Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата може да получи „Отличен 6“ в грижата си за децата

Добър 3.59 е оценката, която държавата получи за грижата си за децата и семействата в „Бележник 2024“ на Национална мрежа за децата. Така …

Свръхтуризъм: Град поставя двуметрова ограда, за да блокира популярно място за селфита

Живописен японски град поставя огромна мрежеста бариера, за да блокира популярно място за селфи снимки близо до връх Фуджи.
Фуджикавагучико – в подножието на пътеката Йошида към връх Фуджи, е претъпкан с чуждестранни туристи, които се опитват да направят перфектната снимка на най-известната планина в Япония.
Голяма част от тях искат да запечатат на лента конртаста между оживен магазин с неонови светлини и спокойната планина зад него, стоейки пред Lawson’s – обект на голяма японска верига магазини за смесени стоки.
На местните обаче явно им е писнало от тълпи в тази конкретна част от града, така че ще бъде поставена ограда, която да блокира гледката, казва служител на общината, пожелал анонимност пред CNN.
Той посочва, че има постоянни проблеми с туристи, които оставят боклуци и не спазват правилата за движение. Въпреки табелите и охранителите, ситуацията остава усложнена.

Снимка: iStock
„Жалко е, че трябваше да предприемем такива мерки“, каза служителят.
Мрежата с размери 2,5 метра височина и ширина 20 метра, ще бъде издигната в началото на тази седмица.
Град Фуджикавагучико е разположен в префектура Яманаши, на север от Фуджи и на около 100 км западно от Токио. Измъчващите го тълпи са част от по-голям проблем, засягащ Япония.
Страната среща проблеми с прекомерния туризъм след повторното отваряне след пандемията в края на 2022 г. Март 2024 г. беше най-големият туристически месец в Япония за всички времена – с повече от 3 млн. чуждестранни туристи.
 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от MARA | iwakuni photographer (@maragouldingphotos)

 
Много от тях се отправят направо към Фуджи – икона на Япония и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, оставяйки боклуци и причинявайки ерозия по пътя си. Някои местни жители дори бяха нарекли 3776-метровата планина, носеща името Фуджи-сан на японски, „боклук планина“.
В опит да облекчат проблема, властите в префектурата на Яманаши обявиха нови туристчески политики, включително дневен лимит от 4000 души и задължителна такса от 2000 йени (13 долара) на човек. Преди това таксата не беше задължителна.
Поставянето на бариера пред любителите на снимките не е прецедент по света – това вече се случи в австрийския град Халщат, вдъхновил мегахита на Дисни „Замръзналото кралство“.
Градчето, което има около 800 постоянни жители и посреща до 10 000 туристи на ден в пиковия сезон, издигна дървена ограда срещу селфита през май 2023 г.
Източник: CNN Travel
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Древната столица на Япония затваря за туристите улици в квартала на гейшите. Защо?
Дестинациите по света, където селфитата и снимките са забранени
Свръхтуризъм: Как популярните дестинации по света се справят с тълпите от туристи?

Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Асен Василев и Делян Пеевски, имало е заплахи

На срещите между мен, Делян Пеевски и Асен Василев – Николай Денков ни заплашваше с оставка и да не подкрепяме премахването на дерогацията. Това каза …

Делян Добрев: Не знам какво значи „фишек на ДАНС“ – хората твърдят, че подписите им са фалшифицирани. Свидетели сме на абсурди

Хората, които сами се кръстеха, че са честни и почтени се оказва, че са се занимавали с контрабанда и с фалшифициране на документи. Това каза в …

Активен сезон: Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Първият пролетен месец на годината отчита сериозни нива на активност за пътувания както на българи в чужбина, така и за посещения на чужденци в България. Пътуванията зад граница отново са във възход, продължавайки устойчивата тенденция от 2 години. Посещенията на чужди граждани у нас също са били динамични през март. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).
През март е отчетен годишен ръст от 19% на пътуванията на български граждани зад граница и от 7% на посещенията на чужденци в България.
Пътуванията на българи в чужбина през март са 679 000. Регистрирано е повишение на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия – с 29,5%, почивка и екскурзия – с 18,6%, а тези със служебна цел намаляват с 3,6%.
Най-голям брой пътувания българите са осъществени към Турция – 194 000, и Гърция – 117 000. Следват Румъния – 66 600, Сърбия – 58 300, Република Северна Македония – 36 000, Германия – 33 000, Австрия – 24 900 и други.
Най-голям дял от общия брой пътувания на българи в чужбина формират тези с други цели – 53,2%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия – 29,4% и със служебна цел – 17,4%, отчита националната статистика.

Графика: НСИ
През март посещенията на чужди граждани в България са над 756 000.
Отчетено е увеличение на пътуванията по всички наблюдавани цели – почивка и екскурзия, служебна и други. Транзитните преминавания през страната са 33,3% (251 000) от всички посещения на чужденци в България.
Делът на гражданите от ЕС, посетили България, е 49,7% от общия брой чужденци и достига 375 700, като най-много са посещенията от Румъния – 37,4%, и Гърция – 30,8%.
Посещенията от групата „Други европейски страни“ са 310 400, или 41% от всички визити в България. Най-голям брой са регистрирани от Турция – 150 000, или 48% от посещенията в тази група.
Най-много посещения в България са реализирани от: Турция – 150 900, Румъния – 140 500 и Гърция – 115 700. Следват визитите от Украйна – 56 000, Сърбия – 46 300, Германия – 30 200, Обединено кралство – 27 100 и др.
Преобладава делът на посещенията с други цели – 50,4%, следвани от тези с цел почивка и екскурзия – 35,5%, и със служебна цел – 14%.
Източник: НСИ
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Чакаме туристически бум по Великден
Пътуванията на българите в чужбина отчетоха повишение през първия месец на 2024 година
Пътуванията на българите нарастват през четвъртото тримесечие на 2023 година
Пътуванията на българите в чужбина отчетоха повишение през декември 2023 година