ЕЦБ остави лихвите без промяна. Вероятно за последно

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна трите основни лихви на днешното си заседание. Това се посочва в комюнике на финансовата институция.
Лихвите по основните операции по рефинансиране, както и процентните ставки по пределното кредитиране и депозитите остават без промяна съответно на 4,50 на сто, 4,75 на сто и 4 на сто.
ЕЦБ е решена да гарантира, че инфлацията ще се завърне към средносрочната си цел от 2 на сто, а сегашните лихви допринасят за процеса на понижаването й, посочват от банката.
Швейцарската национална банка вече стана първата сред големите централни банки, които промениха курса си и понижиха лихвата в края на март.
Финансовите пазари от няколко месеца следят за знаци за намаляване на лихвите и от ЕЦБ. Последните изказвания на отговорни лица, сред които и президентът Лагард, дадоха курс към юни. 
Още: Кристин Лагард обяви кога ЕЦБ ще намали лихвите

Има редица причини за това: през юни банката ще разполага с нови ключови индикатори за развитието на инфлацията, сред които и тези за наблюдение на заплатите в еврозоната за първото тримесечие на 2024 г.
Още: Пазарите очакват насоки от ЕЦБ
Освен това „признаците за стабилизиране на икономиката в еврозоната, с известно подобрение на растежа на заемите и на индикаторите за доверие, са стимул да не се бърза с намаляването на лихвите.
Ако ЕЦБ изпревари твърде много Управлението за федерален резерв на САЩ еврото може да се обезцени спрямо долара, което ще оскъпи европейския внос и потенциално ще съживи инфлацията.