Опасен циклон: Ураганните ветрове отнеха човешки живот, снеговалежите предизвикаха катастрофи, а температурите бяха смразяващи

Опасен циклон обхвана България. Той настъпи с ураганни ветрове, които отнеха човешки живот, със снеговалежи и виелици части от страната и със ...

Вицепрезидентът поиска правителството да покаже прогнозни цени на горивата преди да бъде отменена дерогацията

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментирапо NOVA NEWS прекратяването на  дерогацията. Според нея при решаването на проблема с руския петрол водещ мотив ...

Денят по диагонал – 18 ноември 2023 г.

Борис Бонев Спаси София

БСП и “Възраждане” няма да подкрепят Борис Бонев за председател на СОС

Общинските съветници от БСП и “Възраждане” няма да подкрепят избирането на Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет (СОС). Това стана ясно след проведената днес среща на новия софийски кмет Васил Терзиев с политическите сили, представени в новия столичен парламент. Срещата бе бойкотирана от представителите на ГЕРБ-СДС и на “Има такъв народ”, а от “Синя София” заявиха, че че решение трябва да се търси между първите сили.

“Лукойл”: Отмяната на износа на нефтопродукти ще доведе до спиране на производството

лукойл нефтохим

Отмяната на новите квоти за износ на нефтопродукти от 1 януари 2024 година, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 година. Това посочват в своя позиция от “Лукойл Нефтохим Бургас“ АД във връзка с обявената договореност, относно поетапната отмяна на действащата към момента дерогация за внос на суров петрол от Руската федерация и експорта на продукти от него.

“Булгартрансгаз” и сръбският газов оператор подписаха за междусистемно свързване

Булгартрансгаз

Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Сърбия Transportgas Srbija d.o.o. подписаха споразумение за междусистемно свързване за новата точка Калотина/Димитровград, която се създава с интерконектора България-Сърбия (IBS). Документът бе подписан от изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и директора на Transportgas Srbija Зоран Йовчич, съобщиха от пресцентъра на „Булгартрансгаз“.

Асен Василев: И в момента има данък върху бакшишите, но не се събира

“Има две неща, на които се държи по отношение на дерогацията – едното е да не отиват повече пари към “Лукойл” и оттам към Русия, а другото е – да не се вдигнат цените на горивата за българските граждани и да има достатъчно време, за да се мине към неруски петрол. И решението, което взехме, защитава и двете позиции – спираме износа, с което спираме парите за Русия. И това ще стане възможно най-скоро – на 1 януари 2024 година. А на 1 март догодина е техническият минимален срок, в който България може да мине на неруски петрол, без да се застраши подаването и сигурността на доставките на горива в страната и тогава напълно ще се спре дерогацията“, обясни Асен Василев.

Неизбежният крах на новата руска империя на Путин

путин 9 май парад на победата червен площад

Руската федерация е продукт на разпадането на съветската империя, както Съветският съюз беше продукт на разпадането на имперска Русия. Предвид дългата история на империите изобщо не е изненадващо, че днешна Русия се е заела с проект за реимпериализация – опит да възстанови колкото се може повече от бившата си империя. Също толкова неизненадващо, усилията на Русия ще се провалят – прогнозира във “Форин Полиси” политологът Александър Мотил.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]