Мигрантите от камиона в Локорско са преминали границата със стълба

Преди няколко дни 52 мигранти са преминали границата ни с Турция със стълба. Прекарали са два дни в гората около Ямбол, впоследствие се качили на камиона, с който стигнали до село Локорско. Това съобщи директорът на Националната следствена служба Борисалв Сарафов. Днес в късния следобед бяха открити 18 бежанци, починали вследствие на задушаване, сред загиналите има и дете. 34 души са откарани в няколко болници в София. Всички те са мъже на възраст около 25 години, от афганистански произход. Пострадалите се разпитват от НСлС, каза още Сарафов. По случая работят 10 следователи.

Взети са и 16 ДНК проби от камиона, които ще установят кой е шофьорът. “Несъмнено ще установим кой е шофирал камиона”, категоричен бе Сарафов. По негови думи до момента има трима задържани, на които все още няма повдигнати обвинения. Те са задържани за 24 часа. Претърсват се домовете им в София и провинцията. Едно от лицата е криминално проявено. То е с няколко досъдебни производства.

От прокуратурата обявиха, че собственикът на камиона е от района на Бургас.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Пилотен проект стартира операции с цифровата рубла от април

От 1 април тази година Банката на Русия ще стартира пилотен проект за реални транзакции с цифровата рубла с участието на 13 банки, отбеляза Олга Скоробогатова, първи заместник-председател на Централната банка, в кулоарите на форума „Киберсигурност във финансите“.

„Планираме да стартираме проекта за цифрова рубла на 1 април с транзакции между физически лица и плащания в предприятия за търговия и услуги в началото, на този етап. Веднага ще обърна внимание на факта, че пилотът ще премине към реални транзакции, реални клиенти, но за ограничен брой транзакции и за ограничен брой клиенти с 13 банки, които вече технически са потвърдили готовността си“, коментира Скоробогатова.

Както обяснява тя, обикновените клиенти няма да могат да участват в тестването на първия етап, а регулаторът след приключването му ще може да определи как ще мащабира използването на цифровата рубла.

Скоробогатова отбеляза още, че 13 банки са преминали всички тестове – технически и оперативни. От регулатора очакват на 1 април да влязат в пилотния проект с клиентите, които са набелязали.

В началото на годината от Банката на Русия обявиха, че планира да започне да тества цифровата рубла върху реални клиенти от април 2023 година. Стартирането на обмена на цифровата рубла за чуждестранна валута и отварянето на портфейли за нерезиденти може да се случи от 2024 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Борисов: Този път ще стана депутат, за да не може да ни надиграят

“Този път ще стана депутат, за да не може да ни надиграят, както в предишния парламент. Щом толкова искат, ще стана. Те толкова ме желаят, че нещо са объркани. Оттеглих се в централата да не ги дразня. Бил съм три пъти премиер, два пъти кмет, колко пъти депутат… На мен депутат ли ми е мило да стана?” Това заяви пред bTV лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му изглежда, че няма да има правителство и изборите на 2 април са абсолютно ненужни.

Трагичният случай с мигранти

“Това което се случи в момента, е не само трагедия, но и оценка. Това, което се случи, опровергава всички наши критици – че се справят с границата. Изобщо не трябва да прехвърляме вината на служебните правителства. Щом има такива, значи партиите не са се справили с основното си задължение – да съставят правителство”, каза Борисов и продължи: “Преди две години беше неглижирано, че България беше сочена като пример за справяне с нелегалната миграция. Получихме 150 милиона евро, от премиера на Великобритания до премиера на Унгария идваха у нас. Госпожа Мелони, която постигна пореден добър резултат в Италия, иска да дойде, за да каже как сме се справили с нелегалната миграция.”

България и еврото

Според бившия премиер протестът преди две години е започнал, когато България е била приета в Европейския банков съюз. “Вървяхме заедно с Хърватия. Тогава ни отделиха от Румъния. Две години Асен Василев помпаше инфлацията и ние загубихме всякакви шансове“, посочи той. И отрече парламентарната група на ГЕРБ да е бойкотирала заседанията на икономическата комисия, заедно с ДПС и БСП, в които е трябвало да се приеме закона за изменение на Кодекса на застраховането. Борисов го определи като “категорична лъжа”. “Защо “Да, България” и “Продължаваме промяната” не влязоха (б.р. за обсъждането) на Закона за мерките срещу изпирането на пари”, попита председателят на ГЕРБ.

Горанов и закона “Магнитски”

“Горанов още първия момент си подаде оставката тогава. Не е бил министър в ГЕРБ, не е бил кандидат за министър в правителствата, които сме предлагали”, подчерта политикът. Бившият финансов министър в кабинета на ГЕРБ Владислав Горанов е вписан сред санкционираните по закона “Магнитски”, който беше публикуван от Министерството на финансите на САЩ миналия петък.”Като говорим за закона „Магнитски“, тук има още нещо – руската зависимост”, изтъкна Борисов и допълни, че има проблем с корупцията у нас “още от Турското робство”.

“Знаех за “Магнитски” преди това. За пет дни три пъти бях в посолството на САЩ, защото имаме много партньорски задачи да свършим”, заяви още експремиерът.

Съдебната реформа

“Много ясно оцених ситуацията. Кирил, Асен и Христо Иванов ни надиграха. В следващия парламент Крум Зарков (б.р. служебният правосъден министър) трябва да ни подготви работен документ, който да гледаме и одобряваме. Предлагам партиите, които искат, да поработят по него тези месец и половина и първия ден, след като влезем в парламента – да го внесе Крум Зарков и да го подкрепим“, каза Борисов. И добави, че няма главният прокурор да бъде недосегаем и че не може да не бъде разследван. “Трябва да подготвим закон, който да приемем. Защото, ако сменим Гешев с Рашков, под такова нещо няма да се подпиша никога”, смята лидерът на ГЕРБ.

“Кой разследва беззаконието на Рашков срещу нас. Идват, обръщат ми къщата и двора. Не намират нищо, защото няма какво да намерят и въпреки всичко полицаите казват: “Разпоредиха ни, за да ви изведем само за да ви снимат с белезници”, коментира Борисов ареста си от миналата година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Как беше причинена смъртта на Ахмед Емин – еп. 34, 2008 г., разказва Осман Октай 

Разказва Осман Октай – свидетелят и участникът в ключови за българския преход събития.

Как бе овладяна и завладяна държавата.

Хроники на скритата власт, сенките на задкулисието, паралелната държава – замисъл, генезис, механизми, действащи лица, резултати, последици.

От края на комунизма до днешни дни.

Вижте епизод 33: Алексей Петров срещу Ахмед Доган

Гледайте всеки петък в СТУДИО БАНКЕРЪ „Тайните на дълбоката държава“

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]