Жителите на тези популярни острови протестират: Свръхтуризмът ни убива

Местните жители на Канарските острови се мобилизират, за да протестират срещу прекомерния туризъм. Те обвиняват посетителите, че са ги изгонили от домовете им и са причинили щети на околната среда.
Испанският архипелаг, който се намира в Атлантическия океан край западното крайбрежие на Африка, отдавна е популярна дестинация за почивка заради умерения си целогодишен климат.
Броят на туристите обаче е нараснал от 11,5 млн. до около 16 млн. на година през последното десетилетие, според местната екологична организация Fundación Canarina. Много местни жители вече са готови да предприемат действия, за да протестират срещу това, което те наричат свръхексплоатация на островите.
Групата Canarias Se Agota преминава към гладна стачка в четвъртък, като призовава хората да формират жива верига в знак на подкрепа.
„Всеки, който се присъедини към човешката верига, изпраща силно послание до правителството: Канарските острови не желаят да продължат да жертват бъдещето си“, се казва в публикация във Facebook, цитирана от CNN Travel.

Снимка: iStock
Местната природозащитна група Asociación Tinerfeña de Amigos de la Naturaleza (ATAN) също организира протест на 20 април, позовавайки се на „екологичния и социален колапс, който преживяваме“.
Екологичната група Ecologists in Action ще бъде част от същия протест, като обвинява за проблемите „напълно неустойчивия туризъм“, допълвайки, че ваканционните домове и имотите за отдаване на краткосрочен наем изхвърлят местните от жилищния пазар.
Групата също обвинява местните власти за одобряването на големи туристически проекти, които влошават съществуващите проблеми, например увеличават недостига на вода.
Туристическата инфраструктура като плувни басейни и голф игрища използва огромни количества вода, която е все по-оскъдна, тъй като валежите намаляват и сухите периоди стават по-дълги поради изменението на климата, се казва в изявление на групата.
„Следващата събота, 20 април, ще излезем на улицата, за да поемем контрол над ситуация, която ни дави и ни прогонва от дома ни“, гласи изявлението. „Време е да изискаме промяна в подхода и да покажем, че Канарските острови имат граници.“
Нарастващ брой посетители

Снимка: iStock
В отговор представители на местните власти предложиха диалог между политици, академици и граждани за разработване на стратегия за туризъм, свързана със социална, екологична и икономическа устойчивост.
„Целта е да се създаде комисия от експерти, която да установи общи насоки“, казва Джесика де Леон, министър на туризма и заетостта в регионалното правителство на Канарските острови.
Тя предлага и законопроект, който ще въведе нови правила за отдаване на ваканционните имоти под наем.
Притесненията относно въздействието на туризма не са уникални за Канарските острови. Много популярни горещи точки по света напоследък посрещнаха рекорден брой посетители, тъй като туристическата индустрия се възстанови от спада, предизвикан от пандемията.

Снимка: iStock
Такива скокове в посетителите може да са „сладки“ за местните икономики и и хотелиерския бизнес, но имат и забележими недостатъци: повишен шум, замърсяване, трафик и изчерпване на ресурсите, по-ниско качество на живот на местните жители и влошено изживяване на посетителите.
Не е изненадващо, че много туристически дестинации-магнити са създали инициативи и ограничения, насочени към борба с проблемите на свръхтуризма, включително нови или увеличени туристически данъци, кампании, насочени към обезсърчаване на проблемни посетители и ограничения на посещаемостта на популярни атракции.
Пример е испанският град Барселона, който беше сред първите европейски населени места, забранили нови хотели в центъра си и ограничили краткосрочните наеми. Градът затвори и пристанището си за круизен трафик през октомври 2023 г.
Източник: CNN Travel
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Древната столица на Япония затваря за туристите улици в квартала на гейшите. Защо?
Защо туристите в един от най-популярните острови не могат да напускат хотелите си днес?
Популярен европейски град въвежда входна такса за площада си

Най-подходящите туристически дестинации, ако искате да избегнете свръхтуризма през 2024 година

Крахът на долара е преувеличен, смята ING

Глобален развод с долара не се случи миналата година, въпреки предупрежденията, че централните банки намаляват резервите си в тази валута, сочи анализ на ING, цитиран от Business Insider.
Ако се коригират ефектите от преоценка в данните на МВФ за официалните резерви в чуждестранната валута, делът на долара, всъщност отчита лек ръст.
„Ако подходим към целия набор от исторически данни така, сякаш световните обменни курсове са фиксирани на нивата си от края на 2023 г., се оказва, че делът на долара в резервите се е увеличил с 0,2 пр.п. – до 58,4% през миналата година, което е скромно, но и първо годишно увеличение от 2015 г.“, казва главният икономист на ING Дмитрий Долгин. „В допълнение, резервите в щатски долари са се увеличили с 227 млрд. долара във физическо изражение.“
Това противопоставя на идеята, че централните банки се чувстват несигурни по отношение на експозицията си към долара, след като видяха как бяха санкционирани активите на Русия в долари след инвазията ѝ в Украйна през 2022 г.

Снимка: iStock
Анализатори също посочваха, че централните банки имат огромен апетит към златото, като допълнително доказателство за дедоларизацията, но от ING установяват, че това търсене се запазва без промяна в продължение на около десетилетие. Вместо това покупките на злато през миналата година са били по-скоро с цел наваксване на валутните наличности.
„Анализирайки статистическите данни на МВФ, виждаме малко признаци, че златото е значително по-популярно от фиатните валути“, казва Долгин. „Въпреки че делът на златото нараства от 14,4% до 15,9% от общите международни резерви през 2023 г., цялото това увеличение се дължи на ефекта на преоценката. Ако приемем, че цената на златото е фиксирана в края на 2023 г., делът на златото не се е променил през 2023 г.“
Междувременно делът на китайския юан от резервите в чуждестранната валута намалява, макар че това се дължи до голяма степен на Русия. Преди 2022 г. Москва притежаваше 1/3 от глобалните резерви в юани, но беше принудена да продава, когато се сблъска с бюджетен дефицит.

Снимка: iStock
„Юанизацията“ на глобалните резерви вероятно се е забавила и извън Русия, казва Долгин. Тази валута често е противопоставяна като бъдещ бъдещ съперник, а от ING отчитат, че широката юанизация продължава да бъде част от дневния ред на Пекин.
Ако резервите бъдат оставени настрана, юанът бележи възход в международните финанси през миналата година, като делът на китайската валута от глобалните плащания се увеличава в системата SWIFT. Това обаче може да се окаже временно, тъй като ролята на юана в търговските финанси вече е започнала да намалява през 2024 г.
„Предстои да се види дали това представлява обръщане на тенденцията и какво стои зад него, но общата картина изглежда донякъде свързана с бързото увеличение на търговията между Русия и Китай през 2022-23 г. и някои признаци на забавяне на свързаните с Русия трансакции от китайски банки, установени в началото на тази година“, казват от ING.
Източник: Yahoo Finance
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Плащането в юани за руския износ се е увеличило десетки пъти
Долар, евро или китайски юан? Какво е бъдещето на валутните резерви по света

Йената достигна най-ниска стойност спрямо долара от 1990 г.

ЕЦБ остави лихвите без промяна. Вероятно за последно

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна трите основни лихви на днешното си заседание. Това се посочва в комюнике на финансовата институция.
Лихвите по основните операции по рефинансиране, както и процентните ставки по пределното кредитиране и депозитите остават без промяна съответно на 4,50 на сто, 4,75 на сто и 4 на сто.
ЕЦБ е решена да гарантира, че инфлацията ще се завърне към средносрочната си цел от 2 на сто, а сегашните лихви допринасят за процеса на понижаването й, посочват от банката.
Швейцарската национална банка вече стана първата сред големите централни банки, които промениха курса си и понижиха лихвата в края на март.
Финансовите пазари от няколко месеца следят за знаци за намаляване на лихвите и от ЕЦБ. Последните изказвания на отговорни лица, сред които и президентът Лагард, дадоха курс към юни. 
Още: Кристин Лагард обяви кога ЕЦБ ще намали лихвите

Има редица причини за това: през юни банката ще разполага с нови ключови индикатори за развитието на инфлацията, сред които и тези за наблюдение на заплатите в еврозоната за първото тримесечие на 2024 г.
Още: Пазарите очакват насоки от ЕЦБ
Освен това „признаците за стабилизиране на икономиката в еврозоната, с известно подобрение на растежа на заемите и на индикаторите за доверие, са стимул да не се бърза с намаляването на лихвите.
Ако ЕЦБ изпревари твърде много Управлението за федерален резерв на САЩ еврото може да се обезцени спрямо долара, което ще оскъпи европейския внос и потенциално ще съживи инфлацията.