Сладка работа: Бъдещите депутати ще получават по-висока заплата от предишните

На прага на поредните парламентарни избори (2 април, 2023 година) е ясно, че бъдещите народни представители ще получават по-високи заплати от предшествениците си. Заплатите на депутатите се изчисляват на базата на средната работна заплата в обществения сектор в последния месец на тримесечието. За декември, 2022 година, средната заплата в обществения сектор е 2127 лева при средна заплата за предходния цикъл на изчисление за септември месец от 1860 лева. Според изчисленията на база на официалните данни на НСИ, депутатската базова заплата без добавки за участие в комисии и стаж за януари следва да е 6381 лв. при 5580 лв. за предходно тримесечие. Възнагражденията на народните представители се равняват на 3 средномесечни заплати в обществения сектор. Депутатите отказаха да намалят заплатите си Заплатата на депутатите е само основна, защото за всяко членуване в комисия към нея се прибавят 15%, или още около 960 лева към заплатата. Така общото възнаграждение става близо 7340 лева. Заместник-председателите на комисии получават 25% повече – добавка от 1600 лева, като размерът на заплатата става почти 8000 лева. Председателите на комисии и парламентарните групи взимат 35% над основната сума, което в случая означава – 2230 лева добавка и малко над 8600 лева общо възнаграждение. Заплатите на премиера, на председателя на парламента и президента се изчисляват на базата на депутатските заплати. Следователно, те също се увеличават. Възнаграждението на президента е в размер на две депутатски заплати, т.е. 12 762 лева. Заплатата на министър-председателя е 55% над депутатското възнаграждение, толкова получава и председателят на Народното събрание. Така възнагражденията на премиера и председателя на НС вече ще са 9890 лв. Заплатите на властта растат Възнагражденията на властта се променят 4 пъти годишно. А в последните години нарастват като инфлация. Така досега основната заплата на депутат, на база данните от НСИ, е била 5580 лева, на премиера и председателя на Народното събрание – 8649 лева, а на президента 11 160 лева. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Предлагат драстично сваляне на депутатските заплати Депутатите получават 6500 лв., Борисов и Радев вземат 5-цифрени суми Свалят заплатите на депутатите в Германия

text

Пожари бушуват край София и в Елешница

Голям пожар бушува край София, съобщава Нова телевизия. Огънят е пламнал до Ботунец и Кремиковци и е обхванал ниска растителност.

На място са изпратени две пожарни коли. От полицията уточняват, че в района на пожара няма сгради.

В същото време бе разпространена информация, че в района на разложкото село Елешница горят близо 20 дка иглолистна гора.

Заради силния вятър огънят е преминал във върхов, уточняват от Югозападното държавно предприятие.

В потушаването на огъня участват служители на Държавните горски стопанства в Разлог и в Добринище, както и огнеборци от противопожарната служба в Якоруда. Към мястото пътуват и горски служители.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Александър Николов: Не съм сключвал договор за газ без търг

Бившият енергиен министър Александър Николов отрече да е сключвал договор за газ без търг. Обвиненията срещу него и двама души от екипа му са за сключен договор с фирмата “МЕТ”, която е доставила количества за “Булгаргаз”, с което са настъпили загуби в разликата в цените за 88 млн. лв.

Николов заяви в интервю за БНТ, че търговските отношения и процедури са функция на съответните юридически лица, в случая “Булгаргаз”. По думите му Министерството на енергетиката не провежда търгове, а те се провеждат от съответното юридическо лице.

“Незаконно е в търговски отношения, на което и да е лице, да се меси политическо лице. Ако е нарушен законът, това е функция на оперативното ръководство. За търговските процедури, за търгове, за купуване, сключване на договори отговаря “Булгаргаз””, категоричен бе Николов.

Той попита как след цялото слагане на етикети на компанията “МЕТ”, тя и в момента снабдява “Булгаргаз”.

“Дали има търг или не начинът на провеждане на процедурата е функция на “Булгаргаз”. Това е едно. Второ – дали има хипотеза на форсмажор и начинът на неспазване на договора от страна на “Газпром” към “Булгаргаз”, ако е форсмажор, е следващ въпрос и дали при този форсмажор може да се използва процедура, която не е свързана с търговска дейност – т.е. директно договаряне. Дали е имало директно договаряне или не – първо аз не мога да ви отговоря, защото министърът няма право да се меси в тази процедура”, каза той.

Въпреки дефицитите на пазара от 27 април, когато се спря едностранно доставката на газ до 2 август – “Булгаргаз” не загуби пазарен дял, посочи Николов.

Бившият енергиен министър коментира, че са му повдигнали обвинения, защото трябва да се повдигат обвинения, но че все още няма материали по делото.

Николов поясни, че не знае бащата на Кирил Петков да е участвал с разговори с “Боташ” и докато той е бил министър никого не е упълномощавал за подобни разговори. Отрече също да е посъветван да прави плащане за газ в рубли.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кристалина Георгиева: До седмица МВФ ще има програма за Украйна

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обяви по време на Мюнхенската конференция по сигурността, че до седмици институцията й ще изготви програма в подкрепа на Украйна.

Георгиева отчете в интервю за “Дойче веле”, че според изчисленията на Международния валутен фонд тази година Украйна ще има нужда от допълнителна финансова подкрепа на стойност 40 милиарда долара. С тези пари украинската икономика би трябвало да отчете растеж, след като се сви с 30 процента през 2022 година.

Според Георгиева Украйна отговаря на изискванията, отнасящи се до фискалната политика, борбата с корупцията и стабилността на финансовия сектор.

По думите й в Украйна институциите работят и Киев има голям интерес да продължи с реформите, въпреки че падат бомби.

Управляващият директор на Международния валутен фонд обяви, че подкрепата на институцията й за Украйна няма само да е насочена към икономиката на страната по време на конфликта, но и ще стимулира реформите, като така ще засили усилията на Киев в посока присъединяването му към Европейския съюз. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вечерен виц: Влиза един каубой в бара

Влиза един каубой в бара, поръчва си уиски и още не отпил чува вик: – Внимавай, ще ти вземе коня! Излиза и изпозастрелва всичко шаващо пред бара, дето не е кон. Влиза обратно, изпива си питието на екс и а-ха да каже второ пак същия глас: – Казах ти, ще ти вземе коня! Взима втория пистолет, втурва се към вратата, а зад гърба му бармана: – Ало, шахматистите в сепарето, я по-тихо, че тоя ще избие целия град!  

text

Тайникът бил за 30 души, от алчност каналджиите наблъскали 52-ма

Говорителят на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев изброи кои са обвинените за трагедията с мигрантите край Локорско, при която вчера, 17 февруари, в камион бяха намерени мъртви 18 бежанци.

Шестима души са привлечени като обвиняеми във връзка със смъртта на мигрантите, стана ясно по време на брифинг в Националната следствена служба, на който бяха представени подробности за трагедията и разследването. В брифинга взеха участие заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, директорът на ГД “Национална полиция“ Атанас Илков, заместник-градският прокурор Христо Кръстев, който е и говорител на Софийската градска прокуратура.

Повече от половината от привлечените като обвиняеми са осъждани за кражби, шофиране след употреба на алкохол и каналджийство.

Организаторът на престъпната група – В. К. – вече е изтърпял присъда за каналджийство. За един от обвинените е издадена европейска заповед за арест, защото е успял да напусне страната.

Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на 18 души.

Вчера, 17 февруари, около Локорско в камиона и близо до него бяха открити живи 34 мигранти. Те бяха измръзнали, гладни, мокри и дехидратирани. Последва настаняването на 14 от тях в пет столични болници. Средната възраст на мигрантите е 20 години. Мъжете са били скрити в дървени плоскости. В опитите си да излязат, ръцете на някои от тях са раздрани.

Мигрантите са били като в консерва. Тайникът бил за 25-30 души, но от алчност каналджиите наблъскали 52 мигранти. Затова се стигнало до задушаването им. Те умирали продължително време – между 30 и 60 минути. Блъскали, но шофьорът не спирал.

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов подробно описа какво се е случило.

Вчера, 17 февруари, около 7 – 7.30 часа сутринта двамата шофьори отишли в местност, която получили като точна локация в телеграм. Оттам качили 52-ма души, всичките мъже. Видимата им възраст била от 13 до 35 години. Те нямали документи, затова и точната им възраст не е установена. Те били качени в тайниците, като трябвало да бъдат закарани близо до границата със Сърбия.

Малко след Траянови врата се чул тропот, но шофьорите продължили. Около Локорско чукането се усилило неимоверно, затова шофьорите отбили и спрели, разказа Сарафов. Те отворили камиона и след като видели мъртвите мигранти, изоставили камиона и се прибрали по родните си места в бургаското село Каблешково.

Групата работела отдавна, карала мигранти минимум по два пъти месечно. Преди качвала по 25-30 мигранти, но при фаталния случай качила 52-ма.

Групата приемала мигрантите от границата с Турция и с камиони с тайници ги прекарвала до местност около Сърбия. Оградата на границата с Турция се прескачала много лесно със стълба.

Точната локация се изпращала по телеграм. Заплащало се от 5000 до 7000 евро по метода “хавала”. Парите се отблокирали, когато мигрантите били на българска територия. Крайната им цел била Германия и други страни, посочи Сарафов.

Шофьорът взимал по 100 евро на човек, а лидерът – около 1000 евро на мигрант. Престъпната група била от шестима души и сама изготвяла тайниците. Те били с фолио, което да не позволи на рентген да засече телесната топлина на превозваните мигранти.

“Ще стигнем докрая и ще установим не само извършителите, но и цялата им престъпна дейност”, обяви шефът на Националната полиция Атанас Илков. Той подчерта, че 7 души са били задържани за по-малко от 24 часа.

Шефът на полицията за пореден път обърна внимание на малките наказания, които са предвидени за каналджиите. Припомни, че е имало подготвени законодателни промени, които предвиждат по-високи наказания.

„Когато присъдите започнат по-бързо да влизат в сила и са по-сурови, каналджийството ще спадне“, подчерта Илков.

На брифинга присъства и главният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че вчера, 17 февруари, е бил лош ден за България и за българите, защото отново сме влезли в световните новини с негативна информация.

„Това, което се случи – тези 18 загинали и многото пострадали край село Локорско, е резултат от дезинтеграцията и войната между институциите, от съсипването на МВР от един предишен министър на вътрешните работи, от определени така наречени политически решения. От това, което някои наричат “съдебна реформа”, заяви главният прокурор Иван Гешев по повод трагичния инцидент с мигрантите.

Главният прокурор подчерта, че след закриването на най-сериозния инструмент за борба с организираната престъпност – Специализираната прокуратура, резултатите са видими и те са 50% спад на делата за организирана престъпност. Гешев отбеляза, че в момента има сериозни усилия от страна на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за съвместна работа между МВР и прокуратурата и изрази надежда, че това ще продължи.

„Към момента в лечебните заведения под лекарско наблюдение остават 19 от мигрантите”, обяви от своя страна служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. В реанимацията на Военномедицинска академия са трима, като двама от тях вече са екстубирани и контактни. Очакваме и третият пациент да бъде екстубиран по-късно днес или утре. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” остават 7 пациенти, от които двама са в сравнително по-тежко състояние, в реанимация. 

Другите петима пациенти са на кислород. В реанимацията на УМБАЛ „Св. Анна“ – София има един пациент – контактен, със спонтанно дишане. В „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“ остават четирима души, в стабилно състояние. 

В хирургията на МВР болница са четирима души в сравнително леко състояние, с хипотермия, охлузвания и дехидратация, обясни д-р Меджидиев и уточни, че в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ вчера са прегледани четирима от пострадалите, направени са им необходимите изследвания и са освободени.

„Със съдействието на Държавната агенция за бежанците 14 непълнолетни лица вече са настанени в бежанския лагер в кв. „Военна рампа”, като там на разположение са лекар, медицинска сестра и психолог. На пострадалите са осигурени храна, дрехи и всичко от първа необходимост”, посочи още министър Меджидиев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Заведение за бързо хранене в Милано пусна чийзбургер с брашно от щурци

Италианската верига от заведения за бързо хранене Pane&Trita пусна в продажба бургер с брашно от щурци, съобщава в. „Кориере дела сера“. Продуктът се нарича „Грило чийзбургер“, в превод от италиански - „чийзбургер с щурец“. Цената на бургера е 11,90 евро и ще се предлага по 100 броя на ден в продължение на седмица. След това ще може да стане част от менюто като фиксирано предложение, което ще се фокусира върху телешки бургери и „традиционни“ меса, без да се отказва от иновациите.   Вижте тази публикация в Instagram. Публикация, споделена от Pane & Trita (@panetrita)   Новият чийзбургер се описва от създателите си като свеж и примамващ с вида си. Предназначен е за почитателите на кулинарните експерименти. „Пригответе се да скочите от стола си благодарение на вкус, който не сте изпитвали досега. Pane&Trita пуска първия бургер в Италия, приготвен с брашно от щурци. Добър, забавен, устойчив!“, казват от заведението. Менюто гласи „Богат на протеини и с много ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, грило бургерът е 100% италиански продукт, приготвен с подбрани съставки и качествени суровини: боб канелини, задушени картофи, галета, вода, слънчоглед, мая, сол, екстракт от ечемичен малц, брашно от домашен щурец (1,6%) и сол”. Към сместа за хлебчето е добавено брашно от щурци, което се получава от стопанство в Германия. Добавя се разпопено сирене скаморца, лилаво зеле, американски картофки и сос. Хлебчето пък е оцветено с готварска боя в зелено, за да изглежда бургерът още по-оригинален. На 24 януари ЕС прие нов регламент, в който се позволява търговията и използването на брашно от домашни щурци. ОЩЕ ПО ТЕМАТА:  Червеят става част от трапезата на европееца Производители и преработватели на насекоми искат правна регламентация за сектор "Инсекти" McDonald's пуска вегански бургер

text

Риши Сунак: Изпратете модерни оръжия на Украйна

Британският премиер Риши Сунак призова по време на Мюнхенската конференция по сигурността световните лидери да изпратят на Украйна най-модерните си оръжия, съобразени със стандартите на НАТО.

Риши Сунак цитира украинския президент Володимир Зеленски, който миналата седмица заяви в британския парламент, че Украйна и нейните съюзници маршируват към най-важната победа в живота – победата над самата идея за война.

Не бихме могли да си поставим по-голяма цел от това да докажем, че Зеленски е прав, отбеляза Сунак, цитиран от Би Би Си.

Британският премиер подчерта, че сега е моментът военната подкрепа за Украйна да се удвои.

Той призова и за нова харта на НАТО, която да даде гаранции за дългосрочна подкрепа и да демонстрира, че съюзниците ще останат до украинците.

Сунак заяви, че трябва да има и военна стратегия за получаване на решаващо предимство на бойното поле, като съюзниците възстановят международния ред, от който зависи тяхната колективна сигурност.

Не на последно място Сунак обяви, че на Русия трябва да се потърси отговорност за ужасните разрушения, които е причинила в Украйна.

Той обърна внимание, че Лондон е домакин на Конференцията за възстановяване на Украйна, която ще се проведе през юни. На нея западните страни ще трябва да обмислят как да се гарантира, че Русия ще плати за възстановяването на Украйна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от своя страна обяви по време на Мюнхенската конференция по сигурността, че Европейският съюз обмисля сключването на предварителни договори с военната индустрия за ускоряване производството на боеприпаси и техника. Тя сравни ситуацията с договорите, които бяха сключени за COVID-ваксината.

“Искаме да финансираме производството на муниции за Украйна, защото тя наистина има нужда от тях”, подчерта Фон дер Лайен.

Тя също посочи, че е време да се ускори и увеличи производството на стандартните боеприпаси, от които Украйна силно се нуждае.

“Не разполагаме с месеци и години за попълване на резервите и подготвяне на доставки за Украйна”, подчерта Урсула фон дер Лайен.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

САЩ обвиниха Русия в престъпления срещу човечеството в Украйна

Съединените щати официално са установили, че Русия е извършила престъпления срещу човечеството.

Това обяви американският вицепрезидент Камала Харис по време на Международната конференция по сигурността в Мюнхен, предаде АФП. 

“Руските сили са провеждали обширни и систематични атаки срещу цивилното население в Украйна. Проучихме доказателствата, познаваме правните стандарти. И няма съмнение, че това са престъпления срещу човечеството”, подчерта Харис.

Тя припомни събитията в Буча и бомбардировката на театъра в Мариупол. Уточни, че става дума за екзекуции, изтезания и изнасилвания, извършвани от руските войски в Украйна, а също и за насилствено прехвърляне на стотици хиляди цивилни украинци в Русия.

Камала Харис предупреди, че всички извършители на изброените престъпления и техните началници и съучастници ще отговарят за тях.

Вицепрезидентката на САЩ потвърди, че страната й ще подкрепя Украйна, докато това е необходимо.

Наблюдатели коментира, че за първи път, откакто руските военни части нахлуха в Украйна, Съединените щати официално посочват Русия като извършителка на военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

В отделно комюнике държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посочи, че при извършените престъпления срещу човечеството от страна на Русия не става дума за случайни или изолирани действия, а за всеобщо и системно нападение на Кремъл срещу гражданското население на Украйна.

Блинкън подчерта, че използвайки определението „престъпления срещу човечеството“, САЩ се ангажират съответните хора от руските сили и други неназовани виновници да понесат отговорност за своите действия, като бъдат изправени на съд.

„За тези престъпления не може да има безнаказаност“, категоричен бе Блинкън.

От началото на войната в Украйна САЩ са документирали над 30 600 случая на военни престъпления, извършени от руските войски, уточниха от Държавния департамент.

През септември 2022 г. разследващи от ООН също обвиниха Москва, че е извършила в Украйна военни престъпления в големи мащаби.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Избраха Делка Георгиева за временен председател на БСП-Перник

Общинският съвет на БСП-Перник проведе заседание, на което с пълно единодушие избра Делка Георгиева за временен председател на партията в града, съобщиха от пресцентъра на БСП.

За делегиран член на Областния съвет бе избран Иван Димитров на мястото на подалите оставка общински и областен председател, съответно Стефан Кръстев и Валентин Петков.

Припомняме, че кметът на Перник също напусна БСП, като се аргументира, че го прави заради влошената среда, постоянната омраза и токсичността в партията.

На днешното заседание на БСП-Перник бяха обсъдени документите от проведеното заседание на Конгреса. Бяха набелязани организационни мерки за преодоляване на слабостите в работата на организацията и бе даден старт на подготовката за предстоящите парламентарни избори.

От пресцентъра на социалистическата партия посочват, че въпреки обявените публично оставки на общинския и на областния председател, до момента няма депозирани документи за други напуснали членове на партията.

Общинското ръководство на БСП е призовало партийните членове да не се поддават на натиск и да се включат активно в предстоящата кампания. На заседанието са присъствали кметът на пернишкия квартал „Църква“ – Радослав Динев, заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров и членът на Изпълнителното бюро на партията Бриго Аспарухов.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]