Санкциите удариха и авиокомпаниите: Русия разглобява самолети за части

Руските авиокомпании, включително националният превозвач „Аерофлот“ са започнали да разглобяват самолетите си, за да си осигурят резервни части, които вече не могат да си набавят заради западните санкции. Това съобщава Reuters, като се позовава на четирима източници в сектора. Какви са щетите за Русия от западните санкции?
Стъпките са предприети в съответствие със съветите на руското правителство от юни за авиокомпаниите да използват самолети за части, за да гарантират, че останалата част от самолетите, произведени в чужбина, ще могат да летят поне до 2025 г. Санкциите, наложени на Русия след началото на войната в Украйна, попречиха на авиокомпаниите ѝ да получат резервни части или поддръжка на Запад.
Авиационните експерти прогнозираха, че руските авиокомпании ще започнат да вземат части от своите самолети, за да ги поддържат в летателно състояние, но това са първите подробни примери.
В „Аерофлот“ в момента се разглобява поне най-малко един руски Sukhoi Superjet 100, както и на „почти нов“ Airbus A350. Отделни части се взимат и от две машини Boeing 737 и Airbus A320 на националния превозвач. Санкциите върнаха Русия в социализма – липсват основни стоки
Въпрос на време
От произведени в чужбина части зависят и сглобените в Русия Sukhoi Superjet. От един такъв самолет вече е взет двигателят, за да може друг да продължи да лети, споделя събеседник на агенцията. Експертите уточняват, че размяната на двигатели не е необичайна практика – те често се доставят и по отделни договори.
„Само въпрос на време“ е базираните в Русия самолети да бъдат „канибализирани“, посочва източник от западната авиационна индустрия.
Новите поколения самолети като A320neo, A350 и Boeing 737 MAX и 787 имат технологии, които постоянно трябва да се обновяват. За по-съвременните модели дори поддръжката година след влизането в сила на санкциите ще е предизвикателство.
В случая на „Аерофлот“ близо 80% от самолетите са Boeing – 134 и Airbus – 146, заедно с други 80 Sukhoi Superjet-100 на базата на последните налични данни.
Въз основа на данни от платформата FlightRadar24 близо 50% от самолетите на руския национален превозвач (включително самолети блокирани от санкции) не са излитали от края на миналия месец. От 3 месеца пък не са излитали 3 от 7 самолета Airbus A350s експлоатирани от „Аерофлот“ (включително използваният за части). Според един от източниците на Reuters заради санкциите руските авиопревозвачи в момента летят по по-малък брой маршрути, някои машини не се използват и това съответно улеснява разглобяването. Руската автомобилна индустрия е в клинична смърт
Демонтаж
Планът за развитието на руската авиационна индустрия до 2030 г. изчислява, че най-голямо предизвикателство за Русия може да дойде от А350 и Bombardier Q, тъй като поддръжката им се извършва в чужбина.
Планът на руските власти е чрез „частично разглобяване на части“ да се поддържа годността на 2/3 от произведените в чужбина самолети до края на 2025 г.
Според Олег Пантелеев, ръководител на авиационния мозъчен тръст Aviaport основното предизвикателство ще бъде поддържането на двигателите и сложното електронно оборудване в изправност. Русия занижава стандартите в автомобилостроенето заради недостига на части
„Аерофлот“ някога бе сред водещите в света авиокомпании, а сега разчита на руската държава. През второто тримесечие на годината компанията отчита спад във въздушния си трафик, възлизащ на 22% спрямо предходната година, след като санкциите ѝ попречиха да лети до повечето си западни дестинации.
Източниците споделят, че доставките от трети страни не са решение, тъй като компаниите от Азия и Близкия изток се страхуват от „вторични санкции“, които могат да дойдат от западни правителства. Всяка част има уникален номер и ако в документите е записано, че крайният купувач е руска авиокомпания, никой – нито Китай, нито Дубай – не би се съгласил на подобна доставка. И Boeing, и Airbus трябва да получават информация за крайния потребител. Почти всички руски компании са засегнати от западните санкции
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Карат ли все още западни коли руснаците – как се отразяват санкциите?
Русия: Задава се най-тежкият икономически срив от десетилетия
Руснаците спряха да си купуват нови коли

Над 50% от сделките за жилище се плащат с готови пари

Всяка втора сделка с жилище в големите градове и най-вече в София се плаща изцяло с готови пари, показват наблюденията на имотните брокери. В Пловдив това важи за повече от половината покупки, а във Варна делът е още по-висок и 63% от сделките са реализирани без външно финансиране, пише „Сега“. Кредитен консултант прогнозира: Имотите скоро ще спрат да поскъпват
По думите на Люба Атанасова от „Имотека“ около 60% от покупко-продажбите на жилища в големите градове през 2021 г. са станали чрез кредити, а останалите – с готови пари на купувачите. Какво се случва с пазара и цените на жилищата у нас?
Други брокери признават, че някои клиенти с пари, натрупани в чекмеджета, предлагат на продавачите да им платят цялата сума на ръка. Такъв е случаят с купувач за къща, обявена за продажба на цена над половин милион евро, в един от модерните столични квартали в полите на Витоша. Той заявил на брокера, докато пътували за огледа, че нужните пари са в жабката и може да плати веднага. Въпросът е, че всички продавачи избягват такива клиенти, тъй като след това няма да могат да докажат произхода на парите от сделката, която в такива случаи трябва да се изповяда на нереално ниска цена. Все пак има и собственици на имоти, които искат част от цената да им се плати на ръка. За скъпите къщи край София например, 100 000 евро в торба или куфарче. Жилищата поскъпнаха страшно много. Има ли имотен балон у нас?
Според Даниела Грозева от „Веда корект“ причината все още да има хора, които да предпочитат да правят сделки с големи суми пари в торби, е ниската информираност за правилата и незаинтересоваността към рисковете от плащане на ръка, дори на част от цената. Тя споделя случай, при който държавата запорирала активите на фалирала строителна фирма, подписвала договорите за продажба по данъчна оценка, като останалите пари купувачите ги давали в брой.
„За това и данъчните са поискали от новодомците да доплатят жилищата до реалната цена (изчислена по експертни оценки), защото не са могли да докажат колко са дали на ръка на фалиралия предприемач“, обяснява тя. Става дума за т. нар. „Павлов иск“, свързан с чл. 135 от ЗЗД. Продажбата на данъчна оценка още е любим трик на някои продавачи на имоти, които целят да укрият приходи и да избегнат плащането на данъци.
Именно подобни случаи закотвят страната ни на дъното по прозрачност на имотния пазар в Европа. Той е определен като полупрозрачен в индекс на консултантската компания JLL за 2022 г. България заема 41-о място сред 94 страни с оценка от 2,89 пункта по петобалната система. Колкото е по-ниска оценката, толкова по-прозрачен е пазарът на имоти, и обратното. По-непрозрачни от българския пазар в Европа са само тези в Хърватия, Словения и Сърбия, които са съответно на 43-о, 50-о и 53-о място. Малта също е по-назад в класацията, с 62-о място. Великобритания е най-прозрачният имотен пазар в света с оценка от 1,25 пункта. В топ 10 попадат и САЩ, Франция, Австралия, Канада, Нидерландия, Ирландия, Швеция, Германия и Нова Зеландия. Скъпите и некачествени жилища у нас отказват хората да купуват
По думите на Тихомир Цаков от „Аристо“ изсветляването у нас не може да стане с магическа пръчка. „Липсва ни зрелост на пазара и за прозрачността трябва да помагат всички – и продавачи, и купувачи. Готовността да се плащат данъците опира до манталитета ни. По-младите по-активно декларират реалните цени на сделките. За това и доста време ще мине, докато се промени мисленето. Държавата от своя страна трябва да прецизира статистиката на пазара, което ще помогне за изсветляването. Колкото повече и детайлна информация има, толкова повече хората ще се съобразяват с нея, а купувачи и продавачи ще се ориентират за реалните пазарни стойности“, посочи брокерът. Какви жилища купуват по-младите и по-възрастните у нас?
Според Наско Атанасов от „Виктория инвест“ над 90% от сделките се плащат по банков път и на реални цени. „В останалите случаи става дума за селски имоти или покупко-продажби между близки и роднини в малките населени места. Причината да сме назад в прозрачността, може би се дължи и на липсата на правила за рекламирането на имоти и затова сайтовете са пълни с фалшиви обяви. Това може да се регламентира само със закон, на добра воля няма да стане. Национално сдружение „Недвижими имоти“ вкара проектозакон в последния парламент по темата и цели пълна регламентация на дейността на посредническите агенции. Предлага се рекламирането на имота в интернет да става с изричното съгласие на собствениците. Така ще се намали драстично и броя на фалшивите обяви“, поясни специалистът. Каква заплата трябва да вземаме, за да си купим жилище на кредит?
На другия полюс е пък Изабела Клисарска от „Явлена“, според която в последните години бизнесът с недвижими имоти у нас е станал много прозрачен и повечето сделки се реализират на реално договорените стойности. Според нея изповядването на данъчна оценка вече е отживелица.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Столицата София отново е лидер по големи жилища ново строителство
Войната не спря българите да купуват жилища
София: Търсят се все повече нови жилища, но са и по-скъпи
Плащаме поне 1000 евро на кв. метър за жилище в София
Наемите в София отново растат, какви жилища се търсят

Tesla инсталира трета зарядна станция за електромобили в Бургас

Американският производител на електромобили Tesla ще изгради трета станция за супербързо зареждане (Supercharger) на електрически превозни средства в България. Тя ще бъде разположена в Бургас, става ясно от сайта на производителя.
Според информацията супербързата зарядна станция ще бъде открита много скоро в морския град, но все още не е ясно къде точно ще се намира. Зарядното устройство за автомобилите на Tesla вероятно ще бъде изградено върху частен терен, тъй като местните власти до момента не са уведомени, показа проверка на Expert.bg.
Щом супербързата зарядна станция заработи, Бургас ще се превърне в третия български град, който ще разполага със зарядна станция на Tesla. Другите подобни устройства на компанията у нас са в София и в Пловдив.
Компанията на Илън Мъск откри първата зарядна станция в България през 2020 г. в Пловдив. През следващата 2021 г. Tesla инсталира Supercharger и в „Парадайс център“ на столичния бул. „Черни връх“, както и т.нар. destination charging в друг софийски мол – „Сердика център“. Tesla прави зарядна станция за електромобили в София

Тази в Парадайс е супербърза, с мощност от 250 киловата, или 1600 ĸм/ч зapяд в cлyчaя нa Моdеl 3, нaй-пoпyляpния мoдeл нa ĸoмпaниятa. Зарядната станция в мол Сердика е далеч по-слаба – едва 11 киловата.
Компанията на Илън Мъск развива мрежата си от бързозарядни станции на Балканите и планира изграждането на такива устройства на още две места в близост до България – в Одрин и в Крайова.
И други електромобили използват зарядните на Tesla
От края на миналата година Tesla започна постепенно да отваря своите зарядни станции в Европа за електромобили на други марки. Пилотният проект започна първоначално в Нидерландия.
От Tesla експериментират с тази практика, за да оценят как достъпът и времето за чакане ще варират на всяка от станциите на проекта. Така компанията ще събере данни и мнения от потребители дали има смисъл да отваря цялата си мрежа от супербързи зарядни станции.
Собствениците на други марки електромобили ще зареждат за по 59 евроцента за киловатчас или могат да се възползват от абонаментна програма за 13 евро на месец, с която зареждането им излиза още по-евтино.
Голям ръст на електромобилите и хибридите у нас

По данни от средата на 2021 г. в България има над 350 зарядни станции за електромобили, според Илия Левков, председател на браншовата организация „Индустриален клъстър Електромобили“. С 60 млн. лв. от европейска програма ще правим зарядни станции за електромобили
„Зарядната инфраструктура се развива доста ускорено в България. Интересът към електромобилите в България се увеличава, въпреки малките абсолютни числа, като ръстът не е паднал под 50% ежегодно, а тази година е 60%, което означава, че те са 3000 – 4000, 15 000, заедно с хибридните, число, което ще започва все по-сериозно да влияе върху транспортната система на България. Това, че се ползват различни форми електрически превозни средства, за мен е доказателство, че тази услуга е реалност“, обясни експертът. Настъпление на електромобилите в България
Към 1 юли 2022 г. изцяло електрическите леки автомобили у нас са над 4600, показват данни на МВР за водените на отчет пътни превозни средства по вид и гориво, публикувани в Портала за отворени данни на Република България. Държавата ни дава 12 000 лева, ако си купим нов електромобил
Доста по-голям е броят на леките автомобили – хибриди, използващи освен електричество и конвенционално гориво – 25 467, като сред тях преобладават бензин-електричество – 21 842. Защо в България се купуват малко електромобили?
Година по-рано общият брой на изцяло електрическите леки коли у нас е бил 2537, а хибридите – 16 116, сочат данните на МВР в портала за регистрираните ППС по вид и гориво през юли 2021 г. Изчисленията показват, че броят на изцяло електрическите леки автомобили се е увеличил с почти 82%, а на хибридите – с 58%.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Забраняват коли с голям разход на гориво, сменяме ги с електромобили
4 млн. електромобила от над 300 модела ще има в Европа през 2025 г.

Отменят маските в обществени сгради, магазини, кина, молове

Здравните власти облекчиха изискванията за носене на маски на закрито. Отпада задължителното носене на маски в магазини, търговски центрове, развлекателни обекти (кина, театри, концерти) и обществени сгради.
Заповедта е на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и ще бъде в сила до 18 август включително. Целта е да се уеднаквят противоепидемичните мерки в страната, с оглед етапа на разпространение на COVID-19 към момента. Съкратиха срока: Носим маски на закрито в София до 19 август
„Премахваме маските в обществени сгради и закрити помещения. Така коригираме предишната заповед“, заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев в предаването „Лице в лице“ по bTV.
От 11 август, четвъртък защитна маска за лице ще трябва да бъде носена само при посещение на болници, аптеки, оптики и социални домове за деца и възрастни. Освен това маски ще трябва да се носят и при използването на градския транспорт и при престой на спирки/станции на закрито. Дори и на тези места без маска могат да бъдат деца до 6-годишна възраст. Връщат маските на закрито в София – къде трябва да ги носим
Заповедите и мерките вече ще се променят ежеседмично, според промяната на епидемичната обстановка у нас. „Надявам се, че другата седмица ще можем да разхлабим мерките още повече и хората ще могат да живеят нормално, да упражняват професиите си, така че да не страда бизнесът и цялата държава“, каза Меджидиев.
Здравните власти са готови да реагират при всяка промяна на обстановката. „При всяка вълна виждаме различна заболеваемост, различна тежест на заболеваемостта. Трябва да бъдем гъвкави да вземаме подходящите мерки“, посочи министърът.
Безплатни тестове и по-кратка карантина
Държавата пуска безплатни антигенни тестове, така че хората да могат по-лесно и евтино да се тестват, ако имат съмнения, че са болни. Връщат се и множеството места за ваксинация, което доскоро беше възможно само при личните лекари.
Карантината в България скоро ще бъде намалена на 5 или 7 дни, особено за ваксинирани хора. Тя ще бъде съкратена до 7 дни и за неваксинираните, като ще им се правят 2 последователни антигенни теста. Ако „бързите тестове“ са отрицателни, хората ще бъдат освободени от изолация и карантина, тъй като не разпространяват инфекцията. Те дори ще могат да се върнат на работа, обясни Асен Меджидиев.
Заповедта гласи още, че работодателите трябва да организират и съблюдават противоепидемични мерки в работните помещения, в т.ч. редовно проветряване и дезинфекция; не бива да се допускат хора с прояви на остри респираторни болести до работните помещения. Ако е възможно, може да се работи дистанционно или при гъвкаво работно време.
Освен това в детските ясли и градини трябва да се провежда засилена сутрешна проверка и недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19 и други заразни болести. Задължителни са такива проверки и „филтриране“ на потребители и персонал със симптоми на COVID-19 и в социалните заведения.
Здравните власти са решили да заложат на различен подход от заложения в Националния план за борба с пандемията. Служебният здравен министър редовно се среща със здравни специалисти, ангажирани с пандемията и решават какви мерки ще бъдат налагани. Основният критерий, от който зависят мерките, е натовареността на болниците. В момента са заети едва около 9% от неинтензивните легла и 5% от леглата в интензивни отделения.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Спортуващите на закрито могат да са без маски
Връщат задължителните маски на закрито
Коя маска ни пази най-добре от коронавируса?