ФЕД отново се въздържа да промени лихвите

Федералният резерв не промени лихвените си проценти на второ поредно съвещание на паричния си комитет, което приключи на 1 ноември. Но обърна внимание, че бъдещи лихвени увеличения все още са възможни, ако това е нужно за овладяване на упоритата инфлация. Така след поредицата агресивни повишения на лихвите през последната година и половина (общо 11 на брой от март 2022-а насам от почти нулева позиция) базовата стойност остава стабилна в диапазона 5.25-5.50 процента – най-високото равнище от 2001 година. Решението на паричните стратези с право на гласда запазят лихвите е било единодушно.

Инфлацията се понижи чувствително след като през лятото на 2022-а скочи до най-високата си стойност за последните четири десетилетия, но цените все още се качват по-бързо от целевите за щатските централни банкери 2% годишно.

Въпреки резкия скок на кредитните разходи, потребителите все още харчат щедро за коли, ресторанти и билети за концертите на Тейлър Суифт. Националното стопанство отчете 4.9% годишен ръст през третото тримесечие, като основен принос за него имат персоналните разходи. Федералният резерв отбеляза този “силен” темп на растеж при обявяване на решението си.

Щатската икономика е забележително стабилна въпреки най-високата скорост на увеличение на лихвените проценти от 40 години насам. Което означава, че щатските централни банкери биха могли да качат лихвите поне още един път без да навредят на националното стопанство. Засега обаче те предпочитат да изчакат, отчасти защото ефектът от досегашните повишения все още не се е проявил напълно.

В официалното си изявление след края на двудневното си съвещание паричните стратези посочват, че трябва да отчетат “закъсненията, с които паричната поитика засяга икономическата активност и инфлацията”, за да решат дали са необходими нови увеличения. Федералният резерв държи под око и пазара на труда, който се държи изключително устойчиво въпреки повишението на лихвените проценти. Безработицата е под 4% вече 20 поредни месеца и вероятно октомври ще е 21-ият.

Междувременно, затегнатият пазар на труда продължава да оказва натиск върху заплатите. Разходите на работодателите за надници и заплати са нараснали с 4.6% за 12-е месеца до края на септември, съобщи щатското Министерство на труда на 31 октомври. Това увеличение е по-малко отколкото през предишната година, но верятно ще продължи да поддържа по-бърз ръст на цените от целевите 2% годишно. Като капак, успоредно с повишението на краткосрочните лихвени проценти, дългосрочните кредитни разходи, които се определят на дълговия пазар, също вървят нагоре. Например, средната цена на 30-годишна ипотека в момента е 7.79%, по данни на “Фреди Мак”- най-висока от 2000 година насам. Това охлажда търсенето на къщи и на тесвързани с тях предмети като обзаведане и техника, отнемайки част от натиска от Федералния резерв.

На съвещанието си през септември щатските централни банкери намекнаха, че очакват още едно лихвено увеличение с 25 базови пункта до края на 2023-а. Следващото заседание на банковите парични стратези е на 12 и 13 декември, което ще е последното за тази година. А първото за 2024-а ще е на 30 и 31 януари. Търговците оценяват на 33% шанса за ново повишение на лихвите с 25 базови пункта до края на януари. Някои официални представители на Федерания резерв пък твърдят, че ръстът на доходността на дългосрочните облигации може да отмени нуждата от по-нататъшни лихвени увеличения.

Една от най-големите въпросителни пред паричните стратези е дали икономическият растеж продължава или се забавя и резултатът има потенциал да оформи посоката на инфлацията и на лихвените проценти. Много експерти прогнозират, че потреблението и растежът ще се забавят през това тримесечие, защото по-големите погасителни вноски по дълговете, по-ниският ръст на доходите и топящите се кешови наличности ще ограничат семейните бюджети.Други пък се безпокоят, че изненадващо силното национално стопанство може да задържи инфлацията на по-високи равнища за по-продължителен период от време и може да наложи по-нататъшно затягане на паричната дисциплина.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Collins English Dictionary определи AI за Дума на 2023 година

Collins English Dictionary, печатен и онлайн речник на английски език, издаван от HarperCollins в Глазгоу, определи AI (изкуствен интелект) за Дума на годината.

„Революционен езиков модел, задвижван от изкуствен интелект, избухна в общественото съзнание в края на 2022 г., удивявайки ни със способността си да имитира естествената човешка реч. В действителност той може много повече. Нуждаете се от текст за презентация утре сутрин? Няма проблем. Рецепта за вечеря от … Какво е останало в хладилника ви? Готово. И докато хората разбираемо бяха очаровани от това, те също започнаха да се притесняват малко. Ако компютрите внезапно станат експерти по въпроса за езика, тогава какво следва? Последваха дебати, проучвания и прогнози .. Има повече от достатъчно основания, за да може Collins да направи AI своята дума на годината през 2023 г.“, се казва в изявление на речника на уебсайта му.

Колинс определя AI като „симулация на човешки умствени функции с помощта на компютърни програми“. През 2022 г. Collins определи permacrisis като дума на годината.

Между впрочем, първата международна среща на върха за безопасното използване на AI се открива в Обединеното кралство в сряда. Домакин ще е британският премиер Риши Сунак. Сред участниците са вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и бизнесменът Илон Мъск. Целта на срещата е да се обсъдят заплахите, свързани с ИИ.

В навечерието на срещата стана ясно, че служители на британското външно министерство са предложили израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да не присъства на среща на върха за изкуствения интелект (ИИ) в Обединеното кралство поради опасения, че в светлината на операцията в Газа неговите забележки могат да отвлекат вниманието от основния фокус на форум. Това съобщава вестник The Times, позовавайки се на източници от външното министерство.

Според публикацията, официални лица „посъветваха външния министър Джеймс Клевърли да отмени поканата на Нетаняху за участие в срещата на върха, като се има предвид, че след израелската инвазия в ивицата Газа, участието на израелския премиер чрез дистанционна комуникация може да отвлече вниманието“. 

Според вестника, Джеймс Клевърли, както и министърът на цифровите технологии, културата, медиите и спорта Мишел Донелан, са били възмутени от подобна „препоръка“, която противоречи на позицията на британското правителство за подкрепа на Израел. Подобен съвет беше незабавно отхвърлен, казва дипломатически източник. „Отговорът беше много твърд: „Не, израелците участват“, добавя източникът от британското външно министерство.

Някои представители на Уайтхол (лондонската улица с основните правителствени учреждения на страната) в тази връзка посочват традиционните „арабистки“ тенденции на външнополитическото ведомство. „Това винаги е било тенденцията в министерството, така че може би не би трябвало да е кой знае каква изненада“, добавя високопоставен представител на управляващата Консервативна партия.

Среща на върха в Блечли Парк

Срещата на върха за изкуствения интелект ще се проведе в Bletchley Park в предградието Milton Keynes, разположено на 70 км северозападно от Лондон. По време на Втората световна война тук се помещава Училището за правителствени кодове и шифри (GC&CS), където екипът на известния математик Алън Тюринг работи за разбиването на кода на нацистката шифровъчна машина Enigma.

Впоследствие на базата на GC&CS е създадена британската служба за електронно разузнаване (Government Communications Headquarters, GCHQ) – аналог на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Сегашното му седалище е в Челтнъм – град в графство Глостършър, Югозападна Англия. Той е голям балеоложки курорт заради своите минерални извори, открити там през 1716 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Правителството предпочита да не разпространява информация за българите, напускащи Газа

Засега е по-добре да не се разпространява допълнителна информация за българските граждани, които напускат Газа, заяви премиерът Николай Денков.

“Чух се с вицепремиера Мария Габриел преди няколко часа. Тя каза, че действа по случая, че има пълна информация, но е добре тази информация в момента да не се разпространява, тъй като това е по-добре за самите хора, които са там на място”, каза той.

“Руският гражданин, който бе експулсиран от България, е нарушавал законите на страната ни в продължителен период от време”, заяви още премиерът Николай Денков.

“Това, че е бил в посолството нищо не променя. Той просто няма право да стои на българска земя, защото е нарушил нашите закони и трябва да си отиде и не е по отношение на журналистическата му дейност”, посочи той.

На въпрос дали се очакват реципрочни действия от страна на Русия, Денков отговори:

“Нямам такава информация, но когато някой нарушава законите на България, той трябва да си тръгне”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]