигната през декември 2022 г. (+44% спрямо януари 2021 г.) и след това бавно започнаха да намаляват. През септември маслото е с 27% по-скъпо от януари 2021 г. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Цената на зехтина скочи до небесата Бум при кражбите на зехтин в Гърция Цената на зехтина в Южна Европа стана катастрофална Южната ни съседка се готви за сериозен скок в цената на зехтина

text

Забраняват износа на инсулини, лекарства за понижаване на кръвната захар и антибиотици за деца

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се забранява износът на инсулинови медикаменти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Заповедта влиза в сила от днес, 2 ноември, и ще важи до 31 декември 2023 г. В нея, освен инсулини и аналози, със забрана за износ са и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.

Заповедта на здравния министър Христо Хинков беше издадена часове, след като председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Костадин Ангелов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски поискаха спешни действия за спиране на износа на животоспасяващи медикаменти.

Заповедта идва след писмо на над 180 пациенти с диабет, които сигнализират за системен недостиг на два вида инсулин в аптечната мрежа.

Пред БНР инициаторът на писмото Елица Сиракова заяви: 

“Така да бъде направена системата, че за детето ми да има инсулин. По какъв начин ще го постигне Здравното министерство, Комисията, Здравната каса и всички специалисти, които са се събрали там, не е моя работа. Аз искам да има гарантирано количество инсулин, за да можем да живеем спокойно и да не се чудим всеки месец какво ще правим”.

Темата за недостъпността на лекарствата коментираха днес и от Лекарския съюз на нарочна пресконференция, на която отново настояха да се върне възможността за изписване на антидиабетни медикаменти и на антибиотици и на хартиена рецепта.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

МЗ предлага промени в медицинските противопоказания за задължителни и препоръчителни ваксини

ваксини

Здравното министерство предлага промени в медицинските противопоказания за задължителните и препоръчителните имунизации у нас. Задължителната ваксина срещу туберкулоза няма да се прилага на пациенти със симптоми на HIV, при хора на лечение с имуносупресори и такива с усложнение след предишна БЦЖ имунизация.

Промените предвиждат имунизация срещу туберкулоза да се прави на недоносено бебе, след като достигне тегло от 2 килограма, състоянието му е стабилно и при липсата на определени противопоказания.

Живи бактериални и вирусни ваксини няма да се прилагат на деца с тежко недохранване, както и деца след трансплантация и приемащи имунопотискаща терапия. Живи вирусни ваксини няма да се прилагат на болни от СПИН и носители на HIV, пациенти с левкемия и лимфоми, на бременни жени.

За деца, които са на биологично лечение, ще бъде противопоказно поставянето на ваксина срещу морбили, рубеола, варицела и паротит. Ваксината срещу ротавируси, която не е задължителна, няма да се прилага при деца с тегло под 9 килограма, които имат непоносимост към фруктоза. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Рисунката на наш сънародник ще обиколи Космоса

След божествения глас на Валя Балканска, сега честта се пада на плевенчанина Никола Кацарски.

Дванадесетгодишното момче е сред големите победители в конкурса на Европейската космическа асоциация по изобразително изкуство, по информация на Pleven News. Тази година темата бе „Моето любимо място на планетата Земя”.

Седмокласникът Никола и други пъти е ставал носител на престижни награди от наши и международни конкурси по рисуване. Като неотдавна даже успява да се класира в топ 10 на най-даровитите деца в света според ежегодна класация на училище по изкуствата в Бангладеш.

То не е точно рисунка, а приложно изкуство, с пластене на вълна, с жива вълна е изобразен пейзаж с овце, слънчогледи, с топли цветове. Даже датският астронавт Андреас Моргенсен (командирът на шестмесечната мисия на станцията) ще разпечата и подпише моята творба и ще ѝ направи фотосесия как лети в Космоса.” – споделя развълнуваният наш сънародник.

Главна цел на конкурса бе да дарим астронавтите, които са далеч от земята, с едно наистина топло чувство – усещане, че не са чак толкова далеч от своя дом – че не са сами, а ние да им покажем, че ги подкрепяме.” – допълва Никола.

Андреас Моргенсен .
Андреас Моргенсен .

Любопитно е да се спомене, че най-добрите картини, включително и паното на Никола, няма да достигнат в буквалния смисъл до екипажа на Международната космическа станция, за когото са предназначени, а по електронен път.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]