Разследването на ТЕЦ-ове у нас е заради фалшифицирани данни за парникови емисии

Спецоперацията, която се провежда в 10 области у нас, е свързана с фалшифицирани доклади на частна фирма, която е подавала занижени данни за парникови емисии от ТЕЦ-ове в страната, съобщават от европейската прокуратура. Акцията на ГДБОП и ДАНС се провежда под неин надзор.

От европрокуратурата уточняват, че от 2017-та година досега фирмата съзнателно е подавала фалшиви данни и документи за годишните доклади към компетентните национални власти, така че да се отчитат занижени данни на парниковите емисии от въпросните ТЕЦ-ове според системата за търговия с емисии на ЕС. 

Според доказателствата, това е довело до загуби за Общността и националните бюджети на страните членки в рамките на милиони евро. Става дума за неплатени суми за реално консумирани парникови емисии. Освен това занижените данни за тях са повлияли и върху качеството на въздуха в България, допълват от европейската прокуратура. 

Над 150 полицаи участват в обиските, които се извършват в 11 града в сътрудничество с ГДБОП и ДАНС. Проверяват се ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Марица – 3”, както и топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас. От европрокуратурата допълват, че вече са направени 40 обиска и са разпитани над 70 свидетели. Иззети са мобилни телефони, лаптопи и обемиста документация.

Разследването продължава.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Меджидиев: ЕК трябва да носи отговорност за средствата за ваксини

„Отново заявяваме, че имаме прекомерно много ваксини, нисък ваксинационен обхват, липса на желаещи и на възможност за дарения или препродажба. По-нататъшно получаване и заплащане на ваксини, които ще бракуваме, или дори заплащане на такса за отказ, е ирационално. Българските граждани заслужават ясен и конкретен отговор, именно затова продължаваме да настояваме за предоговаряне на условията по договора, сключен между Европейската комисия и Pfizer 2022-2023 г., с възможност той да се прекрати на основания форсмажор за държавите членки, които са сигнализирали такъв, или да се предвиди оставане на тези държави членки в договора, при възможност за заявяване на реално необходимите количества ваксини.“

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на видеоконферентен разговор с европейския комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес. Срещата е по инициатива на комисар Кириакидес.

Здравният министър коментира, че освен външни форсмажорни ситуации, България има и национални такива. Той подчерта, че в момента страната ни няма функциониращо Народно събрание, което да одобри държавния бюджет и по тази причина се работи с параметрите на държавния бюджет за 2022 година. А същевременно през 2023 г. страната ни трябва да осигури допълнителен финансов ресурс за финализиране на европейски проекти, предвиждащи СМР(строително-монтажни работи) дейности. Меджидиев обясни, че това се налага заради завишените цени в сектор „Строителство“, което се наблюдава и в други държави членки.

Очакваме Европейската комисия, като преговарящ от името на държавите членки на ЕС, да отчете всички специфики. България се довери изцяло на Европейската комисия за този процес, като наш представител. В същото време един упълномощен представител е длъжен да се съобрази с исканията на доверилата се държава членка, а сега, за пореден път, се предлага решение, което противоречи на нашите интереси. България е направила ясни предложения и очакваме работещи решения, които няма да доведат до допълнително финансово натоварване за всички нас. Всяко допълнително заплащане ще представлява ново задължение за държавите членки“, подчерта министър Меджидиев. 

Той заяви още, че липсата на гъвкавост в договорите е значително затруднение, както и че епидемичната ситуация е променена и това следва да бъде отчетено от всички страни, включително и от производителите.

По данни на Министерството на здравеопазването поради изтекъл срок на годност в България вече са бракувани над 1.3 млн. дози от доставените количества ваксини на Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH. А от всички видове ваксини – бракувани до момента са малко над 2.3 млн. дози. През настоящата 2023 г. предстои да бъдат бракувани близо 2.8 млн. дози. Освен тях, над 650 000 дози са със срок на годност януари/февруари 2024 г. и предвид факта, че количествата ваксини срещу COVID-19 многократно надхвърлят търсенето и потребностите на страната, още на този етап е ясно, че тези количества също ще бъдат бракувани. 

Здравният министър обясни, че през 2023 г. ще бъдат доставяни бустерни дози, а в България ваксинационният обхват е едва 30%, т.е. не е рационално да се поръчват бустерни дози в пълния обем, тъй като реално няма как да бъдат приложени.

„Всички мои действия са в интерес на българските граждани и ще ги отстоявам докрай. Разбираме, че става дума за двустранни споразумения, но тук трябва единно решение на ниво ЕС, защото репутационните рискове са големи не само за България и за всички държави членки, а и за Европейската комисия. Няма как да обясним на обществото защо се дава огромен финансов ресурс за ваксини, които, всички знаем, че ще бъдат унищожени. Ако няма единно решение на ниво ЕС, Ви каня да унищожаваме ваксините заедно“, бе категоричен министър Меджидиев.

В заключение здравният министър подчерта, че това е поредният ясен сигнал от страна на България към Европейската комисия за необходимостта от навременни действия за защита интереса на европейските граждани и избягване на риска от недобросъвестно управление на обществен ресурс, за което отговорност ще трябва да поеме Европейската комисия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Президентът ще връчи орден “Мадарски конник” на Херо Мустафа

На 28 февруари, вторник, президентът Румен Радев ще удостои Херо Мустафа – посланик на Съединените американски щати в Република България, с орден „Мадарски конник“ първа степен, съобщават от президентския пресцентър.

Церемонията ще започне в 10.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Държавното отличие се връчва за големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ и за разширяването на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Бойко Борисов: Това, което бе причинено на България, османлия не го е правил

Две години нито стотинка по европроектите. Хаос, разруха, застой. Досега не съм имал по-лесна кампания. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Враца.

„Какво стана с инфлацията – чудовищна е. Ние давахме по 50 лева и те ги усещаха. Сега инфлацията е 100%“, посочи той. “Сега спекулата цъфти”, допълни Борисов.

„Миграцията – разградиха всичко. Тя тази ограда не е предпазно съоръжение, тя е да помага на граничарите. Имаме воля, чудесна Гранична полиция. Само техника ни трябва. Две години стъргане, чегъртане, брулене. И накрая обрулиха границата. И чуждестранните медии гледат. Смятайте какъв чудовищен трафик! Вместо да изловят каналджиите… А ние ги правихме тия работи с нашите партньори от Турция. Загинаха полицаи, Бог да ги прости! За каква охрана по границата говорят?“, не спести критики лидерът на ГЕРБ по повод мигрантския натиск през последните месеци.

„По време на войната се зароди най-голямата организирана престъпност. Помните югоембаргото. Смятайте какви „килъри“ се отглеждат в момента. Каква организирана престъпност е“, предупреди Борисов.

Борисов изтъкна, че министърът на икономиката и президентът Радев трябва да излязат и обяснят защо са такива цифрите на инфлацията, защо хората вече не смогват да плащат сметките си. 

“А само говорят: “Съдебна реформа, та съдебна реформа”. А за две години защо не я направиха тая съдебна реформа?! Проблемът, понеже вие сте елитът на партията ни в Северозападна България, искам да го знаете. Това, което тези причиниха на България, османлия не го е причинявал. С този мразещ се народ. Те не искат да печелят изборите. Дори невъзможното да стане, да са малко преди нас, ще изпаднат в изолация. Такава, в каквато бяхме и ние, когато спечелихме изборите. На 30 април пак ще се озовем в същата ситуация и юни ще са новите избори. И тогава народът ще ни вика: „За какво сте ни вие?“. Това го направи вдигнатият юмрук, който те си го избраха. Сега ни питат, защо не му искаме импийчмънт. Представете си, че той успее – тогава Илияна Йотова ще прави служебните правителства. Президентът за толкова години се научи. Хубав-лош, вие го избрахте“, обясни лидерът на ГЕРБ.

„Проблемът е, че хората очакват да стъпим здраво и да им решим проблемите. Затова мен ме интересуват сметките и бюджетът“, призна Борисов. И добави, че това не му дава сън. „Жал ми е за хората!“, добави той.

Борисов прогнозира, че януари 2024 г. няма шанс да приемем еврото и призова: “Да се мобилизираме, да покрием дупките и тогава може да стане”.

“Сега ни чака тежка ситуация… Най-реалистичният сценарий е ГЕРБ да е първа политическа сила и хората да заявят, че искат промяна. А ние ще си носим отговорността”, каза още той.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]