Коя е бъдещата сила на пазара за разработка и производство на чипове?

Qualcomm вече проектира чипове в Индия, използвайки набора от талантливи инженери в страната. Това заяви Сави Соин, президентът на Qualcomm India пред CNBC. „Вече имаме чипове, които всъщност са изцяло проектирани от край до край в Индия и ги доставяме в световен мащаб“, добави той.
Американският гигант проектира полупроводници и безжични телекомуникационни продукти. Qualcomm е най-известен със своите процесори Snapdragon, които захранват някои от най-добрите смартфони с Android в света.
Като всеки дизайнер на чипове, Qualcomm не произвежда свои собствени чипове. Вместо това разчита на производители като TSMC, Samsung Electronics и GlobalFoundries „Сега имаме повече инженери в Индия, отколкото където и да е другаде по света“, казва Соин. „Имаме много инженери тук, които правят цялостен дизайн на чипове.“
Процесът на проектиране на чипове е „много сложен“, тъй като изисква „години на R&D, стотици милиони долари инвестиции и хиляди инженери“, се казва в доклад на Асоциацията на полупроводниковата индустрия.

Снимка: iStock
Неразделна част от процеса на производство на полупроводници, дизайнът на чипа определя изискванията за архитектурата и системата на чипа, както и как отделните вериги ще бъдат разположени върху чипа.
Местните медии съобщиха през януари, че Qualcomm разширява дейността си в Ченай с нов дизайнерски център, фокусиран върху безжичните технологии. Инвестицията от 1,77 млрд. рупии (21,3 млн. долара) също ще подкрепи ангажимента на Qualcomm към визията на индийското правителство за „Произвеждане в Индия“ и „Дизайн в Индия“.
„Видяхме на Индия преди 20 години като на страхотен център за научноизследователска и развойна дейност и голям набор от таланти. Ние гледаме на Индия като на страхотен пазар, като на страхотна възможност“, казва Соин пред Шри Джегараджа от CNBC.
„Сега сме в дискусия с много бек-ендове на полупроводници и производство, което Индия се опитва да създаде. Нашият главен изпълнителен директор се ангажира преди 2 години, че ако Индия създаде производство на полупроводници, ние ще помогнем за увеличаване на обема на това“, казва Соин.
Полупроводниковите амбиции на Индия

Снимка: iStock
Полупроводниковите амбиции на Индия постигнаха огромен напредък с правителството на премиера Нарендра Моди, което одобри три завода за полупроводници в Гуджарат и Асам с инвестиции от над 15 млрд. долара. „Индия вече има големи възможности в дизайна на чипове. С тези агрегати страната ни ще развива възможности в производството на чипове. Усъвършенстваните технологии за опаковане ще бъдат местно разработени в Индия“, се казва в изявление на правителството от 29 февруари.
Индия иска да се превърне в основен център за чипове, за да се конкурира със САЩ, Тайван и Южна Корея, и убеждава чуждестранни производители на чипове да започнат дейност в страната. Страни като Индия могат да се възползват, тъй като глобалните производители на чипове се стремят да диверсифицират дейността си на фона на геополитическа несигурност.
За да увеличи вътрешния производствен капацитет и износа, Индия обяви стимули на стойност милиарди долари, свързани с производството, за да „привлече инвестиции“ в ключови области и авангардни технологии, както и да направи Индия „неразделна част от глобалната верига на стойността“.
Индия се стреми да бъде един от петте най-големи производители на полупроводници в световен мащаб през следващите 5 години, казва Ашвини Ваишнау, министър на електрониката и информационните технологии, железниците и комуникациите, пред CNBC през март.

Снимка: iStock
„Това, което видяхме, е – например ползите от PLI – това със сигурност доведе до производството на все повече и повече смартфони в Индия“, казва Соин.
„Така че видяхме добри стимули за ИТ, телекомуникациите и телеком оборудването, което се произвежда тук. Виждаме някои дискусии около елементите на дизайна. Така че се надяваме, че все повече и повече неща, някои елементи от нашите продукти, които използват нашата технология, ще бъдат проектирани в Индия“, каза Соин.
Apple е една от компаниите, които диверсифицираха някои от своите производствени операции в Индия на фона на геополитическото напрежение между САЩ и Китай. Сега Apple сглобява около 14% от своите iPhone в Индия, което е 2 пъти повече от произведеното там миналата година, според доклад на Bloomberg. Google планира да започне производството на своите смартфони Pixel в Индия до второто тримесечие, обяви Nikkei Asia.
Източник: CNBC
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Как една страна стана новият фаворит на инвеститорите?
5 пъти по-голям от Париж: Въглищен милиардер строи най-големия парк за чиста енергия
Как недостигът на чипове се превърна в свръхпредлагане само за няколко години