Шествия в подкрепа на Украйна година след началото на руската инвазия

Година след началото на войната в Украйна български и украински граждани организират шествия под мотото “Украйна – Европа – Свобода – Победа!” в подкрепа на борбата за свобода и независимост на украинския народ.

Освен в София, шествия са организирани и във Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна и Бургас.

В столицата гражданите, които ще изразят съпричастност с украинския народ, се събират пред президентството.

Българи и украинци заставаме рамо до рамо на мирно шествие в подкрепа на свободна Украйна , посочват участниците, които се събраха през президентството. Идеята им е да почетат паметта на хилядите жертви, да подпомогнат бежанците и да изразят подкрепа за усилията на украинския народ да отстоява свободата си.

Множеството запази минута мълчание в памет на жертвите в тази война.

България и българският народ знаят ясно, кой е агресорът в тази война, въпреки опитите на някои политически сили и държавни фигури, които зад фасадата на пацифизма и неутралността, призовават светът да изостави Украйна, казаха още организаторите. 

За да почетат паметта на жертвите на руската агресия и за да протестират срещу позицията на българския президент относно войната, през президентството се събраха и представители на неправителствени организации. Сред тях са движение “БОЕЦ” и Атлантическия съвет.

Очаква се шествието в подкрепа на Украйна да тръгне около 19,30 часа и да стигне до Орлов мост. Предвижда се мирно шествие, което да премине през централната софийска част и да приключи на „Орлов мост“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Асен Василев: Рухна идеята, че големите държави трябва да определят какво се случва

“Видя се, че малките държави – в случая Украйна е пет пъти по-малка от Русия като армия, могат да се защитават, да отстояват независимостта си. Цялата концепция за сфери на влияние, за това, че големите държави трябва да определят какво се случва, рухна. Това е най-хубавото нещо, което се случи”, коментира пред БНТ съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев по повод годишнината от войната в Украйна.

“България от самото начало помогна изключително много на Украйна и с оръжия, и с петрол. Със съжаление виждам някои от завоите, които служебния кабинет прави напоследък, които пак правят България да изглежда като троянския кон на Русия в Европа”, каза още той.

По думите му имперските амбиции на Русия са “меко казано смешни”.

“Какво означава в историческите граници? Ако тръгнем да възстановяваме историческите граници на Римската империя, на Османската империя, на Монголската империя – къде ще му излезе краят?”, посочва Василев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Адм. Емил Ефтимов: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Измина една година от началото на войната в Украйна и тя коренно промени средата на сигурност в света и региона. Изходът от войната ще предопредели нашето бъдеще. Въпросът е – трябва ли българските граждани да се чувстват сигурни? Ние правим всичко възможно да гарантираме суверинитета и териториалната цялост на страната ни в тази трудна ситуация. Моята роля е да поддържам добре отбранителните способности на българската армия. Това заяви началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов пред БНТ.

Той припомни, че в навечерието на войната, по време на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, е предоставил подробен анализ за състоянието на армията и е призовал да се работи за модернизацията на армията ни. „В последно време съм обнадежден за развитието и модернизацията на българската армия“, призна адм. Ефтимов.

„Няма пряка връзка между предоставянето на оръжие на Украйна и ускорената модернизация на българската армия. Ако е имало някакви договорки между отделни държави за ускорена модернизация в замяна на предоставяне на оръжие на Украйна, то те са били в началото на войната – март-април. Ние сме направили запитване по този въпрос към страна-членка на НАТО, но нямаше развитие. Ставаше дума за друго старо въоръжение“, уточни началникът на отбраната.

Той допълни, че в случая това са политически решения, а той е длъжен да предостави експертно мнение. „Трябва да бъдем много внимателни, когато предоставяме въоръжение, така че за да не застрашим националната си система за сигурност и хората, които отговарят за нея“, подчерта адм. Ефтимов.

„Хората трябва да са спокойни, тъй като са предприети всички мерки в национален мащаб за осигуряване на националната система за сигурност“, успокои той.

Адм. Емил Ефтимов каза още, че заради войната в Украйна се е усилило присъствието на сили на НАТО по източния фланг, засилен е и еър полисинга, както и съвместните тренировки за да гарантираме сигурността на региона.

Той призна, че нямаме възможност за поддържане на техниката от съветско време, затова се налага спешна модернизация. „Тези проекти трябва да се ускорят. МиГ-овете продължават да изпълняват бойните си мисии по охрана на границите ни. Трябва да се готвим за Ф-16, но същевременно да поддържаме и МиГ-29“, обясни той.

„Многонационалната бойна група е ярък израз на солидарността на нашите съюзници. Трябва да осигурим нарастването ѝ до бригада. Почти двойно трябва да нарасне числедността ѝ. Това е един работещ инструмент, защото присъствието й е катализатор на модернизацията на българската армия“, смята адм. Емил Ефтимов.

По думите на началника на отбраната личният състав на армията е под огромно натоварване и трябва да получи признанието на обществото.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]