Русия иска отмяна на санкциите, за да поднови зърнената сделка

Русия заяви, че би било „неуместно“ да се удължи сделката за износ на украинско зърно през Черно море, освен ако санкциите, засягащи нейния износ на селскостопански продукти, не бъдат премахнати и други проблеми не бъдат решени.
Черноморската инициатива за зърно, подписана от Русия и Украйна миналия юли, създаде безопасен коридор, позволяващ износ на зърното от украинските пристанища, блокирани от войната, пише Reuters.
Споразумението помогна да се предотврати глобална продоволствена криза – Русия и Украйна са два от най-големите износители на зърно в света, а Русия е най-големият износител на торове. Чрез него бяха изнесени повече от девет милиона тона украинско зърно. Украйна може да изнесе до 60 милиона тона зърно, ако Русия вдигне морската блокада
Сделката, постигната с посредничеството на ООН и Турция, беше удължена с още 120 дни през ноември и предстои да бъде подновена отново следващия месец, но Русия даде сигнал, че не е доволна от някои аспекти на договорката и поиска ограниченията, засягащи нейния земеделски износ да бъдат отменени.

„Нашата позиция по въпроса за по-нататъшното продължаване на Черноморската инициатива остава същата“, каза руският заместник външен министър Сергей Вершинин в интервю за телевизия RTVI.
„Без осезаеми резултати по прилагането на меморандума Русия-ООН, преди всичко по реалното премахване на санкционните ограничения върху износа на руски селскостопански продукти… разширяването на украинския документ е неуместно“, обясни той.
Руските власти периодично се оплакват от прилагането на сделката, твърдейки, че все още среща трудности при продажбата на торове и храни.
Руският селскостопански износ не е изрично посочен като част от западните санкции, но Москва твърди, че блокирането на нейните плащания, логистика и застрахователни услуги е „пречка“ пред възможността да изнася собствени зърнени култури и торове.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Зърнената война на Путин