Тома Биков: След думите на Асен Василев, че изборите трябва да се проведат с техен министър, ние им нямаме доверие!

Не виждам много наши хора в служебния кабинет „Главчев“. Бихме влезли в управлението с политически лица, тогава когато българските граждани …

Питър Рубен бе избран за „Бизнес личност на годината“

Питър Рубен, председател на Кънтри тийма на KBC Груп в България и главен изпълнителен директор на ОББ, бе отличен с наградата „Бизнес личност на годината“. Това стана по време на специална церемония за обявяване на победителите в конкурса Innovation Awards 2024. Събитието се организира от Френско-българската търговска и индустриална камера и има за цел да привлече вниманието към иновативни решения и значими проекти, реализирани от бизнеса в България, да насърчи и подкрепи лидерите в сферата на иновациите, които са в основата на икономическото развитие и прогрес.
„Приемам тази награда от името на ОББ и целия екип на KBC Group в България. Това е признание за тяхната ангажираност и талант. Особено съм горд, че внедряването на нашия дигитален асистент Kейт от ОББ Мобайл беше един от основните фактори, които убедиха журито. В условията на сложна интеграция ОББ винаги държи нуждите на своите клиенти във фокуса на всичко, което прави. С Kейт ние предлагаме най-доброто, което дигиталните иновации могат да осигурят днес във финансовите услуги и ще има много повече.“, подчерта Питър Рубен в своето обръщение към журито и организаторите на конкурса. 
Това е поредното високо отличие за Питър Рубен след идването му в България през 2021 г. на позицията главен изпълнителен директор на ОББ. В края на миналата година бе удостоен с наградата „Банкер на годината“ 2023 за стабилен растеж на ОББ в период на консолидация. Г-н Рубен има и лична награда „Лидер в устойчивото развитие“ в конкурса ESG Awards на PwC за 2023 г., а по-рано същата година стана носител на специалната награда за устойчиво банкиране в международния конкурс 2023 SDG Pioneers към Глобалния договор на ООН.
Френско-българската търговска и индустриална камара е организация с нестопанска цел, която обединява над 270 френски, български и международни компании, които имат за цел да насърчават и развиват двустранните икономически и търговски отношения между двете страни.
KBC Груп е един от най-големите инвеститори в българската икономика с над 2.4 млрд. евро преки инвестиции в банково-финансовия сектор на страната за последните 15 г.  Групата предлага цялата гама от финансови продукти и услуги в уникален за страната банково-застрахователен модел. Към края на 2023 г., в управляваните от KBC Груп България компании работят около 6000 души, които се грижат за интересите на близо 2.2 милиона клиенти.

Цените на какаото и кафето станаха рекордни… и това не е краят

Рекордното покачване на цените на какаото и кафето могат да продължат да нарастват най-вече заради неблагоприятното време, както и заради очакванията за по-силното търсене, смятат тт инвестиционната банка Citigroup.
Вчера, фючърсите на какаото се търгуваха на цени от около 9 370 долара за тон, или с 1,6% по-ниско. Наскоро, за първи път в историята беше премината границата от 10 000 долара, а поскъпването при суровината от началото на 2024 г. вече е 120%.
Анализаторският отдел на Citi смята, че цените ще се стабилизират на нива от 9 000 и 10 000 долара за в следващите 3-4 седмици. През май-юни оттам очакват спад в цената на суровината с около 25% до 7 000 – 7 500 долара за тон.
Освен това анализаторите от банката на Уолстрийт заявиха в изследователска бележка от сряда, че виждат „двупосочни рискове на финансовия пазар“ през втората половина на годината – и че периодът от май до юни „може да представлява повратна точка в цикъл на какаовия бик.“

Снимка: iStock
Citi каза, че смляното какао, което е резултат от преработката на зърна и е мярка за търсенето, ще бъде един ключов фактор, който вероятно ще определи дали цените имат по-нататъшен ръст.
„Бичият цикъл при какаото обаче ще се наблюдава и в следващите тримесечия, което може да оскъпи суровината до 11 000-12 000 долара за тон“, казват анализатори от банката. От Citi обаче остават мечи настроени за цените през 2025 г.
Суровите климатични условия и болестите засегнаха производството в Западна Африка, която доставя около 70% от какаото в света. Двата най-големи производители – Кот д’Ивоар и Гана, наскоро бяха засегнати от проливни дъждове, сухи горещини и болести.
Феноменът Ел Ниньо, който се завърна миналата година, е естествен климатичен феномен, който възниква, когато температурите на морето в източната част на Тихия океан се покачат с 0,5 по Целзий над дългосрочната средна стойност. Може да проправи пътя към повече бури и суши.
Ще поскъпне ли кафето?

Снимка: iStock
Според Citi кафето ще поскъпне както в краткосрочен, така и в средносрочен план.
Фючърсите на кафето от сорта арабика отчетоха най-високата си стойност за 2024 г., като вчера се търгуваха на цена от 2,07 долара за паунд (0,45 кг).
Източник: CNBC
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Цената на популярен и любим продукт счупи 15-годишен рекорд
Защо компаниите за кафе започнаха да избягват Африка? 
Защо ЕС може да остане без кафе?

Защо най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен продукт?