МРРБ ще плати 200 млн. лв. на пътните строители

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще плати поне 200 млн. лв., дължими за свършена работа по текущите ремонти на шосетата и ново строителство на пътните фирми. Това стана ясно след края на срещата на служебния регионален министър арх. Иван Шишков с представители на строителния бранш. По думите му с преструктуриране на бюджета на АПИ сумата ще може да стане по-голяма.
Председателят на ББК „Пътища“ инж. Стефан Чайков заяви, че до дни ще изпратят справка в министерството за плащанията и допълни, че от 720 млн. лв., които държавата дължи на пътните строителни фирми, 200 млн. са безспорни, а останалите са блокирани от решението на парламента. Пътностроителните фирми преустановяват всички пътни ремонти
Иван Шишков подчерта, че плащанията ще се извършат след проверка. „Там, където има извършено строителство по големите обекти – „Хемус“ – 1, 2 и 3 и за пътя Ботевград-Видин, ще бъде направено всичко възможно да се плати, за да не се забави изграждането на големите инфраструктурни обекти. Възложил съм в рамките на следващите 10 дни да имаме готова тръжна документация за обявяване по съкратената процедура на търгове само за зимно почистване“, посочи служебният регионален министър и добави, че ще съдейства изборът на изпълнители да мине без забавяния.
За забавените плащания, почетният председател на Камарата на строителите в България Светослав Глосов заяви, че става дума за възлагания от 2021 г. насам, но не става въпрос за обекти, включени в решението на НС за пътно поддържане и за новото сертифицирано строителство. От КСБ се оплакаха: Държавата убива строителите!
По думите на Иван Шишков на срещата е постигнато съгласие за наличие на изготвена стратегия за индексация на договорите в строителството за приетите от НС промени в Закона за обществените поръчки. „Очаква се до дни двете браншови организации да дадат предложение за методиката за индексация и в рамките на 10 дни съвместно с МФ процесът да бъде довършен“, обясни той.
Светослав Глосов пък съобщи, че КСБ се е ангажирала до утре да предостави на министъра методиката, разработена с финансовото министерството от редовното правителство. Глосов уточни, че методиката не предвижда таван на индексацията, но добави, че когато се докаже, че е над 50%, трябва да се съобрази със Закона за обществените поръчки – нови договори за повишението. „До 50% и ЗОП позволява такава индексация“, уточни той. ББК „Пътища“: Фирмите ще преустановят работа, ако не им се плати
Почетният председател на КСБ припомни, че предложението на редовния кабинет предвиждаше индексация за всички договори, по които в момента се работи, дори и със задна дата от 30 юни 2021 г. „Въпросът е как ще го приеме сега Министерският съвет“, допълни Глосов.
Министър Шишков обясни, че служебният кабинет смята да изготви предложения за законови промени, които дефинират точно кой ремонт е текущ и кой – основен, заради което се създаде и целият казус с парите за пътищата.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Строителният бранш е пред колапс, очертават се още много фалити

Lidl разширява логистичния си център до София

Търговската верига Lidl разширява складовата си база в село Равно поле, община Елин Пелин, с нови 16 000 кв. м. Така общата застроена площ на този логистичен център вече достига 53 000 кв. м, съобщават от компанията.
Разширението на складовата база е свързано с устойчивата експанзия на Lidl и увеличаващия се брой магазини на компанията. Наскоро веригата обяви, че през следващите месеци предстои да открие нови обекти в Шумен, Хасково, Пловдив, София и за първи път – в Ботевград.

„По-големият капацитет на логистичната ни база е естествен резултат от това наше развитие. Направената инвестиция означава още по-ефективни и оптимизирани процеси, а това от своя страна, гарантирана свежест на оптимални цени всеки ден. Това е и ангажиментът, който сме поели пред нашите клиенти и който винаги сме спазвали и ще продължим да спазваме“, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор.
Като част от разширението са изградени 47 нови рампи, с което общият им брой става 163. При пълен капацитет на работа общият брой камиони, които ще минават дневно през складовата база, ще достига 225. Измерено в палета стока, дневно в склада ще могат да се обработват 5500 палета.

Логистичният център в село Равно поле е първата складова база на веригата в България, построена през 2009 г. Втората си логистична база компанията открива през 2017 г. в село Кабиле, близо до Ямбол. Нейната застроена площ е 50 630 кв. м, а броят разтоварни рампи е 121.
„Лидл България“ е част от германската Schwarz Gruppe, която присъства в 31 държави. В България Lidl започна работа през 2010 г. Днес компанията има 111 магазина в 50 града и над 3700 служители.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Българи ще водят експанзията на Lidl в Северна Македония
Български производители продават в 23 страни в Европа чрез Lidl