СТР. 33 – 25.5.2015 Дивидент +Еврохолд+Рози +ВМЗ+Уелкъм Холд+

поръчка за познати неканен кандидат нагласено правило ръст в обема разнопосочни оценки неясно бъдеще засилен натиск оплетени собствености кавги пъзел ядове корените на проблема опити за реформа необходимата промяна най-оспорвано силна комбинация поведе хорото Смяна на караула развален телефон  препятствия сблъсъци напрегнат период лъвски скок за

 

объркването сред бизнеса

Александър Александров, мениджър – над 10 млн. лв. Изпълнителният директор и член на Съвета на директорите на корпорация "Развитие" е дипломиран доктор по икономика. Научният работник започва бизнеса си преди 13 години с фирма, организираща курсове. Активите на “Развитие” надхвърлят 10 млн. лв. Представляваната от него корпорация преди това участва в масовата приватизация и сега управлява спечелените на търгове предприятия в областта на леката промишленост. \\ Кои са най-богатите хора в България?  29 ноември 2007

Адрес:  София, 1618 Бул. Братя Бъкстон № 40

Телефони: 930 55 20, 930 52 75 ; E-mail: [email protected]

Директор връзки с инвеститорите  – Нина Младенова Анастасова Телефон за връзка: + 35929305538.
E-mail: [email protected]

….

 

На заседанието си на 28.05.2015 г. КФН реши:

1. Приема Годишния отчет за дейността на Комисията за финансов надзор за 2014 г.

2. Не издава забрана за коригирано търгово предложение от „Софарма” АД за закупуване чрез инвестиционен посредник „Елана Трейдинг” АД, София, на акции на „Момина Крепост” АД, гр. Велико Търново, от останалите акционери на дружеството и приложени документи.

3. Не издава забрана за коригирано търгово предложение от Димитър Луканов Луканов за закупуване чрез инвестиционен посредник „Елана Трейдинг” АД на акции на „Арома” АД от останалите акционери на дружеството и приложени документи.

4. Не издава забрана за коригирано търгово предложение от „Енергоремонт-Холдинг” АД, гр. София, за закупуване чрез инвестиционен посредник „София Интернешънъл Секюритиз” АД, гр. София, на акции на „Енергоремонт-Бобов дол” АД, с. Големо село – общ. Бобов дол, от останалите акционери на дружеството и приложени документи.

 

….

30.04.2015 Уведомление по чл. 151, ал. 4 от ЗППЦК от Съвета на директорите на АЛТЕРОН АДСИЦ
 С настоящото Съветът на директорите на АЛТЕРОН АДСИЦ Ви уведомява, че на 24.04.2015 г. е получено уведомление съгласно чл.152, ал.4 във връзка с чл.151, ал.3 ЗППЦК, придружено от коригирано търгово предложение от ИНДЪСТРИ ДИВЕЛЪПМЪНТ ХОЛДИНГ АД, за закупуване акциите на останалите акционери на АЛТЕРОН АДСИЦ.
Съществени условия по Търговото предложение са:
– Обект на Търговото предложение са 242 000 /двеста четиридесет и две хиляди/ броя обикновени, поименни, безналични акции на АЛТЕРОН АДСИЦ, представляващи 40.00% от капитала и от гласовете в Общото събрание на АЛТЕРОН АДСИЦ;
– Предложената по търговия предложител цена е в размер на 0,50 лева (петдесет стотинки) за една акция;
– Инвестиционен посредник, упълномощен от търговия предложител е ИП АВАЛ ИН АД;
– Срокът за приемане на Търговото предложение е 28 (двадесет и осем) дни, считано от деня, следващ деня на публикуване на Търговото предложение в два централни ежедневника;
– Двата централни ежедневника, в които предложителят ИНДЪСТРИ ДИВЕЛЪПМЪНТ ХОЛДИНГ АД ще публикува търговото предложение и становището на Съветът на дирекгорите на АЛТЕРОН АДСИЦ, относно придобиването и резултата от търговото предложение са „Новинар" и „Телеграф".
Съгласно изискването на чл. 151, ал. 4 от ЗППЦК Съветът на директорите на АЛТЕРОН АДСИЦ е представил полученото коригирано търгово предложение на разположение на служителите на дружеството.
Трябва да се има предвид, че Комисията за финансов надзор все още не е взела отношение по предложението.
За повече информация, посетете сайта на Инфосток >> http://www.infostock.bg/infostock/control/issueannouncements/2AL/9982

………

Министерство на икономиката свиква извънредно заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество „Отбранителна промишленост“. На него ще бъде обсъдено възстановяването на производствения процес на пл. Иганово от „ВМЗ“ АД, гр.Сопот.

 Поканени са представители на работодателски и синдикални браншови структури, както и Съвета на директорите на предприятието.

 Заседанието ще се проведе на 25.05.2015 г. /понеделник/ от 10.30 ч. в сградата на Министерство на икономиката на ул. „Славянска“ №8.  След заседанието от 12.00 ч. ще бъде даден брифинг за медиите.

….

Около 3 млн. лева загуби за ВМЗ от взривовете в Иганово

Не се знае кога базата на военния завод ще бъде отворена отново, тепърва започва разчистване. ДОГОВОРИТЕ са предподписани и фирмата няма да търпи неустойки за неизпълнение.

14:20 | 25.05.2015 | Медияпул, Зам.-министърът на икономиката Любен Петров каза, че никой не може да прогнозира кога ще бъде отворена базата на ВМЗ-Сопот в Иганово, но обяви, че има готовност работата там да започне в най-скоро време. Сн. БГНЕС

Около 3 млн. лв. са преките загуби от взривовете на площадката на "ВМЗ-Сопот" в Иганово и спряното производство там, съобщи изп дир на друо.жеството Иван Стоенчев. В сумата влизат щетите от двата взрива, както и загубите от спряното вече два месеца производство. Има готовност то да бъде възстановено в най-скоро време, но преди това трябва да се локализират епицентровете на двата взрива и окончателно да се разчистят отломките от тях.Според него забавянето в доставките ще бъде компенсирано. През април загубите на завода са били 500 000 лв на ден.

Това стана ясно след края на отрасловия съвет "Отбранителна промишленост", на който се обсъждаха проблемите на държавния военен завод и притесненията на работниците от това, че от доста време стоят без работа. Заради съмнения, че нарочно не се прави нищо за отварянето на площадката в Иганово, синдикатите искаха оставката на министъра на икономиката Божидар Лукарски, който отговаря за военния завод. След разговора в понеделник обаче те оттеглиха искането си, а зам.-министърът на икономиката Любен Петров обеща, че заплатите им ще бъдат платени до 28 май. Нямало да има и съкращения.

Възстановяват работата във ВМЗ „Сопот“ в Иганово до седмица. От днес започва разчистване на площадката на гръмналия цех, Това обяви председателят на КТ „Подкрепа“ в предприятието Димитър Атанасов. След инцидента през март работата там беше преустановена.

Договорите на ВМЗ-Сопот са предоговорени и предприятието няма да търпи санкции, заяви заместник-министърът на икономиката след извънредно заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество „Отбранителна промишленост", на което бе обсъдена възможността за възстановяване на производствения процес на площадката „Иганово" във ВМЗ Сопот, съобщи „Фокус“.„По време на днешната среща беше констатирано още, че ще има пари за заплати. Те вървят регулярно, съгласно графика и до 27-28 май всички ще получат заплатите си по сметките“, допълни той.

……………

 

Лукарски заминава за Москва

22.5.2015 сайт МИЕ, Министърът на икономиката Божидар Лукарски заминава на работно посещение в Москва днес. В рамките на визитата, която ще продължи до 26 май, той ще разговаря с първия заместник-министър на икономическото развитие на Руската федерация Алексей Лихачов.

Лукарски ще участва и в българо-руски бизнес форум заедно с български компании, организирани от Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. В българската делегация ще участват Балканкар-Рекорд АД – Пловдив, ВК Конверт – Перник, ММоторс АД – Етрополе, РАИС ООД – Пазарджик,  Пойнт Ел България ООД – София, Мони-83 ООД – Богдан, община Карлово, ОМЗ ООД – София, Пасат България АД – Царево,  Ред Стиил ЕООД – Перник, Специализирани бизнес системи АД – София, Завод за шлифовъчни машини АД – Асеновград, Ванико ООД – Благоевград.  

Лукарски ще присъства и на тържественото отбелязване на 30-годишнината на Центъра на промишлеността. По време на официалната церемония ще бъде открита изложбена експозиция на българското машиностроене в центъра. Българските фирми в бизнес делегацията ще посетят международната специализирана изложба "Металообработка 2015".

………

Костов: Сградата на „Булгартабак” е собственост на защитен свидетел по делото "КТБ"

22.5.2015 сайт Банкеръ, „Булгартабак” е купена с пари от КТБ и се управлява от неизвестни лица. Сградата й стана собственост на защитен свидетел и това стана пред очите на прокуратурата. Как така става това?! Този въпрос зададе бившият премиер Иван Костов пред Би Ти Ви.

"Спорът с банката ще се реши от Европейски съд. Оманският фонд вече съди държавата, че КТБ е фалирана. Оманският фонд ще си вземе парите, Цветан Василев също при доказване, че банката е фалирана. Как ще обясняваме пред Европейския съд, че квесторите на банката са престъпници?!" , попита още той.

Костов продължава да е убеден в умишления фалит на КТБ. "Аз съм само щрих от пейзажа, в момента тече мощна атака срещу българската политическа система. Внушава се, че тези, които са си вложили парите в банката, са престъпници, да се публикуват имената на най-големите вложители е активно мероприятие”, каза Костов.

"Договорът ми по влога в КТБ е сключен по търговския закон и на база на договора имам право да го прекратя, когато искам. Има клауза в договора, че той може да бъде прекратен. Аз съм си прекратил договора с КТБ. Не съм го променял, не съм го преформатирал. Аз съм го спрял. Няма как да бъда изкаран виновен, че съм си спасил парите. Още по-малко дължа обяснения на медиите”, каза още бившият премиер.

"Познавам Цветан Василев от 2001 година. Той ни спаси, когато НДСВ изхвърли фондация „Демокрация” от офиса" поясни Костов и подчерта, че Василев никога не е искал от него услуга по политически въпроси. „В този период и после аз съм бил в опозиция и няма как да му помогна. КТБ се създаде през 2001-а, когато бе продадена от „Булбанк” на друго лице. После като акционер в банката влезе и Цветан Василев”, разясни Костов.

…….

 

26.5.2015 Капитал, Уелкъм Холдингс АД уведомява за резултатите от приключилото на 25 май първичвно публично предлагане на варанти въз основа на Проспект, одобрен от КФН от 7 май 2015 г. Дружеството пусна права за записване на 1.375 млрд. варанти. Общият брой на издадените права е 50 000. Общия брой на предложените за записване варанти е 1 375 000 000. Брой записани записани и платени варанти – 1 375 000 000. Сума, получена от записаните и платени варанти е 1 375 000 лева. Разходите по публичното предлагане са 46 265.80 лева. в Капитал Дейли от 26 май 2015.

Уелкъм Холдингс АД-София(WCO), пуска за търговия на БФБ 50 000 права, за записването на варанти, уведомяват от БФБ. Предложените за записване варанти са 1 375 000 000 броя.  Срещу всяко едно придобито право могат да бъдат записани 27 500 варанта. Всяко лице може да запише най-малко 1 варант и най-много такъв брой варанти, който е равен на броя на придобитите и/или притежавани от него права, умножен по 27 500.
Подписката се счита за успешна само ако бъдат записани и платени най-малко 937 500 000 бр. варанти. Варантите от настоящата емисия се предлагат срещу заплащане на тяхната емисионна стойност от 0.001 лв. и дават право на притежателите си да запишат акции от бъдещо увеличение на капитала на емитента по определена към момента на записване на варанта, емисионна стойност – 5.00 лв. /цена на упражняване/.

– борсов член, упълномощен да обслужва увеличението на капитала: ИП Д.И.С.Л. Секюритийс АД;

 

Еврохолд планира да раздаде първия си паричен дивидент

В дневния ред за Общото събрание се предвиждат по 0,0046 лв. на акция за 2014 г.

26.5.2015 Инвестор (4EH / EUBG) (5IC / EURINS) (5F4 / FIB)  Еврохолд България АД планира да разпредели първия паричен дивидент в историята си на борсово дружество от февруари 2007 г. досега. През май 2007 г. имаше дивидент в акции от 3 нови за всяка стара.

В дневният ред за общото събрание на 30 юни 2015 г. се предвиждат по 0,0046 лв. дивидент на акция за 2014 г., или по по-малко от половин стотинка на ценна книга. Общо това са 582 714 лв., или 35% от печалбата за 2014 г. в размер на 1,66 млн. лв. на неконсолидирана база.

Също така акционерите ще гласуват за особождаване на Красимир Вутев Катев като член на Надзорния съвет на Еврохолд България АД и избор на негово място на Дар Финанс ЕООД.

Освен това ще се гласува и овластяване на Управителния съвет и представляващите Еврохолд България АД да предоставят обезпечения в полза на Първа инвестиционна банка в качеството й на кредитор на Астерион България АД (кредитополучател) и съдлъжника Авто Юнион АД. Като обезпечение ще бъде учреден залог върху 14 099 999 акции от капитала на Евро-Финанс АД, което е дъщерно на Еврхолд. Това са всички акции на Евро-Финанс АД, без една, тоест ще бъдат заложени 99,999% от капитала на инвестиционния посредник, ако акционерите одобрят. Максималният размер на кредита е 1,8 млн. евро, а срокът до 30 април 2020 г. Годишната лихва е в размер на Базовия лихвен процент на банката за евро, увеличен с надбавка от 2,5 пункта, комисиона в размер на 0,625% на тримесечие върху размера на всички издадени банкови гаранции и комисиона за управление на кредита в размер на 0,125% на тримесечие върху целия лимит по кредита.

Еврохолд България АД Последна цена: 0.796 лв. 4EH/EUBG Актуално към 12:17/26.05.2015 г.

Другите точки в дневния ред са свързани с рутинното за такива събития приемане на отчети.

Последният консолидиран отчет на Еврохолд България АД е неодитираният за 2014 г., като той показа спад на продажбите с 4% на годишна база до 530,9 млн. лв., както и загуба за групата от 1,69 млн. лв.

Основната дейност на дъщерните дружества е застраховане в Румъния, България и Македония, както и бизнеси по лизинг и продажба на автомобили.

През ноември 2014 г. нов инвеститор влезе в Еврохолд България АД, придобивайки 12% от капитала за 8 млн. евро. Продавачи бяха главно дъщерни компании на Еврохолд и то основно застрахователни.

Акциите на Еврохолд България АД поевтиняват с 22% за последните 12 месеца до 0,811 лв. за ценна книга и 103,3 млн. лв. пазарна капитализация.

…..

 

На заседанието си на 25.05.2015 г. КФН реши:

1. Приема да съобрази надзорната си дейност с насоките относно борсово търгуваните фондове (ETF) и въпросите за ПКИПЦК. Възнамерява да спазва частично насоката по точка 36, а тези по точки 18, 20, 21, 22, 30-33 и 48 ще спазва след въвеждането на необходимите промени в Наредба № 44.

2. Одобрява промени в устава на „Парк” АДСИЦ, гр. София, предложени за гласуване на редовното общо събрание на акционерите на дружеството, насрочено за 16.06.2015 г.

4. Одобрява допълнение към проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия акции в размер на 6 100 000 (шест милиона и сто хиляди) лева, разпределени в 6 100 000 (шест милиона и сто хиляди) броя обикновени, поименни, безналични акции, с право на глас, на дивидент и на ликвидационен дял, с номинална стойност 1 (един) лев всяка, издадени от „Чайкафарма Висококачествените Лекарства” АД, гр. София, и вписва емисията в регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа по чл. 30, ал. 1, т. 3 от ЗКФН, воден от КФН, с цел търговия на регулиран пазар.

5. Изпраща писмо до „Сирма груп холдинг” АД, гр. София, за отстраняване в едномесечен срок на непълноти и несъответствия, както и за представяне на допълнителна информация и документи.

….

27-05-2015Представяне на покана за свикване на ОСА и материали за ОСА
Емитент: Чайкафарма Висококачествените лекарства АД (7TH)
Чайкафарма Висококачествените лекарства АД представи покана за и материали за Извънредно общо събрание на акционерите, което се проведе на 20.04.2015 г. от 09.00 ч.
Пълният текст на поканата, както и материалите за ОСА на дружеството могат да бъдат намерени на уеб страницата на Борсата
Пълният текст на новината можете да намерите публикуван на финансовата електронна страница X3News

27-05-2015Вътрешна информация
Емитент: Чайкафарма Висококачествените лекарства АД (7TH)
С решение от 25.05.2015 г. Комисията за финансов надзор потвърди допълнение към проспекта за увеличаване на капитала и допускане до търговия на още 6 100 000 бр. акции на Чайкафарма Висококачествените Лекарства АД.    
Пълният текст на новината можете да намерите публикуван на финансовата електронна страница X3News

….

28-05-2015Заявления за допускане до търговия
В БФБ-София АД е постъпило заявление за допускане до търговия на последваща емисия, както следва:
– Емитент: Чайкафарма Висококачествените лекарства АД /7TH/; – ISIN код на емисията: BG1100008074;
– Размер на емисията преди увеличението: 43 500 000 лв.;- Размер на увеличението: 6 100 000 лв.;- Размер на емисията след увеличението: 49 600 000 лв.;
– Брой акции след увеличението: 49 600 000; – Номинална стойност на една акция: 1.00 /един/ лв.

….

28-05-2015Уведомление относно увеличение на капитал с права
Емитент: Елана Агрокредит АД-София (0EA)
В БФБ-София е постъпила следната информация от Дружеството:
На основание чл. 112б, ал.12 от ЗППЦК уведомяваме за резултати от успешно приключило на 18.05.2015 г. публично предлагане на до 15 346 305 акции от увеличениет на капитала както следва;
– Общ брой записани и платени акции: 13 786 967;
– Сума, получена от записаните и платени акции: 14 062 706.34 лв.;
– Разходи по публичното предлагане към датата на уведомлението – 35 684.00 лева.
По време на публичното предлагане не е имало затруднения, спорове и други подобни, свързани с търгуването на правата и записването на акциите.

………

Акционерите на Елана Агрокредит АД вече могат да вземат първия си дивидент

28-05-2015Друга информация
Емитент: Елана Агрокредит АД-София (0EA)
В БФБ-София е постъпила следната информация от Дружеството във връзка със започналото на 18.05.2015 г. изплащане на дивидент за 2014 г.:
– крайна дата за изплащане на дивидент – 18.08.2015 г.;
– начинът на изплащане на дивидентите е както следва –  чрез Централен депозитар АД и инвестиционни посредници, а за акционерите без открити сметки при ИП – чрез офис на Райфайзенбанк (България) ЕАД с адрес: гр. София, ул. Фр, Жолио Кюри № 18А.
Акционерите, които не са получили разпределеният им дивидент в предвидения тримесечен срок, могат да го получат директно от Дружеството в рамките на давностния 5-годишен срок.

…..

28-05-2015Заявления за допускане до търговия
В БФБ-София АД е постъпило заявление за допускане до търговия на Сегмент за облигации, както следва:
– Емитент: Холдинг Варна АД-Варна /5V2/; – ISIN код на емисията: BG2100012140;
– Размер на емисията: 12 000 000 EUR; – Номинална стойност на една облигация: 1 000 EUR; – На емисията се присвоява борсов код: 5V2C

…….

 

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

начална дата за търговия на правата на борсата: 25.05.2015 г.;

Във връзка с решение на ОСА от 16.03.2015 г., публикации във в. Капитал дейли от 13.05.2015 г. и в. Новинар от 13.05.2015 г., оповестяване чрез ТР по партидата на емитента на 15.05.2015 г. и чрез интернет страниците на емитента и на упълномощения инвестиционен посредник Д.И.С.Л. Секюритийс АД от 13.05.2015 г. относно издаване на емисия варанти на Уелкъм Холдингс АД-София /WCO/, Ви уведомяваме за следното:
– брой акции преди увеличението: 50 000; – брой на издадените права: 50 000; – брой варанти, предложени за записване: 1 375 000 000;
– съотношение между издадените права и варанти: право/варант: 1/27 500;

Златни пясъци АД-Варна (3ZL) свиква ОСА на 25.05.2015 год. от 10.30 ч. в гр. Варна, к.к. Златни пясъци, хотел Адмирал при следния дневен ред:
– ОСА овластява УС за сключване на договор/договори за обезпечаване с имущество на Дружеството в полза на дъщерното ЕСП Златни пясъци ООД;

\\\\\\29-05-2015Протокол от Общо събрание на акционерите
На проведено ОСА от 25.05.2015 год. на Златни пясъци АД-Варна (3ZL) е взето следното решение:
– ОСА овластява УС за сключване на договор/договори за обезпечаване с имущество на Дружеството бъдещи задължения на дъщерното ЕСП Златни пясъци ООД /ЕИК 148075985/ по договорите му с кредитни институции-кредитодатели.
Текстът е публикуван със съкращения.

………..

Уелкъм Холдингс АД-София (WCO) свиква ОСА на 25.05.2015 год. от 11.00 ч. в гр. София,  бул. Джеймс Баучер № 103, ет. 1, при следния дневен ред:
– Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.;- Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Промени в органите на управление на дружеството. Предложение за решение: ОСА освобождава от длъжност като член на Съвета на директорите Луи Куонг Чан и избира за нов член Хо Юнис Чан;
– Промяна на фирменото наименование от Уелкъм Холдингс АД на Кепитъл Консепт Лимитед АД /Capital Concept Limited JSC/;
– Промяна адреса на управление на: гр. София-1784, бул. Цариградско шосе № 115Г, Бизнес сграда Мегапарк, ет.5, офис В;
– Промени в устава на дружеството;
– Решение за разпределение на финансов резултат;
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 09.06.2015 год. от 11.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

………..

Ликвидаторът на Екип-98 Холдинг АД-София /в ликвидация/ (5EK) свиква ОСА на 26.05.2015 год. от 10.00 ч. в гр. София, бул. Цариградско шосе 47А, ет.2, при следния дневен ред:
– Доклад на ликвидатора за дейността на дружеството през 2014 год.;- Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освобождаване на ликвидатора и членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;- Промени в органите на управление на дружеството;
– Приемане на решение за продължаване дейността на Дружеството;
– Промяна системата на управление на Дружеството от двустепенна система на управление, на едностепенна;
– Промяна адреса на управление на Дружеството; – Промени в устава на дружеството;
– Решение за разпределение на финансов резултат;
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 10.06.2015 год. от 10.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

…………

Лев Инвест АДСИЦ-София (9LV) свиква ОСА на 26.05.2015 год. от 11.00 ч. в гр. София, ул. Михаил Тенев 12, Бизнес център Евротур, ет.2, офис 6 при следния дневен ред:
– Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.;- Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Решение за разпределение на финансов резултат; Завърши със загуба 2014 г.
– Приемане на Политика за възнагражденията на членовете на управителните органи;
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 10.06.2015 год. от 11.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

…………

Инвестмънт Пропъртис /Ин-Пропъртис/ АДСИЦ-София (CL8) свиква ОСА на 26.05.2015 год. от 14.00 ч. в гр. София, кв. Витоша ВЕЦ-Симеоново 999, при следния дневен ред:
– Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.;- Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Промени в органите на управление на дружеството;
– Решение за разпределение на финансов резултат. Предложение за решение: Приема направеното предложение от Съвета на директорите за разпределение на печалбата на дружеството за 2014 год., а именно: Съгласно чл. 10 ал.1 от ЗДСИЦ,  90 % от реализираната печалба на Инвестмънт Пропъртис АДСИЦ за 2014 год. e в размер на 190 930.35 лв. Окончателната сума, подлежаща на разпределение, спазвайки чл. 247а от Търговския закон в размер на 64 118.75 лв. да се разпредели като дивидент между акционерите на дружеството, при дивидент за 1 акция в размер на 0.40 лв.;
– Приемане на доклада по прилагане на Политиката за възнагражденията на членовете на управителните органи;
– Вземане на решение за овластяване на Съвета на директорите за сключване на сделки по чл. 114 от ЗППЦК.
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 10.06.2015 год. от 14.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

………

Булгериън Инвестмънт Груп АДСИЦ–София (6B5) свиква ОСА на 27.05.2015 год. от 10.00 ч. в гр. София, ул. Михаил Тенев № 12 при следния дневен ред:
– Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.;- Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Приемане на доклада по прилагане на Политика за възнагражденията на членовете на управителните органи; – Приемане на решение за промяна на Политика за възнагражденията на членовете им;Определя брутно месечно възнаграждение на изпълнителния член на СД в размер на 1530 лева.
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 11.06.2015 год. от 10.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

…………

Златен лев Холдинг АД-София (3Z3) свиква ОСА на 27.05.2015 год. от 11.00 ч. в гр. София, ул. Венера № 5, хотел Триада, Конферентна зала № 1 при следния дневен ред:
– Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.;- Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Решение за разпределение на финансов резултат. Предложение за решение: ОСА приема да бъде разпределен брутен дивидент в размер на 0.64 лв. на акция за 2014 год., или обща сума 4 148 454.40 лв.;
– Приемане на Политика за възнагражденията на членовете на управителните органи;
\\

Златен лев холдинг разпредели по 0,64 лв. дивидент на акция за 2014 г.

Сумата за дивиденти е 4,148 млн. лв., като се ползва и част от неразпределаната печалба

Общото събрание на акционерите на Златен лев холдинг АД, проведено днес, е гласувало за брутен дивидент от 0,64 лв. на акция, показва протоколът от събранието, публикуван чрез БФБ.

Златен лев Холдинг АД Последна цена: 1.438 лв. 3Z3/HLEV Актуално към 16:32/27.05.2015 г.

Печалбата за 2014 г. беше 4 091 050,66 лв., като сумата за дивиденти е 4 148 454,40 лв., след като се ползват 63 278,74 лв. от неразпределаната печалба от предходни години.

От неразпределаната печалба се отпускат тантиеми от 40 000 лв. в полза на членовете на Съвета на директорите, като те ще приемат вътрешно решение как да си ги разпределят.

През 2014 г. Златен лев холдинг АД продаде акциите си в Биовет АД за 1,74 млн. лв. и в Карат Електроникс за 3,09 млн. лв. Именно от тези сделки бе формирана печалбата за разпределяне на предложения дивидент.

………..

М+С хидравлик АД-Казанлък (5MH) свиква ОСА на 27.05.2015 год. от 13.30 ч. в гр. Казанлък, ул. Козлодуй № 68 при следния дневен ред:
– Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.;- Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Решение за разпределение на финансов резултат. Проект за решение: Съветът на директорите предлага печалбата за 2014 година да се разпредели, както следва:
– Сума в размер на 8 589 504 лева за изплащане на дивиденти при следните параметри:
Брутна сума на акция: 0,22 лева;
Начало на изплащане на дивидента: 01.07.2015 година.Срок за изплащане на дивидента: три месеца.
Начин на изплащане: чрез Централен депозитар АД и Интернешънъл Асет банк АД, клон Казанлък.
– Остатъкът да се отнесе в неразпределената печалба на дружеството;
– Приемане на доклада за прилагане на Политиката за възнагражденията на членовете на управителните органи;
\\\\\\ 27-05-2015Уведомление за паричен дивидент
На проведено ОСА от 27.05.2015 год., на М+С хидравлик АД-Казанлък (5MH), е взето решение за разпределяне на дивидент за 2014 год., както следва:
– Брутен дивидент на една акция: 0.22 лв.;
Начална дата за изплащане на дивидент: 01.07.2015 год.; Срок за изплащане – три месеца.
Начин на изплащане – чрез Централен депозитар АД и  Интернешънъл Асет банк, клон Казанлък;
Право на дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери 14 дни след датата на ОСА или към 10.06.2015 година.
Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на Борсата, в резултат на които приобретателят има право на дивидент, е 08.06.2015 година.

На проведено ОСА от 27.05.2015 год. на М+С хидравлик АД-Казанлък (5MH) са взети следните решения:
– Приема доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год. и годишния финансов на дружеството за 2014 год.;
– Освобождава от отговорност членовете на управителните органи за дейността им през 2014 год.;
– Разпределя брутен дивидент в размер на 0.22 лв. на акция за 2014 год.;
– Заделя част от печалбата като "Неразпределена печалба";
– Приема Политика за възнагражденията на членовете на управителните органи;

………

Софарма имоти АДСИЦ-София (6S6) свиква ОСА на 28.05.2015 год. от 11.00 ч. в гр. София, ул. Лъчезар Станчев № 5, комплекс Софарма Бизнес Тауърс, Сграда А, ет. 3, Зала-1-А3,при следния дневен редпри следния дневен ред:
– Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.;- Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Доклад на регистрирания одитор за 2014 год.;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Промени в устава на дружеството;
– Решение за разпределение на финан

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ФЕД забави лихвеното темпо

федерален резерв

Федералният резерв забави темпото на лихвените увеличения за овладяване на инфлацията и обеща още от същото докато банковите парични стратези обсъждат кога да приключат най-агресивното затягане на паричната политика за последните четири десетилетия. Председателят на американската централна банка Джеръм Пауъл и колегите му повишиха на 1 февруари базовата лихва с 25 базови пункта – до диапазона 4.50-4.75 процента след като през декември направиха увеличение с 50 точки, а преди него – четири поредни 75-базови увеличения. Решението е взето единодушно от всичките членове на паричния комитет на Федералния резерв и отговаря на очакванията на финансовите пазари.

В официалното изявление след края на двудневното заседание на американските централни банкери се посочва, че “паричният комитет смята, че продължаващите повишения на целевия лихвен диапазон ще е подходящ, за да се запази достатъчно рестриктивна монетарна политика, която с тчение на времето да върне инфлацията на 2% годишно”. Паричните стратези допълват, че обхватът на бъдещите лихвени увеличения ще зависи от ред фактори, включително от кумулативното натрупване на ефекта от затягането на паричната дисциплина. Федералният резев отбелязва също, че инфлацията “е отстъпила в известна степен, но остава висока”, което редполага, че централните банкери стават все по-уверени, че ценовият натиск е достигнал върховия си потенциал.

Щатският долар се обезцени рязко след решението на паричния комитет на американската централна банка, като загуби 1.5 цента спрямо еврото – до почти 1.10 долара за едно евро.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

СТР. 33 – 18.5.2015 Дивидент +РЗ +Лозя +Мебели +Рози+Петрол+ПловдивскиПанаир+

 В ПРИХОДИТЕ И РАЗХОДИТЕ по-скромен експорт повече алтернативни услуги промяна в плана пазарни движения признаване на рисковете пазарна нестабилност изгубените възможности неприятности пречки драми спорове сблъсък без рискове капани Смяна на платната схемата взаимни интереси Натискът продължава Фактори на успеха пречки напрежение затруднения възможности придобивки шансът за сполука изненади   неудобства ядове разочарования конфликт още несигурност Стари проблеми възстановяване на пазара контакти разочарования загърбените колебания С нови предложения /идеи Игра по ноти време за размисъл намеса на пазара отново на прицел

 

Запорираха бензиностанциите "Петрол" заради КТБ

Последна редакция: 21.05.2015, 17:32© БГНЕС Автор: Money.bg

Огънят „Корпоративна търговска банка" продължава да пали пожари по свързани с банката и нейните собственици компании.Най-новата „жертва" на синдиците на банката е дистрибуторът на горива „Петрол".

Те са получили право на запор върху акциите на дъщерното му дружество "Елит Петрол-Ловеч", което е собственик на 124 бензиностанции на веригата, показват данни в Търговския регистър по партидата на дружеството, извадени на светло от списание Club Z.

В края на 2013 г. КТБ придоби мажоритарна собственост върху "Петрол", чийто основен кредитор беше станала през последните години. С акциите на дружеството е обезпечен иск на КТБ към свързаните с "Петрол" дружества "Арвен", "Елит Петрол" и "Нафтекс Петрол" на обща стойност $52 999 031,79.

…..

Съдът запорира акции в едно от дружествата около "Петрол"

По искане на синдиците на КТБ са забранени сделките със собственика на бензиностанции "Елит Петрол – Ловеч"

18:42 | 21.05.2015 | Медияпул

Съдът запорира акциите на едно от дружествата около компанията "Петрол" по искане на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) Росен Ангелчев и Лазар Илиев. След краха на КТБ контролът на петролния холдинг беше поет от Гриша Ганчев, който беше сред бизнес партньорите на мажоритарния собственик на фалиралата банка Цветан Василев.

По искане на синдиците са запорирани акциите на дружеството "Елит Петрол – Ловеч", в което са част от бензиностанциите на веригата "Петрол". Собственикът им "Елит Петрол" не може да се разпорежда с тях, а мярката е наложена като обезпечение по искове на синдиците стойност близо 53 млн. долара, подадени в Софийския градски съд. Те са срещу фирмите "Арвен", "Нафтекс Петрол" и "Елит Петрол".

Дружеството "Елит Петрол- Ловеч" е създадено в началото на тази година, като в него са апортирани над 200 бензиностанции в цялата страна до скоро част от капитала на "Елит Петрол". През 2011 г. "Елит Петрол" е получил над 80 млн. долара заем от две банки – Централна кооперативна банка и КТБ. Първата е осигурила 37.24 млн. долара от сумата, а фалиралата вече КТБ – 43 млн. долара. Наскоро ЦКБ е продала вземането си от "Елит Петрол" на фирмата "Кристал Асет Мениджмънт". По неофициална информация зад нея стои Гриша Ганчев, а дружеството е регистрирано в бизнес сградата "Литекс тауър" в София.

С исковете си синдиците на КТБ се опитват да съберат, дадени от КТБ кредити. Докато трае делото, Гриша Ганчев няма да може да се разпорежда с акциите на "Елит Петрол – Ловеч", но пък активите на дружеството могат да бъдат прехвърлени или продадени на парче.

В началото на 2014 г. Цветан Василев успя да овладее контролния пакет в "Петрол" чрез свързани фирми, а КТБ се превърна в основен кредитор на компанията. По късно Гриша Ганчев, собственик на "Литекс", беше привлечен като председател на управителния съвет на "Петрол", а компанията беше пререгистрирана в Ловеч.

Миналата седмица специализираната прокуратура за втори път внесе обвинителен акт http://www.mediapool.bg/deloto-sreshtu-grisha-ganchev-povtorno-e-vneseno-v-spetssada-news233879.html срещу Ганчев и десет участници в организирана престъпна група за данъчни измами.

…..

По искане на синдиците на КТБ

22.5.2015 Монитор, Запор за „Елит петрол” и „Нафтекс”. Съдия-изпълнител вече наложи възбрана върху бензиностанциите на Гриша Ганчев

Гриша Ганчев е ортак на фалиралия ексбанкер Цветан Василев МОНИТОР22.05.2015

Всички акции на “Елит петрол”, “Нафтекс петрол” и “Арвен”да бъдат запорирани са поискали синдиците на КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев. Това става ясно от молбата, подадена от тях в Софийския градски съд на 15 май. Засега няма писмени данни дали магистратите са я уважили изцяло или не, но от Търговския регистър е видно, че преди два дни частният съдебен изпълнител Стоян Якимов е наложил възбрана върху акциите на „Елит петрол” в новоучреденото дъщерно дружество „Елит петрол-Ловеч” именно въз основа на изпълнителното дело, образувано срещу „Арвен”, „Нафтекс петрол” и „Елит петрол”. От запорното съобщение става ясно, че всички акции на “Елит петрол” на стойност 45 767 800 лв. се запорират, докато приключи делото, заведено от КТБ срещу тримата длъжници. Справка в системата на Софийския градски съд пък показва, че процесът е образуван по искане на синдиците на фалираната банка които са депозирали молба до магистратите на 15 май 2015 г. От системата на съда не става ясно какъв е точният размер на дълга, но разследване преди време показва, че в знаковия холдинг „Петрол” и подразделенията му са потънали повече от 200 000 000 евро кредити от КТБ. Петролният гигант, който е един от най-щедро финансираните от банката бизнеси и в същото време един от малкото реални активи, преди няколко месеца попадна почти напълно във владение на ортака на забегналия в Сърбия банкер Цветан Василев – Гриша Ганчев. Сложната схема по прехвърляне на холдинга беше разиграна по времето, в което КТБ се намираше под спецнадзор и в нея решенията вземаха двамата квестори Станислав Лютов и Елена Костадинчев. Благодарение на тях само няколко дни преди Лютов и Костадинчев да бъдат освободени от поста на квестори бяха вдигнати залозите върху “Елит петрол” в полза на КТБ, а голяма част от бензиностанциите, държани от дружеството, бяха апортирани в новосъздаденото „Елит петрол Ловеч”. Важното тук е, че фирмата държи всичките близо 200 бензиностанции на петролния холдинг в цялата страна. Юристи коментираха, че с налагането на запор върху акциите на трите дружества, синдиците всъщност искат да блокират опитите петролният гигант да бъде измъкнат под носа на държавата и прехвърлен на трети лица. Чрез налагането на възбраната този съществен актив остава част от масата на несъстоятелността, която трябва да бъде осребрена, за да се разплати банката със своите кредитори. В момента първи по ред кредитор на КТБ е държавата, която финансира Фонда за гарантиране на влоговете, който изплати близо 3,6 млрд. лв. по гарантираните депозити в банката.

……….

КТБ срещу Гриша Ганчев 2:0

22.5.2015 Капитал, Съдът запорира акциите на дъщерно на "Петрол" дружество, държащо най-ценните му бензиностанции

Битката за активите на "Петрол" между синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) и председателя на управителния съвет на дистрибутора на горива Гриша Ганчев продължава. А първата страна успя да отбележи още една точка.

Странният запор

На 20 май в Търговския регистър е публикувано запорно съобщение, от което става ясно, че обезпечението е поискано от частен съдебен изпълнител Стоян Якимов по искане на КТБ е блокирал всички акции на дъщерното на "Петрол" "Елит Петрол" от капитала на "Елит Петрол Ловеч" с номинална стойност 45.7 млн. лв.  Последното дружество беше създадено в началото на годината и чрез апорти и прехвърляния в него се озоваха ключови активи, сред които най-ценните бензиностанции на бившата държавна компания, оценени на 91.5 млн. лв. Запорът идва въз основа на обезпечителна заповед по дело в Софийския градски съд срещу "Арвен", което е кредитополучател, дължащ на КТБ 52 млн. долара, и "Нафтекс Петрол" и "Елит Петрол", които са били поръчители по заема.

Запорът на акциите е потвърден от съда, пише "Дневник", а пред "Капитал Daily" от ръководството на "Петрол" заявиха, че ще коментират, след като се запознаят със запорното съобщение и исковата молба. Активизацията на синдиците на банката идва, след като миналата седмица свързаното с Гриша Ганчев "Кристъл асет мениджмънт", което е най-големият кредитор на "Елит Петрол Ловеч", след като придоби някогашните вземания на КТБ и ЦКБ от "Елит Петрол", пристъпи към принудително изпълнение заради необслужван кредит. Така има възможност ключовите активи да се окажат извън "Петрол".

Странният момент около иска на КТБ и запора е, че те са били гледани в Софийския градски съд. По принцип това би трябвало да стане или в Бургас – по регистрацията на "Арвен", или в Ловеч, където са другите две дружества. По информация на "Капитал" молбата на синдиците е била отправена в Бургаския окръжен съд, но неясно защо Софийският не е препратил преписката натам. Самото "Арвен" не е под контрола на Ганчев, а по-скоро се свързва с единия от бившите съсобственици на "Петрол" Митко Събев, като акционер в него е счетоводителят на част от дружествата му Валентин Иванов. По информация на "Капитал" изтегленият от него заем от КТБ е бил предоставен на "Нафтекс Петрол", за да се покрият задължения за ДДС и акцизи.

В настъпление

По време на дългогодишната война за "Петрол" между Денис Ершов и Митко Събев бившата държавна компания натрупа дългове към КТБ и контролът над нея премина реално в ръцете на банкера Цветан Василев, който въведе Гриша Ганчев в управлението й. През миналата година при затварянето на банката контролът остана в ръцете Ганчев, а след обявяването на банката в несъстоятелност започна и битката за преразпределение на активите й, като от насрещната страна личаха интересите на бившия партньор на Василев – депутатът Делян Пеевски. Самият банкер нееднократно в своите задочни изяви през блога си е казвал, че през пролетта на миналата година Пеевски е поискал от него да му прехвърли безвъзмездно участието в няколко компании, сред които и "Петрол", и отказът е станал причина за атаката спрямо банката. В последните месеци в борбата активно се включиха и квесторите, а впоследствие и синдиците на банката, които отбелязаха точка, като в процедурата по несъстоятелност почти успяха да наложат контрол върху два от големите акционери в "Петрол" – "Корект фарм" и "Алфа кепитъл".

Първото от тях след затварянето на банката беше придобито от кумеца на Гриша Ганчев и бивш световен шампион по борба Николай Гергов. Беше пререгистрирано в Ловеч в едноименния хотел, собственост на едно от основните дружества на Ганчев, "Литекс комерс". На 18 декември съдът по искане на близко до Ганчев дружество обяви "Корект фарм" в несъстоятелност и тя вече е в ръцете на синдик, избран от него, но КТБ като кредитор е на път да назначи свой синдик.

По пътя на несъстоятелността пое и още един голям акционер в дистрибутора и голям длъжник на банката – "Алфа кепитъл", който има 28.8% от капитала на "Петрол". Така има реална възможност синдиците на КТБ скоро да упражняват косвен контрол над двете дружества от някогашната империя на мажоритарния собственик на КТБ с общо 47% дял в "Петрол", както и на още над 5%, които банката притежава пряко. Третият от големите акционери – "Юлинор", пък е под контрола на Бисер Лазов, бившата дясна ръка на Василев, който сега се приема за част от лагера на Пеевски.

КОМЕНТАРИ: Ако мога да продължа футболната метафора, Ганчев има скрити оръжия на пейката и когато ги вкара в игра последните 15 минути, той е в състояние да обърне мачанабързо до 2:3. Дори и НАП да запорира акциите на Елит Петрол Ловеч, Ганчев имаше около година да вършее из групата Петрол и е вързал дъщерните дружества с договори с големи лихвени %-и и неустойки в случай, че не могат да обслужват кредитите си към Кристъл. Наистина крайната цел са бензиностанциите на групата. Ще следя с интерес, защото мошениците по тия земи последните години станаха все по-изобретателни и банките вече неведнъж си изпатиха от това.

Запор на налични акции? Глупаво, неефективно, а и не е това редът(чрез качване на запорното съобщение в ТР). Мачът е с обратно от посочения резултат!

………

 

Борсовият дебют на Чайка фарма

7TH Чайкафарма Висококачествените лекарства АД

500 –3.590 — 4.260 — 4.260  — 4.260  —  4.260 — 18.66%

..

21 май 2015 | 12:55

                От днес, 21 май, емисията на Чайкафарма висококачествените лекарства АД е регистрирана на Българска фондова борса.

                Само 9 минути след началото на търговската сесия бе сключена и първата сделка, която е за 500 акции на цена от 4.26 лв. за лот.

                Това е с 18% повече спрямо индикативна референтна цена, определена от заявителя за първата борсова сесия.</br></br>Прочети повече на: http://profit.bg/news/CHajkafarma-debyutira-na-Bulgarska-fondova-borsa/nid-138660.html

…..

Друга нерегулирана информация 21-05-2015 17:26

Започна търговията с акции на Чайкафарма в София – Открита беше търговията с акции на Чайкафарма Висококачествените Лекарства АД на Българската фондова борса при цена 4,26 лв. за акция. Пазарът затвори с търсене на 4,27 лв. и предлагане на 4,28 лв.

….

 

БНР, 21.5.2015, Стайко Стайков -данъкът върху земята: Облагането на земята е неразумно. Допълнително облагане, което ще изгони инвеститорите. Много хора най-вече дребни собственици няма да разберат и ще бъдат изненадани неприятно. данъкът трудно ще се събира и разходите по него ще са повече.

тази идея се върти периодично. Администринрането ще бъде по-скъпо. Все още не всички зеви са в кадастъра. технически проблем. Освет частна има и държавна и общинска земя. така че и те ще трябва да плащат. Сумата на налога ще се внесе и върху продукта от тази земя, а по този начин ще се отрази върху крайния потребител. Едно по-добростопанисване на земята от общините ще е по-разумно.

р.Христов – неразумно е налагане на такъв данък сега. Има мното предложения за отнемане на доход от земеделските стопани, чието положение не е много цветущо. Общините могат да продават земи на по-високи цени и да събират средства, или пък да отдават земя на без и малоимотни граждани, от които да се събират ареднит вноски за обработката на нивите.

 

 

21 май – Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена, които са канонизирани за светци

 

Ингвар Кампрад: Пак ще платя, но на този, който ми предложи по-ниска цена за нещо по-добро!!!

Изчистването на портфейлите

 

18-05-2015Вътрешна информация
Емитент: Еврохолд България АД-София (4EH)
Уведомление от Дружеството за промяна в управителните органи, а именно:
В началото на м. май Евроинс Иншурънс Груп е назначила Йерун Ван Льовен като Главен оперативен директор на компанията.

..

 

Държавната комисия по тържищата е с ново ръководство

15:01 | 20.05.2015 | Медияпул – Държавната комисия по стоковите борси и тържищата е с ново ръководство. По решение на правителството тя вече ще се управлява от Владимир Иванов, който досега беше неин член. Той заема мястото на освободения Едуард Стойчев.
Иванов беше назначен за член на комисията от кабинета "Борисов" през октомври миналата година. Преди това той работеше като експерт в органа към Министерския съвет.
Досегашният член на комисията Дарин Ангелов запазва позицията, а за втори член е определен Калин Стануков. Стануков е свързан с ГЕРБ. При първия управленски мандат на партията той беше главен административен секретар на АЕЦ "Белене". След падането на ГЕРБ от власт той беше назначен в борда на общинската фирма "Егида".
Държавната комисия по стоковите борси и тържищата е държавен орган към Министерския съвет, който регулира и контролира създаването и дейността на стоковите борси, клиринговите къщи, стоковите тържища, пазарите на производителите, самостоятелните обекти и брокерите, извършващи дейност на стокова борса.

Владимир Иванов е определен за председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата

20 Май 2015 сайт на МС

Правителството освободи членовете на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата поради изтичане на мандата им и определи новия състав на Комисията за следващия петгодишен мандат. Досегашният член на Комисията Владимир Иванов става неин председател, Дарин Ангелов запазва позицията си като член на Комисията и през новия й мандат, а за втори член е определен Калин Стануков.

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата е държавен орган към Министерския съвет, който регулира и контролира създаването и дейността на стоковите борси, клиринговите къщи, стоковите тържища, пазарите на производителите, самостоятелните обекти и брокерите, извършващи дейност на стокова борса, по ред и начин, определени в Закона за стоковите борси и тържищата. Комисията е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София. Председателят й е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на икономиката.

Съгласно чл. 6, ал. 1 от ЗСБТ, Комисията се състои от председател и двама членове. Те се назначават и освобождават от Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката и имат мандат пет години.

………

След месец пускат в продажба държавните акции в Пловдивския панаир

20.5.20215 сайт Банкеръ, До началото на юни ще бъде обявен публичен търг с явно наддаване за миноритарния пакет държавни акции от капитала на Международен панаир Пловдив АД (49.63%), изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов. Аукционът ще се проведе, когато са готови приватизационната оценка, правният анализ и информационният меморандум на дружеството. Три са били възможностите за раздържавяване, като вместо конкурс и предлагане чрез фондовата борса е избран търга. Министерството на икономиката, което е принципал на панаира вече е сключило договор за оценяване на активите на панаира с адвокатското дружество "Попов и партньори", обясни Караниколов. До началото на юни правната кантора трябва да изготви приватизационна оценка, правен анализ и информационен меморандум за пловдивското дружество. Едва след това ще станат ясни финансовото състояние и балансовите стойности на Пловдивския панаир и ще може да бъде определена минималната тръжна цена на дружеството. Специални изисквания към кандидат-купувачите няма да има, тъй като става дума за продажба на миноритарен дял, а управлението на дружеството зависи от мажоритарния собственик, обясняват от Агенцията. От приватизационната агенция обещават, че няма да има специални изисквания към участниците в търга, освен средствата им да са публични и парите "чисти". "Няма да се изненадам ако се появят изненадващи политически решения и Пловдивският панаир отново бъде вкаран в забранителния списък за приватизация", заяви Караниколов и допълни, че към момента решението на Министерство на икономиката за продажбата на 49% от акциите на панаира е категорично. Изпълнителният директор на агенцията каза още, че не е изключено и държавата да запази малък дял от този пакет.

"Дали държавата ще притежава 1% или 49 % от капитала към момента е без значение, защото така или иначе тя не участва в управлението на дружеството и не взима дивиденти", категоричен е Караниколов. Според него е възможно част от държавните акции да бъде дарена на Община Пловдив, ако Министерски съвет има воля за това. За тази цел обаче трябва да има и реално искане от страна на пловдивската община от принципала на дружеството.

Договорът с лицензирания оценител е сключен на 7 май, а в рамките на две седмици ще стане ясно и финансовото състояние на дружеството. Именно тази информация е от голямо значение, защото касае всеки потенциален инвеститор от страната или чужбина. 

Важно е да се отбележи, че политическите сили в Пловдив се обединяват около общото становище, че държавата не трябва да продава своя дял от Международния панаир. Кметът Иван Тотев обаче е на мнение, че ако спечели втори мандат, няма да допусне на мястото на панаира да има нещо друго, освен изложбен център.

..

Програма за работата на Народното събрание

20/05/2015 – 22/05/2015

Второ гласуване на Законопроект за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (Общ проект изготвен въз основа на приетите на първо гласуване на 22.4.2015 г. законопроекти с вносители: Кристиан Вигенин и група народни представители, 17.2.2015 г.; Министерски съвет, 20.3.2015 г.; Министерски съвет, 7.4.2015 г.).

В същото време на 21 май 2015 г. Парламентът реши "Аудио-видео Орфей" ЕАД, "Национална агенция Музика" ЕООД и "Агенция дипломатически имоти в страната" ЕООД да се върнат в забранителния списък за приватизация. Копирано от standartnews.com

……..

Държавата ще продаде дела си в Пловдивския панаир чрез търг с явно наддаване

20.5.2015 Инвестор, До началото на юни се очаква независима приватизационна оценка на дружеството

Миноритарният държавен дял в "Международен панаир Пловдив" от 49,63% ще се обяви за приватизация на публичен търг с явно наддаване, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов, цитиран от БТА.

От трите възможни форми на раздържавяване – конкурс, предлагане чрез фондовата борса и публичен търг с явно наддаване, е избрана третата процедура, обясниха от АПСК.

Още по темата

AПСК заложи приватизацията на БФБ сред приоритетите си за 2015 г.

Приватизират миноритарни пакети в държавни предприятия чрез БФБ

Принципалът на панаира – Министерството на икономиката, вече е сключил договор за оценяване на активите на панаира с адвокатското дружество „Попов и партньори“, коментира още ръководителят на Агенцията. Документът е бил подписан на 7 май, до началото на юни правната кантора трябва да изготви приватизационна оценка, правен анализ и информационен меморандум за пловдивското дружество.

Едва след това ще станат ясни финансовото състояние и балансовите стойности на Пловдивския панаир и ще може да бъде определена минималната тръжна цена на дружеството.

Очакванията на Агенцията по приватизация е търгът за продажбата на държавния дял в панаира да бъде обявен към края на юни.

Специални изисквания към кандидат-купувачите няма да има, тъй като става дума за продажба на миноритарен дял, а управлението на дружеството зависи от мажоритарния собственик, обясниха от Агенцията.

Междувременно, докато тече процедурата, е възможно икономическото министерство да реши да запази част от акциите на панаира, допускат от Агенцията. Възможно е и държавният дял или част от него да бъде дарен на община Пловдив, но за целта е нужно местната управа да поиска това от принципала на дружеството и да получи одобрението на Министерския съвет.

……….

 

19-05-2015Информация за членове на БФБ-София
БФБ – София АД вписа в регистъра си следните промени по партидата на ИП Ти Би Ай Инвест ЕАД:  
Считано от 15.05.2015 г. наименованието на дружеството е Ди Ви Инвест ЕАД. Всички данни за контакт с дружеството остават непроменени.

 

(май)))) ДФ с деноминация във валута – доларът се успокои (върви нагоре , со по-спокойно), а еврото лъкатуши в тесни граници. Очакванията са поевтиняването на евровалутата да продължи, в същото време залозите за поскъпване на щатската валута са спаднали до най-ниските си равнища от девет месеца насам.

секторната тенденция за загубитезадлъжнялостта се запазва….

….за АДСИЦ най-същственият приход продължават да са лихвите
 

… са сред НАЙ-РИСКОВиТЕ СЕКТОРИ ОСТАВАТ

 

Чуждите инвестиции през март 2015 падат рязко. Най-много чужди инвестиции са дошли от Холандия. Въпреки ниските корпоративни данъци в България чуждите инвестиции намаляват

и възлизат на 317.3 млн. евро към края на март. Най-много намаляват инвестициите в дялов капитал, докато само тези в дългови инструменти нарастват. Това означава, че все по-малко чужди инвеститори са склонни да създават или придобиват компании в България, а повечето инвестиции са под формата на кредити, отпуснати от чужди компании на български фирми, в които те имат участие. Данните за географската структура на инвестициите пък показват, че много от чуждите инвестиции вероятно са български, които минават през офшорни компании в Холандия. Това не е изненада, след като през миналата година холандските инвестиции отново бяха на първо място – 750 млн. евро, или около 60% от всички ПЧИ. На практика обаче далеч не всички от тези инвестиции са действително холандски. В Холандия има правна форма, наречена B.V., и всички компании под такава регистрация на практика са офшорни. Собствениците на много от големите български фирми са регистрирани именно под тази форма. Почти всички инвестиции от Холандия, Белгия и Великобритания са под формата на дългови инструменти. Най-голям отлив на инвестиции има от Люксембург, Британските Вирджински острови и Франция. Те са отново класифицирани като "дългови инструменти", тоест представляват върнати заеми от български фирми към чуждестранните им собственици. Благодарение на либералните си данъчни режими Люксембург и Британските Вирджински острови са едни от предпочитаните офшорни зони за български бизнесмени.

 

Спадът на долара продължи след поредните слаби данни 15 Май 2015 08:44|

 

Евгений – Расте броя на договорните фондове, които работят на загуба от началото на годината – вт. 50 р.

 

Уелкъм Холдингс АД пуска права за записване на 1.375 млрд. варанти

Уелкъм Холдингс АД-София(WCO), пуска за търговия на БФБ права, за записването на варанти, уведомяват от Българска фондова борса. Броят на издадените права е 50 хил. Предложените за записване варанти са 1 375 000 000 броя.  Срещу всяко едно придобито право могат да бъдат записани 27 500 варанта. Всяко лице може да запише най-малко 1 варант и най-много такъв брой варанти, който е равен на броя на придобитите и/или притежавани от него права, умножен по 27 500.
Подписката се счита за успешна само ако бъдат записани и платени най-малко 937 500 000 бр. варанти. Варантите от настоящата емисия се предлагат срещу заплащане на тяхната емисионна стойност от 0.001 лв. и дават право на притежателите си да запишат акции от бъдещо увеличение на капитала на емитента по определена към момента на записване на варанта, емисионна стойност – 5.00 лв. /цена на упражняване/.

– начална дата за търговия на правата на борсата: 25.05.2015 г.; – крайна дата за търговия на правата на борсата: 05.06.2015 г.; – начална дата за прехвърляне на правата: 25.05.2015 г.;
– крайна дата за прехвърляне на правата: 09.06.2015 г.; – дата на аукциона по чл. 112б, ал. 7 от ЗППЦК: 16.06.2015 г.;
– начална дата за записване на варантите: 25.05.2015 г.; – крайна дата за записване на варанти от увеличението: 30.06.2015 г.;
– борсов член, упълномощен да обслужва увеличението на капитала: ИП Д.И.С.Л. Секюритийс АД;
 

=….

С протокол № 20 от 19.05.2015 г. Съветът на директорите на БФБ – София АД взе следните решения:

2. Промяна параметрите на емисия облигации

Във връзка с подадено заявление по чл. 19, ал. 3 от част III Правила за допускане до търговия, Съветът на директорите на БФБ – София АД на основание чл. 31, ал. 8 от същите, променя параметрите на допусната до търговия на Сегмент за облигации на БФБ-София АД, емисия облигации, както следва:
– Емитент: Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ-София (4ICA);
– ISIN код на емисията: BG2100019079; – Дата на падеж: 14.08.2020 г.; – Крайна дата за търговия: 06.08.2020 г.; – Лихвеният процент е 6% на годишна база;
– Период на амортизационните плащания:
– На 14.08.2015, 14.11.2015 – 62 500; – На 14.02.2016, 14.05.2016, 14.08.2016, 14.11.2016 – 62 500;
– На 14.02.2017, 14.05.2017, 14.08.2017, 14.11.2017 – 125 000; – На 14.02.2018, 14.05.2018, 14.08.2018 , 14.11.2018 – 125 000;
– На 14.02.2019, 14.05.2019, 14.08.2019 , 14.11.2019 – 187 500; – На 14.02.2020, 14.05.2020, 14.08.2020 – 250 000;
– Период на лихвено плащане: 3-месечен с фиксирана дата на лихвените плащанията, както следва:
14.08.2015; 14.11.2015; 14.02.2016; 14.05.2016; 14.08.2016; 14.11.2016; 14.02.2017; 14.05.2017; 14.08.2017; 14.11.2017; 14.02.2018; 14.05.2018; 14.08.2018; 14.11.2018; 14.02.2019; 14.05.2019; 14.08.2019; 14.11.2019; 14.02.2020; 14.05.2020; 14.08.2020;
– Дата на отразяване на промените в параметрите на емисията и възстановяване на търговията с емисията: 21.05.2015 г.

Чайкафарма с втори опит за борсов дебют

Загърбили оплакванията и колебанията на публичните компании и на инвеститорите относно ниската ликвидност и слабия интерес към БФБ-София, днес мениджърите на Чайкафарма Висококачествените лекарства АД – София правят втори опит за излизане на фондовата борса. Определената от дружеството индикативна референтна цена за първата търговска сесия е 3.59 лв. за една акция, книжата ще се предлагат на Основен пазар BSE, Сегмент акции „Standard”.

Това стана възможно след като на 21 април Комисията за финансов надзор одобри проспекта за допускане до търговия на акциите на "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД.
Емисията е в размер на 43 500 000 лева, разпределени в 43 500 000 броя обикновени, безналични, поименни, свободно прехвърляеми акции, с номинална стойност 1 лев всяка, представляващи съдебно регистрирания капитал на дружеството. 
През 2008 г. дружеството вече направи един опит да излезе на БФБ, но неуспешно.
Появата на Чайкафарма Висококачествените лекарства АД се очаква с интерес от потенциалните инвеститори, които отдавна търсят и мечтаят за нови и атрактивни компании на фондоват

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

България намира най-евтиния газ, доставките за 2023 година са осигурени

Парламентът не гласува компенсациите за газ за битовите потребители. Това, което ние можем да направим е да търсим най-евтиния газ, така че цената за потребителите да бъде поносима, заяви пред bTV служебният енергиен министър Росен Христов. Той коментира и решението на КЕВР за поевтиняване от днес на природния газ с 31%, което означава малко над 124 лв. за мегаватчас. "Цените на газа на световно ниво нараснаха, но това е изключително добра цена на фона на европейския пазар", каза Христов. Според него този спад на цената може да се отрази и на потребителите. Край на големите сметки: Цената на газа за февруари е с 30% надолу "В последните месеци нивото на инфлация се забави значително. Това до голяма степен се дължи на контрола на цените на горивата, които са най-ниските в Европа, ниската цена на газа и субсидирането на цената на тока", добави Христов. В кои страни горивата са най-евтини? Сред тях ли е България? Той подчерта, че кризата с газа не е заради недостига, а е заради липсата на инфраструктура. "Тези интерконектори са ключови, за да може да диверсифицираме доставките и да имаме достъп до европейските пазари. Ние успяхме да осигурим терминали и в Гърция, а може би най-ключовото ни постижение е договорът с "Боташ", където осигурихме терминали в Турция за 13 години. Благодарение на това ние в момента можем да договаряме с международни доставчици дългосрочни договори на газ. С тези интерконектори ще можем да изнасяме газ за Европа", каза Христов. По-рано днес той бе гост и в предаването "Още от деня" по БНТ. Христов посочи, че служебният кабинет осигурява енергийните ресурси по един прозрачен и конкурентен начин. В резултат на това цените падат. "Може би това дразни предишните управляващи, защото на фона на нашите резултати се виждат техните грешки", смята министърът. "Доставките на газ за 2023 година са подсигурени, имаме резервирани слотове, имаме доставчици със собствени слотове в Гърция и можем да разтоварваме и в Турция. До края на 2023 година няма да имаме недостиг на газ със сигурност", увери Христов. Той добави, че компанията "МЕТ" е сред доставчиците на газ за страната ни. "У нас те дават най-добри цени и условия. Преди доставяха с директно договаряне", уточни Христов. Росен Христов коментира, че е заявил готовност да продължи да е министър и в следващия служебен кабинет, но решението е на президента Румен Радев. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Европа внася рекордни количества втечнен газ от Русия

text

Годежният пръстен у нас поскъпна с 20% заради инфлацията и по-високите цени на златото

Със средно около 20% са поскъпнали годежните пръстени у нас спрямо 2021 година. От бранша обясняват този скок с ръста в цената на златото, както и с цялостната инфлация. "Годежните пръстени са може би най-важното бижу, което купуваме през живота си и затова неизбежното увеличение на цените няма как да ограничи потреблението. Нашият опит показва, че в повечето случаи българите са готови да отделят между 2000 и 3000 лв., като у нас най-предпочитани са традиционните модели с един или повече от един диаманта в комбинация с бяло злато", споделя управителят на веригата бижутерски магазини Amodoria за България Тихомир Янков. Според веригата обаче по-високите цени не са довели до по-ниско търсене у нас. Ако трябва да сравним, по данни на НСИ средната брутна заплата за декември в България е 1787 лв. или малко под 1400 лв. нето. От бранша посочват, че именно сега – около Свети Валентин и коледните празници са пикът на предложенията за брак. Каква е ситуацията зад граница? "80% от годежните пръстени, които се купуват в Турция, струват около 10 000 лири или малко над 960 лв.", споделя за вестник Hurriyet директорът на компанията Zen Diamond Емин Гюзелиш. Това е около една средна заплата в южната ни съседка. Турция отново е най-големият купувач на злато По думите му на пазара са успешни модели както за половината от тази цена, така и такива, които струват по 20-30 пъти повече. Гюзелиш споделя, че най-скъпият годежен пръстен, за който е чувал, е струвал от порядъка на почти 290 000 лв. Световните тенденции В световен мащаб актуалните модни тенденции при годежните пръстени са с жълто злато и постигане на индивидуалност чрез цветни скъпоценни камъни като сапфири, изумруди, изключително редкия танзанит и черни диаманти. Българи инвестират в един от най-редките скъпоценни камъни - танзанит От българската верига очакват пазарът на бижута от благородни метали и естествени скъпоценни камъни да остане стабилен през 2023 година в световен план и у нас. "Данните и очакванията на международните анализатори сочат, че през 2023 година на глобално ниво се очаква ръст в сегмента от още 3 милиарда долара, с което общият обем ще нарасне до над 60 милиарда долара" обобщава Янков. 2023 година ще бъде рекордна за златото Тенденциите у нас Според Тихомир Янков се запазва тенденцията все повече българи да инвестират в злато и в скъпоценни камъни, като най-голям интерес има към инвестиционното злато от 50 до 100 гр. заради комбинацията от достъпен размер на инвестицията и висока ликвидност. Увеличава се и интересът към покупка на скъпоценни камъни. "Едно от най-сериозните преимущества на скъпоценните камъни е, че цената им не е обвързана с фондовия пазар. По време на рецесия успяват да запазят устойчивост, а инфлацията обичайно повишава стойността им. Освен това има постоянно търсене, а като актив са мобилни и лесни за съхранение", споделя специалистът. Съветът на управителя на Amodoria е клиентите да търсят първични дилъри, които добиват и шлифоват камъните и да изискват сертификат от утвърдена международна лаборатория, фактор за по-висока стойност на покупката и застраховка. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Как цената на златото се е променяла през годините? Най-скъпите бижута, създавани някога (снимки) Новата жертва на пандемията: Луксозните стоки

text

СТР. 33 – 11.5.2015 ОТПУСК -Дивиденти +Облигации-ИнтеркапиталПД+ Гипс+ВЕИ проджект +Чайкафарма +Енемона+ProSyst +Белите сертификати +Уелкъм Х-варанти + Енерго-Про+Токуда +Свилоза+АВВ+Слънчев бряг +Шумът на парите ++ БФБ

 

Предстоящи събития

 

Очаква ни изключително богата откъм значими макроикономически новини седмица. Данните за икономическия растеж, търговията и преките инвестиции през първото тримесечие ще очертаят по-ясна картина за темпото, с което българската икономика стартира новата 2015 г.

През седмицата ще бъдат публикувани и данни за инфлацията, местата за настаняване, по-подробни данни за предпочитанията към спестяване на населението, но и за разходите и доходите на домакинствата.

В понеделник (11 май) Националният статистически институт (НСИ) ще публикува данни за вноса и износа през март, изводи от наблюдението на потребителите към април и предварителни данни за жилищните сгради за първото тримесечие.

В първия ден от седмицата ЦБА Асет Мениджмънт АД и Гоце Делчев Табак АД ще проведат своите общи събрания.

От 9 часа започва Конференцията за образование и бизнес „Финансова грамотност за устойчива икономика“, организирана съвместно от Bloomberg TV, Bulgaria ON AIR и Investor.bg.

Във вторник (12 май) НСИ ще оповести информация за 2014 г., касаеща детските ясли, и за март, отнасяща се до местата за настаняване.

От националната статистика очакваме и данни за индексите на цените в селското стопанство за първото тримесечие.

На този ден ще заседават акционерите на Експат Бета АДСИЦ и облигационерите на Български пощи ЕАД.

„„„„В БФБ-София АД е постъпила следната информация от Български пощи ЕАД-София (0BP1):
Райфайзенбанк (България) ЕАД, в качеството си на банка-довереник на облигационерите по емисия корпоративни облигации с ISIN код BG2100003115, издадени от Български пощи ЕАД, свиква общо събрание на облигационерите на 12.05.2015 год. от 10.00 ч. в гр. София, ул. Академик Стефан Младенов № 1, бл. 31, при следния дневен ред:
– Обсъждане и приемане на решение по постъпило предложение от емитента неспазването на предварително заложената в Проспекта на емисията стойност на финасовия показател "EBITDA/Обслужване на дълга" към 31.12.2014 год. да не се счита за случай на неизпълнение по облигационния заем.
– Обсъждане на възможността и приемане на решение по постъпило предложение от емитента за частично заличаване на обезпечението по облигационната емисия.
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 27.05.2015 год. от 10.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.
Право на участие в общото събрание на облигационерите имат лицата, притежаващи облигации от емисия ISIN BG2100003115 и вписани като такива в регистрите на Централен депозитар като облигационери 5 /пет/ дни преди датата на ОСО. 

 

В сряда (13 май) НСИ ще публикува експресните оценки за икономическия растеж през първото тримесечие и данни за инфлацията през април.

На този ден БНБ ще представи информация за депозитите на фирмите и населението по количествени категории и икономически дейности. Данните ще са за първото тримесечие.

На 13 май се събират акционерите на Корадо-България АД и Булвеста Холдинг АД.

///

Корадо-България АД-Стражица (4KX) свиква ОСА на 13.05.2015 год. от 11.00 ч. в гр. Стражица, ул. Гладстон 28, при следния дневен ред:
– Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.;- Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Решение за разпределение на финансов резултат. Предложение за решение: Съгласно материалите към поканата за ОСА, сума в общ размер на 1 053 489.12 лв. се заделя за разпределяне на Дивидент за 2014 год.;
– Приемане на Политика за възнагражденията на членовете на управителните органи;
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 27.05.2015 год. от 11.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

///Булвеста Холдинг АД-София (5BV) свиква ОСА на 13.05.2015 год. от 12.00 ч. в гр. София, кв. Витоша ВЕЦ-Симеоново № 999, ет. 2 при следния дневен ред:
– Доклади за дейността на дружеството през 2014 год.;- Приемане на годишни финансови отчети /индивидуален и консолидиран/ на дружеството за 2014 год.;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Решение за разпределение на финансов резултат;
– Приемане на Политика за възнагражденията на членовете на управителните органи;
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 29.05.2015 год. от 12.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.
В четвъртък (14 май) това ще направят акционерите на Софарма билдингс АДСИЦ и на Светлина АД.

///

Софарма билдингс АДСИЦ-София (4OX) свиква ОСА на 14.05.2015 год. от 11.00 ч. в гр. София, ул. Лъчезар Станчев № 5, комплекс Софарма Бизнес Тауърс, Сграда А, ет. 3, Зала -I-A3, при следния дневен ред:
– Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.;- Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Промени в органите на управление на дружеството. Предложение за решение: ОСА освобождава от длъжност като член на СД Радосвет Радев и избира Ирина Минчева за нов член на Съвета;
– Решение за разпределение на финансов резултат;
– Приемане на Политика за възнагражденията на членовете на управителните органи;
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 29.05.2015 год. в същия начален час, на същото място и при същия дневен ред.

///Светлина АД-Сливен (3LX) свиква ОСА на 14.05.2015 год. от 12.00 ч. в гр. Сливен, бул. Стефан Караджа 6, при следния дневен ред:
– Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.;- Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Овластяване на Съвета на директорите с права да Увеличава капитала на дружеството по реда на чл. 196, ал.1 от Търговския закон;
– Промени в устава на дружеството;
– Решение за разпределение на финансов резултат;
– Приемане на Политика за възнагражденията на членовете на управителните органи;
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 29.05.2015 год. от 12.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.
В петък (15 май) БНБ ще представи информация за състоянието на платежния баланс към март 2015 г. От него ще разберем повече и за размера на преките инвестиции от началото на годината.

От централната банка очакваме още данни за външната търговия през март и информация за дейността на лизинговите дружества през първите три месеца на 2015 г.

НСИ ще оповести данни за доходите, разходите и потреблението на домакинствата и за заетостта през първото тримесечие.

За последния ден от седмицата е предвидено общото събрание на акционерите на Арко Тауърс АДСИЦ.

//Арко Тауърс АДСИЦ-София (5SV) свиква ОСА на 15.05.2015 год. от 10.00 ч. в гр. София, ул. Константин Петканов 4, при следния дневен ред:
– Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.;- Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Промени в органите на управление на дружеството. Предложение за решение: ОСА освобождава Франческо Пиованети като член на СД и избира за нов член Николай Василев;
– Приемане на Политика за възнагражденията на членовете на управителните органи;
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 01.06.2015 год. от 10.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

….

Агро Финанс се отказа от плановете за ликвидация

Правната обстановка е съществено променена, заявяват от АДСИЦ-а

Инвестор (6AG / AGROF)
„Към настоящия момент правната обстановка е съществено променена, е заявил председателят на Общото събрание на акционерите на Агро Финанс АДСИЦ от 4 май 2015 г.“ и акционерите са гласували против обявяването на дружеството в ликвидация.

Протоколът от събранието е публикуван чрез Бюлетин Investor.bg. “В ДВ бр. 31/2015 г. е обнородван ЗИД на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, съгласно което изменение налагането на установените имуществени санкции е отложено, като влиза в сила, считано от 1 октомври 2015 г. На 29 април 2015 г. в Народното събрание е гласуван и приет на второ четене проект на ЗИД на Закона за пазарите на финансови инструменти, съгласно което изменение ограниченията по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, несзпазването на които биха довели до имуществената санкция, няма да се прилагат за публичните дружества, включително и за акционерните дружества със специална инвестиционна цел”, пише в протокола.

С оглед на изложенето към датата на Общото събрание не е налице коментираната в материалите за Общото събрание възможност за налагане на цитираната имуществена санкция по отношение на Агро Финанс АДСИЦ. Акционерите са гласували против ликвидацията.

Гласуван е и брутен дивидент от 0,0837 лв. на акция или общо 2 696 530,54 лв., за което Investor.bg вече писа.

Основният акционер в дружеството, Агроион Инвест АД, бе доста наплашен от предвижданите глоби от 100 лв. на месец на декар земеделска земя и предложи допълнителни точки към дневния ред, за обявяване на дружеството в ликвидация, избор на ликвидатор и други в този смисъл.

В мотивите на Агрион Инвест АД пишеше „Посочените условия (глоби – бел. ред.) създават предпоставки за Агро Финанс АДСИЦ да бъде поставено в състояние, при което да претърпи предвидените в закона санкции, независимо че невъзможността да отговори на въведените законови изисквания е обективна. Доколкото промените, които предвиждат двата посочени законопроекта, все още не са приети, не са влезли в сила и не са действащо право, единствената възможност, която съществува за Агро Финанс АДСИЦ, за да не претърпи предвидените имуществени сакции, е дружеството да бъде прекратено.“

Акциите на Агро Финанс АДСИЦ поскъпват с 16,67% за последните 12 месеца до 2,80 лв. за брой и 90 млн. лв. пазарна капитализация.

Към 31 март 2015 г. Агро Финанс АДСИЦ притежава 140 934 дка земеделска земя. За стопанската 2014/2015 са отдадени под наем или аренда 134 хил. дка, или 95% от притежаваните, при средна рента от 48,34 лв./дка. За сравнение за 2013/2014 г. рентата е била 39 лв. на декар, или повишението е с 24%.

….

 

Изоставаме от Турция в развитието на електропромишлеността

Последна редакция: 11.05.2015, 11:16 – България да почерпи от опита на Турция за развитие на електропромишлеността. Това призовават от най-голямото предприятие за енергийни ремонти у нас Централна енергоремонтна база след изложението CWIEME в Берлин, където впечатляващо участие имаха компании от Турция.
Най-известният в света специализиран панаир за материали, технологии и оборудване за електропромишлеността и електроенергетиката се провежда за 19-ти път, като ежегодно събира водещи компании и специалисти в бранша от цял свят.

Според българските експерти страната изостава в развитието на електропромишлеността спрямо Турция. Въпреки традициите на България в този сектор, все повече компании от Западна Европа предпочитат за свой партньор югоизточната ни съседка. Причината е, че през последните 2-3 години този бранш в Турция бележи огромен напредък, благодарение на подкрепата, която фирмите получават от държавата.

Компаниите-производители могат да се възползват от държавно финансиране, както и от редица други облекчения, като възможности за закупуване на земи за изграждане на производствени бази на по-ниски цени. Също така турската държава изцяло финансира участието на фирмите на международни изложения като CWIEME Берлин.

Друга нова тенденция, която наблюдават специалистите на ЦЕРБ по време на световното събитие е, че в Европа навлизат все повече компании за производство на електропромишлени изделия от Индия, Тайланд и Китай и конкуренцията в сектора нараства.

ЦЕРБ е най-голямото българско предприятие за диагностика, ремонт и поддръжка на електрически машини и съоръжения. Над 70% от дейността на компанията е в чужбина.

………..

Само за година финансовият резултат на държавните фирми се влошава със 739 млн. лв.

09.05.2015 | 15:00по статията работи: econ.bg 
Основният виновник за това е НЕК, при който загубата набъбва над 4 пъти
  

Този месец държавните предприятия публикуваха годишните си финансови отчети за 2014 година. В тази връзка решихме да направим преглед на финансовото им състояние и по-конкретно на нетния финансов резултат и задлъжнялостта им. Анализираните данни включват държавните предприятия, за които има публикувана информация, без болниците.

Финансов резултат

Общо за всички 152 разглеждани държавни предприятия (с държавно участие над 50%) финансовият резултат се влошава  рязко през 2014 г. спрямо година по-рано. Докато за 2013 г. те отчитат 496 млн. лв. печалба след данъчно облагане, то през 2014 г. съвкупният резултат на същите предприятия вече е над 243 млн.лв. загуба. Т.е. само за една година финансовият резултат на държавните предприятия се влошава със 739 млн. лева. Основният виновник за това е НЕК, при който загубата набъбва над 4 пъти само за една година.

Освен че съвкупният финансов резултат се влошава драстично през 2014 г., прави впечатление и че броят на губещите предприятия също нараства през миналата година. Докато през 2013 г. от 152-те разглеждани предприятия 105 са били на загуба, 5 – с нулев финансов резултат и 42 – на загуба, то през 2014 г. предприятията на печалба намаляват на 93, тези с нулев резултат вече са 2, а губещите нарастват до 5.

Най-голяма нетна печалба за 2013 и 2014 има БЕХ, като тя намалява с 33% през последната година. В топ 10 са най-вече енергийни и инфраструктурни компании. Най-губещата и с огромна разлика пред останалите губещи държавни предприятия е НЕК, която отчита загуба от почти 600 милиона лева за 2014 г. и ръст на загубата повече от четири пъти спрямо 2013 г. Три от десетте най-губещи предприятия през 2014 г. са осъществили солидна печалба през 2013-та година – ТЕЦ „Марица Изток 2”, „БДЖ – Товарни превози” и ДП „Пристанищна инфраструктура”.

Дългосрочни задължения

Три компании имат дългосрочни задължения над 1 млрд. лв. към края на 2014 г. Това са НКЖИ с близо 2 млрд. лв., НЕК и БЕХ. Дългосрочни задължения за над 100 млн.лв. имат и редица държавни компании от енергийния сектор – АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица Изток 2, Булгартрансгаз. Прави впечатление и фактът, че дългосрочните задължения на повечето от тези компании представляват повече от половината от общата сума на задълженията им. Това важи и за по-голямата част от останалите държавни предприятия. В сравнение с 2013 г. се увеличават дългосрочните задължения и на трите най-задлъжнели компании. Особено голямо увеличение на дългосрочните задължения има при „Електроенергиен системен оператор” (ЕСО) – от 11 млн. лв. на 252 млн.лв. Общо сумата на дългосрочните задължения на разглежданите компании се увеличава от 5,4 млрд.лв. на 6,7 млрд.лв.

Сред компаниите с нулева стойност на дългосрочните задължения се нареждат такива от различни сектори – Българска нефтена компания, Държавна консолидационна компания, Мини Марица Изток ЕАД, Еко Антрацит ЕАД, някои летища – Пловдив и Стара Загора, земеделски предприятия – Напоителни системи,  Сортови семена – ЕЛИТ, Рибни ресурси, предприятия към Министерство на културата – Алианс, Аудиовидео ОРФЕЙ, Музика ЕООД и др.

По отношение на общата сума на задълженията на първо място е НЕК с 3,5 млрд. лв. (3,1 млрд. лв. за 2013 г.), следвана от НКЖИ с 2,1 млрд. лв. (1,4 млрд.лв. за 2013 г.) В тази група попада и Българска банка за развитие със задължения за 1,2 млрд. лв. (1,1 млрд. лв. за 2013 г.). На четвърто място е БЕХ с почти 1,2 млрд. лв. (1,1 млрд.лв. предходната година).

Сред държавните компании с най-малко задължения са: Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки, Българска нефтена компания, Пристанищен комплекс Лом, Пристанище Видин, ДКЦ Здраве 2000, ДКЦ Свети Георги, Аудиовидео Орфей.

Едно бързо сравнение с данните от 2013 г. показва същата картина на общата задлъжнялост – с над 1 млрд. лв. задължения са отново същите четири компании. И при четирите се увеличава сумата на задълженията. Сред останалите компании с дълг над 100 млн.лв. не се наблюдават значителни промени през 2014 г. спрямо предходната година. Слабо нарастват задълженията на ТЕЦ Марица Изток 2, Булгаргаз, Булгартрансгаз, ДП Радиоактивни отпадъци, Летище София, ДП Пристанищна инфраструктура, Вазовски машиностроителни заводи, Електроенергиен системен оператор и Български пощи ЕАД. При останалите се наблюдава незначително намаление.

…………

"Ремотекс" кани бивши служители на работаКопирано от standartnews.com

11.5.2015, Питат с писмо прокурора и властта как и защо фалира предприятието

Новият собственик ще назначи 400-500 души, ще оздрави завода в Раднево

За първи път от 2 години работници отново ще прекрачат портала на затвореното предприятие "Ремотекс" в Раднево. Много от бившите служители са поканени днес на разговори с ръководния екип на новия собственик. В последната декада на април фалиралата фирма стана част от "Минстрой". Новината съобщи за "Стандарт" нейният собственик – проф. Николай Вълканов. "Миналата седмица взех и осъществих едно важно решение с купуването на "Ремотекс" Раднево. Сега ще пристъпя към неговата стабилизация и оздравяване", каза Вълканов в интервю за вестника. Машиностроителното предприятие е в района на мини "Марица-изток", което с производството си обслужва предимно мините, преди две години бе обявено във фалит. Тогава на улицата останаха 800 работници. Министърът на енергетиката в кабинета "Орешарски" – Драгомир Стойнев, искаше държавата да го национализира, но в крайна сметка никой не го купи. След това Първа инвестиционна банка (ПИБ), която е кредитор на дружеството, плати на търг 8.893 милиона лева за основните му активи. Сега дружеството "Ремотекс-М" е изкупило от ПИБ затворения завод и планира да възстанови производството. "На първо време ще бъдат открити нови 400-500 работни места. Това са възможностите засега, важното е да се инвестира непрекъснато", каза проф. Вълканов.

Последният работен ден във фалиралото ремонтно предприятие е бил 20 декември 2013 г. Оттогава работещите в него, по онова време над 800 души, преживяха какво ли не. Близо месец имаше ежедневни протести, които периодично се подновяваха. С напразни надежди, че държавата може да изкупи отново фалиралото частно предприятие, ги залъгва дълго и правителството на Пламен Орешарски. Реална процедура по обявяване в несъстоятелност обаче така и не стартира, въпреки че в един момент бяха назначени синдици.

Кредиторите започнаха сами съдебни битки да си получат поне част от вземанията

Най-големият кредитор – ПИБ, според някои източници задълженията на "Ремотекс" към нея са надхвърлили 20 млн. лв., придоби част от производствените халета и оборудването. Самите работници и служители, които имат да получават над 5 млн. лв., също опитаха по съдебен път да си получат неизплатените заплати. "В момента над 300 души имат изпълнителни листове, осъдили са предприятието, но не могат да си получат парите, тъй като то не работи отдавна и няма средства", посочи абсурдната ситуация председателката на регионалния съвет на КНСБ в Раднево Бойка Боева. Още по-тревожна е ситуацията с няколкото десетки бивши работници на "Ремотекс", които през това време са навършили пенсионна възраст и почти целият им трудов стаж е бил в ремонтното предприятие. От началото на 2014 г. на практика предприятието не функционира, няма администрация и хората няма откъде да получат необходимите документи за трудов и осигурителен стаж.

Никой не знае дали архивите на "Ремотекс" за изплащаните заплати и осигуровки се пазят

Цялата тази неяснота, въпреки добрата новина, че "Минстрой" е закупил ремонтното предприятие и то отново ще заработи, е накарала бившите работници и служители да се обърнат в края на април с официално писмо към отговорните институции в държавата. "Подписката е от името на 335 души и основното им опасение е, че новорегистрираното дружество "Ремотекс – М" може да започне на чисто, без да наследи пасивите на фалиралото предприятие и хората пак да останат с пръст в уста", посочи синдикалната шефка Боева. Затова и освен основния въпрос – ще си получат ли дължимите заплати, те настояват за цялостна проверка на прокуратурата на обстоятелствата около скандалната приватизация и фалита на дружеството.
Както е известно, най-голямото ремонтно предприятие в комплекса "Марица-изток", е

продадено през 2001 г. за 9 млн. лв. на фирма, свързана с тогавашния вицепремиер

и министър на държавната администрация от правителството на Симеон Кобургготски – Димитър Калчев. Според хора от тогавашния ръководен екип купувачът е наследил само готови резервни части за над 5 млн. лв. Отделно на склад е имало над 3000 т цветни метали, над 20 000 т скрап и около 600 т отливки. Как стана така, че това печелившо отвсякъде предприятие постепенно започва да затъва и фалира – искат да знаят хората от "Ремотекс", които бяха изхвърлени безжалостно на улицата.
"Вече имаме отговор от Министерския съвет, че писмото на работниците е изпратено до министрите на труда и социалната политика и на енергетиката и БЕХ за становище по повдигнатите въпроси", обяви Боева.
Копирано от standartnews.com
………….
Повече родни фирми ще правят мебели за IKEAКопирано от standartnews.com
11.5.2015, Основателят на веригата Ингвар Кампрад дойде у нас за среща с партньори

Собственикът на шведската верига магазини за мебели IKEA Ингвар Кампрад пристигна за кратко в България, за да се срещне с настоящи и нови партньори – производители на мебели и стоки за дома. Легендарният основател на мебелната верига, седмият по богатство в света според последното изследване на Forbеs, има намерение да разшири кръга от български доставчици, след като в началото на кризата беше прекратил част от договорите в нашата страна. 88-годишният швед вчера се срещна и с премиера Бойко Борисов. Пред него той е представил глобалните средносрочни намерения на IKEA да удвои продажбите си, като до голяма степен ще разчита на повече поръчки за крайни изделия и детайли към български фирми.

IKEA работи с наши производители от края на 80-те години на миналия век. През 1991 г. IKEA разкрива търговско представителство в София, откъдето обслужва всички страни на Балканите. До предкризисната 2008 г. оборотите, които се управляват от България, достигат 665 млн. лв. годишно. Това е времето, когато мебелната верига дава поръчки на над 30 наши фирми. През 2009 г. обаче IKEA мести търговския си офис в Букурещ и прекратява част от договорите си с български производители. Днес мебелната верига отново има намерение да върне търговските си операции за региона в България. IKEA ще инвестира и в краткосрочни нисколихвени заеми за технологично обновление в предприятията на българските си партньори. Ингвар Кампрад и неговият екип вече са посетили 5 български фирми – производители на мебели и стоки за дома. Сред тях са компанията за тръбна мебел "Никром", производителите на метални изделия "Технокороза" в Ловеч, старозагорската мебелна компания "Средна гора", русенската "Евродом" и производителят на възглавници и декорация за дома "Калинел" в Троян. Екипът на Ингвар Кампрад ще остане още малко в България и ще посети около 30 български фирми от мебелната промишленост.
Копирано от standartnews.com
…………

Вижте 10-те най-печеливши и най-губещи държавни компании през 2014

Последна редакция: 11.05.2015, 11:20 –  Този месец държавните предприятия публикуваха годишните си финансови отчети за 2014 година. В тази връзка решихме да направим преглед на финансовото им състояние и по-конкретно на нетния финансов резултат и задлъжнялостта им. Анализираните от Института за пазарна икономика данни включват държавните предприятия, за които има публикувана информация, без болниците.
Общо за всички 152 разглеждани държавни предприятия (с държавно участие над 50%) финансовият резултат се влошава рязко през 2014 г. спрямо година по-рано. Докато за 2013 г. те отчитат 496 млн. лв. печалба след данъчно облагане, то през 2014 г. съвкупният резултат на същите предприятия вече е над 243 млн.лв. загуба. Т.е. само за една година финансовият резултат на държавните предприятия се влошава със 739 млн. лева. Основният виновник за това е НЕК, при който загубата набъбва над 4 пъти само за една година (виж таблица 2).

Освен че съвкупният финансов резултат се влошава драстично през 2014 г., прави впечатление и че броят на губещите предприятия също нараства през миналата година. Докато през 2013 г. от 152-те разглеждани предприятия 105 са били на загуба, 5 – с нулев финансов резултат и 42 – на загуба, то през 2014 г. предприятията на печалба намаляват на 93, тези с нулев резултат вече са 2, а губещите нарастват до 5.

Най-голяма нетна печалба за 2013 и 2014 има БЕХ, като тя намалява с 33% през последната година. В топ 10 са най-вече енергийни и инфраструктурни компании. Най-губещата и с огромна разлика пред останалите губещи държавни предприятия е НЕК, която отчита загуба от почти 600 милиона лева за 2014 г. и ръст на загубата повече от четири пъти спрямо 2013 г. Три от десетте най-губещи предприятия през 2014 г. са осъществили солидна печалба през 2013-та година – ТЕЦ „Марица Изток 2", „БДЖ – Товарни превози" и ДП „Пристанищна инфраструктура".

Десетте най-печеливши държавни предприятия за 2014 г., печалба след облагане с данъци, 2013 и 2014, хил.лв.

Държавно предприятие

Печалба, 2013

Печалба, 2014

"БЪЛГАРСКИ ЕНЕРГИЕН ХОЛДИНГ" ЕАД

396 918

266 051

"АЕЦ КОЗЛОДУЙ" ЕАД

42 102

78 392

"БУЛГАРТРАНСГАЗ" ЕАД

85 095

75 690

ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ "РЪКОВОДСТВО НА ВЪЗДУШНОТО ДВИЖЕНИЕ"

35 142

23 903

"ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР" ЕАД

– 4 661

19 633

"Бул Био – НЦЗПБ" ЕООД – гр. София

4220

7 849

"БУЛГАРГАЗ" ЕАД

62 164

7 151

"ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА" ЕАД

4 361

6 397

"БЪЛГАРСКА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ" АД

11 310

6 016

"КИНТЕКС" ЕАД

1 821

5 465

 

Десетте най-губещи държавни предприятия за 2014 г., загуба за 2013 и 2014, хил.лв.

Държавно предприятие

Загуба, 2013

Загуба, 2014

"НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ" ЕАД

– 137 230

-586 509

"ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2" ЕАД

5 302

-35 021

"БДЖ-ТОВАРНИ ПРЕВОЗИ" ЕООД

3 815

-20 624

НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ "ЖЕЛЕЗОПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА"

-19 594

-18 304

"ГЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ СТРОИТЕЛСТВО И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ" (ГУСВ) ЕАД

-16047

-15268

ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ "ПРИСТАНИЩНА ИНФРАСТРУКТУРА"

14 441

-15 180

"ХОЛДИНГ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИ ЖЕЛЕЗНИЦИ" ЕАД

-601

-13 135

"СОФИЯ ТЕХ ПАРК" АД

-1 643

-7 038

СТУДЕНТСКИ СТОЛОВЕ И ОБЩЕЖИТИЯ ЕАД

-261

-6 658

"ВиК" ЕООД – гр. Добрич

-6185

-658

…………..

15-05-2015 – Друга информация 

Емитент: Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ-София (4ICA) 
В БФБ-София АД е постъпила следната информация от ТБ Инвестбанк АД-София, в качеството й на довереник на облигационерите по емисия облигации, издадени от Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ-София (4ICA) с ISIN BG2100019079: 
На 14.05.2015 год. Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ е трябвало да извърши плащане по емисия облигации с ISIN BG2100019079, от което: главница в размер на 62 500 евро и лихва в размер на 42 976 евро. Плащането не е извършено. 
В защита на интересите на облигационерите Инвестбанк АД информира емитента за закъснението и изисква допълнителна информация и разяснения относно способността му да изпълнява задълженията си, в т.ч. извършване на дължимите към момента лихвени плащания в 30-дневен срок, заложен в Проспекта на емисията, както и съглaсно решенията на Общото събрание на облигационерите на Дружеството, проведено на 11.02.2015 година. 
В допълнение към това, довереникът Инвестбанк АД-София информира, че съгласно решение на ОС Облигационерите от 11.02.2015 год. лихвата, която Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (4ICA) ще дължи за следващия тримесечен период, ще бъде 6% на годишна база. 
15-05-2015 – Временно спиране на търговията с регистрирани финансови инструменти 

Емитент: Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ-София (4ICA) 
На основание чл. 65, ал. 2 във връзка с чл. 65, ал. 1, т. 5 от Част IV Правила за търговия, временно се спира търговията с емисията облигации, издадена от Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ-София, ISIN код BG2100019079 за срок до три работни дни, считано от 18.05.2015 г. до 20.05.2015 г. включително, или до вземане на Решение на СД на БФБ-София АД за промяна в параметрите на емисията. 

……..

13-05-2015 – Временно спиране на търговията с регистрирани финансови инструменти 

Емитент: Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ-София (4ICA) 
Във връзка с постъпило в БФБ-София АД уведомление с вх. № 3018/12.05.2015 г., от Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ-София (4ICA), относно неизвършено на 14.05.2015 г. лихвено и амортизационно плащане по емисия облигации с ISIN код BG2100019079, издадени от дружеството, на основание чл. 65, ал. 2 във връзка с чл. 65, ал. 1, т. 5, предложение първо от Част IV Правила за търговия към Правилника за дейността на “Българска фондова борса-София” АД, с нареждане на изпълнителния директор, временно се спира търговията с емисията облигации, издадена от Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ-София (4ICA), ISIN код BG2100019079, считано от 13.05.2015 г., за срок до три дни. 

………….
13-05-2015 – Лихвено плащане 

Във връзка с получено уведомление относно неизпълнени амортизационно и лихвено плащане по емисия облигации, издадени от Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ-София, ISIN код BG2100019079, ви информираме, че считано от 13.05.2015 г. се преустановява изчисляването на натрупаната лихва на емисия облигации, издадени от Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ-София, с борсов код 4ICA.  При въвеждане на чиста цена от 100% за една облигация, мръсната цена ще бъде равна на 587.50 евро. За повече информация можете да се свържете с отдел Търговия на БФБ – София на тел. 02/ 937 09 33 или 02/ 937 09 42.
13-05-2015 – Вътрешна информация 

Емитент: Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ-София (4ICA) 
С настоящето Дружеството уведомява обществеността за следното: във връзка с настъпване на падеж на лихвено плащане в размер на 42 976 евро и амортизационно плащане на главница в размер на 62 500 евро на 14.05.2015 г. по емисия корпоративни облигации, издадена от ИКПД, с ISIN код BG2100019079, Дружеството все още не е платило дължимите суми, като възнамерява да го направи в срока, определен съгласно условията на Документа за предлаганите ценни книжа. Съгласно точка 4.8. от Документа за предлаганите ценни книжа от 03.12.2007 г. по емисията облигации, Дружеството има възможност да погаси свои настъпили задължения по тази емисия в срок до 30 дни от датата на съответния падеж без това да представлява забава на плащане по емисията. 
Поради обстоятелството, че ИКПД не успя да извъ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ОТПУСК – МАЙ

 

 

ОБРАБОТЕНИ

Алкомет с дивидент и за 2014-а

Акционерите на Алкомет АД – Шумен вероятно ще получат дивидент и за 2014 година. Това ще стане, ако годишното общо събрание, насрочено за 29 май, одобри финансовия отчет. В него е записана нетна печалба в размер на 2.407 млн. лв.

Изминалата година е рекордна за водещия български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти, а общите му приходи в края на 2014 г. преминаха 301 млн. лева.
В проекта за решение се предвижда сумата от 802 140 лв. да бъде разпределена като дивидент. При капитал от 17 952 959 акции, това означава, че брутна стойност от по 0.04468 лв. за един брой. Това ще е пета поредна година с такова пблащане.

Остатъкът от печалбата в размер на 1 604 280 ще остане като неразпределена печалба.
Общото събрание на акционерите ще обсъди и предложението заплащането на председателя и заместник председателя на Надзорния съвет да не е повече от петкратния размер на най-високото възнаграждение на изпълнителния член на Управителния съвет.

 

…………

Речното параходство очаква слаби превози

Основната дейност на Параходство Българско речно плаване АД – Русе, е свързана с транспорт на товари по Дунав, поради което тя е силно зависима от рисковете на международния фрахтови (воден) пазар. Основният фактор е нивото на реката, а също и атмосферните условия през годината.

 

;;;;;

Печалбата на Параходство БРП АД за първото тримесечие подгони максимума

Последна редакция: 04.05.2015, 13:25

Дружеството Параходство Българско речно плаване АД е реализирало печалба за първите три месеца на годината, в размер на 1.333 млн. лв.
Общите приходи на дружеството са 5 391 хил. лв., което е с 8.30 % повече спрямо предходния период. Общите разходи отчитат спад от 14.78 % спрямо предходния период до 3 910 хил.лв.

Нетните приходи от продажби за първото тримесечие на 2015г. са в размер на 4 144 хил.лв. и представляват 76.87 % от общите приходи. Спрямо първото тримесечие на 2014 година те намаляват с 15.58 %.

((Параходство Българско речно плаване АД извършва международна транспортна дейност на товари по  р. Дунав и като такава, дейността му е в зависимост от рисковете на международния фрахтови пазар. Основният фактор тук е нивото на реката, а също и атмосферните условия през годината.

((Периодът януари – март  2015 започна с  благоприятна навигационна обстановка. Това пък позволи Общите приходи на дружеството са 5 391 хил. лв., което е с 8.30 % повече спрямо предходния период. В същото време Общите разходи отчитат спад от 14.78 % спрямо предходния период до 3 910 хил.лв. Това позволи на Дружеството да реализира печалба за първите три месеца на годината, в размер на 1.333 млн. лв.
(( Приходите на Дружеството се влияят от множество фактори, но през 2015 година основния фактор  ще продължава да бъде   темповете на възстановяване от рецесията  на   отделните държави-членки на ЕО,   както и  темповете на растеж  в   отделните браншове  и   потреблението като цяло.  

((Конфликтът Украйна – Русия остава един от основните рискове за параходството. През 2014 тойа доведе до прекратяване на доставките по Дунав на суровини от украинските пристанища Рени и Измаил.  По тази причина на речния пазар  през втората половина на 2014, както и в началато на 2015  година, остана само един доминиращ товаропоток – този на зърната – износ от България, Сърбия и Унгария,   където навлата твърдо се  договярат в евро.

((През декември 2014 -януари 2015   се забелязва слабо активизиране на износа на суровини от Украйна. В по-голямата си част това са въглища, които се транспортират за нуждите на населението и ТЕЦ-овете в България. Доставките на въглищата   също се заплащат в евро, тъй като вносителите се въздържат от  договаряне  на навлата в долари, поради непрекъснато растящия курс на долара спрямо лева.

 

Валутни курсове

..

Перспективи

Периодът на второто тримесечие от април до юни   съвпада с периода на пролетното пълноводие на река Дунав. Най-характерното  за тези месеци от годината е високото ниво на реката, което в определени периоди може да достигне критично високи стойностти.  Независимо, че високо ниво на реката позволява почти   100 %  използване на товароподемността на съдовете, то носи и своя негативен ефект , изразяващ се в покачване на разхода на гориво за превоз на единица товар като следствие от съпротивлението на силното течение, което срещат корабите при движение срещу течението.

Валутен риск :

През последните месеци се постигна равновесие  при  използването на различните валути при котировките на навлата. Навлата при един от  най-масовите товаропотоци      – този на зърната – твърдо се котират в евро, докато  договарянията на  навлата на суровинния товаропоток  – руди, въглища и концентрати, с произход Украйна и Русия  и доставките до Сърбия, си остават в щатска валута. 

  

 

Търговски риск– Параходството обслужва наличните товаропотоци, появили се вследствие на дадено производство или потребление. Тенденциите, които могат да се развият при  отделни групи най-масови товари по р. Дунав за следващия 3-месечен период 2015 са следните  :

  • Зърнени храни –      За периода април-май се очаква  минимално предлагане на малки обеми пшеница и царевица за превоз. Това са основно остатъчни количества,      които търговците трябва  да  продадат преди появата на новата реколта. През юни се очаква да се появят за превоз  и първите количества ечемик и рапица от новата реколта. Началото  на събирането на реколтата и стартирането на износа  ще са в силна зависимост от метеоролигичните условия – падането на обилни дъждове през юни би  изместило началото на  новата зърнена кампания до началото на юли.
  • Руди, пелети и кокс –  От края на 2013 година металургичния комбинат в Смедерево  работи с понижена мощност, което доведе до спадане на количествата суровини, необходими за производстванета му дейност. Забелязва се намаление в обемите на предлаганите за превоз суровини като руда, концентрат и кокс от Украйна за Смедерево. Усложнената обстановка в Украйна  също допълнително внася доза несигурност в доставките на тези суровини, които за да достигнат  до товарните пристанища Рени и Измаил следва да пресекат територията на Украйна.

  Въглища  –  С приключване на зимния сезон, потреблението на енергийни въглища и въглища за населението намалява. През април-май започват планираните  профилактики  и ремонти  в ТЕЦ-овете.    Първите количества въглища от новите договори ще се появят на пазара след  юни.  

  • Торове –   Предлагат се малки  партиди за превоз през  май, след което предлагането на торове за превоз ще спре до есента.    

………….

 

Речното параходство очаква слаби превози

Основната дейност на Параходство Българско речно плаване АД – Русе, е свързана с транспорт на товари по Дунав, поради което тя е силно зависима от рисковете на международния фрахтови (воден) пазар. Основният фактор е нивото на реката, а също и атмосферните условия през годината. Равнището на водата през летните месеци пряко влияе както върху натовареността на съдовете, така и върху скоростта на конвоите. И двете крайности – критично ниско и критично високо ниво, са изключително проблематични за корабоплаването, тъй като в резултат на затруднената или изцяло прекратена навигация се увеличават разходите, а приходите намаляват.

Постъпленията на фирмата се влияят от множество фактори, но сред най-значимите са цената на горивото и съотношението на щатския долар към лева. Става дума за това, че над 40% от приходите се формират от превози на руски и украински суровини, които се заплащат предимно в щатска валута. Очакванията са за движение на долара спрямо еврото в рамките на 1.40-1.43, както и за леко повишение на навлата (цената на морския превоз) в долари, за да се компенсира сравнително ниската стойност на долара. С оглед на разделянето на риска дружеството договаря разплащания в евро при останалите контракти за превоз (от и за Западна Европа) – предпазна мярка, която при срив на долара ще компенсира загубите от курсови разлики и ще запази обема на приходите.

Разходите на дружеството за горива пък формират минимум 35% от себестойността на превозите. През първите три месеца на 2009-а цените на петрола варираха около 50 щ. долара за барел с малки колебания във възходяща посока. През второто тримесечие бе регистриран ръст в цената на петрола, която се движеше в рамките между 60 и 65 щ. долара за барел. Очакванията са тази тенденция да се запази и цените да са в диапазона 65-70 щ. долара за барел. Покачващите се цени на горивата се компенсират чрез системата за надбавки към навлата, която действа в дългосрочните договори.

Параходството обслужва в своята дейност наличните товари, появили се вследствие на дадено производство или търсене. Тенденциите, които могат да се развият при отделни групи най-масови товари по река Дунав за следващия период, са в различна посока и сила по отношение на приходите.

Например периодът юли-септември е важен и за

зърнения пазар

Поради падналите обилни дъждове в края на юни и началото на юли прибирането на реколтата от жито и ечемик се забави. Това също предполага износът на зърното да закъснее. Очаква се и по-слабо предлагане на жито и ечемик за експорт в сравнение със същия период на предишната година. Известно оживление на зърнения пазар се наблюдава едва в края на септември, когато на фрахтовия пазар се появяват първите количества царевица за износ.

Поради свитото потребление на метали в световен мащаб най-големите металургични комбинати по поречието на реката – тези в Галац, Смедерево и Линц, силно са ограничили потреблението на руда, пелети и др. суровини, необходими за производството на метали. Очаква се слабо съживяване в превозите на такива суровини, но то ще бъде далеч от обичайните количества. Това значи, че навлата и тук ще са силно снижени.

Към другите фактори, влияещи на резултатите на БРП, спадат високата възраст на корабите на флотилията, подлежащи на многобройни ремонти, както и недостигът на висококвалифицирани кадри в плавателния състав.

 

Конкуренти

Дунавският пазар е ясно разпределен между параходствата от Централна и Западна Европа, опериращи от Унгария нагоре по течението, докато източноевропейските компании (в Румъния, България и Украйна) контролират плаването по долното течение на реката. Източният пазар покрива транспорта между български пристанища, разположени на Дунав, украинските пристанища Измаил и Рени и румънското черноморско пристанище Констанца (чрез канал на Черна вода, свързващ река Дунав с Черно море).

Най-голямо внимание на капацитета на плаващите под чужд флаг превозвачи заслужават украинските – Украинско държавно параходство и Украински речен флот, които имат по-голям брой съдове (баржи и кораби) от българската компания. Не трябва да се подминава и румънският речен флот, намиращ се вече изцяло в частни ръце. Той е съсредоточен изцяло към превози от и за румънските пристанища и най-вече от и за Констанца. Превозвачите от северната ни съседка участват и в експорта на зърно от българските пристанища. Те са предпочитани от износителите, защото предлагат по-голям тонаж и по-ниски цени, най-вече заради ползваните преференции, особено при заплащането на таксите за канала Черна вода-Констанца.

Навлата на Българско речно плаване са по-високи, но то предлага по-добър сервиз и по-качествени съдове и заедно с това търси уплътняване на тонажа в двете посоки, за да компенсира преференциалните канални такси, ползвани от чуждестранните превозвачи.

 

Печалба

Параходство Българско речно плаване е сред малкото компании, които успяха да увеличат приходите си от продажби на консолидирана основа през първото полугодие на годината. Те са с 5.541 млн. лв. повече и достигат до 33.426 млн. лева. В същото време обаче и оперативните разходи по дейността на фирмата нарастват с 27.35%, до 28.997 млн. лева. Това пък естествено води и до свиване на нетната печалба до 3.673 млн. при 3.999 млн. лв. преди година.

СНИМКИ

U:\ЕвгенийНатов\BRP_Big.jpeg

Административната сграда на Параходство Българско речно плаване

U:\ЕвгенийНатов\P1130269.jpeg

Българско речно плаване обслужва товарооборота на крайдунавските страни и транзита между Западна и Източна Европа

U:\ЕвгенийНатов\serv2.jpeg

…………….

……………….

 

Пловдивският Актив Пропъртис АДСИЦ, което инвестира в недвижими имоти, планира да увеличи номиналната стойност на акциите на дружеството от 1 лв. на 9 лева. Това ще се реши на насроченото общо събрание на акционерите на 5 юни.

В момента с най-голям дял сред тях са Тринити Пропъртис ЕООД, което контролира 28.50% от капитала, Сиенит ООД с 5.89%, а Адванс Инвест АД с 5,71% от книжата с право на глас. Ако те гласуват предложението,  общият брой на акциите ще се намали от 19 728 099 на 2 192 011, при запазване на досегашния размер на капитала на дружеството („Обратен сплит“).

Съветът на директорите е разписал процедурата за това, а датата към която ще се определи броят на акциите, притежавани от акционерите, които подлежат на обратен сплит, следва да бъде първият работен ден след вписване в Търговския регистър на решението на общото събрание за промяна в номиналната стойност на акциите.

Освен това в дневния ред е предвидено и вземане на решение за обратно изкупуване на до 3 на сто собствени акции на дружеството със специална инвестиционна цел. Проектопредложението предвижда с част от тях да се компенсират акционери, чиито акции към датата на обратния сплит, разделени на 9 няма да формират цяло число. С останалата част от събраните книжа ще се подкрепи представянето на компанията на борсата (увеличаване на цената им).

Съветът на директорите ще бъде овластен да извърши изкупуване на до 591 843 броя от акциите с право на глас, търгувани на регулирания пазар (БФБ-София). Минимална цена преди обратния сплит ще е 0.26 лв., а максималната – 0.80 лв. за един дял.

След приключването на процедурата, най-ниската цена, която ще се плаща за една акция, е 2,34 лв., а стойността й може да достигне до 7,20 лв.
Обратното изкупуване ще се извърши в срок до дванадесет месеца от датата на вписване на решението в Търговския регистър. Всички останали конкретни параметри ще се уточнят от съвета на директорите.
 

 

…………..

Винзавод АД стартира със загуба

Последна редакция: 28.04.2015, 16:16

Дружеството Винзавод АД е реализирало загуба за първите три месеца на годината, в размер на 113 хил. лв.

Общите приходи на дружеството са 1 143 хил. лв., което е с 72.40 % повече спрямо предходния период. Общите разходи отчитат ръст от 4.23 % спрямо предходния период до 1256 хил.лв.
Нетните приходи от продажби за първото тримесечие на 2015г. са в размер на 1 092 хил.лв. и представляват 95.54 % от общите приходи. Спрямо първото тримесечие на 2014 година те се увеличават с 67.23 %.
 

 ((През отчетния период най-натоварен откъм производствена  дейност на дружеството – бутилиране на вина и спиртни напитки, е бил март. Натоварването на мощностите за бутилиране е между 50 и 55 %,  една от причините за което  е намаляването на търсенето на продукция както за вътрешен, така и за външните пазари. През първо тримесечие на годината се извършва договаряне на условията за продажби на вътрешен пазар с големите търговски вериги, което във времето се отразява на продажбите. През тримесечието няма поръчки и за производство на ишлеме, което също се отразява на  заетостта на материални активи и трудови ресурси.

25.Развитие в обема на поръчките и използването на производствените мощности.

                Използуването на производствените мощности е на около 45-50 % от капацитета. Имаме увеличение на обема на поръчките и клиентите с които се търгува.

 

Продължаващата икономическа криза  в страните от цяла Европа и вследствие на това ограничен обем търговски потоци са най-важните обстоятелства, водещи до намален обем производство и продажби.

            На пазара се отразява и конкуренцията във винарския бранш, както и промените в законодателството, свързани с извършване на допълнителни разходи.            Затруднено е налагането на пазара на нови асортименти, тъй като е свързано  с разходи за проучване, маркетинг и реклама. През отчетния период няма  въведени  нови продукти и асортименти в производство, а само нови разфасовки от един литър и пет литра.

През отчетното тримесечие в дружеството са произведени 220 х. бут. готова продукция, в т.ч. вина – 151 х. бут.,  25  х. бут. спиртни напитки и 44 х. броя BIB,  срещу произведени общо същото количество – 195 х. бут. за същия период на миналата година. През отчетния период се запазва количествено нивото на произведената готова продукция спрямо същия период на предходната година.

Продължават договорните отношения за износ на продукция за Чехия, който пазар през последните години представлява 15-20% от общия обем продажби на дружеството. Асортиментите, които се продават са Мерло, Каберне и Шардоне х Мускат от серията Вини Ди разфасовка 0,75 лт., както и вино Манастирско шушукане бяло и червено 0,75 лт. Продажбите за Чехия се отчитат като сделки за вътрешен пазар, тъй като се извършват чрез дистрибутор – българска фирма. През тримесечието на 2015 година са продадени 94 хил. бутилки на обща стойност 171 хил. лв. а за сравняемия отчетен период на 2014 година са продадени 126 хил. бут. на обща стойност 270 хил. лева.

                През първо тримесечие на 2015 година са изнесени  три хиляди бутилки вина малки партиди  за Испания, Великобритания, Швейцария – същото количество бутилки вина за износ през първо тримесечие на 2014 година  Очаква се да се реализират  поръчки за немския пазар до края на годината. Намалението на продажбите за износ е значително през последните три години в сравнение с предходни периоди. Водят се преговори за износ на наливни вина, които предстои да  бъдат финализирани и да бъдат осъществени реални продажби.

           Вътрешния пазар се осъществява на база сключен дистрибуторски договор с “Вини – АС” АД гр. Асеновград,  а на дребно – чрез  фирмения магазин  в гр. Асеновград. Притежава 5008250 броя акции които представляват 49,99 % от капитала  на “Винзавод” АД.

 

От реализираната продукция за износ и вътрешен пазар са получени приходи на обща стойност 884 х. лв., което е с 239 х. лв. повече в сравнение с приходите от реализация през същия период на 2014 година, т.е. имаме увеличение с около 37%.

През първо тримесечие на годината се извършва договаряне на условията за продажби на вътрешен пазар с големите търговски вериги от страна на основния дистрибутор на дружеството. Поради ниски добиви и високи изкупни цени на грозде реколта 2014 година се премина към увеличение на продажните цени на наливни и бутилирани вина и спиртни напитки с  около 10% през месец февруари 2015 година. Това увеличение се отрази на продължителността на преговорите и редица промени в условията по договорите, което от своя страна доведе до изтегляне на по-малки количества стока от очакваното във веригите през отчетното тримесечие.

 Ръководството на дружеството счита, че с финализиране на посочените договорни отношения в края на първото тримесечие ще бъдат реализирани добри продажби през оставащите тримесечия на годината.

От горната таблица е видно, че има увеличение на  количествата продадени ВиВ от 3, 5 и 10 литра, бутилирани спиртни напитки и наливни вина, а при бутилираните вина се запазва  нивото на продажбите от сравнявания период. Видно е от таблицата и увеличение на средната продажна цена на бутилираните вина от 2,47 лева за бутилка на 2,67 лева /без ДДС и акциз/ , което се обуславя от цените на продажбите за чешкия пазар.

През последните три години се наблюдава тенденция на нарастване на относителния дял на продажбите на вина от по-ниска ценова категория при износа и по-висока ценова категория на вътрешния пазар. Общата тенденция за стагнация на износа на български вина в Европа и Русия дава отражение на продажбите за износ и на дружеството. Ръководството полага усилия за проучване и разкриване на нови пазари – напр. Румъния, Кипър, Щвейцария и др., освен традиционните в Западна Европа, което е свързано с много финансови и производствени разходи, разходи за реклама.

Първо тримесечие на  2014 година дружеството приключва с отрицателен финансов резултат – загуба след облагане с данъци в размер на 113 х. лв., срещу финансов резултат загуба 542 х .лв. за първо тримесечие на 2014 година.

През отчетното тримесечие има увеличение на производството и продажбите на готова продукция в сравнение със същия период на предходната година, това  е свързано с промяна на разходите в стойностно отношение, също така и с промяна в структурно съотношение между видовете разходи.

 

………

 

………….

………..

Приватизацията на БФБ и на депозитара се забавя

4.5.2015 Капитал, След като попита КФН дали може да ги продава в пакет, сега държавата иска становище за депозитара и от ДАНС

Повече от четири години продължава сагата с продажбата на държавния дял в двете основни институции на капиталовия пазар

Изборът на оценител на борсата ще стане през май.

Приватизацията на Българската фондова борса (БФБ) и на Централния депозитар (ЦД) рискува да се забави повече от очакваното заради желанието на държавата да получи одобрение от всички възможни институции. След като през февруари Агенцията за приватизация попита Комисията за финансов надзор (КФН) дали е рисково да продаде депозитара, в четвъртък (30 април) е изпратено запитване и до Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Писмото идва след решение на надзора на агенцията, а поводът са притесненията, че купувачът му ще получи достъп до вътрешна информация за всички акционерни дружества в страната. Срок за отговор на запитването няма, а регулаторът вече изказа резерви по въпроса, въпреки че световната практика е борса и депозитар да се продават в пакет. Разделянето им би отблъснало и малкия интерес, който двете институции привличат в момента.
Една напред, две назад
Поредното усилие за приватизация на двете основни институции на капиталовия пазар датира от началото на годината, когато Агенцията за приватизация извади списъка, по който ще работи. За разлика от предишните опити от последните четири години този път бе декларирана и политическа подкрепа за раздържавяването на БФБ и депозитара. По информация на "Капитал" интерес към придобиването им проявява германската Deutsche Boerse, чиято търговска платформа Xetra се ползва за търговия в България. Операторът покрива високите критерии, поставени от държавата пред потенциалните кандидати, и би спомогнал за интегрирането на местния пазар с един от най-големите в Европа.

Държавата постави висока бариера и за посредниците, които искат да работят по приватизационната оценка. От тях се иска да са изготвяли оценки и анализи за правното състояние на дружества с балансова стойност на активите над 50 млн. лв. Това условие стеснява кръга на участниците, тъй като през последните 10 години не е имало достатъчно приватизационни сделки от подобен калибър. От агенцията обясниха, че над 10 дружества от този калибър са били оценявани през периода.

По информация на "Капитал" документи са купили пет участника, а оферти са подали три от тях. Това са консултантското дружество от София МММ, консорциум "Вълчев и Борисов", "Бинком", "Гиве консулт" и "Обединение "Попов и партньори" – "Булброкърс". Почти всички са посочили, че оценката на БФБ и депозитара може да бъде извършена за 20 работни дни, но дали ще спечелят поръчката ще зависи също от предложената цена. Изборът на един от трите с оферти ще стане ясен след 8 май. Дотогава те дават разяснения по офертите си.

И ако при избора на посредник сроковете са ясни, няма яснота кога може да се очаква отговор от ДАНС за депозитара, макар да са помолени да реагират бързо. Надзорният съвет на агенцията трябва да вкара депозитара в годишната програма за приватизация и една тогава изпълнителното ръководство може да пристъпи към продажба. Надзорниците пък явно търсят да се презастраховат, като изискват становища от КФН и ДАНС.

В становището си от края на март финансовият регулатор посочи, че "може обосновано да се предположи, че едновременната приватизация на двете институции би представлявала известен риск за стабилността на капиталовия пазар в България". Според КФН опасността е по-малка, ако БФБ и депозитарът преминат към инвеститор от "друга държава членка". Затова е възможно в бъдещото състезание да бъде сложено условие кандидатите да са от евросъюза.

Заради бавната кореспонденция около депозитара сделката ще се забави и най-вероятно ще започне през есента. След кореспонденцията и евентуалния отговор на ДАНС ще трябва да се направи оценка и правен анализ и на това дружество.

Чрез Министерството на финансите държавата държи 50.05% от капитала на БФБ и 43.7% от капитала на Централния депозитар. Борсата обаче има и 6.61% дял в депозитара, така че бъдещият купувач би контролирал над 50% от двете дружества. За 2014 г. БФБ отчете 2.6 млн. лв. консолидирани приходи и нетна загуба от дейността от 479 хил. лв. Депозитарът не е обявил резултати от дейността си за миналата година.

….

БФБ-София с 10% годишен спад на оборота през април

Понижението за първите 4 месеца на годината е с 52%

Инвестор (BSO / BSO) БФБ-София отчете спад на оборота с 10% на годишна база до 30,3 млн. лв. през април 2015 г., показаха данни на пазарния оператор. През март той беше за 25,2 млн. лв., затова има лек ръст, но като цяло вече почти година месечният оборот на БФБ-София гравитира около 30-те млн. лв. За юли 2014 г. той дори беше паднал до 23,2 млн. лв.

От началото на 2015 г. оборотът е за 189,9 млн. лв., като намалява с 52% на годишна база.

Броят сделки през април 2015 г. е 5 704 като намалява с 43% на годишна база, а за първата третина на годината има 25 367 сделки, или повишение с 9% на годишна база.

С най-голям оборот сред акциите през април беше Адванс Терафонд АДСИЦ с 996 хил.лв.,  Агрия груп холдинг АД с 994 хил. лв. и Параходство БРП АД с 844 хил. лв. Като цяло поименните компенсационни бонове бяха лидер с 1,13 млн. лв. оборот.

БФБ-София АД Последна цена: 3.081 лв. BSO/BSO Актуално към 14:05/04.05.2015 г.

Лидерите сред посредниците по оборот само на Основен пазар за януари-април 2015 г. са Евро-Финанс АД с 47,3 млн. лв., Капман АД с 34 млн. лв.,  Де Ново ЕАД с 32,4 млн. лв., ПФБК с 32 млн. лв. и Карол с 30,2 млн. лв. Съвсем близо с между 29 и 30 млн. лв. са и Интеркапитал Маркетс и ЦКБ. Всяка голяма сделка на БФБ-София в следващите месеци може да определи победителя в годишната класация за посредник с най-голям оборот.

При броя сделки топ 10 на Основен пазар е съставен от ИП Карол с 14 178, Елана Трейдинг с 5 964, БенчМарк Финанс с 3 742, ПФБК с 2 715, Капман с 1 863, Юг Маркет с 1 772, Булброкърс с 1 554, Евро-Финанс с 1 117, Реал Финанс с 1 031 и Д.И.С.Л. Секюритийс с 999.

Поради по-ниските приходи от комисиони за търговия, БФБ-София отчете загуба от 21 хил. лв. за първото тримесечие на 2015 г., спрямо печалба от 272 хил. лв. за същия период на 2014 г. Приходите от дейността намаляха до 520 хил. лв. от 820 хил. лв. година по-рано.

Акциите на БФБ-София поевтиняват с 32,8% за последните 12 месеца до 3,081 лв. за ценна книга и 20,8 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,112 лв.

Пазарният оператор е в поредна процедура по приватизация. Малко над 50% от капитала е собственост на държавата.

=……

30-04-2015Финансови и други отчети (Тримесечен отчет на публично дружество и емитент на ценни книжа)
Емитент: Българска фондова борса-София АД (BSO)
Търговията със собствените акции на "БФБ-София" АД беше активна, но дружеството реализира минимална загуба за първото тримесечие вследствие намаляващите обеми на търговията спрямо първото тримесечие на 2014 г. и регулаторната несигурност.

….

БФБ-София излезе на загуба за първото тримесечие

Цесията на борсата за депозита й в КТБ е била осчетоводена с дисконт от 25%

Инвестор  (BSO / BSO)

БФБ-София АД излезе на загуба от 21 хил. лв. през първото тримесечие на 2015 г. спрямо печалба от 245 хил. лв. преди година, като приходите от продажби спадат с 36% на годишна база до 468 хил. лв., показва отчетът на дружеството. Общият оборот за януари-март 2015 г. е 159,6  млн. лв. и се понижава с 56% на годишна база, докато броят сделки е надолу с 59% до 19,66 млн. лв.
През март БФБ-София отчете най-нисък оборот за последните 8 месеца – 25,2 млн. лв., или понижение със 73% на годишна база. Предишният най-слаб месечен резултат бе през юли 2014 г. с 23,2 млн. лв., а близък до сегашният е и този от април 2014 г. с 33,5 млн. лв. Броят сделки през март 2015 г. е 17 838 и намалява с 62% на годишна база.

Оборот за отчетното тримесечие и сравнение с предходния период:

Графика: Междинен доклад за дейността на БФБ

Брой сделки за отчетното тримесечие и сравнение с предходното:

Графика: Междинен доклад за дейността на БФБ

БФБ-София АД  Последна цена: 3.339 лв.  BSO/BSO  Актуално към 15:44/29.04.2015 г.

На 27.01.2015 г. БФБ е била уведомена от квесторите на Корпоративна търговска банка за осчетоводяването на Договор за цесия, с предмет прехвърляне на вземането й към К

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Испания вдига минималната заплата със задна дата

Испания ще повиши минималната заплата с нови 8%, за да помогне на хората да се преборят с високата инфлация. "Ще одобрим ново увеличение от 8% на минималната заплата, за да достигне 1080 евро" бруто за 14 месеца, каза премиерът Педро Санчес пред Сената, горната камара на парламента на Испания. Досега минималната заплата беше 1000 евро (при 14 плащания на година). Увеличението, петото по време на управлението на Санчес, ще се прилага със задна дата от 1 януари. Испания традиционно изплаща заплатите на 14 месечни плащания годишно, като допълнителните заплати обикновено се дават през юли и декември. Разделено на 12 месеца, това би се равнявало на плащане от 1260 евро бруто (15 120 евро на година). Този ход, който идва след като средната инфлация достигна 8,4% през 2022 година, е част от план, договорен в рамките на коалиционното споразумение с лявата партия Unidas Podemos за увеличаване на нетната минимална работна заплата до 60% от средната месечна заплата в страната до края на 2022 г., когато приключва срока на споразумението. "Спазваме нашия ангажимент да повишим минималната заплата до 60% от средната испанска заплата", увери испанският премиер. Санчес подчерта, че откакто е на власт, минималното възнаграждение има ръст от 36 на сто - от 735 до 1000 евро, като по този показател страната е на второ място в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. През 2019-а увеличението беше от 764 на 900 евро, през 2020-а бяха добавени още 50 евро, а през 2021-а минималната заплата стана 1000 евро. Испания ще увеличи минималната заплата с 22% Министерството на труда съобщи в изявление, че минималната заплата се е увеличила с 47% през последните 5 години. Санчес отчете намаляването на покупателната способност на населението. Той рязко критикува големите фирми, като посочи, че печалбите им растат, но отиват при малцина, докато заплатите на мнозинството работещи остават непроменени. Това е само началото на борбата ни за подобряване на условията за труд на работещите и постигане на по-справедливо разпределение, зарече се министър-председателят. "През 1999 г. един испанец трябваше да отдели 4 годишни заплати, за да си купи апартамент. Днес той или тя трябва да похарчи повече от два пъти повече, 8 годишни заплати", каза Санчес, докато защитаваше мярката в горната камара на парламента. Subir el SMI a 1080 euros beneficiará a unos 2,5 millones de personas en el año 2023. El perfil del principal beneficiario/a de la subida será una mujer entre 16 y 34 años con un contrato temporal que trabaja en la agricultura o el sector servicios y que vive en Andalucía. — Unai Sordo (@UnaiSordo) January 31, 2023 Въпреки че синдикатите настояваха за 1100 евро за 14 месеца, те приветстваха съобщението. "Ще има около 2,5 милиона бенефициенти и това ще има по-голямо въздействие върху жените, младите хора, тези с временни договори или работещите в селското стопанство или секторa на услугите", написа в Twitter шефът на профсъюза CCOO Унаи Сордо. "Благодарение на споразумението със синдикатите, ние прилагаме един от основните ангажименти на законодателната власт: да достигнем поне 60% от средната заплата", написа в Twitter министърът на труда Йоланда Диас от Unidas Podemos. По думите ѝ това е много важен ден за работниците в Испания. ❗️ Un día muy importante para las trabajadoras y trabajadores de nuestro país: subiremos el salario mínimo a 1.080€, un 8%, en 2023. Gracias al acuerdo con sindicatos hacemos efectivo uno de los grandes compromisos de la legislatura: alcanzar al menos el 60% del salario medio. pic.twitter.com/67Midi4Yqi — Yolanda Díaz (@Yolanda_Diaz_) January 31, 2023 Разговорите за повишаване на минималната работна заплата бяха бойкотирани от работодателски групи, тъй като техните тревоги не бяха взети под внимание. Работодателите бяха склонни на увеличение от само 4%. Но те все пак са длъжни да се съобразят с по-голямото повишение. Новото увеличение на минималната заплата идва на фона на висока инфлация, въпреки че нарастването на цените се забави значително през последните месеци. Инфлацията в страната 5,8% през януари, след като достигна връх от 10,8% през юли, най-високото ниво от 38 години. През тази година в Испания ще се проведат първо местни, а после и парламентарни избори. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Новото испанско правителство вдигна пенсиите

text

НС прие окончателно промените в Закона за пътищата, свързани с винетките

Парламентът прие окончателно промените в Закона за пътищата, свързани с уведомителния режим за изтичането на срока на винетките. Така за едногодишен стикер ще има известие в 14-дневен срок преди изтичането му, както и второ предизвестие в двудневен срок.

Въвежда се и уведомление за тримесечните винетки – то ще бъде два дни преди изтичането им.

Поправките предвиждат още и таван на нарушенията при използване на републиканската пътна мрежа без винетка – максимум три наказания за максимум 900 лева. Тези текстове са свързани например с казуса “Пролеша”. 

Беше прието решение промените да влязат в сила от 1 юни 2023 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

КЕВР утвърди цена на природния газ за февруари от 124,34 лева за мегаватчас

Газ - цени - енергийна криза

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец февруари в размер на 124,34 лева за мегаватчас (MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена “Булгаргаз” ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Намалението на цената с 31 % спрямо януари има ключово значение за топлофикационните дружества, индустрията и крайните потребители, цените на парното отопление остават без промяна до края на отоплителния сезон, посочват от енергийния регулатори.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността “обществена доставка” и компонента покриваща разходите на “Булгаргаз” за съхранение на количества в газохранилището в “Чирен” в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Решението на КЕВР беше взето след извършен анализ на внесените днес от “Булгаргаз” актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора “България – Гърция” (IGB) на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан, като тези количества покриват 29,17 % от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., “Булгаргаз” е сключил за февруари три договора за доставка на втечнен природен газ (LNG) с търговци от региона. В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от хранилището в “Чирен”.

С осигурените количества природен газ за февруари се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, посочва КЕВР.

Утвърдената от регулатора цена от 124,34 лв./MWh е с 31% по-ниска от цената за януари, която беше в размер на 179,33 лв./MWh. Основен фактор за това е намалението на борсовите индекси на международните газови пазари в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища. Снижаването на борсовите котировки даде възможност общественият доставчик виртуално да нагнети в хранилището в Чирен природен газ на значително по-ниски цени, което оптимизира ценовите равнища на съхраняваните количества. В резултат на това е намалена цената на синьото гориво от “Чирен”, което е ценообразуващ елемент в общия микс, и е постигнато снижаване на крайната цена за м. февруари.

“Намалението на цената на природния газ с близо 30 % е много благоприятен фактор с ключово значение за потребителите на парно отопление, топлофикационните дружества, индустрията и крайните потребители на синьо гориво. С оглед на утвърдената по-ниска цена Комисията няма да предприеме действия за повишаване на цените на топлинната енергия до края на отоплителния сезон и те се запазват на сегашните нива”, заяви председателят на Комисията Иван Иванов на проведеното открито заседание на 27-и януари.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]