Ryanair сложи край на ерата със самолетни билети по 10 евро

Лидерът сред нискотарифните авиокомпании Ryanair сложи край на ерата на билетите от 10 евро – един от най-големите му маркетингови удари. Средната цена на билетите ще се увеличи с 10 евро – от 40 до 50 евро – заради скока на цените на керосина. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Майкъл О’Лиъри в интервю за радио BBC, цитирано от френската телевизия BFM TV. Самолетните билети поскъпват драстично
„Евтините ни промоционални тарифи – билетите по 1 евро, по 0,99 евро, дори билетите по 9,99 евро – мисля, че няма да ги видите в близките години“, категоричен е О’Лиъри, който не се притеснява от това решение. Според него хората ще продължават да пътуват често със самолет, но ще бъдат много по-внимателни за цените, така че ще избират нискотарифни авиокомпании вместо традиционните авиопревозвачи. Предстои голямо поскъпване на самолетните билети
Ryanair се наложи в Европа благодарение на модела си да предлага изключително ниски цени за относително кратки пътувания. След ирландската група, авиокомпании като Easyjet, Vueling и Wizz Air също започнаха да предлагат евтини услуги без излишни разходи. Wizz Air прогнозира ръст на цените на самолетните билети
След катастрофалната за авиационния сектор пандемия, трафикът се възобнови с още по-голяма сила и това донесе на Ryanair печалба от 170 млн. евро след данъци за първото тримесечие, спрямо загуба от 273 млн. година по-рано. Ryanair за първи път е на печалба от началото на пандемията
Тъй като самолетните билети станаха по-евтини през последните години, броят на полетите се увеличи и повече хора започнаха да правят кратки пътувания в чужбина в допълнение към годишната си почивка.
Търговските полети представляват около 2,4% от глобалните емисии на въглероден диоксид и секторът е под натиск да намали вредното влияние върху климата и чрез кампании, целящи да убедят хората да преминат на железопътен и автомобилен транспорт. Атаката срещу полетите е престъпление срещу човечеството
В резултат на пандемията, която спря международните пътувания, хората се оказаха нетърпеливи да пътуват. Недостигът на персонал в авиокомпаниите и летищата обаче доведе до закъснения и отменени полети в Обединеното кралство и чужбина, а хората трябваше да чакат с часове или да пренасрочат пътуването си в последния момент.
О’Лиъри похвали екипа на Ryanair, че се е справил по-добре от други авиокомпании, заради решението да набира и обучава кабинен екипаж и пилоти през ноември, когато вариантът Омикрон засягаше международните пътувания. 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Ryanair със загуби от 96 млн. евро за последното тримесечие
На полетите ще са нужни години, за да се възстановят
Ryanair ще съди британското правителство за Covid политиката за пътуванията

Служебният кабинет върна „Български пощи“ на транспортното ведомство

Служебното правителство върна „Български пощи“ на Министерството на транспорта.
„Политиката по пощенските услуги ще се осъществява от вицепремиера по икономическите политики и министър на транспорта“, обяви служебният зам.-министър на транспорта и съобщенията Николай Найденов.
Той обясни, че промяната се налага за привеждането в съответствие със законовите разпоредби и съгласно структурата на служебното правителство трябва да има определен ресорен вицепремиер по тези въпроси. 
По думите му транспортното министерството има функционални компетентности, опит и експертиза за управлението на „Български пощи“. „В тази връзка правата за едноличен собственик за управляването на „Български пощи“ ще бъдат на Министерство на транспорта и съобщенията“, заяви Найденов.
Припомняме, че по време на кабинета на Кирил Петков с решение на парламента от април „Български пощи“ бяха прехвърлени от транспортното ведомство към вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова, а мотивът беше оздравяване и модернизиране на дружеството. Глобиха „Български пощи“ с 1 млн. лв. заради неглижиране на кибератаката
Срещу тази промяна тогава бяха ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, според които целта е тогавашният министър на транспорта Николай Събев да не бъде в конфликт на интереси. Събев е мажоритарен собственик в куриерската компания „Еконт експрес“ и спедиторската „Еконт транс“, а дейността им съвпада с част от услугите, предлагани от „Български пощи“.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Заради „пътните условия“: Еконт рязко вдига цените
„Български пощи“ сериозно вдигнаха цените

Германия подготвя данъчни облекчения срещу инфлацията: кой ще спечели най-много?

Германия подготвя нов пакет от мерки за облекчаване на последствията от нарастващата инфлация. Планът е дело на министъра на финансите Кристиан Линднер и предвижда сериозни данъчни облекчения за жителите на федералната република. Мерките ще струват на германската хазна около 10 милиарда евро. Как Германия помага на хората срещу високите цени?
„Служителите и лицата с ниски доходи, пенсионерите и самостоятелно заетите лица, студентите с облагаема работа на непълно работно време и най-вече семействата ще се възползват“, пише политикът в статия във влиятелния всекидневник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (FAZ).
В Германия доходите се облагат според размера им и семейното положение – при ниски доходи данъкът е 14%, а при най-високите – 42%. Във времена на инфлация обаче т. нар. студена прогресия може да свали доходите на повечето граждани. Дори и да получат увеличение на заплатите за компенсиране на новите цени, хората ще трябва да платят по-голям процент данъци върху тях и реално накрая ще вземат по-малко пари от преди повишаването на заплатата. Германия вдигна минималната заплата: кой печели най-много?
Какво се променя?
Идеята на Линднер представлява данъчна реформа, която да компенсира намаляването на доходите вследствие на инфлацията. Той смята да повиши необлагаемия минимум, да увеличи детските надбавки и социалните плащания за деца и да вдигне горния праг на доходите, който изисква плащане на най-високата данъчна ставка от 42%.
Реформата на Линднер предвижда детските надбавки да се увеличат на два етапа и да бъдат стандартизирани. Родителите ще получават по 227 евро на месец за първо, второ и трето дете през следващата година. От четвърто дете нататък сумата нараства на 250 евро. През 2024 г. ставките за първо до трето дете отново ще бъдат повишени – до 233 евро, според източници в германското финансово министерство.
Необлагаемият минимум се увеличава от сегашните 10 347 евро на 10 632 евро през следващата година и 10 932 евро през 2024 г.
„Данъчна система, която също налага по-високи данъци на хората, които вече страдат от високите цени, не е справедлива“, пише Линднер във FAZ. Премахването на това „не е покровителствен акт, но е необходимо в няколко отношения“, смята той. Финансовият министър твърди, че плановете му ще бъдат от полза за 48 милиона данъкоплатци.
Кой ще има най-голяма полза?
Най-високият данък, който в момента започва се дължи при годишен доход от 58 597 евро (средно по 4883 евро на месец), ще се прилага при доходи от 61 972 евро (5164 евро месечно) през 2023 г. и 63 521 евро (5293 евро на месец) година по-късно.
Данъчният праг за много високи доходи обаче ще се запази. Лимитът на дохода от 277 826 евро (средно по 23 152 евро на месец), върху който се начислява т. нар. данък богатство от 45%, няма да бъде променен.
Според финансовия министър от данъчната промяна ще спечелят и пенсионерите, както и студентите, които работят и учат. В абсолютно изражение най-добре печелещите биха се възползвали повече от данъчните облекчения на Линднер, отколкото хората с ниски доходи.
Критиките

»Nicht auf der Höhe der Zeit«: Grüne bekräftigen Kritik an Lindners SteuerplänenDenn: Viel Verdiendende >4 Mal mehr zu entlasten als wenig Verdienende – wird dieser krassen Preiskrise v.a. für Ärmere, einfach nicht gerecht.#kalteprogression https://t.co/9Fi8pyekjf @derspiegel
— Katharina Beck (@kathabeck) August 10, 2022

Идеите на финансовия министър бяха посрещнати с остри критики от Зелената партия, която ги смята за социално небалансирани. Той бе обвинен, че защитава най-заможните и прехвърля тежестта на инфлацията върху социално слабите. Зелените настояват най-заможните да поемат тежестта на данъчната реформа.
Според изчисленията на Зелените при реформата на Линднер хората с най-високи доходи в Германия ще спечелят 3 пъти повече от хората със средни или ниски доходи, които всъщност най-спешно се нуждаят от облекчение на данъчната тежест. Освен това хората с много ниски доходи няма да получат никакво облекчение, защото не плащат данък върху дохода под необлагаемия минимум. В Германия: Средната класа се топи, бедните са все повече
Плановете на Линднер имат по-голямо въздействие върху ниските доходи в процентно изражение, но в абсолютно изражение хората с високи доходи печелят повече. Например данъкоплатец с облагаем доход от 20 000 евро трябва да спести около 115 евро годишно според настоящите планове. При доход от 60 000 евро облекчението е 471 евро, над 3 пъти по-голямо, показват данни на Министерството на финансите.
Макар да подкрепят увеличението на необлагаемия минимум и детските надбавки, социалдемократите (които са водещи в управляващата коалиция с партията на Линднер и Зелените, б.р.) смятат, че данъчното облекчение не е достатъчно смело. Вместо това те предлагат директни плащания, които целево да облекчат хората с ниски и средни доходи.
Профсъюзите също отхвърлят предложенията на финансовия министър като неработещи, тъй като според тях ще доведат до сериозен недостиг на приходи за хазната и ще облагодетелстват най-заможните. Синдикатите предлагат необлагаемият минимум за хората с ниски и средни доходи да се повиши до 12 800 евро. Те призовават правилата да са такива, че най-добре печелещите и богатите да допринасят повече за данъчните приходи.
Свободните демократи, чиито лидер е Кристиан Линдер, изобщо не приемат критиките. Според тях данъчното облекчение е насочено именно към хората с ниски и средни доходи и намалява данъчната тежест за трудолюбивата средна класа. За най-добре печелещите сумата на облекчението е ограничена.
„Облекчението е справедливо и необходимо, така че хората да се възползват от увеличението на заплатите въпреки високата инфлация и да не трябва да плащат повече чрез по-висока данъчна тежест“, смятат от партията на Линднер.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Германия дава 30 милиарда евро, за да облекчи населението от инфлацията
Обезсмисли ли инфлацията голямото вдигане на пенсиите в Германия?
Германия сваля ДДС, дава по 300 евро за всяко дете
Страх в Германия: Цените скачат неудържимо, бедността ще расте
Германия въвежда временен данък за потребителите на природен газ
Германия спасява закъсалия енергиен гигант Uniper, но цената ще платят потребителите
Режим на водата: В Германия остават без топла вода заради високите цени
Германците се отказват от месото, рибата, следват млечните продукти

„Булгаргаз“ поиска цената на газа за октомври да е 269,29 лв./MWh

„Булгаргаз“ съобщи, че прогнозната цена на природния газ за октомври 2022 г. е 269,29 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 137,69 евро/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ.
Цената е образувана въз основа на прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 август и в случай, че газопроводът ICGB (интерконекторът Гърция-България) бъде въведен в търговска експлоатация преди 1 октомври тази година. Промяна в плана: Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври
За сравнение, цените на европейските газови пазари на 10 август за доставка през месец октомври са около 209 евро/MWh.
Макар цената все още да е прогнозна, тя е с почти 30 лв./MWh по-ниска от тази, която българските потребители ще плащат през август. „Булгаргаз“ поиска още по-висока цена на газа през август
Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за октомври 2022 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 октомври, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 септември т. г.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Шокиращо предложение за цената на газа от юни предлага „Булгаргаз“
„Булгаргаз“ продава руски газ през посредник, слага ни 20 евро надценка
Кога ще падне цената на газа и кога ще потече азерски газ по интерконектора – отговорите на властта
„Булгаргаз“ обяви търг за покупка на 550 млн. куб. м втечнен газ за зимата

Железниците ни дължат обезщетение при закъснял или катастрофирал влак

Влаковете също ще ни плащат при закъснение като самолетите. Това предвиждат нови правила за жп превозите, приети и влезли в сила във всички страни от Европейския съюз. Какви са правата ни, ако полетът ни закъснее?
Железопътните превозвачи вече са длъжни да изплащат обезщетение в рамките на 50% от стойността на билета, ако влакът е закъснял с повече от 2 часа.
От Асоциация „Активни потребители“ поясняват, че обезщетение в рамките на стойността на половин билет се дава на пътници, които не са получили възстановяване на направените разходи за пътуването.
При закъснение в рамките от 60 до 119 минути компенсацията е в размер на 25 на сто от стойността на билета. Парите трябва да бъдат платени от железницата в срок до 1 месец, пише вестник „Телеграф“.
Закъснения и пропуснати връзки

При закъснение, което е станало причина за изпускане на връзка с друг транспорт или при отменено пътуване, пътникът има право на възстановяване на пълната цена на билета и връщането му до изходната точка на пътуването.
Закъсненията са нещо обичайно за родните железници – повечето от влаковете са остарели и често се случват разнообразни повреди, които забавят пътуванията с часове. Влаковете у нас закъснели 4 710 пъти от началото на годината
Справка на вестника в сайта на БДЖ за движението на влаковете на 7 август установява, че международният бърз влак по направление Димитровград – Горна Оряховица се движи със закъснение от 106 минути. Този от Добрич – Варна се отменя поради липса на локомотив, като пътниците ще бъдат превозени с автобус.
За 8 закъснения на влакове от 6 до 11 часа в понеделник съобщават БДЖ на своя сайт. Седем са отменените пътнически влакове за същото време. Ден по-рано бърз влак за София, който трябвало да направи връзка с пътнически на гарата в Мездра, закъснял със 120 минути. Кошмар ли е пътуването с влак в Източна Европа?
Масово закъсняват влаковете от и до морето, показва проучване на „Банкеръ“, проведено в периода 1 юни – 20 юли 2022 г. За 50-те дни на проучването пътническите композиции, пътуващи от София до Варна и Бургас и обратно, са натрупали хиляди минути закъснения.
Най-големи са закъсненията при нощните влакове между столицата и морето, които изостават с графика на всяко второ пътуване. Така влакът до Варна е натрупал общо 17 часа и половина закъснение, а този до Бургас – близо 12 часа.
Компенсация при инцидент

Според европейските правила при катастрофа или инцидент по време на пътуване с влак няма финансови ограничения за отговорността на компанията в случай на смърт или нараняване на пътник. ЖП превозвачът носи отговорност и в случай на нараняване на пътник при слизане или качване на влака. Минималното застрахователно покритие на един пътник трябва да е 310 000 евро. Какви са настоящите условия, при които са застраховани пътниците на БДЖ – четете тук
За причинени вреди на пътник до 220 000 евро превозвачът не може да ограничава или изключва своята отговорност, гласят правилата на ЕС. За покриване на непосредствените разходи след инцидента пътникът има право на авансово плащане в рамките на 15 дни от установяване, че той е потърпевш. В случай на смърт авансовото плащане не може да е по-малко от 21 000 евро.
Превозвачът е отговорен и за пълна или частична загуба или повреда на личните вещи на пътника при излизане на влака от релсите, внезапно спиране, тръгване и други инциденти по вина на екипа. Пътникът ще получи компенсация до 1800 евро при повреда на ръчен багаж или щета вследствие на инцидент, ако компанията е отговорна.