МФ иска промяна на модела за финансиране на регионалните културни институции

Министерство на финансите сграда табела

Министерството на финансите настоява за промяна на модела за финансиране на регионалните културни институции. Изводът е направен след анализ на размера на финансирането и дейността на читалища, библиотеки и регионални музеи.

В анализа си Министерството на финансите дава различни примери – за две читалища в един и същи град, които имат коренно различен брой посетители и активни културни дейности, съответно приходи.

Това не съответства пряко с броя на заетите служители, дори се оказва, че в по-активната институция работят по-малко хора. Общо анализът обхваща дейността на 3262 читалища, 111 музеи и художествени галерии и 27 библиотеки с регионален характер през 2022 година.

Данните показват, че финансирането за т.нар. „субсидирана бройка“ не създава стимули за реализиране на дейности и за постигане на резултати от съответните институти. Активността им е по-скоро периодична и обвързана с конкретни събития, а не предварително планирана и системно организирана целогодишно.

Минимален е обхватът на дейността, свързана с организирането на редовни, ежеседмични форми на занимания с деца и възрастни, смятат от министерството. Дигитализацията и обновяването на материалния фонд са много бавни, според анализа.

И още – ангажираността на кметовете е по-скоро ориентирана към увеличаване възнагражденията на съответните служители, а не към намиране на подходи и начини за оценка на работата, проучване на нагласите на населението, спрямо демографски и регионални характеристики, културни и образователни потребности и разширяване профила на предоставяните услуги, допълват от финансовото министерство.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Борис Бонев потвърди, че ще се кандидатира за председател на Общинския съвет в София

Борис Бонев

Всеки участник в изборите има право да оспорва резултатите, ако не го удовлетворяват. Ние нямаме притеснения за нашата победа. Тя се доказва и с резултатите за районни кметове. Спечелихме безапелационно 19 районни кметски места в София. Групата ни в общинския съвет е най-голяма. Всичко това говори достатъчно. 

Това заяви пред БНТ общинският съветник от коалицията “Продължаваме промяната-Демократична България” (Спаси София) Борис Бонев, който коментира новината, че щабът на Ваня Григорова ще оспорва в съда изборните резултати от балотажа в София.  

“За мен е най-нормално най-голямата група в Общинския съвет да излъчи неговия председател. Не искам да звуча високомерно, а и знам моите опоненти какви опорки използват срещу мен, че съм егоцентрик и т.н., но за мен са гласували с преференции над 25 000 души. Ще разговаряме с всички групи в Общинския съвет. Не очаквам от ГЕРБ да дойдат гласове за мен. Ще водим разговори и с БСП. В момента има напрежение, но това не трябва да пречи на конструктивните разговори. Договорки няма да правим с никой”, подчерта той.

“Няма как да има договорка Ваня Григорова да си оттегли жалбата срещу резултата на балотажа и аз да се откажа от председателското място на Общинския съвет”, отговори на въпрос Бонес ще се кандидатира ли за председател на Столичния общински съвет. 

“Ясно сме заявили, че нашият основен опонент е ГЕРБ и техният модел на управление. Днес потвърдихме това и на брифинга с лидерите на ПП-ДБ. След 18 години управление на София ГЕРБ трябва да си починат и даже да се отдадат на размишления. Бойко Борисов изигра огромен етюд последните дни. Първо призова да се гласува за Ваня Григорова, после каза, че се шегува, после обяви, че ще гласува за Терзиев. Всички видяхме, че симпатизинатите на ГЕРБ масово гласуваха за Ваня Григорова на втория тур. Нека Борисов си помисли защо изгуби толкова много районни кметове и защо групата на ГЕРБ в Общинския съвет е двойно по-малка”, коментира Бонев.

“Относно обвиненията му за Банкя, ние също обмисляме и проучваме възможността да обжалваме изборните резултати там. Нашият кандидат за районен кмет в Банкя губи балотажа с 2 гласа. Явно Банкя, като роден град на Борисов, е много важен за него и има имиджово значение”, каза още Борис Бонев.  

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

България набра нов дълг от 2,3 млрд. евро на международните пазари

Бюджет - пари - пачки

България набра външен дълг от 2,3 млрд. евро с две емисии на външните пазари, потвърдиха за БНР дилъри на ценни книжа.

Обикновено Министерството на финансите изпраща официално съобщение ден по-късно.

Новият дълг е разпределен в две емисии, съответно с падеж след 7,5 и 12,5 години.

Интересът е бил голям, според източника на БНР, който определи операцията като “избрана в много добър момент” и “ударна”, тъй като е постигнато свиване на спредовете. 

Общо страната ни може да поеме нов дълг от 7,5 млрд. лева за цялата година. Той е предназначен за покриване на стари задължения и покриване на дефицита. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

В Газа има двама заложници с български произход, съобщи Мария Габриел след визитата в Израел

Министър-председателят Николай Денков се завърна от посещение в Израел. Във водената от акад. Денков делегация участва също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел

Една от основните цели на визитата ни в Израел бе да изразим нашата пълна подкрепа към Израел за това, че тя има всички права да защити своите граждани от терористични атаки и нападения с ракети. Това заяви премиерът Николай Денков, който днес заедно с външния министър Мария Габриел посети еврейската държава.

При завръщането си на летището в София Денков припомни, че на 7 октомври Израел бе нападнат изненадващо от радикалното палестинско движение “Хамас”.

“Зверствата, които са били извършени са неописуеми. Част от тях отново ни бяха припомнени днес. Израел има пълно право да защитава своите граждани. Но не трябва да се позволява да се смесват терористите от “Хамас” с палестинското население…Една от целите на срещите днес беше да се уверим, че израелското правителство взема всички мерки, за да раздели ясно терористите от невинното население и това също получихме като уверение. Ще продължаваме да помагаме с каквото можем и на двете страни”, коментира той.

От своя страна Мария Габриел посочи трите ключови послания – “солидарност, благодарност и координация”, които с Денков са предали на Израел и израелския народ.

“За нас беше важно да изрази своята благодарност, защото България първа успя да евакуира своите краткосрочно пребиваващи сънародници и българските 36 граждани и членове на техните семейства бяха в първата група, която бе евакуирана от Ивицата Газа”, каза Габриел, която изрази надежда да не се достига до регионална ескалация.

“За нас беше важно, че се срещнахме със семейства на заложници и стана ясно, че има двама заложници с български произход. Продължаваме в координация с Държавата Израел и със страните, участващи в преговорите, да правим всичко необходимо, така че да се стигне до освобождаването на заложниците”, обясни тя. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денков: Единственият, който може да е овладял службите, е президентът

Министър-председателят Николай Денков коментира изявлението на президента Радев, че искането на оставката на председателя на ДАНС е опит за овладяване на службите. 

При завръщането си от Израел премиерът заяви:

“По отношение на коментарите на президента нека да погледнем фактите.

Първият факт е, че всички ръководители на служби днес са назначени еднолично от президента чрез неговите служебни правителства. Така че, ако ще използваме термини като овладяване на службите, единственият, който може да е овладял службите днес, е президентът.

Втори факт – досега никога не съм поискал да се смени някой от ръководителите на службите, защото нямаше причина. Но днес има.

Първият тур на изборите протече без машини. Това има своите последствия, свързани с намаляване на доверието в изборния процес и с изключително голям брой невалидни бюлетини заради това, че няма машини и това се дължи основно на действията на един заместник-председател в ДАНС.

Трети факт – в момента има опит да се прехвърли цялата отговорност, вина за премахването на машините към заместник-министъра на електронното управление”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]