Гигантът Domino’s Pizza фалира и напуска Италия

И последните обекти на Domino’s Pizza в Италия бяха затворени, след като компанията обяви фалит в страната, съобщава ВВС. Притежателят на основния франчайз ePizza обясни, че е бил повлиян от пандемията, а италианците предпочитат местните ресторанти пред американската верига.
Веригата реши да се опита да печели в родината на пицата още през 2015 г. чрез франчайз споразумение с ePizza и имаше 33 обекта. ePizza за първи път подаде молба за банкрут през април, след като беше засегната от пандемията. „COVID-19 и последвалите продължителни ограничения сериозно навредиха на финансовото състояние на ePizza“, обявиха от компанията.

Domino’s has closed the last of its 29 stores in Italy, marking the end of an ambitious plan to launch American pizza in the culinary dish’s ancestral home 🍕 https://t.co/ublecALic4
— Sky News (@SkyNews) August 10, 2022

Първоначалните намерения на американската компания да има 880 обекта в страната не се случиха, тъй като се сблъскаха с пряката конкуренция на италианските ресторанти. Domino’s Pizza целеше да се отличи със структурирана услуга за доставки в страната и с класическото меню. Заради COVID-19 обаче пицариите в Италия започнаха доставки през компании като Takeaway, Glovo, Deliveroo или Just Eat. Кои са най-популярните пица топинги в света?
Веригата ограничи бизнеса си от пика през 2020 г., а от края на юли доставките бяха преустановени. Към 2020 г. компанията пряко управляваше 23 обекта в Италия, а други 6 – чрез франчайзинг, показват документите за фалита. За сравнение, Великобритания и Ирландия имат над 1200 обекта на веригата, което ги прави най-големият пазар на Domino’s в Европа.

The last Domino’s Pizza Inc. franchises in Italy have closed after the American brand failed to break through in the birthplace of pizza https://t.co/OkWlKMiGTS
— The Wall Street Journal (@WSJ) August 9, 2022

Американската верига изпадна в дългове въпреки опита си да поиска защита от кредиторите, след като свърши наличните пари. Документ на ePizza посочва, че съдът в Милано е предоставил съдебна защита на веригата от кредитори за срок от 90 дни, изтекъл на 1 юли. Според информацията от документите на съда и на Италианската търговска камара не е постъпило искане за подновяване на процеса. Дългът на компанията в края на 2020 г. е бил 10,8 млн. долара, показват последните одитирани годишни отчети.
Най-голямата верига за пици в света има над 18 300 магазина в над 90 международни пазара по света, като повечето се управляват от франчайзополучатели. У нас веригата има 25 обекта, 18 в София, а останалите в Пловдив, Варна и Бургас. България е първа на световно по… пица
Според някои потребители на Twitter отварянето на Domino’s в Италия е като да се опитваш да продаваш сняг на Северния полюс.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Рекорд: Направиха пица със 154 вида сирена (СНИМКА)

„Булгаргаз“ обяви търг за покупка на 550 млн. куб. м втечнен газ за зимата

Държавният газов доставчик „Булгаргаз“ обяви търг за покупка на втечнен природен газ, съобщиха от компанията. До 18 август ще се търсят общо 5,5 млн. MWh или около 550 млн. куб. метра суровина за периода октомври – декември 2022 г. с място за разтоварване – гръцкия терминал за регазификация Ревитуса. Търсеното количество за октомври е 1.5 млн. MWh, а за следващите два месеца съответно по 2 млн. MWh. Щабът обяви търг за нови танкери, без да знае колко газ е вече осигурен
От газовия доставчик посочват, че оферти могат да се изпращат както за целите месечни количества, така и за частични доставки. Предлаганите цени трябва да са реферирани към съответната цена за месеца на нидерландската борса TTF с включена отстъпка или към тази на американския газов център „Хенри хъб“. В офертата трябва да са включени и разходите за регафификация.
Кандидатите трябва да приложат към офертите си техническа спецификация за качеството на втечнения газ и дали може да възникнат допълнителни разходи при осъществяването на доставката. „Булгаргаз“ уточнява, че ако не са посочени такива, ще се приеме, че всякакви непредвидени в офертата разходи ще бъдат за сметка на продавача. България ще получи още 7 кораба евтин втечнен газ от САЩ
Офертите ще се приемат до 12:00 часа на 18 август и валидността им ще е до 17:00 часа на същия ден.
Припомняме, че в края на юли Министерството на енергетиката предложи сключване на договор за 7 танкера с втечнен природен газ, които да подобрят енергийната сигурност на България. Въпросната оферта на американската компания Cheniere за 7-те кораба, които са около 700 млн. куб. метра, е валидна до 18 август. Преди ден енергийният министър Росен Христов заяви, че е поискано удължаване на срока ѝ, за да се осигурят слотове за разтоварването на танкерите, като не посочи дали искането е било прието. Ще ни стигнат ли 7-те танкера с втечнен газ и фалира ли „Булгаргаз“?
Ако бъде подписан договор за доставка с избрания участник/участници, той ще влезе в сила при условие, че „Булгаргаз“ потвърди осигуряване на слот за регазификация и съхранение в приемния терминал на Ревитуса не по-късно от 20 септември 2022 г. Ако държавният доставчик не осигури такива слотове, договорът ще освободи от задължения страните по него.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Газова криза: Имаме газ до края на септември, положението с доставките е критично
Промяна в плана: Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври
Саботира ли служебният кабинет пускането на интерконектора с Гърция?
Кога ще падне цената на газа и кога ще потече азерски газ по интерконектора – отговорите на властта
„Булгаргаз“ продава руски газ през посредник, слага ни 20 евро надценка
Можем ли да избегнем газова криза без руски газ?