Доц. Шаламанов за позицията ни за Украйна: Пропуснаха се много шансове поради водещата роля на президента Радев

„Моментът за усилия беше 2014 година, когато Русия окупира и анексира Крим и създаде незаконни формирования в източна Украйна. Тогава имаше …

Инфраструктура на зарядните станции за електрически превозни средства

Хората залагат все по-често на електромобилите в днешно време. Размерът на пазара на зарядни станции за електрически превозни средства се очаква да нарасне от 2,115 единици през 2020 г. до 30,758 единици до 2027 г., което показва промяна на парадигмата от конвенционални превозни средства към електрически превозни средства. Разработването на адекватна инфраструктура за зареждане на електрически автомобили е от съществена важност, за да се отговори на нарастващото търсене на електромобили на пътя.
С внезапното нарастване на търсенето на електромобили производителите се фокусират върху превозни средства с батерии предвидени за дълги разстояния и инвестират в подобряването на инфраструктурата на зарядните станции.
Една от основните грижи на потребителите на електромобили е обхватът на движение на техните превозни средства. Това безпокойство сред клиентите не може да бъде компенсирано само с по-големи батерии за електромобилите или по-разширен обхват. Инфраструктурата за зареждане също трябва да бъде разгледана.
Доставчиците на решения за зареждане на електромобили се фокусират върху предоставянето на по-иновативни и надеждни решения за зареждане на електрическата мобилност, които помагат за създаването на цифрово пространство, свързващо превозни средства, сгради и комунални услуги. Електрическите превозни средства изискват компактни решения за зареждане на електромобили, които осигуряват по-бързо зареждане и стабилна свързаност в подкрепа на настоящите и бъдещите нужди на електрическите превозни средства.

Какви са режимите на зареждане на електромобилите?
Има различни режими на зареждане за зареждане на електрическите автомобили. Те се различават по отношение на безопасността, скоростта и мобилността на зареждането. 
При първия режим на зареждане се използва авариен кабел за захранване с променлив ток на електромобила. Просто включвате единия край на кабела за зареждане в контакта, а другия край в електрическата кола.
При този тип зареждане няма защитни мерки, които позволяват контрол и комуникация с електрическия автомобил. В резултат на това интерфейсът е активен през цялото време и защитата е нулева. По този начин аварийният кабел за зареждане осигурява минимална безопасност за дома, електрическата кола и човека, който зарежда електрическата кола. Интересен факт е, че зареждането в този режим е забранено в много страни.
Вторият режим се различава от първия по средствата за комуникация с автомобила, като същевременно предлага защита срещу токов удар. Това гарантира по-голяма безопасност за вас, вашия дом и вашия електрически автомобил.
При този режим на зареждане на електромобили, зарядната станция не е свързана с електрозахранването на сградата. Това означава, че можете сами да инсталирате зарядната станция. Също така може лесно да се извади от монтажната плоча на стената и да се използва в движение. Така че, ако искате да вземете зарядната си станция в къщата на приятел или на пътуване, това не е проблем. Важно е да се подчертае, че при този режим трябва да използвате специален кабел за зареждане.
Зареждане на електромобила в третия режим е един от най-често срещаните режими на зареждане с променлив ток. Той е подобен на втория режим на зареждане, като изключим това, че стенната кутия е свързана с електрозахранването на сградата. Следователно зарядната станция за режим 3 не е мобилна.
Докато при режимите от 1 до 3 променливият ток се преобразува в постоянен ток в превозното средство, при четвъртия преобразуването от променлив ток в постоянен се извършва в самата зарядна станция, а не в превозното средство, така че постоянният ток се подава директно към превозното средство.
Четвъртият режим на зареждане е известен като зареждане с постоянен ток.При него зарядното устройство изисква входно напрежение от 480 волта нагоре. Зарядните станции за постоянен ток са разположени предимно по магистралите и съществуват само като стационарни модели.
Всичко за компонентите на зарядната станция за електромобили от ЕХНАТОН
Зарядната станция за електромобили се състои от зарядно устройство, електрическа мрежа, измервателен уред, енергиен контролер, софтуерна платформа, мрежов оперативен център и други компоненти. Системата за съхранение на енергия в зарядната станция за електрически превозни средства се състои от три основни единици:
• батерия
• система за преобразуване на мощността
• софтуер
Като официален доставчик на решения за зареждане на електромобили от Schneider Electric и SCAME, компанията ЕХНАТОН разполага със специалисти, които ще ви консултират и ще ви помогнат в избора на оптималната за вас система. Водещата инженерна фирма вече насочва фокуса си към всички видове клиенти на пазара на решения за електрически превозни средства, като предлага най-съвременни, по-интелигентни, по-надеждни, по-достъпни и екологични предложения.
Най-новите решения за зареждане на електромобили имат компактен дизайн, висококачествени кутии, бързо зареждане и стабилна връзка.

Вечерен виц: Богат фермер от Америка

Богат фермер от Америка е на екскурзия в България. Решил да провери как са българските фермери. Отива в едно село и чука на вратата на първата къща. Запознава се с фермера и го пита:
– Вие всъщност с какво се занимавате?
– Ами отглеждам кокошки.
– А колко земя имате?
– Ами колко…..ей това пред къщата 50-тина метра и отзад още 100-тина…Що, ти колко земя имаш?
– Ами аз сутрин като се кача на колата и карам, карам, карам и до обед не мога да стигна до края на земите ми….
– А стига бе? Сериозно?
– Съвсем…
– Да ти кажа… и аз преди години имах такава кола…
 

България първа по ръст на износа в Европа през миналата година

България се нарежда на първо място по ръст на износа на стоки през миналата 2022 година измежду всички останали страни от Европейския съюз, сочат предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат.
Българският износ нараства с 39% на годишна база през 2022 година до общо 48.3 млрд. евро. Данните обхващат както износът към страни от ЕС, така и към трети страни или с други думи – държавите, които не са членки на ЕС. Конкретно износът за ЕС нараства с 39% до общо 32.2 млрд. евро, докато износът за трети страни отчита повишение от 37% до 16.1 млрд. евро.
Челната тройка по-най-висок ръст на износа в ЕС през 2022 година се допълва от Словения и Гърция – ръст от 37% на годишна база и за двете страни до съответно 66.3 млрд. евро и 54.7 млрд. евро.
Въпреки силното повишение, номиналната стойност на българския износ остава сред най-ниските в ЕС. Лидер в това отношение е Германия – износ на стоки за 1.57 трилиона евро в периода януари-декември 2022 година (ръст от 14% на годишна база), следвана от Нидерландия с износ за 919 млрд. евро (+29% на годишна база).
Страните с по-нисък размер на износа в номинално отношение от България са седем на брой.
Естония (21.3 млрд. евро), Хърватия (24.1 млрд. евро), Кипър (4.1 млрд. евро), Латвия (22.7 млрд. евро), Литва (+44.2 млрд. евро), Люксембург (16.5 млрд. евро) и Малта (3 млрд. евро).
България заема и челните места по ръст на вноса в ЕС през 2022 година, като дели втората позиция с Гърция – годишен ръст от 42%. На първо място се нарежда Хърватия с ръст на вноса от 44% на годишна база до общо 42.2 млрд. евро.
Общият внос на България през 2022 година достига 55.4 млрд. евро. Вносът на стоки от страни членки на ЕС нараства с 30% през миналата година до общо 30.7 млрд. евро, докато вносът от трети страни расте с внушителните 60% до общо 24.7 млрд. евро.
Нов рекорд в търговията между България и Германия
Така България отчита отрицателно външнотърговско салдо за 2022 година в размер на минус 7.1 млрд. евро, спрямо външнотърговски дефицит от 4.3 млрд. евро през предходната 2021 година. Отрицателното салдо се формира от положителен баланс в търговията със страните от ЕС в размер на 1.5 млрд. евро (-0.5 млрд. евро година по-рано) и отрицателен баланс в размер на минус 8.6 млрд. евро в търговията с трети страни (-3.8 млрд. евро година по-рано).
Предварителните данни на националния статистически институт показват, че преобладаващата част от отрицателното търговско салдо на България през 2022 година се дължи на търговията на страната ни с Русия и Китай. През миналата година търговският баланс на България с Русия е отрицателен и достига минус 10.7 млрд. лева или близо 5.5 млрд. евро. В търговията с Китай страната ни отново е на минус – отрицателно салдо в размер на 4.7 млрд. лева или около 2.4 млрд. евро.
Най-високо положително търговско салдо в ЕС се отчита в Германия (79.1 млрд. евро) и Ирландия (64.4 млрд. евро), докато на обратния полюс е Франция (-190.7 млрд. евро).
Като цяло общият износ на ЕС достига близо 6.8 трилиона евро през 2022 година, от които 2.57 трилиона евро износ към трети страни (+17.9% на годишна база) и 4.2 трилиона евро вътрешна търговия (+22.7%). Общият внос на стоки в ЕС от трети страни нараства с 41.3% на годишна база до малко над 3 трилиона евро. Така ЕС отчита отрицателен търговски баланс с останалия свят в размер на 431 млрд. евро за 2022 година.

Първо в Италия: Starbucks пуска кафе със зехтин

Най-голямата верига кафенета в света Starbucks обяви, че пуска линия напитки със зехтин в Италия, пише BBC.
По думите на главния изпълнителен директор Хауърд Шулц „неочакваният, кадифен, маслен вкус на зехтина подобрява кафето и остава приятен вкус“.
Starbucks е сред големите американски компании, които срещат трудности в опитите си да навлязат по-широко на италианския пазар за храни и напитки. Към момента Starbucks има около 20 обекта в страната.
„Сега ще има хора, които ще кажат – зехтин в кафето? Но доказателството за качеството е в чашата“, написа Шулц на уебсайта на компанията. „За над 40 години не мога да си спомня момент във времето, в който да съм бил по-развълнуван, по-ентусиазиран“, добавя той.
 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Starbucks Coffee ☕ (@starbucks)

 
Фирмата планира да пусне селекцията от топли и студени напитки в магазините в Южна Калифорния в САЩ тази пролет. Великобритания и Япония ще ги последват по-късно тази година.
Серията Oleato, пусната днес (22 февруари) в Италия, включва ледено разклатено еспресо и лате със зехтин, „приготвено на пара с овесено мляко“. Ще се предлага и студено кафе, в което инфузия от зехтин екстра върджин „Partanna“ ще се комбинира с ванилова пяна.
Зехтинът е ключова част от средиземноморската диета, свързана със страни като Италия, Гърция и Испания. Ползите му за здравето могат да се отдадат на мононенаситените мастни киселини, които съдържат витамини и минерали, и на полифенолите, които са микроелементи, получени от маслините.
Миналата година в платформата за споделяне на видеоклипове TikTok се появи тренд „да пиеш зехтин“, като поддръжниците му твърдяха, че той има противовъзпалителни свойства.
Някои италианци призоваха за бойкот на Starbucks, когато обяви плановете си да отвори първия си магазин в страната през 2018 г.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Рапър и ресторантьор отвориха руския двойник на Starbucks – ето как изглежда
Starbucks напуска Русия, затваря 130 обекта и съкращава 2000 души
Италиански ресторант пусна чийзбургер с брашно от щурци