Голям цирк в „Ергенът“ тази вечер! Хвърчат обиди – „Ти си най-грозната и най-смрадливата“, „парцал“, „селянко“, „циганко“!

Високо напрежение в предаването "Ергенът" доведе до поредния грандиозен скандал. Този път главни действащи лица бяха Виктория и Теа. Повод ...

Китай е напът да сложи край на монопола на Airbus и Boeing в доставките на пътнически самолети

Китай е напът да разбие монопола на Airbus и Boeing и се надява самолетът Comac C919 да бъде първият голям пробив на външните пазари. Произведен от Китайската корпорация за търговски самолети (Comac), пътническият самолет е рекламиран като „мечтата на една нация“ от китайския президент Си Дзинпин. Ако успее, C919 ще предложи на авиокомпаниите алтернатива на семействата Airbus A320 и Boeing 737, предава CNBC. Все още обаче има няколко препятствия, които Comac ще трябва да преодолее, преди да може да поеме господството на френските и американските космически гиганти. Днес по-голямата част от поръчките на C919, които могат да бъдат оборудвани с до 192 места, са от местни превозвачи и китайски компании, които отдават самолети на авиокомпании. Снимка: iStock GallopAir, нова базирана в Бруней авиокомпания, е първият превозвач извън Китай, който поръчва C919. Авиокомпанията е поръчала 15 C919 и 15 ARJ21, малките реактивни самолети на Comac. Авиокомпанията ще стартира в края на 2024 г. с ARJ21, според нейния главен изпълнителен директор Чам Чи. „Като клиент и оператор на продуктите на Comac в Китай, можем да получим финансова подкрепа от китайската импортно-износна банка, а също и от централните банки“, казва Чам пред за CNBC. Той обясни, че ще обмисли създаването на база за поддръжка, ремонт и основен ремонт на своите самолети в Бруней. „За първия и втория самолет все пак ще трябва да летим до Шанхай за MRO. След като бъдат доставени три до пет самолета, можем да започнем MRO в Бруней“, заяви той. Снимка: iStock Бъдещият темп на производство, особено за C919, остава под въпрос за Comac. „Това е голям въпрос, след като доставихме само четири самолета през последните няколко години“, каза Адам Каубърн, управляващ директор на Alton Aviation Consultancy, пред CNBC. „Индустриалните анализатори ще разгледат скоростта на производство, за да разберат с каква скорост ще започнат смислено да намаляват пазарния дял на Boeing и Airbus. Нашите модели прогнозират, че това още е било доста време“, казва Каубърн. Брендън Соби, независим анализатор от Sobie Aviation каза, че стремежът на Comac е да има международни продажби, въпреки че това ще отнеме време. „Авиокомпаниите искат тази трета опция след Airbus и Boeing, особено предвид проблемите на Boeing наскоро“, каза той пред CNBC. Boeing беше засегнат от множество проблеми с безопасността, особено свързани с техния Boeing 737 Max. „Все още е рано да се каже дали Comac е сериозен конкурент в дългосрочен план“, добави Брендън. Източник: CNBC ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Китай тества първия си електрически самолет Този град строи в пустинята най-голямото летище в света. Как ще стане това? В тази страна всички самолети ще летят с устойчиво гориво Може ли наистина самолетите да се движат с мазнини и захар?

text