СТР. 33 – 13.7.2015 Дивидент +ПраймТурист-Отписване +БТ-Холд+Видахим +Енергоремонт-Бобовдол+ВМЗ+Комасация+Полимери +

спор разчита на партньори без паника извън без притеснение за бъдещето фокус към растежа забавено потребление забавяне глътка въздух Жега в портфейлите придвижване напред надежди приоритети оживление грешки предпочитания всеки е прав последен шанс с малко помощ отвън вълнения нищо-нещо нередно финт рецепта за успех сблъсък креативност хоризонти без конфликти разочарования оферта капани Бизнес ядове Инвестиции в растеж пречките остават схемата раздялата бърз растеж намерения още промени Без запушване на дупки промяната едно наум забавен ефект над прогнозите бързи мерки взаимни отстъпки В търсене на партньор бърз растеж залози за спад Инвестиции на сигурно Ръстът на продажбите се забавя

((Ръка за ръка

 

Пивоварите уловиха вкуса на българина/ Клиента

Потреблението на бира се възстановява

Пием повече пиво вкъщи

Летни бирени изкушения

Българите залюбиха бирата

Българите пият повече бира в къщи

 

Печалбата на Интел намалява

БДЖ стратегията готова до края на лятото

15.7.2015, Стратегията за спасяване на БДЖ ще бъде представена за одобрение в парламента най-късно до края на лятото след ваканцията на парламента. Това обяви вчера транспортният министър Ивайло Московски. „По документа вече има коментари от финансовото министерство”, поясни той. /Монитор/

….

всеки е прав за успеха на своята инвестиция

всеки е прав

Всеки има своя рецепта за успех

 

Много неща по света са скъпи и невинаги можем да си ги позволим. Затова и често отлагаме да посетим мечтана от нас дестинация или просто да тръгнем по земното кълбо и да открием невероятни и непознати за нас места.Изданието BusinessInsider направи списък на някои от най-хубавите преживявания, които можете да имате напълно безплатно.

Посетете базиликата „Свети Петър"
Имайте предвид, че ще ви струва малко, за да влезете в известната Сикстинска капела, но базиликата „Свети Петър" е една от най-красивите църкви в целия свят. Тя е и най-голямата църква и в нея можете да видите изкуството на някои от най-великите художници на света – например Микеланджело. Едно от най-известните му произведения – Пиета – е точно при входа.

 

……….

вътрешното търсенепотребление остава слабо и това е причината компаниите, които разчитат само на него, да не могат да се измъкнат от засотя в дейността си….не садобре и фирмите, които разчитат на подкрепа от държавата, например, видинският завод Видахим. Един от малкото производители на различен тип гуми у нас всъщност набавя малка част от приходите от тази дейност.

 

Жега в портфейлите – Промените нахлуват – Несигурен оптимизъм – Цената на единството –

Евгений – Расте броят на договорните фондове, които работят на загуба от началото на годината – вт. 50 р.

 

\Изглежда в днешно време можем да платим на някого да направи всичко за нас: да разходи кучето, да ни сглоби мебелите, да организира дома ни, дори да ни прегръща, когато се чувстваме самотни. Точно така! Можете да наемете професионален човек да се гушка с вас за около 60 долара на час. Можете да платите и на „шаферка под прикритие", за да стои до вас в сватбения ви ден или на професионален наемен оплаквач, който да плаче с вас на погребение на близък човек. Изданието BusinessInsider състави интересен списък с някои от най-странните професии, за които е трудно да се повярва, че съществуват. Вижте ги!

Професионален гушкач
Тези хора взимат до 80 долара на час, за да се гушкат с непознати. Лошата страна на тази професия е, че носи емоционален товар, според Саманта Хес, която е гушкач в Портланд.

Чакане на опашка
Тези професионалисти се занимават с нещо, за което повечето от нас нямаме търпение – чакане на опашка. Те са най-заети по време на големи разпродажби (като „черен петък") и пускане на нови продукти на пазара (например на нов модел на iPhone). Печелят около 1,000 долара на седмица.

Писач на късметчета
Това е истинска работа, извършвана от истински хора. Производителите на бисквити с късмети обикновено наемат хора на свободна практика, които да измислят вдъхновяващи или остроумни късметчета. Сайтът EHow.com е пресметнал, че тези професионалисти печелят около 40,000 долара на година.

 

Законът за спасяване на банки мина на първо четене в парламента

13.7.2015 Капитал, От левицата възразиха срещу освобождаването от отговорност на лицата, ръководещи органите за преструктуриране

С 93 гласа "за" и 8 "въздържали се" в петък парламентът прие на първо четене проектът за създаване на Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Той бе внесен преди месец от Министерския съвет и е изготвен по линия на европейска директива, която цели създаването на единна рамка за ранно и ефективно справяне с банкови кризи. България закъснява с приемането на нормативната уредба в тази сфера, поради което Европейската комисия е открила процедура за нарушение. 
В унисон с Европа
Новият закон ще регламентира процедура, при която банките и инвестиционните посредници изготвят и актуализират планове за действие при кризи, а органите по преструктуриране ги одобряват. Те ще бъдат два и ще работят към Българската народна банка (БНБ) и Комисията за финансов надзор (КФН). Ще се създадат и целеви фондове, в които да се набира финансов ресурс за подпомагане на банки и посредници в затруднение. Те ще се управляват съответно от Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Фонда за компенсиране на инвеститорите.  
По време на дебатите преди първото гласуване на законопроекта в пленарната зала депутат открои проблемни текстове в него. Георги Търновалийски от БСП каза, че така структурирана, процедурата стимулира рисковото поведение на банките, тъй като техните мениджъри ще знаят, че каквото и да направят, държавата няма да остави банките им да фалират, още повече че процедурата разписва в краен случай употреба на публични средства. Според него в закона е заложен конфликт на интереси, тъй като органите по преструктуриране няма да са независими институции, а ще се командват от БНБ и КФН, което не е гаранция за адекватна защита на потребителите. От БСП обръщат внимание и върху текста, който освобождава от отговорност управителните органи на тези нови звена, освен ако не се касае за умисъл в действията им.
Подуправителят на БНБ Димитър Костов, който взе участие в дебатите в парламента, отговори, че в проекта става дума само и единствено за освобождаване от имуществена отговорност, тъй като застрахователната система в страната не била развита до степен, която да обхваща риска при ситуации, когато страни, засегнати от решенията на тези органи, внесат съдебни искове с имуществени претенции.

=…………

10-07-2015Временно спиране на търговията с регистрирани финансови инструменти
На основание чл. 65, ал. 2 във връзка с чл. 65, ал. 1, т. 5 от Част IV Правила за търговия, с нареждане на директора по търговия, временно бе спряна търговията с емисията облигации, издадена от Джи Пи Ес Контрол ЕАД-София (GC0N), ISIN код BG2100001119 за търговската сесия на 10.07.2015 г.
Мярката бе предприета във връзка с уведомление от Джи Пи Ес Контрол ЕАД-София, в качеството му на емитент, относно неизвършено на 10.07.2015 г. лихвено плащане.

10-07-2015Вътрешна информация
Емитент: Джи Пи Ес Контрол ЕАД-София (GC0N). В БФБ-София АД е постъпила информация от Дружеството във връзка с настъпване на лихвено плащане по емисия облигации емисия с ISIN код – BG2100001119:
Дължимата лихва в размер на 138 849.32 евро няма да бъде платена на падежа 10.07.2015 година. Емитентът ще извърши лихвеното плащане в 30-дневния гратисен период след  датата на падежа, съгл. условията на одобрения проспект.
Пълният текст на новината можете да намерите публикуван на финансовата електронна страница X3News

10-07-2015Лихвено плащане
Във връзка с получено уведомление, относно неизпълнено лихвено плащане по емисия облигации, издадени от  Джи Пи Ес Контрол ЕАД-София (GC0N), ISIN код BG2100001119, ви информираме, че считано от13.07.2015  г. се преустановява начисляването на натрупаната лихва на емисия облигации, издадени отДжи Пи Ес Контрол ЕАД-София (GC0N), ISIN код BG2100001119. При въвеждане на чиста цена от 100% за една облигация, мръсната цена ще бъде равна на 1 000 евро. За повече информация можете да се свържете с отдел Търговия на БФБ – София на тел. 02/937 09 33 или 02/937 09 42.

…………..

Енергоремонт вече е с дял от 99,789% в Енергоремонт-Бобов дол

Вероятно увеличението е в резултат от търговото предложение при цена 24,94 лв. за акция.

14.7.2014 Инвестор (6EB / ENRB) (6EG / ERH) Енергоремонт холдинг АД е увеличил дела си в Енергоремонт-Бобов дол АД до 99,789% от 94,5867% преди това, показват данни на Централен депозитар. Вероятно увеличението е резултат от проведеното търгово предложение.

Сделки при търговата цена от 24,94 лв. на акция са регистрирани на БФБ-София на 6 юли 2015 г., като едната е за 40 броя акции, а другата за 5 143 акции, или общо двете са за 129 хил. лв.

Централен депозитар АД съобщава и че Джи Си Ар ЕООД е намалило дела си в Енергоремонт-Бобов дол АД от 5,2019% на 0% на 7 юли 2015 г.

Годишният отчет на Енергоремонт Бобов дол АД показа загуба от 559 хил. лв. за 2014 г. след печалба от 311 хил. лв. за 2013 г. Продажбите през миналата година са за 4,86 млн. лв., спрямо за 4,6 млн. лв. година по-рано.

Собственият капитал към 31 декември 2014 г. е 2,4 млн. лв., а пасивите са за 3,8 млн. лв., от които 1,3 млн. лв. към свързани предприятия.

В последните 12 месеца има само една сделка с акциите на Енергоремонт-Бобов дол АД и тя е при цена от 24,94 лв. за общо 561 150 лв. При тази цена (равна на търговата) капитализацията е 2,47 млн. лв.

=………….

На заседанието си на 15.07.2015 г. КФН реши:

1. Изпраща писмо за отстраняване на непълноти и несъответствия на инвестиционно дружество „Надежда” АД и управляващо дружество „ПФБК Асет Мениджмънт” АД, с което да представят коригирани документи.

2. Одобрява преобразуването на инвестиционен посредник „Дилингова финансова компания” АД – отделяне чрез придобиване на имущество на дружеството от приемащо дружество „ДФКО” ООД.

3. Вписва емисия в размер на 5 083 431 лв., разпределени в 5 083 431 броя обикновени, безналични акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев, издадена от „Българска роза” АД, в резултат на увеличение на капитала на дружеството от 267 549 лв. на 5 350 980 лв. с цел търговия на регулиран пазар на ценни книжа.

4. Издава временна забрана за публикуване на внесеното от „Мел холдинг” АД търгово предложение за закупуване чрез инвестиционен посредник „ИП Фаворит” АД на акции на „Витапрот – Славяново” АД от останалите акционери на дружеството.

………….

Прехвърляне на 2,4% от Медика доминира сутрешната търговия на БФБ*

16.7.2015 Инвестар, След два часа търговията на регулирания пазар на акции на БФБ възлиза на 811 хил. лв., благодарение основно на прехвърлянето на 2,4% от капитала на Медика на стойност 794 хил. при понижение в цената от 5,7% до 3,30 лв. за ценна книга.

 

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Изборът на управител на Българска народна банка (БНБ) е ключовото събитие за новата работна седмица. През настоящите пет работни дни ще разберем повече за преките чуждестранни инвестиции в страната и инфлацията през юни.

В понеделник (13 юли) ще се състоят общите събрания на Прайм Турист АД и Кепитъл Консепт Лимитед АД.

Прайм Турист АД-София (5P5) свиква ОСА на 13.07.2015 год. от 10.00 ч. в гр. София, бул. Македония 19, при следния дневен ред:
– Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.; – Избор на регистриран одитор;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Взимане на решение за отписване на Дружеството от Регистъра на публичните дружества в КФН;
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 13.08.2015 год. от 10.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

Кепитъл Консепт Лимитед АД (WCO) свиква ОСА на 13.07.2015 год. от 11.00 ч. в гр. София, бул. Цариградско шосе № 115Г, Бизнес сграда Мегапарк, ет. 5, офис В, при следния дневен ред:
– Промени в органите на управление на дружеството. Предложение за решение: ОСА освобождава от длъжност като член на СД Иван Тодоров Иванов. Избира за нов член Пей Так Ман;
– Промени в устава на дружеството;
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 28.07.2015 год. от 11.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

 

Във вторник (14 юли) Народното събрание ще избере нов гуверньор на БНБ. За поста се състезават Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ и подкрепян от Реформаторския блок, Бисер Манолов, издигнат от РФ, Виктор Йоцов, който е предложение на АБВ, и доц. Григорий Вазов, който е кандидат-управител по предложение на Патриотичния фронт.

Новоизбраният ще наследи управителят в оставка Иван Искров, който се оттегли на 10 юли. Изборът на новия ръководител на централната банка ще се извърши едва във вторник поради невъзможността приемането на оставката на Искров и заседанието на парламента да се проведат през уикенда.

Миналата седмица, в четвъртък, 9 юли, се проведе и изслушването на кандидатите пред Комисията по бюджет и финанси в НС.

Във вторник НСИ ще публикува данни за инфлацията през юни.

На този ден ще заседават акционерите на Сити Пропъртис АДСИЦ, Република Холдинг АД, Добруджа холдинг АД, Кредисимо АД, Тодоров АД, Крепежни изделия АД и Първи май-50 АД (в ликвидация).

Сити Пропъртис АДСИЦ-София (4OY) свиква ОСА на 14.07.2015 год. от 10.00 ч. в гр. София, бул. Джеймс Баучер № 23, при следния дневен ред:
– Гласува Промени в органите на управление на дружеството. ОСА освободи Теменуга Калканова като член на СД – досега изп.директор (по лични причини) и избира Румен Меченски за нов член; Мандатът му ще е три години. Бисер тодоров е председател на борда.

Екатерина Ганчева е ДВИ.
– Приемане промени в Политиката за възнагражденията на членовете на управителните органи; Поради влошеното финансово състояние на дружеството членовете на СД няма да получават възнаграждение, а това на изп.член ще бъде намалено до МРЗ за страната.
…….

15-07-2015Протокол от Общо събрание на акционерите
На проведено ОСА от 14.07.2015 год. на Кредисимо АД-София (17C) са взети следните решения:
– Приема доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.; – Приема годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освобождава от отговорност членовете на управителните органи за дейността им през 2014 год.;
– Печалбата за 2014 год. в размер на 5 166 440.98 лв. се разпределя както следва:
3 866 440.98 лв. да бъдат отнесени във фонд Резервен;
1 300 000 лв. да бъдат разпределени като паричен дивидент на акционерите в размер 0.26 лева на акция. Овластява СД да предприеме необходимите действия във връзка с изплащането на паричния дивидент, включително, но без ограничение, да реши за изплащането му на части;
– Приема нова Политика за възнагражденията на членовете на управителните органи;
Правото да получат дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери на 14-ят ден след деня на ОСА, или към 28.07. 2015 год.
Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на Борсата, в резултат на които приобретателят има право на дивидент, е 24.07.2015 год.

\\\\\\Акционерите на Кредисимо АД с първи дивидент

Последна редакция: 15.07.2015, 11:11 -Акционерите на Кредисимо АД-София (17C) ще получат дивидент за 2014 г. Това е било решено на проведеното вчера 14.07.2015 г., годишно Общо събрание на акционерите.

От протокола става ясно, че сумата от 5 166 440.98 лева ще бъде разпределена като дивидент между акционерите. Брутната стойност на дивидента ще бъде 0.26 лв. на акция. Това е и първия дивидент, разпределян от дебютанта на БФБ. Размер на дивидента за една акция нето (само за акционери физически лица) е 0.247 лв.
Дивидентът ще се изплаща със съдействието на Инвестиционен посредник, Централен депозитар АД и Банка ДСК ЕАД
Право на дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери 14 дни след датата на ОСА или към 28.07.2015 година. Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на Борсата, в резултат на които приобретателят има право на дивидент, е 24.07.2015 година.

……

"Кредисимо" ще раздаде 1.3 млн. лв. за дивиденти

Капитал, Сумата е част от миналогодишната печалба на дружеството за бързи кредити

Една от младите компании за борсата – "Кредисимо", ще раздаде общо 1.3 млн. лв. като дивидент на акционерите, стана ясно след общото им събрание. То е проведено на 14 юли и на него е решено част от миналогодишната печалба на дружеството за бързи кредити да се раздаде между акционерите. Тя е общо 5.166 млн. лв., от които 3.87 млн. лв. ще останат като резерви. За дивидент ще са останалите пари. Това прави по 0.26 лв. брутно на акция.
Изплащане на парите
Право да получат дивидент ще имат акционерите, вписани като такива до 14 дни след общото събрание, или до 28 юли. Все още не е обявена началната дата за превеждане на парите – плащането трябва да започне до три месеца. Клиентите с подсметки при инвестиционен посредник ще получат парите си по тях. Останалите ще могат да ги вземат през клоновете на Банка ДСК или в централния офис на дружеството.
'Кредисимо" е една от най-новите публични компании. Тя беше листвана на Българската фондова борса през май миналата година, само с вторично предлагане на акции, без да набира капитал. Няколко месеца по-късно акционерният капитал беше удвоен чрез увеличение с част от печалбата за минали години и стана 5 млн. лв.

Всички акции се търгуват на БФБ, но с тях няма много сделки. Последната им цена е 11.50 лв. Основните акционери в "Кредисимо" са Сокол Янков (30.83%), Коста Кънчев (28.33%), Асен Бенев (25.83%) и "Адвенкос" (15%), което е представлявано от Константин Кръстев.
Нова компания
Преди няколко дни от "Кредисимо" обявиха, че БНБ е регистрирала дъщерната им компания "Ай тръст". Тя е с разрешение да сключва гаранционни сделки, да придобива вземания по кредити и други форми на финансиране като факторинг. Другата дъщерна компания на "Кредисимо" е "Глобекс колект". Тя се занимава със събиране на вземания, предимно такива на дружеството майка. Фирмата за бързи кредити ползва услугите и на други колектори – в началото на годината обяви, че ще прехвърли портфейл от кредити на "ЕОС Матрикс", които да събират просрочените вземания.

За цялата минала година "Кредисимо" има 5.166 млн. лв. неконсолидирана печалба, с 84% ръст спрямо 2013. Приходите са се увеличили с 69% до 13.88 млн. лв.

….

В сряда (15 юли) БНБ ще оповести редовното си месечно издание „Информационен бюлетин“. Публикацията съдържа широкообхватни месечни статистически данни за цялата финансова система на България в четири сектора: финансов, външен, фискален и реален.

На 15 юли ще се проведат общите събрания на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ, Юрий Гагарин АД, Недвижими имоти София АДСИЦ, Фонд за енергетика и енергийни икономии – ФЕЕИ АДСИЦ, Инвестмънт Пропъртис /Ин-Пропъртис/ АДСИЦ, Складова техника АД, Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ и Холдинг Център АД.

Юрий Гагарин АД-Пловдив (4PX) свиква ОСА на 15.07.2015 год. от 11.00 ч. в гр. Пловдив, ул. Рогошко шосе 1, при следния дневен ред:
– Прие Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.; – Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освободи членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Преизбиране на органите на управление на дружеството; Одобрява нов 3-годишен мандат за настоящите членове на СД Борислав Борисов председател, Кирил Христов -изп.директор, и Преслава Караджова -зам.председател, и Делян Денчев; Възнаграждението на всеки от тях е по 2000 лв месечно.

Иван Чолаков е ДВИ.
– Решение за разпределение на финансов резултат; Заделя печалбата за 2014 год. в размер на 537 804.65 лв. като "Неразпределена печалба от предходни години", тъй като фонд Резервен е запълнен;
– Приемане на доклад за прилагане Политика за възнагражденията на членовете на управителните органи;

Недвижими имоти София АДСИЦ-София (RSS) свиква ОСА на 30.06.2015 год. от 11.00 ч. в гр. София, бул. Проф. Цветан Лазаров №13, при следния дневен ред:
– Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.; – Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Решение за разпределение на финансов резултат;
– Приемане на доклад за прилагане на Политика за възнагражденията на членовете на управителните органи;
Нови точки в дневния ред:
– Замяна на обслужващото дружество по чл. 18 от ЗДСИЦ;
– Замяна на банката-депозитар по чл. 9 от ЗДСИЦ;
– Промени в органите на управление на дружеството. Предложение за решение: ОСА освобождава от длъжността член на Съвета на директорите Татяна Любенова Петрова и избира за член на Съвета на директорите Борис Михайлов Николов;
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 15.07.2015 год. от 11.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

..

Инвестмънт Пропъртис /Ин-Пропъртис/ АДСИЦ-София (CL8) свиква ОСА на 15.07.2015 год. от 14.00 ч. в гр. София, кв. Витоша ВЕЦ-Симеоново 999, при следния дневен ред:
– Овластяване Съвета на Директорите за сключване на сделка по чл. 114, ал.1б от ЗППЦК;
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 30.07.2015 год. от 14.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ-София (5CQ) свиква ОСА на 15.07.2015 год. от 16.30 ч. в гр. София, ул. Стефан Караджа № 2, при следния дневен ред:
– Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.; – Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Решение за разпределение на финансов резултат. Проект за решение:
90.32 на сто от печалбата за финансовата 2014 г., представляващи сумата от 2 484 884.54 лв. от общо 2 751 186.75 лв., да бъде разпределена между акционерите, според акционерното им участие в дружеството, като дивидент в размер на 2.54 лв. на една акция.
9.68 на сто от печалбата за разпределение за финансовата 2014 г., представляващи сумата от 266 302.21 лв. да бъде отнесена във фонд резервен на дружеството;
– Избор на Одитен комитет;
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 30.07.2015 год. от 16.30 ч. на същото място и при същия дневен ред.

 

В четвъртък (16 юли) това ще направят акционерите на ЗСК-Лозово АД, Агрия Груп Холдинг АД, Варна-плод АД, Булгартабак-холдинг АД и на Химснаб България АД.

ЗСК-Лозово АД-Бургас (3ZO) свиква ОСА на 16.07.2015 год. от 11.00 ч. в гр. Бургас, Северна промишлена зона, при следния дневен ред:
– Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.; – Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 год.;
– Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Промени в органите на управление на дружеството;
– Решение за разпределение на финансов резултат;
– Даване съгласие членовете на СД да извършват търговски сделки и да участват в търговски дружества, когато се извършва конкурентна на Дружеството дейност;
– Приемане на Политика за възнагражденията на членовете на управителните органи;
– При липса на кворум събранието ще се проведе на 31.07.2015 год. от 11.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

..

Булгартабак-холдинг АД-София (57B) свиква ОСА на 16.07.2015 год. от 11.00 ч. в гр. София, ул. Граф Игнатиев 62, при следния дневен ред:
– Прие Доклад /индивидуален и консолидиран/ на управителните органи за дейността на дружеството през 2014 год.; – Приемане на годишния финансов отчет /индивидуален и консолидиран/ на дружеството за 2014 год.;
– Освободи членовете на СД -Александр Романов, Явор Драганов, Венцислав Чолаков – изп.директор, Ангел Димитров, Миглена Христова и Разослав Рахнев – от отговорност за дейността им през 2014 год.;
– Решение за разпределение на финансов резултат. Съгласно материалите за ОСА, предложението за решение е следното: СД предлага да се разпредели дивидент в размер на 4.20 лв. на акция, или общо 30 942 332.40 лв., за сметка на:
1 731 543.82 лв. – печалба за финансовата 2014 год.;
29 210 788.58 лв. – неразпределена печалба от минали години;
..

Булгартабак намеква за дивидент от 3.8-4.3 лв. на акция

Последна редакция: 14.01.2015, 12:20

Булгартабак холдинг АД(57B) отчита най-силният си резултат за четвърто тримесечие на 2014 г., през последните пет години, при продажбата на цигари, обявяват от там.

През четвъртото тримесечие са били продадени 7.5 млрд. къса цигари. Приходите на Булгартабак са достигнали 144.9 млн. лв., или ръст от 60% спрямо четвъртото тримесечие на 2013 г.
Печалбата от оперативната дейност преди еднократните ефекти от преоценка на пасиви през четвърто тримесечие  16 млн. лв., спрямо 4.9 млн. лв., година по-рано.
От групата отчитат и благоприятния ефект от повишението валутния курс на долара, тъй като 74% от постъпленията са в тази валута. В съответствие с това, мениджмънта считат за възможно разпределянето на дивидент за финансовата 2014 г. в диапазона 3.8-4.3 лв. на акция.

……….

60% ръст на приходите отчита Булгартабак

14 Януари 2015 11:25

Приходите на Булгартабак през четвъртото тримесечие на 2014 г. достигнаха до 144,9 млн. лв., бележейки ръст от 60% спрямо последното тримесечие на 2013 г. Това съобщи дружеството чрез сайта infostock.bg.

Печалбата от оперативната дейност преди еднократни ефекти от преоценка на пасиви през четвъртото тримесечие на 2014 г. достигна 16 млн. лв., спрямо 4,9 млн. лв., отчетени през същия период на 2013 г.

Положителното развитие на оперативните резултати на Групата Булгартабак, както и благоприятната тенденция при изменението на валутния курс долар/лев през четвъртото тримесечие на 2014 г. (близо 74% от всички постъпления на Булгартабак през 2014 г. са реализирани в щатски долари) дават основание на мениджмънта да счита, че е възможно дружеството да разпредели печалба и да изплати дивидент за финансовата 2014 г. и предходни години в диапазон от 3,8 – 4,3 лв. на акция.

Последната сделка засега с акции на Булгартабак е сключена днес, 14 януари, към 10:31 ч., като бяха прехвърлени 442 лота за 21 343 лева, от което цената им достигна до 47.50 лева за брой. 

От началото на годината книжата на дружеството са повишили стойността си с 3.49% до близо 350 млн. лв. пазарна капитализация.

……..

Булгартабак очаква да изплати дивидент за 2014 г. от 3,8-4,3 лв. на акция

Инвестор(57B / BTH) През последното тримесечие на 2014 г. дружеството отчита 54% ръст на приходите и 3,3 пъти на оперативната печалба преди еднократни ефекти

Още по темата

Булгартабак холдинг с 13 млн. лв. консолидирана загуба през лятото

Индексен фонд може би е продал акциите си в Булгартабак

Булгартабак излиза от SOFIX, като неговото място ще се заеме от ИКХ

Булгартабак АД е реализирало 7,5 млрд. къса цигари през четвъртото тримесечие на 2014 г., което е най-силният резултат за периода през последните пет години, съобщи тютюневата компания чрез БФБ. За цялата минала година са реализирани 29,2 млрд. къса цигари след 26,8 млрд. през 2013 г. и 23,2 млрд. през 2012 г., показват предварителните резултати.

Консолидираните приходи през тримесечието бележат ръст от 54% на годишна база до 144,9 млн. лв. Печалбата от оперативна дейност преди еднократни ефекти от преоценка на пасиви през последното тримесечие на миналата година нараства 3,3 пъти на годишна база до 16 млн. лв. 

Булгартабак – холдинг АД  Последна цена: 48.999 лв. 57B/BTH Актуално към 13:00/14.01.2015 г.

За 2014 г. приходите се покачват с 8,3% на годишна база до 511,8 млн. лв., но оперативната печалба преди еднократни ефекти спада с 39% годишно до 40,5 млн. лв.

Високата печалба през четвъртото тримесечие компенсира частично по-ниските оперативни показатели през първите три тримесечия на 2014 г., които се дължаха както на по-евтиния долар, така и на разходите, свързани с експанзията на групата в Адриатика, Русия и Югоизточна Азия, посочват от Булгартабак.

Положителните оперативни резултати на групата, както и благоприятната тенденция в курса долар/лев през последното тримесечие на 2014 г. (близо 75% от постъпленията на Булгартабак през миналата година са в долари), дават основание на мениджмънта да счита, че е възможно дружеството да изплати дивидент за 2014 г. в диапазона 3,8-4,3 лв. на акция.

По статията работи: Петър Нейков

……….

"Булгартабак" завършва четвъртото тримесечие с оперативна печалба от 16 млн. лв.

19:46 | 14.01.2015 | Медияпул – Тютюневата група "Булгалтабак" приключва четвъртото тримесечие на 2014 г. с оперативна печалба от 16 млн. лв., която се дължи на ефекта от еднократната преоценка на активите на компанията. Година по-рано оперативната печалба е била 4.9 млн. лв., сочат обявените от "Булгартабат" финансови данни.

Този висок резултат компенсира частично по-ниските оперативни показатели през първите три тримесечия на изминалата година, които се дължаха както на по-ниския курс на щатския долар спрямо българския лев (обменния курс бе в диапазона 1.41-1.45 лв. за долар) така и на реализираните разходи свързани с експанзията на Групата в район Адриатика, Русия и Югоизточна Азия, обясняват от дружеството в сряда.

През четвърто тримесечие на 2014 г. то е успяло да реализира на пазара 7.5 млрд. къса цигари, което е и най-силният резултат отчитан от дружеството за този период от годината през последните 5 години. Приходите на група

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Иван Николов: Разгневихме властта в Белград, защото разобличаме живота на българското малцинство там

Разгневихме властта в Белград с това, че се опитваме да разобличим живота на българското малцинство. Това не се харесва на президента Вучич, подведен ...

Боряна Димитрова: Ниското качество на държанието на парламентаристите не възпитава уважение към институцията

Надявам се, че парламентаристите няма да се спират до дребни сметки, както в това НС. Ниското качество на държанието на парламентаристите и обидите ...

Уникален iPhone ще бъде продаден за поне 50 000 долара

Първо поколение, неотварян iPhone от 2007 година се очаква да бъде продаден за повече от 50 000 долара, щом отиде на търг. Телефонът, който има 2-мегапикселова камера и 8 гигабайта памет, е подарен на Карън Грийн, когато получава нова работа. Но Грийн вече има нов телефон и освен този iPhone не е съвместим с нейната съществуваща уеб мрежа. Вместо да отворите чисто новия смартфон, Грийн го оставя на етажерката и той стои там в продължение на години, разказва Business Insider. През октомври Грийн научава, че първото поколение iPhone от 2007 година е продадено за над 39 000 долара. 5 причини да продадете стария си телефон, вместо да го държите в шкафа Художникът на козметични татуировки се свързва с LCG Auctions, аукционната къща, която се занимава с продажбата и се оказва зарината от оферти на собственици на стари iPhone. "Получихме обаждания от всички, но 99% от тях нямаха същото. Но Карън имаше наистина уникално произведение със страхотна история зад него.", разказва пред Business Insider основателят на LCG Auctions Марк Монтеро. "Беше шокиращо, защото бяхме получили толкова много глупости.", добавя Монтеро. LCG Auctions поставя приблизителна цена от "50 000 долара и нагоре" по телефона. Търгът започва в четвъртък и ще приключи на 19 февруари. Когато излиза на пазара, първото поколение iPhone се продава с 4 гигабайта памет за 499 долара или с 8 гигабайта за 599 долара. "Телефонът със сензорен екран ще комбинира достъп до интернет и iPod музика с вградена 2-мегапикселова цифрова камера и функции за възпроизвеждане на видео", съобщи Guardian по онова време. През десетилетието след пускането на смартфона на пазара Apple продаде 1,2 милиарда iPhone, доминирайки пазара на смартфони. iPhone стана на 10 години През 2019 г. Грийн се появява в телевизионно шоу, където оценителят на антики Лори Вердераме оценява нейния iPhone на 5000 долара. Оттогава цената на уникалното устройство се повишава. Грийн обаче е решила да продаде iPhone сега, за да подкрепи своето новосъздадено студио за козметични татуировки в Ню Джърси. "Ако можех да задържа телефона още 10 години, вероятно бих го направила. Единствената причина, поради която продавам този телефон, е, че трябва да подкрепя този бизнес.", признава Грийн пред Business Insider. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Какво означава i в iPhone и останалите продукти на Apple Ограничават производството на iPhone. Задава ли се недостиг? Apple намалява производството на един iPhone, но увеличава на друг Най-великите технологични устройства в историята според Time

text