Суецкият канал отбеляза най-високите приходи в историята си

През 2001 г. над Суецкия канал в Египет беше открит моста "Хосни Мубарак"

2155 кораба са преминали в двете посоки на канала през първия месец на настоящата година

Суецкият канал продължава да подобрява финансовите си показатели, като отбелязва най-високите месечни приходи в историята си от 802 милиона долара през януари т.г., обяви ръководителят на администрацията на морския път адмирал Осама Рабие, цитиран от в. “Ал Ахрам”.

2155 кораба са преминали в двете посоки на канала през първия месец на настоящата година, се казва в изявление на Рабие. За сравнение, през януари миналата година броят им е 1774, което е с 21.5 процента по-малко. 

Статистиката сочи, че през януари морския път са използвали най-голям брой петролни танкера – 677. Нетният тонаж е 123.5 милиона тона, като през същия месец на 2022 г. е бил 106.2 милиона тона. 

Броят на бълкерите (корабите за насипни товари) се е увеличил със 17.4 процента, на автомобиловозите със 16.3 процента. 

Управлението на канала увеличи таксите за преминаване с между 10 и 15 процента от началото на тази година в отговор на високите темпове на инфлацията в глобален мащаб. 

Суецкият канал постигна рекордни годишни приходи в размер на 8 милиарда долара през 2022 г. През 2021 година постъпленията са 6.3 милиарда.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Демерджиев почете Гоце Делчев, но хора от България не бяха допуснати

иван демерджиев гоце делчев

Сн. БНТ

Отношението между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на които сме свидетели, заяви вицепремиерът и вътрешен министър

“Не мисля, че чак такива мерки за сигурност са необходими и отношението между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на които сме свидетели”, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република България Иван Демерджиев, след като с българската делегация положи венец на гроба на Гоце Делчев в църквата “Св. Спас” в Скопие.

По думите на Демерджиев има информация,  че много български граждани са били възпрепятствани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев.

Министър Демерджиев и цялата българска делегация пристигнаха в църквата в определения от властите час 13.30 местно време, но въпреки очакванията заедно с делегацията да бъдат и пристигналите от България граждани, идващи да почетат 151-вия рожден ден на Гоце Делчев, това не се случи. 

„Взаимното уважение, което ние декларираме към народа на Северна Македония и уверенията, които получихме, че това ще се случи, предполага точно това –  да се даде възможност на всички да дойдат и да почетат паметта на Гоце Делчев”, каза Демерджиев.

Пред огромна група медии Демерджиев заяви, че има информация, че много български граждани са били възпрепятствани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев. А причината за забавянето на автомобилите с българска регистрация, според информацията, която е получил от своя колега в Северна Македония Оливер Спасовски, е била токов удар на ГКПП с България. 

“Взаимното уважение, което ние декларираме към народа на Северна Македония, и уверенията, които получихме, че това ще се случи, предполага точно това – да се даде възможност на всички да дойдат и да почетат паметта на Гоце Делчев”, каза Демерджиев.

По думите му информацията, която е получил, е, че причината за забавянето на автомобилите с българска регистрация е токов удар на граничните пунктове с България. “За да няма такива проблеми в бъдеще съм разпоредил незабавно и са подготвени три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник от българското МВР на точно тези три ГКПП”, заяви още Демерджиев.

Той е предложил на македонския си колега Оливер Спасовски да поднесат заедно цветя на гроба на Гоце Делчев, но Спасовски отказал. Надявам се при следващото честване това да се случи, уточни Демерджиев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Цените на новите автомобили се очаква да паднат в Германия

Фолксваген

След кризата в автомобилната индустрия, причинена от коронавирусните ограничения, автомобилните производители в Германия привличат клиенти с осезаеми отстъпки и страхотни оферти, пише Automobilwoche като се позовава на Центъра за автомобилни изследвания в Дуисбург (CAR).

По-специално производителите на автомобили увеличиха собствените си отстъпки за акумулаторни хибридни превозни средства. По-конкретно при електрическите превозни средства, американската Tesla намали цените на два от най-важните си модели, което им позволява да получат максимален екологичен бонус. 

Volkswagen също се очаква да предостави по-високи отстъпки за моделите си през втората половина на 2023 г., за да запази конкурентоспособността на електромобилите си с Tesla, коментира ръководителят на проучването Фердинанд Дуденхофер.

Според експертите от Центъра за автомобилни изследвания в Дуисбург, производствените процеси в автомобилната индустрия вече се нормализират и сроковете за доставка за превозни средства с всички електроцентрали са значително намалени.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Подарък за празника: „България Еър“ продава промоционални билети за Свети Валентин

"България Еър" пуска промоционални самолетни билети за Свети Валентин. Ако купите 2 двупосочни билета по всяка от директните дестинации, вторият е с до 50% отстъпка По повод празника на любовта от 1 до 19 февруари включително, всеки, който купи два двупосочни самолетни билета по всяка от директните дестинации на "България Еър", може да резервира втори билет за полета с до 50% отстъпка от крайната цена. Големият избор от романтични дестинации може да превърне празника Свети Валентин в незабравимо преживяване. "България Еър" дава възможност на всеки да посети със своя любим вечния Рим, да се разходи по улиците на Виена или да посети една от най-красивите европейски столици – Париж. По-авантюристичните пътници на националния превозвач може да се насладят и на Атина, Прага, Цюрих, Амстердам, Брюксел, Мадрид, Лондон, Берлин и др. Пуснаха полети от София до нови две екзотични дестинации В икономична класа цените на самолетни билети са на преференциални цени, като започват от 169 евро крайна цена в посока, а вторият билет – с до 50% отстъпка. Пътниците получават 1 бр. ръчен багаж до 10 кг., дамска чанта или лаптоп, безплатен сандвич, шоколад и напитки на борда и безплатен check-in. Освен това пътниците могат да се възползват от всички удобства и фиксираните отстъпки от 50% за втория билет, които се предлагат в бизнес класа. С тази опция, пасажерите си гарантират право на 2 бр. регистриран багаж до 32 кг, 2 бр. ръчен багаж до 15 кг., дамска чанта/лаптоп, приоритет при check-in и качване в самолета, достъп до бизнес салон, като също могат да се насладят на 4-степенно меню на борда. Цените на самолетните билети в бизнес класа започват от 599 евро крайна цена в посока за първия билет и 50% за втория. Летим директно от София до една от перлите на Близкия изток Промоционалната кампания важи за пътувания, започнали до 30 юни 2023 г. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Колко ще похарчат българите за Свети Валентин?

text