Българските шахматистки стъпиха на европейския връх

Националният отбор на България по шахмат завоюва историческа титла на европейското  отборно първенство за жени в гр. Будва, Черна гора.

Водени от световната шампионка Антоанета Стефанова, младите български надежди Белослава Кръстева – трета на Световното първенство до 20 години, Нургюл Салимова – втора от Световната купа в Баку, отлично представилата се в Будва Виктория Радева и големия боец Гергана Пейчева, благодарение на чиято победа в последната партия срещу Грузия, България се поздрави с Европейската титла, преминаха успешно осемте кръга срещу много силни съпернички.

Българките имаха нужда от равенство в мача със световните шампионки от Грузия, за да триумфират с титлата. Първа игра Нургюл Салимова и удържа реми с Нино Бациашвили. След нея Антоанета Стефанова осигури аванс за българския отбор с победа над Белла Хотенашвили.

Загубата на Белослава Кръстева повиши градусите на напрежението в българския лагер, но героичната игра на Гергана Пейчева срещу Лела Джавахишвили увенча със заслужен триумф представянето на българските шахматистки.

Българските националки спечелиха историческата първа европейска отборна титла без загуба – 7 победи и 2 равенства.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Разказ на пострадал от полицейското насилие на протеста: Припаднах на тревата и те ми викат: „Ставай нещастник“

Десетки сигнали има за агресия от страна на полицията, след безредиците на протестите срещу Българския футболен съюз. Министерството на вътрешните ...

България настоява да няма таван за помощите за засегнатите от украинския внос

България е единствената държава в Европейския съюз, която иска да отпадне таванът за държавната помощ за засегнатите от украинския внос на зърно земеделци, което не е разрешено според европейския регламент. Това е заявил еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски пред министъра на земеделието Кирил Вътев, който участва в заседание на европейския съвет по земеделие и рибарство в Брюксел.

България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния ще поискат ЕС да осигури и догодина помощ за земеделците в тези страни, пострадали от вноса от Украйна. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва в днешното заседание на Съвета на ЕС в Брюксел.

Той добави, че това решение е било обсъдено на среща между него и колегите му от посочените страни. Министрите са разговаряли за отражението от украинския земеделски внос. Разбрахме се да поискаме заедно за цялата 2024 г. да имаме нова украинска помощ за нашите земеделски производители, тъй като те реално са ощетени в момента, поясни Вътев.

“Днес имахме поредния сериозен разговор с комисаря по земеделието Януш Войчеховски. Отново му поставих въпроса, защото имаме сериозна кореспонденция по темата, за таваните за украинската помощ”, допълни министърът.

“Имаме писмо от ЕК, че предлагат таванът да стане 280 000 евро, а беше 250 000 евро досега, и действието му да продължи до 31 март. Ние сме върнали отговор през Министерството на финансите, че искаме да няма таван”, посочи той. 

По неговите думи Войчеховски е заявил, че нашата страна единствена в ЕС иска да няма таван на държавната помощ, но регламентът казва друго.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Образувани са досъдебни производства за полицейско насилие на протеста срещу БФС

Софийската районна прокуратура е образувала няколко досъдебни производства за превишаване на полицейски правомощия при сблъсъците миналия четвъртък по време на протестите срещу БФС, съобщи заместник-главният прокурор Мария Павлова. 

Производствата са за нанесени телесни повреди, като има и по жалба, която идва от пострадал човек, а в друг случай прокурор се е самосезирал по медийни публикации. 33-ма полицаи са пострадали тогава, информира от своя страна главният секретар на МВР Живко Коцев.

18 са пострадалите фенове при сблъсъците с полицията по време на протестите миналия четвъртък в София. Двама остават задържани – единият заради това, че е подпалил полицейски микробус, а другият – че е хвърлял камъни по сградата на турското посолство.

 “Ние абсолютно не приемаме проява на агресия от страна на футболни фенове спрямо беззащитни граждани и полицейски служители, които са абсолютно неснаряжени, не провокирали никой от протестиращите”, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

В същото време Живко Коцев обясни, че вътрешното министерство няма да толерира превишаване на сила от страна на самите полицаи.

“Ние ще бъдем абсолютно нетърпими към проявите на излишна агресия.  За физическата сила и помощните средства, които се употребени извън закона, не са в рамките на нормативите, ще им бъде потърсена дисциплинарна отговорност. Там, където открием признаци за извършено престъпление, ние ще сезираме Прокуратурата”, подчерта той.

Какви са действията на МВР след сигналите за полицейско насилие: “Ние сме образували дисциплинарни проверки. Министърът направи анонс, че са идентифицирани една част от служителите, които са превишили правата си, същевременно е разпоредена проверка, която ще се извърши от Дирекция “Инспекторат”, на цялостната организация на охраната”, обясни Коцев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Ще забогатеете ли, ако намерите септария и къде да я търсите?

Септарията, наричана още драконово сърце, е много красив камък. Ако се разтърсите из мрежата, ще откриете, че подобен минерал с размери 12х8 сантиметра струва 220 лева.
Важно е да знаете, че освен красив, този камък има и много полезни свойства – внася енергия в тялото, затопля крайниците, помага при усвояването на калция, облекчава болките, засилва имунната система, помага при мускулни спазми.
Вероятно ще ви е интересно да научите къде може да откриете това драконово сърце.
Конкрецията на септарията е твърда, компактна маса от материя, образувана от утаяване на минерален цимент в пространства между малки частици в седиментни скали или почва. Септарните конкреции са камъни, съдържащи ъгловидни кухини или пукнатини, наречени “септарии”. Септариите са запълнените с калцит пукнатини в центъра на скалата, които показват къде центровете на конкрециите са се свили, вероятно по време на дехидратация, през дългия им път на трансформация. Септарии обикновено се срещат в седиментни скали, които могат да бъдат или кални, или пясъчници.
Пукнатините са много разнообразни по форма и обем, както и по степента на свиване, която показват. Въпреки че обикновено се приема, че конкрециите увеличават размера си постепенно – отвътре навън, фактът, че радиално ориентираните пукнатини се стесняват към краищата на септариите, се приема като доказателство, че в тези случаи периферията е била по-твърда, докато вътрешността е била по-мека, поради вектора на изменението в количеството на утаения цимент.
Трябва да се направи важно разграничение между конкрециите и така наречените “възли”. Конкрециите се образуват от минерални утайки около ядра, докато “възелът” е заместващо тяло.
Образуване на септарни конкреции
Както вече стана ясно, септарните конкреции се образуват в седиментни скали – кални или пясъчници. Процесът, при който се създават септариите, характерни за септарните конкреции, остава неясен. Учените предполагат различни механизми за образуването им, включително дехидратация на богати на глина вещества; свиване на центъра на конкрецията; разширяване на газове, получени при разпадането на органична материя; или крехко напукване и свиване на вътрешността на конкрецията, вследствие на земетресения или уплътняване. Друга теория е, че пукнатините са причинени от растежа на кристали във вътрешността на конкрецията. С нарастването си кристалите изтласкват околния материал, което води до неговото напукване.
Септариите обикновено съдържат кристали, често калцит, които са се утаили от циркулиращите разтвори. Сидеритните или пиритните покрития също понякога се наблюдават и по стените на кухините, намиращи се в септарии, което води съответно до появата на множество ярки червеникави и златисти цветове.

Къде да намерим септарни конкреции
Септарни конкреции могат да бъдат открити по целия свят, но най-често те се срещат в седиментни скали, които са се отложили в морска среда. Някои от най-известните находища на септарни конкреции включват:

Камъните моераки в Нова Зеландия

Остров Уайт в Англия

Юрският бряг в Англия

Областта Смоки Хилс в Канзас, САЩ

Шистовият район Манкос в Юта и Колорадо, САЩ

Шистовият район Беарпо в Монтана и Саскачеван, Канада

Известни септарни конкреции
Ефектен пример за септарни конкреции, които са с големина до 3 метра в диаметър, са камъните моераки. Тези конреции се намират в палеоценската калциева формация от камъни по крайбрежието, близо до Моераки – остров в Нова Зеландия. Те са съставени от калцитно-циментирана кал със септарни жилки от калцит и редки, по-късно формирани кварцови и железни доломити.
Много сходни конкреции, които са с дължина до 3 метра в диаметър и се наричат “Koutu Boulders”, покриват плажа между Куту и Кауваре по южния бряг на пристанището на северния остров Хокианга, в Нова Зеландия. Много по-малки септарии, открити в глинестите пластове на Кимеридж Клей по протежение на крайбрежието на Уесекс в Англия, са по-типични примери за септарни конкреции.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]