Протести във Венеция, след като входната такса за еднодневни туристи влезе в сила

25 април отдавна е исторически ден във Венеция – това е не само Денят на Освобождението на Италия, но и празникът на светеца-покровител на града Свети Марко.
Но през 2024 г. Венеция вля още една порция история за 25 април – на тази дата градът става първият в света, събиращ входна такса от еднодневните посетители.
В началото на вчерашния ден местни жители протестираха, размахвайки паспортите си и плакати срещу това, което определят катопоставяне на бариери на Венеция в стил увеселителен парк или музей“. Снимки показаха сблъсъци на полицията с някои от протестиращите.
Дългоочакваният contributo di accesso (наречен „принос за достъп“, а не „билет“) влезе в сила в 8 сутринта в четвъртък. Градският съвет изпълнява пилотен проект до средата на юли, за да провери възможността на системата да работи, отбелязва CNN.
Всеки, който посещава Венеция като турист в рамките на деня (с изключение на живеещите в местния регион Венето), трябва да плати таксата от 5 евро, ако пристигне в града между 8 сутринта и 4 следобед.

Снимка: iStock
Туристите, които нощуват в него, не трябва да плащат, тъй като данъкът за нощувка вече е добавен към сметките им за настаняване. Те обаче също ще трябва да се регистрират, за да поискат освобождаване от таксата. По същество всеки, който влиза в града на датите, на които се начислява таксата, трябва да носи или билет, или документ за освобождаване от нея. Единствените изключения са жителите на Венеция и хората, които са родени там.
Стотици местни жители участваха в протест на Пиацале Рома – входната точка към града, въпреки че точният им брой беше спорен. Протестиращите твърдят, че са били 1000 души, докато властите казват, че са присъствали само 300 души
По-малък протест се проведе близо до централната гара, като венецианци се изправиха срещу кмета, който даваше интервюта на различни телевизионни екипи. Този протест завърши „в прегръдка“ с кмета, според новинарски репортажи, заснели конфронтацията.
Руджеро Талон, един от основните организатори на протеста и говорител на групата, стояща зад кампания срещу круизните кораби No Grandi Navi, казва за CNN, че са се опитали да издигнат надпис „Добре дошли във Венецияленд“ и да раздават фалшиви „билети“ на минувачите , но са били спрени от полицията.
„Ние се надигнахме срещу идеята на кмета за затворен град-музей. Билетът не променя нищо, той не спира монокултурата на туризма и не намалява натиска върху Венеция. Това е средновековен данък и e против свободата на движение“.

Снимка: iStock
Мъжът изразява загриженост, че проектът се управлява от частна компания, която ще получава достъп до данните на хората. Той добавя, че исканията на властите за връщане на круизни кораби и либралната политика по отношение на имотите от Airbnbs добавят към проблема.
„От една страна те въвеждат такса, от друга – правят всичко, за да увеличат броя на туристите“, казва Талън, наричайки масовия туризъм „глобален проблем“. „Единственият начин е да населим отново града – имаме 49 000 жители и много повече легла за туристи. Нека се опитаме да направим възможно хората да живеят тук. Всяка напусната от обитателите си къща е отнета от туризма.“
Елена Гасталдело, президент на Arci (италианска развлекателна и културна асоциация) на Венето, която също участва в протеста, подчертава, че входната такса няма да контролира броя на туристите.
„Билетът няма да наложи ограничения върху туристическия достъп до Венеция, тъй като не е установен максимален брой посетители, а допълнително ще превърне града в увеселителен парк. Тази мярка не е придружена от конкретни политики за градско развитие, ограничаване на наемите и улесено намиране на жилище. Не решава проблеми.
Какво показват данните?

Снимка: iStock
Говорител на кметството заяви пред CNN, че 113 000 посетители са се регистрирали в първия ден на въвеждането на новата такса, като около 80 000 са го направили предварително. От този брой 15 700 – малко над 10% са платили билета.
От изключенията почти 40 000 са гости на хотели, а около 4 000 бяха приятели или семейства на жители. Над 20 000 пътуващи и 13 000 студенти са влезли в града, имало е и училищни групи. Проверени са документите на близо 14 000 души.
Схемата за регистрация очерта жилищните проблеми на местните – само през първия ден 5 300 души са се регистрирали да влязат в града като собственици на втори дом. Обитаателите на Венеция днес наброяват по-малко от 50 000, като десетки хиляди са изтласкани от града, за да направят място за собствениците на ваканционни имоти или Airbnbs.
Преди влизането в сила на новите правила в града бяха създадени контролно-пропускателни пунктове на жп и автобусните терминали, с отделни линии за „жители“ и „туристи“. Около 150 души са наети да проверяват документите и да дават съвети.
Таксата ще важи за 29 дни от 25 април до 14 юли 2024 г. След това пилотният проект ще бъде оценен и ще се реши дали да бъде продължен.

Снимка: iStock
Таксата се оказа противоречива сред венецианците, които се опасяват, че тя рискува да превърне града в тематичен парк и не харесват идеята да се регистрират гости.
Докато някои местни жители се готвеха да протестират срещу въвеждането на таксата, напълно резервираните влакове се изсипваха в града от Милано и Рим.
Първите туристи, които се сблъскаха с контролно-пропускателните пунктове на влизане в града, не изглеждаха притеснени.
„Мисля, че това е нещо добро – няма да ми попречи“, казва Доминик Галиано, редовен посетител на Италия от Скотсдейл, Аризона, докато слизаше от влак на гара Санта Лучия.
„Миналата есен отидох в Чинкуе Тере и беше просто невъзможно. И току-що дойдохме от Верона – за последно бях там през 2015 г. и толкова много се е променила. Мисля, че ако някой иска да дойдете във Венеция, ще плати 5 евро, за да е тук.
Галиано, който е резервирал Airbnb, каза, че домакинът е изпратил връзката, за да кандидатства за изключение. Процесът беше сравнително лесно, казва той – освен че е трябвало да се обади на италиански номер, за потвърждение. „Не разбирам защо просто не са получили потвърждение по имейл“, каза той.

Снимка: iStock
Каролайн Бътлър от Уилмингтън, Северна Каролина, също подкрепя този ход. „Наскоро отидох във Флоренция за пети път и трябваше да си тръгна – тълпите бяха толкова големи“, казва тя. „Беше като през юли.“
Канадците Денис Гомес и Брайън Джонсън от Отава казват, че са следили кога ще бъде въведена таксата, след като са чули за това по новините. Хотелът им не ги е уведомил. „Аз подкрепям идеята – предполагам, че ще помогне да се плати за инфраструктура, за да позволи на другите да видят Венеция“, казва тя.
За Джонсън е важно посетителите да допринасят за дестинациите, до които пътуват. „Хората отиват на круиз и не харчат нито стотинка, но някой трябва да плати“, казва той.
„Ние винаги се опитваме да вложим пари в местната икономика“, казва Гомес. „Наистина е важно.“
Местните обаче останаха скептични. Паоло Брандолисио, който прави гребла и форколе (известните венециански шлюзове за гондоли), каза пред CNN, че не смята, че таксата ще помогне на града по отношение на свръхтуризма.

Снимка: iStock
„Те не поставят горна граница за влизане, а днес 80 000 души са резервирали – това ще е кошмар“, казва той. „Какво се случва, ако 150 000 души резервират и трябва да ги пуснат? Казват, че свободата на хората трябва да се уважава, но те трябва да плащат. Това е смешно.“
Той предлага да се стимулират посетителите да остават по-дълго, като се предлагат отстъпки в хотелите или ограничаване броя на посетителите. „Приоритизирането на живота на местните в крайна сметка е по-важно за запазването на Венеция“, добави той.
Акиле Джаком, който организира единичен протест пред гарата през целия следобед, каза, че е загрижен за предаването на данни.
„Това е мярка за контрол върху населението“, казва той. „Данните са просто още един ресурс. Човечеството е изразходвало природните резерви на планетата и човешките резерви и сега иска нашите данни.
„Италианците обикновено са първите, които не се подчиняват, но сега са като хипнотизирани.“
Източник: CNN Travel
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Влизат в продажба билетите за входната такса до Венеция. Какво трябва да знаете?
Един от най-посещаваните италиански градове въвежда дневна такса за туристите
Една от най-популярните забележителности в Рим става платена

Популярен европейски град въвежда входна такса за площада си
Каква е съдбата на хвърлените монети във фонтана „Ди Треви“ в Рим?
Още един екзотичен остров въведе такса за туристите