Доц. Шаламанов за позицията ни за Украйна: Пропуснаха се много шансове поради водещата роля на президента Радев

"Моментът за усилия беше 2014 година, когато Русия окупира и анексира Крим и създаде незаконни формирования в източна Украйна. Тогава имаше ...

Всички членки на ЕС имат задължението да се присъединят към еврозоната

Еврозоната е обединение на онези държави – членки на Европейския съюз, които са въвели еврото като своя национална валута.

Когато еврото беше въведено за първи път през 1999 г. – първо за безналичните разплащания при търговски и финансови операции – еврозоната беше съставена от 11 от тогавашните 15 държави – членки на Европейския съюз. Броят на участващите държави се увеличи до 12 на 1 януари 2001 г. с присъединяването на Гърция, само една година преди появата на наличната форма на еврото като банкноти и монети. На 1 януари 2007 г. Словения стана 13-я член на еврозоната, последвана година по-късно от Кипър и Малта, от Словакия на 1 януари 2009 г., Естония на 1 януари 2011 г., Латвия на 1 януари 2014 г., Литва на 1 януари 2015 г. и Хърватия на 1 януари 2023 г.

Всички държави – членки на ЕС, имат задължението да се присъединят към еврозоната, когато изпълнят необходимите условия за въвеждане на еврото. Това четем в информационен материал, публикуван от БНБ – въпроси и отговори за еврото. Дотогава те участват в Икономическия и паричен съюз на ЕС като държава членка с дерогация. Единственото изключение е Дания, която има право на неучастие, посочено в протокол, приложен към Договора, въпреки че при желание в бъдеще страната може да въведе еврото.

Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана са приели еврото като своя национална валута по силата на специални парични споразумения с ЕС и могат да издават свои собствени евромонети в рамките на определени ограничения. Черна гора и Косово също са приели еврото като национална валута, но с едностранни актове. Тъй като нито една от шестте държави не е членка на ЕС, те не са част от еврозоната.

Кои държави са част от еврозоната?

Държавите – членки на еврозоната, са 20 и това са: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция и Хърватия.

Какви са критериите за приемане на еврото?

Постигането на номинално и устойчиво сближаване е условието за членство, съгласно Договора за ЕС, което страната ни трябва да изпълни. Постигането на такова сближаване се определя от изпълнение на критериите за членство в еврозоната, дефинирани в Договора от Маастрихт.

Единият от тях е критерий за ценова стабилност, според който средният темп на инфлация не надвишава с повече от 1.5 процентни пункта средния темп на инфлация в трите държави членки с най-добри резултати в областта на ценовата стабилност.

Страните кандидати трябва да имат бюджетен дефицит, който да не надвишава 3% от БВП, а държавният дълг да не надвишава 60% от БВП.

Средният размер на номиналния дългосрочен лихвен процент, измерен чрез доходността на десетгодишните държавни облигации, деноминирани в национална валута, за период от една година преди оценката да не превишава с повече от 2 процентни пункта средната стойност на показателя за трите държави членки с най-добри резултати в областта на ценовата стабилност.

Друг критерий е участие на националната валута във Валутно-курсовия механизъм II за период от най-малко две години преди оценката, без обезценяване спрямо централния курс към еврото.

Наред с изпълнението на правни, икономически и структурни мерки за укрепване на конкурентоспособността и устойчивостта на икономиката, пътят към плавното приемане на еврото е свързан и със задълбочено планиране и практическа подготовка за приемане на единната валута както от администрацията, така и от бизнеса и гражданите.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Радев: Нуждаем се не само от стратегия как да спрем войната, но и как да спечелим мира

“Нуждаем се не само от всеобхватна стратегия как да бъде спряна войната на Русия срещу Украйна, но и как да бъде спечелен мирът след това. Фокусът следва да е върху постигането на рационален баланс между военни, икономически и дипломатически инструменти”. Това заяви президентът Румен Радев по време на участието си в срещата на върха на страните от формата Б-9, която се проведе днес във Варшава, съобщава пресцентърът на държавния глава .

Във формата за политически диалог, който обединява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, тази година участваха президентът на САЩ Джо Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Радев подчерта, че продължаващата война на Русия срещу Украйна увеличава заплахата за мира, сигурността и стабилността не само на нашия регион, а и на цяла Европа.

“Конфликтът поставя на изпитание вече над година социалните и икономическите системи на европейските държави и налага търсенето на нови сигурни маршрути за доставки на енергийни и други ресурси за справяне с кризата. От ключово значение е и как ще изглежда Европа след края на военните действия, включително и новата архитектурата за сигурност, която ще влияе върху нашето бъдеще”, каза президентът.

“Чл. 5 от Северноатлантическия договор гарантира сигурността на държавите членки на НАТО, но влошената среда за сигурност изисква и реални действия за укрепване на националния отбранителен капацитет на отделните страни, който да допринася за общата сигурност”, подчерта още Румен Радев.

Държавният глава посочи също така, че България оказва в рамките на своите възможности подкрепа за Украйна и ще продължи да подкрепя международните усилия в търсенето на устойчиво решение на войната в Украйна. В рамките на срещата страните от Б-9 приеха съвместна декларация.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Общественият съвет към ЦИК настоява за прегласуване на решението за общо броене на бюлетините

Общественият съвет към ЦИК оценява като нелогично и рушащо общественото доверие в изборния процес решението на Комисията за приемане на общо броене и вписване в секционния протокол на бюлетините от машинното и хартиеното гласуване.

Преминава се към почти пълното обезсмисляне на машинната технология и невъзможност да се разбере след 2 април как избирателите са предпочели да гласуват.

Елиминират се последните възможности за независима проверка на официалните резултати, смятат от Обществения съвет.

Създават се условия за още по-многобройни грешки на секционните комисии при броенето на хартиени и машинни бюлетини.

Съветът настоява ЦИК да прегласува решението си и приеме протокол, който да включва поотделно данните от двата вида гласуване. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

305 номинации за Нобеловата награда за мир

Общо 305 номинации са подадени за тазгодишната Нобелова награда за мир, съобщиха от Нобеловия институт в сряда, като останаха мълчаливи за имената в списъка. Номинациите – по-малко от рекордните 376, регистрирани през 2016 г. – включват 212 лица и 93 организации, съобщи базираният в Осло институт на уебсайта си, цитиран от АФП.

В съответствие с Нобеловия статут самоличността на кандидатите се пази в тайна в продължение на 50 години.

Но онези, които имат право да номинират – включително бивши лауреати, законодатели и министри от всяка страна по света, както и някои университетски преподаватели – са свободни да разкрият името на лицето или организацията, които са предложили.

Както и миналата година, повечето от публично оповестените досега имена са замесени в продължаващия почти година конфликт в Украйна или противници на руския президент Владимир Путин. Сред тях са украинският президент Володимир Зеленски, неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган, шефът на НАТО Йенс Столтенберг и украинска група, работеща за създаване на международен трибунал за военни престъпления.

Други, за които е известно, че са номинирани, са опонентите на Путин в затвора – антикорупционният активист Алексей Навални, който беше жертва на нападение с отравяне, журналистът и политически активист Владимир Кара-Мурза и продемократичното младежко движение “Весна”.

Смята се също, че в списъка тази година са климатичните активистки Грета Тунберг от Швеция и Ванеса Накате от Уганда, иранската активистка на жените Масих Алинеджад и нейното движение против хиджаба My Stealthy Freedom, както и Армията на спасението.

Смята се, че са номинирани китайски и хонконгски продемократични активисти (Чоу Ханг-тунг, Пенг Лифа, групата Уйгурски трибунал), както и посланикът на Мианмар в ООН Кяу Мо Тун – уволнен от хунтата, но все още в своя позиция — и коалицията срещу хунтата NUCC и Маги Гобран, която помага на бедните в бедните квартали на Кайро.

Миналата година Нобеловата награда за мир беше споделена между руската правозащитна група “Мемориал”, украинския Център за граждански свободи (CCL) и лишения от свобода беларуски правозащитник Алес Бяляцки, трио, представляващо трите нации в центъра на войната в Украйна.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Байдън във Варшава: Излизането на Русия от Нов СТАРТ е “голяма грешка”

Президентът на САЩ Джо Байдън в сряда заяви, че решението на Русия да прекрати договора за намаляване на ядрените оръжия с Вашингтон е “голяма грешка”, съобщава АФП.

Попитан от репортер за реакция на решението на Русия да спре договора Нов СТАРТ, Байдън отговори: „Голяма грешка“.

Той говори преди среща с източноевропейски лидери във Варшава, на която присъства и българският президент Румен Радев.

Джо Байдън се среща днес във Варшава с лидерите на Букурещката деветка (Б-9) – група от държави в най-източните части на алианса НАТО и най-близо до Русия.

Групата включва България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Преди разговорите си с лидерите от Б-9 Байдън заяви, че САЩ ще защитават “буквално всеки сантиметър от НАТО”.

“Държавите от Б-9 са “фронтовата линия” на колективната отбрана на НАТО, както и “за свободата на демокрациите в Европа и по света”, каза Байдън.

Той заяви, че САЩ многократно са се активизирали, за да предоставят критична помощ за сигурността на Украйна, както и критична подкрепа за “буквално милиони” бежанци.

“Като източен фланг на НАТО, вие сте предна линия на нашата колективна отбрана”, обърна се към участниците в срещата американският президент.

“Знаете по-добре от всеки друг какъв е залогът в този конфликт. Не само за Украйна, но и за свободата на демокрациите в цяла Европа и по света”, каза още Байдън пред лидерите на страните от Букурещката деветка.

Байдън потвърди, че страните от източния фланг, сред които и България, могат да разчитат за сигурността си на Вашингтон.

“Ангажиментът на Съединените щати към НАТО – казвал съм го много пъти, но ще го кажа и сега – е съвършено ясен. Член Пети от Североатлантическия пакт е свещено задължение, което сме поели. Ще защитаваме буквално всеки сантиметър територия на НАТО. Всеки сантиметър от НАТО”, подчерта той.

Кремъл твърди, че възприема НАТО, която скоро може да се разшири с Швеция и Финландия, като екзистенциална заплаха за Русия.

Не всички страни от Букурещката деветка са готови още да подкрепят Украйна, отбелязва “Ройтерс”. Това се отнася най-вече за Унгария, която не е съгласна с някои от санкциите на ЕС срещу Русия. Наред с Турция, тя е другата държава членка на НАТО, която още не е ратифицирала приемането на Швеция и Финландия.

Преди срещата повечето от лидерите от Букурещката деветка изразиха оценка за руската заплаха, сходна на оценката на Байдън.

Руската агресия в Украйна е предизвикателство за сигурността на цяла Европа, подчерта президентът на Полша Анджей Дуда.

Президентът на Литва Гитанас Науседа написа в “Туитър”: “Не бива да остават уязвими места в отбраната ни, източният фланг трябва да е във фокуса ни, да дадем на Украйна всички оръжия, необходими, за да победи агресора, САЩ да засилят гаранциите си за Европа”.

Чехия ще продължи да подпомага Украйна срещу руската агресия дотогава, докато е необходимо, заяви чешкият премиер Петър Фиала непосредствено преди срещата на лидерите от източния фланг на НАТО с американския президент Джо Байдън във Варшава.

“За да сме сигурни, че тази брутална война срещу Украйна е последната, която Русия ще води, ние трябва да бъдем решителни във възпирането на всяка следваща агресия и в изтласкването на сегашната”, заяви от своя страна президентът на Румъния Клаус Йоханис.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кабинетът одобри 686 650 лв. за неприетите деца в детски градини

Със свое постановление правителството одобри допълнителни трансфери по общински бюджети в размер на 686 650 лева.

С предоставянето на допълнителните средства ще се осигури компенсиране на разходите за месец декември 2022 г. за отглеждане, възпитание и обучение на деца, които не са приети поради липса на места в общинските детски ясли и в яслените групи в държавните и общински детски градини.

С постановлението се изменя ПМС № 231 от 2022 г., за да може родителите на деца, родени между месеците януари и август 2020 г., да ползват компенсации за разходите за отглеждането, възпитанието и обучението на децата до 1 септември 2023 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Етническият индиец Рамасвами обяви кандидатурата си за президент на САЩ

Роденият в Индия бизнесмен Вивек Рамасвами обяви своята кандидатура за президент от Републиканската партия по Fox News.

„Горд съм да обявя тази вечер, че се кандидатирам за президент на Съединените щати, за да съживя тези идеали в тази страна“, каза Рамасвами в Tucker Carlson Tonight.

37-годишният Рамасвами, предприемач в областта на здравеопазването и технологиите, цитира като свой приоритет „пълното отделяне“ на САЩ от комунистически Китай, което според него представлява по-голяма заплаха за Америка днес, отколкото Съветския съюз по време на Студената война. Според него Китай произвежда „ обувки на краката и телефоните в джобовете ни.”

„Това трябва да е нашата основна външнополитическа заплаха, на която трябва да отговорим, а не безсмислени войни някъде другаде“, подчертава той. Рамасвами е убеден, че САЩ са “в криза на националната идентичност” и искат “да възкресят идеалите в тази страна”.

По-рано бившият посланик в ООН и бивш губернатор на Южна Каролина Ники Хейли също обяви кандидатурата си за президент на САЩ от Републиканската партия.

Рамасвами и Хейли ще трябва да спечелят първичните избори на Републиканската партия през следващия януари, преди да могат да се кандидатират за президент. Следващите президентски избори в САЩ трябва да се проведат на 5 ноември 2024 година.

По-рано сенаторът републиканец Маркуей Мълин се изказа в подкрепа на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който обяви намерението си да се кандидатира за президент през 2024 година.

Вивек Рамасвами (роден на 9 август 1985 г.) е американски предприемач, писател и политически активист. През 2022 г. той е съосновател на Strive Asset Management и в момента е изпълнителен председател. Преди Strive той основава биофармацевтичната компания Roivant Sciences. Рамасвами е автор на Woke, Inc.: Inside Corporate America’s Social Justice Scam, която беше публикувана през август 2021 година и Nation of Victims: Identity Politics, the Death of Merit, and the Path Back to Excellence, публикувана на 13 септември 2022-а.

Преди да основе Roivant през 2014 г., Рамасвами е съосновател на технологична компания и е бил партньор в инвестиционен посредник.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Лидерите на ПП и ДБ ще водят само по една листа

Лидерите на коалиция ПП-ДБ ще участват като водачи само в по една листа. Това стана ясно на заседание на Националния съвет на ПП.

Съпредседателите на партията Кирил Петков и Асен Василев ще са първи съответно в 23 МИР София и в Хасково. ПП ще оглавят листата и в 25 МИР София, където начело застава Христо Петров. 24 МИР и София област отиват при ДБ.

Разпределението в листите на двете коалиращи се формации ще следва съотношението на силите им в 48-ия парламент, но то ще обхваща не само водачите, а и потенциалните избираеми места. 

Заседанието на Националния съвет на ПП продължава и в момента.

Всяка от партиите в ДБ ще проведе свое заседание до края на седмицата и тогава ще приключи формирането на лиситте.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Синдикатите не искат нови членове в “Студентски столове” 

“Национален браншови синдикат „Висше образование и наука“(ВОН) възразява срещу намерението на Министерството на образованието и науката (МОН) да увеличи състава на Съвета на директорите (СД) на „Студентски столове и общежития“ ЕАД(ССО), гр. София с двама нови членове.”

Това обявиха днес (22 февруари) от Националния браншови синдикат „Висше образование и наука“ към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Решението бе взето по време на Националния синдикален съвет на ВОН. То е изпратено до министър-председателя Гълъб Донев и министъра на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов.

Синдикалистите обясниха, че конкурсът за избора на членове е бил обявен на 9 февруари. И заявиха, че като национално представителен синдикат със структура в ССО не могат да не изразят своята позиция на недоумение и изненада от подобно действие.

„В настоящата ситуация в страната, характеризираща се с ръст на инфлацията и икономическа криза, смятаме, че средствата трябва да се насочват не за заплати на нови членове на СД, а за увеличаване на основните възнаграждения на служителите в структурите на предприятието,“ уточниха синдикатите.

Те също допълниха, че парите биха могли да се предоставят и за ремонти дейности на обекти на ССО, които не са включени в отпуснатите целево средства за ремонти.

Синдикатите подчертаха, че не им е ясно какво налага увеличаване на състава на Съвета на директорите при положение, че държавното дружество се стопанисва и менажира добре и извършва ремонтите дейности качествено и в указаните срокове.

От ВОН-КНСБ обърнаха внимание, че полагат непрекъснато усилия за финансово обезпечаване на дейността и на обектите на ССО. И заявиха, че съвместно с Националното представителство на студентските съвети са обосновали и отвоювали 98 млн. лв. за ремонтни дейности, което е довело и до повишаване на капитала на ССО. Те подчертаха, че тези средствата не са били предназначени за възнаграждения на членове на Съвета на директорите, които са твърде високи.

От организацията бяха категорични, че обявяването на конкурс за избор на нови членове в състава му представлява незачитане и обида към студентската и академичната общност.

Именно поради тази причина от ВОН-КНСБ настояват процедурата да бъде прекратена.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Служебното правителство одобри създаването на детска болница в Бургас

Служебното правителство одобри създаването на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести “Света Анастасия” в Бургас.

Новото лечебно заведение е в съответствие с промените в Закона за лечебните заведения.

Тригодишният бизнес план за развитието на болницата предвижда разкриване на 133 болнични легла.

В мотивите към решението се посочва, че така се осигурява високоспециализирано и комплексно лечение на пациентите деца не само в област Бургас, но и педиатрична помощ в целия Югоизточен район.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]