Филипов: Гонзо каза, че ако Пловдив не приеме България – Унгария, Ботев и Локо ще играят в Стара Загора или Кърджали

Позиция на Илиян Филипов, управител на ДЗЗД Колежа: Уважаеми привърженици на футбола, вече няколко дни БФС се опитва да прехвърли отговорността за ...

Мемоарите – нова мода сред знаменитостите

Матю Пери

“Жената в мен” на Бритни Спиърс и “Приятели, любовници и голямото ужасно нещо” на Матю Пери са на върха на класациите за книги, а нова вълна от сурови, емоционални мемоари на знаменитости предоставя уникално надникване в личния живот на звездите, коментират от Би Би Си.

С новината за смъртта на актьора Матю Пери, почитта към него от колеги и фенове заля социалните мрежи. Много от тях припомняха емблематичната му роля на Чандлър Бинг в сериала “Приятели”, а тези, които го познаваха лично, разказват за качествата му, които са го направили техен приятел. И някои използваха думите на самия Пери, за да си спомнят за него, като цитираха бестселъра му от 2022 г. “Приятели, любовници и голямото ужасно нещо” (Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing), в която със сурова откровеност актьорът разказва за дългогодишната си борба със зависимостта си от алкохола и опиатите.
Мемоарите на Пери дадоха възможност на феновете му да се докоснат до личния му свят и в повечето случаи да си променят представата за него. Той се оказа не просто саркастичният герой от телевизията, който ги разсмиваше десетилетия наред. Пери имаше своите лични битки, по-особено мнение за Холивуд и интересни виждания за бъдещето.
“Любов и смелост, човече – това са двете най-важни неща. Аз не се движа напред със страх – напредвам с любопитство”, споделя актьорът.
Това са неща, които рядко виждаме или чуваме от мегазвездите, чийто живот и публични образи са внимателно шлифовани от екипи от мениджъри, стилисти и публицисти. Дори знаменитостите, които са активни в социалните мрежи, предоставят на феновете си само откъслечни сведения за личния си живот. Но през последното десетилетие се появиха множество изключително лични мемоари, написани от Кийт Ричардс, Джулия Фокс, Джесика Симпсън и принц Хари и те се превърнаха в бестселъри, спечелиха литературни награди и промениха начина, по който мислим за знаменитостите.
“Знаем върху какво са работили, на кои галавечери са присъствали, с кого са вечеряли… и т.н.”, обяснява д-р Марсия Лейтън Търнър, основател и изпълнителен директор на Association of Ghostwriters. Тя твърди, че отговорът на въпроса, започващ с “какво”, вече е известен. Това, което публиката не знае, е “защо” или “как”.”
И то, в мемоарна форма, при създаване на нюансиран разказ, известните личности могат да дадат тези отговори на дълбоко лична основа.

От парцали до богатство
Когато широко рекламираната автобиография на Бритни Спиърс “Жената в мен” излезе на пазара през октомври, тя моментално се превърна в най-продаваната книга на Amazon, благодарение на предварителните продажби за нетърпеливи фенове. Тя дебютира като номер едно в списъка с бестселъри на “Ню Йорк Таймс”.
В книгата си Спиърс разказва с някаква трескава настойчивост за възхода си от малкия град Луизиана, до нейния статус на мегазвезда. Още преди да стигне до темата за прословутата съдебна опека от 2008 г., която дава на бащата на Спиърс власт над финансите и ежедневието й, читателят се чувства близък с певицата. Някои от най-пикантните подробности от книгата попаднаха в медиите няколко седмици преди публикуването на мемоарите: болезненият аборт в домашна обстановка, докато тогавашният ѝ партньор, певецът и актьор Джъстин Тимбърлейк, свирел на акустична китара; нощта, в която тя обръсна главата си пред тълпа папараци с фотоапарати; дори
заплашителното съскане на гигантската змия, която тя вдигна във въздуха по време на церемонията по връчването на видео музикалните награди на MTV през 2001 година.
Но други събития, като раждането на двамата й сина в период от две години от бившия й съпруг Кевин Федърлайн, са отразени в нова светлина. Освен това Спиърс описва борбата си с депресията и самотата, която е изпитвала в разгара на славата си. И тези подробности карат читателите да възприемат Бритни Спиърс по нов начин.
“Надявам се, че всички жени, които наскоро са станали майки и четат книгата ми и на които им е трудно, ще потърсят помощ навреме”, пише тя. “Защото сега знам, че още преди да родя, съм имала почти всички симптоми на депресията, която често съпътства раждането: тъга, тревожност, умора.

След като децата се родиха, започнах да се чувствам объркана. Започна да ме измъчва и маниакалният страх дали децата ми са в безопасност. И той се засилваше, колкото повече
вниманието на медиите се насочваше към нас. Да бъдеш майка за първи път е достатъчно голямо предизвикателство, а какво остава всичко да трябва да се случва под прожекторите”.
Точно този вид интимни подробности привличат читателите, карайки ги да си мислят, че само те са посветени в тайните на супер звездите.
Амелия – 39-годишна, която работи като копирайтър и живее в Ню Йорк, признава, че е като “обсебена” от мемоарите на известните личности, особено от онези, написани от жени, които са били известни по време на нейните тийнейджърски години. Тя споделя, че “Жената в мен” я е накарала да преосмисли начина, по който е възприемала Бритни Спиърс, когато е била тийнейджърка. “Бритни беше една от звездите, които ме научиха как да се държа като жена”, обяснява тя. “Сега, като възрастен човек и майка на дъщеря, аз вече мога да нанеса някои корекции на наученото”, добавя Амелия и продължава: “Сега, като чета Бритни Спиърс и си давам сметка в какво токсично време съм израснала и възприемам книгата не само носталгично, но и като извинение от типа на: “Да, наистина съжалявам, че клюкарствахме за теб по такъв гаден начин тогава.”
Доходоносно партньорство

Мемоарите на знаменитостите съществуват, откакто хората са започнали да стават звезди: театралната актриса Сара Бернар публикува своята книга “Моят двойствен живот”, през 1907 година. Сега, когато социалните мрежи позволяват на звездите да се свързват по-лесно с феновете си, много знаменитости желаят да продължат тази връзка. Други използват мемоарите, за да се преборят с клюките от таблоидите и блоговете. А феновете са нетърпеливи да прочетат всичко, което са написали техните любимци.
Лейтън Търнър споделя, че чувството за връзка е често срещано и умишлено. Много от най-успешните автори-знаменитости през последното десетилетие са избрали да си сътрудничат с професионален писател, който може да им помогне за създаването на завладяваща история, която да е вярна на така наречения изходен материал. Лейтън Търнър отбелязва, че за много от мегазвездите, написването на книга може да е първият път, когато имат възможност да седнат и да се замислят върху преживяванията си, за това какво ги е формирало, а после и направило толкова популярни сред читателите.
Лейтън Търнър смята, че има някои погрешни схващания напоследък за това колко голяма е ролята на “писателя в сянка” в оформянето на повествованието. Според нея са преувеличени заслугите на Мьорингер за книгата на принц Хари. Тя не смята, че той заслужава цялата слава или пък цялата вина за книгата. По думите й “призрачните автори” са наистина талантливи, професионални разказвачи на истории, но те са наети, за да помогнат на известната личност да разкаже по-добре своята история.
Тя обаче не отрича, че сътрудничеството между популярни личности и известни писатели, като бившата редакторка на Vibe и Essence, Микаела Анджела Дейвис, която работи с певицата Марая Кери по мемоарите ѝ, излезли през 2020 г. или пък като журналиста от Ню Йоркър, Ариел Леви, който е съавтор на “Отвътре навън” заедно с актрисата Деми Мур, допринася за по-добрата литературна форма на творбите.
За силата на мемоарната литература говори фактът, че продажбите на книгата на Пери “Приятели, любовници и голямото ужасно нещо” се увеличиха след новината за неговата кончина и дори изпревариха спомените на Спиърс, като заеха първото място в класацията на Amazon.

При опитите феновете на Пери да се справят с болката от преждевременната му смърт, те разлистват мемоарите му и той оживява за тях. Постепенно думите му се превръщат в техен източник на утеха. В крайна сметка мемоарите на звездите са възможност за голямо количество хора да се докоснат до славата и до личния живот на човек, който за тях е бил източник на вдъхновение. Забавлявал ги, а нерядко пъти е бил и техен постоянен спътник.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

МВнР предупреди за извънредно положение в Исландия заради очаквано изригване на вулкан

мвнр

Службите за гражданска защита на Исландия обявиха извънредно положение в югозападната част на страната в района на град Гриндавик на полуостров Рейкянес, южно от столицата Рейкявик, заради очаквано изригване на вулкан. Това съобщиха от Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР). 

Властите съобщават, че тунел от магма се е образувал под град Гриндевик. По информация от Метеорологичната служба на Исландия от сутрешните часове на 11 ноември 2023 г. на този етап е трудно да се определи къде и кога точно магмата може да достигне до повърхността. През последните дни на полуостров Рейкянес бяха регистрирани и серия земетресения, усетени включително в столицата Рейкявик. Жителите на град Гриндавик на полуостров Рейкянес бяха призовани да се евакуират “като предпазна мярка”.

Исландската метеорологична служба (IMO) отбеляза “значителни промени” в сеизмичната активност.

Ден преди това на полуостров Рейкянес бяха регистрирани около 800 труса, а общо от края на октомври – повече от 24 хил. Според IMO през последните няколко седмици нивото на земята се е повишило с 9 см.

За първи път след 800 години бездействие през март 2021 г. бяха наблюдавани изригвания на вулканична система на Исландския полуостров. Оттогава се случиха още две изригвания: през август 2022 г. и юли 2023 г. В резултат на това няма пострадали.

Пътищата към град Гриндавик са затворени, както и популярната туристическа забележителност в района – Синята лагуна. Летище „Кефлавик“, което се намира на 15 мин. път с автомобил от Гриндавик, към момента работи нормално. Всяка авиокомпания решава индивидуално дали да продължи полетите си. Повече информация за полетите може да бъде намерена на сайта на съответната компания или на летище „Кефлавик“ на https://www.isavia.is/en/keflavik-airport.

На гражданите се препоръчва да следят с повишено внимание ситуацията, редовно се информират от медиите или от телефона за спешна помощ в Исландия – 112. Червеният кръст в Исландия също е отворил гореща телефонна линия на номер 1717.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат денонощно на телефонните линии на дирекция “Ситуационен център” на МВнР: тел.: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, e-mail: [email protected], както и на телефоните и ел.поща на Посолството на Република България в Кралство Норвегия – +47 480 89 793, [email protected], което отговаря за Исландия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 11 ноември 2023 г.

България и Гърция подписаха програма за съвместни действия в областта на туризма

Експерти от България и Гърция разработиха и двете страни подписаха Програма за съвместни действия в областта на туризма за периода 2024-2026 година. Това стана преди официалното откриване на международното туристическо изложение PHILOXENIA 2023, на което България е почетен гост и участва с щанд на площ от 100 кв. метра. На него ще присъстват “Царевград Търнов” ЕООД, Столична Община ОП Туризъм, Община Варна и Община Банско.

Страната ни се представя като сигурна и спокойна дестинация с дългогодишни традиции на качество и гостоприемство в туризма, съчетаваща красива и разнообразна природа, културно наследство, качество на планинските курорти, вкусна храна и отлични вина.

Бюджетът и корупцията са препъни камъка в подкрепата на управлението, казва Борисов

Бойко Борисов

Две неща могат да изкарат ГЕРБ от, не искам да го наричам сглобка, защото се дразня на тази дума, и са по-важни от евроатлантизма – това са бюджетът и корупцията. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на националното съвещание на партията във Велико Търново. „Повече не трябва да ни наричате сглобка. Не виждам в тази превърнала се в цинизъм дума сглобка нищо рационално, добро за хората“, заяви той. 

Според него, евроатлантизмът е това, което ги държи в управлението. „Светът е толкова сложен в момента – война в Украйна, в Израел, напрежение по много фронтове“. Лидерът на ГЕРБ отбеляза още, че него единственото добро на това управление е, че държи ясна посока на страната. „Всичко останало е в против на нашата идеология като партия“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

ДПС ще подкрепи бюджета за 2024 г. само при ясни ангажименти към общините

Ще подкрепим бюджета, единствено ако в него бъдат вписани изрично приоритетните проекти на всяка една община, така че да се повиши чувствително стандартът на живот на хората в населените места. Това заяви председателят ПГ на ДПС Делян Пеевски след среща с кметовете на ДПС, която се проведе в Благоевградско, съобщи пресцентърът на партията.

Делян Пеевски събра кметовете, веднага след приключването на местните избори, за да се поздравят за постигнатите много добри резултати, след които ДПС се нареди като втора политическа сила, и да очертаят приоритетите за всяка община. 

Извършен бе атентат срещу изборния процес на първия тур, според Антоанета Цонева

Антоанета Цонева

Отмяната на машинното гласуване на първия тур на местния вот е своеобразен атентат срещу изборния процес и членовете на ЦИК трябва да понесат политическа отговорност. Това заяви народният представител Антоанета Цонева от “Продължаваме промяната – Демократична България”. Според нея службите, ЦИК и определени говорители на ГЕРБ и ДПС са експлоатирали тежък, необратим порок на изборния процес, довел до над половин милион недействителни гласове.

“Това е чудовищно число. Абсолютното ми убеждение е, че беше извършен атентат срещу изборите на първи тур. Всички инициатори на погрома срещу демократичното участие на гражданите трябва да понесат политическа отговорност, а членовете на ЦИК следва да си подадат оставките”. 

Байдън планира “тежък разговор” с китайския лидер за Русия и Иран

Джо Байдън

Следващата седмица се очаква лидерите на САЩ и Китай да се срещнат за първи път от много време. Според източници на Politico, Байдън възнамерява да проведе „тежък разговор“, обхващащ широк кръг от теми, включително отношенията с Русия и Иран. 

Американският президент Джо Байдън планира да се срещне с китайския президент Си Дзинпин на 15 ноември на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС). Очаква се те да обсъдят отношенията между САЩ и Китай, както и връзките на Пекин с Техеран и Москва и ролята му в конфликта в Украйна. Това съобщава Politico, позовавайки се на източници от американската администрация.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]