Рязък скок на петрола след предложеното от ЕС ембарго върху руския нефт

Петролът скочи с близо 5%, достигайки до 110 долара за барел тази вечер, след като пазарът реагира на плановете на Европейския съюз да забрани покупките на петрол от Русия. Може ли петролът да скочи до 200 долара?
Рязкото увеличение на цените стана факт, след като Брюксел обяви поредния шести пакет санкции срещу Москва. След един месец Европейската комисия предлага да бъдат забранени всякакво корабоплаване, посредничество, застраховане и финансиране, свързани с вноса и транспорта на руски петрол, съобщи Reuters, цитирайки източник от ЕС, пожелал анонимност. Огромното търсене тепърва ще вдига цената на петрола
ЕK се надява с постепенното прекратяване на вноса на руски петрол – спиране на покупките му в срок от 6 месеца и отказ от купуване на руски петролни продукти до края на 2022 г. – да прекъсне един от най-сигурните парични потоци на Путин за финансиране на войната. Съюзът вече наложи ембарго върху вноса на руски въглища.
Предложената забрана, свързана с износа на руски петрол, има глобален елемент, за да затрудни Русия да търси алтернативни купувачи. Въпреки това, корабоплаването и финансирането, по-конкретно, предложената забрана ще бъде въведена само за компании от Европейския съюз, предава Reuters. Големи купувачи на руски петрол не успяват да получат банкови гаранции
Потенциалните санкции срещу застрахователните компании са много сериозна мярка, тъй като около 95% от световното застрахователно покритие на отговорността на получателите преминава през базираната в Лондон International Group of P&I Clubs, според Bloomberg.
Пазарът изглежда оценява действията на ЕС като далеч по-сериозни от предишни разговори, като Bloomberg отбелязва и иранския прецедент, когато САЩ и ЕС успяха да спрат износа на петрол от Иран, санкционирайки застраховането.
Поскъпването на петрола идва в резултат и на провелата се по-рано днес среща на ОПЕК+. Отзивите от нея са, че не се очаква по-голямо увеличаване на добива на петрол извън вече обявените 423 000 барела на ден за юни. Най-големите износители и вносители на петрол в света
Тези проблеми засега надделяват над страховете от унищожаване на търсенето, идващо от Китай, където блокирането заради COVID продължава, без конкретни индикации за облекчаване в близко бъдеще.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Кои държави плащат най-много на Русия за газ, петрол и въглища
Русия губи над 320 милиарда долара при ембарго върху нефта и газа
Ако Европа наистина спре да купува петрол и газ от Русия
Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи
Германия ще подкрепи европейска забрана за руски петрол

Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Още тази седмица страните от ЕС смятат да наложат на Русия петролно ембарго заради войната в Украйна. Какъв ще е ефектът от това? Ще има ли нов голям скок в цените на петрола и горивата? Това разясняват експертите, цитирани от Deutsche Welle.
Европейската комисия предлага на страните членки постепенен отказ от вноса на руски нефт – в рамките на шестия пакет от санкции срещу Русия. След като в продължение на седмици блокираше намерението, Германия прекрати съпротивата си срещу налагането на петролно ембарго. Унгария и Словакия са държавите, които засега отказват да се присъединят незабавно към ембаргото, тъй като са твърде зависими от руския внос. Поради това Брюксел предвижда да им предостави по-дълъг преходен период.
И Германия не може да се откаже от руския нефт от днес за утре – ще има нужда от месеци. Германското министерство на икономиката смята, че пълният отказ от руския внос би бил реалистичен в края на лятото. Но пък само за няколко седмици делът на руския нефт в потреблението на Германия е спаднал от 35% на 12%.
Цените на петрола падат

Въпреки обявеното намерение за налагане на ембарго резки скокове на пазарите за суров петрол почти не се наблюдават – цените дори паднаха донякъде.
Какво е обяснението? Засега вероятното ембарго срещу Русия не е предизвикало напрежение на пазара, казва икономистът Йоханес Мюлер пред ARD. „В цените вече е отчетена вероятността светът или най-малко западният свят да спре да купува руски нефт.“ Същото мнение се споделя и от банковия анализатор Сайръс де ла Рубиа. Ако Европа наистина спре да купува петрол и газ от Русия
Експертите отбелязват, че има намаление в предлаганите от Русия количества, тъй като от началото на войната насам страната е подложена на строги санкции и затова има проблеми да намери купувачи за своите суровини. Оттам би следвало, че цените по-скоро ще се увеличават. Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи
От друга страна строгата политика на Китай в рамките на борбата с коронавируса би могла да свие тамошното търсене на суров петрол и бензин – което пък ще е фактор против повишаването на цените.
Засега няма заместител на руския нефт
Сайръс де ла Рубиа от Комерсиалната банка в Хамбург предполага, че САЩ вероятно ще успеят да успокоят положението на пазара, освобождавайки по един милион барела нефт дневно от стратегическия си резерв. САЩ бяха първата голяма западна индустриална държава, която прекрати вноса на руски нефт. Но надеждите на американското правителство, че други производители на петрол ще запълнят празнината, засега не се оправдават. Най-големите износители и вносители на петрол в света
Венецуела не е увеличила произвежданите количества, а и Иран, санкциите срещу когото още са в сила, не би могъл да компенсира отпадането на руския нефт. Не е известно и дали държавите от ОПЕК ще вземат в четвъртък (5-ти май) решение да увеличат добива на нефт. „Те вероятно ще продължат да се придържат към досегашния модел и вероятно ще увеличат квотите за юни с 400 000 барела дневно. Това отговаря на около 0,5 процента от добива в световен мащаб“, посочва де ла Рубиа.
Очакваните цени: от 90 до 135 долара за барел
Мненията на експертите за развитието на цените в бъдеще се разминават: докато Норберт Рюкер от частната банка Julius Baer прогнозира спад до 90 долара за барел до края на годината, други предвиждат значителни увеличения – до 135 долара за барел от сорта „Брент“ през второто тримесечие. В момента цената му е около 108 долара. Огромното търсене тепърва ще вдига цената на петрола
Ако правителството в Москва приеме ответни мерки на санкциите и реши например да прекрати износа на нефт за Европа още преди края на годината, цената би могла да нарасне много повече. При това положение може пак да се стигне до тазгодишния рекорд от 140 долара за барел, казва експертът по суровия петрол Хелима Крофт. Може ли петролът да скочи до 200 долара?
А ако ембаргото бъде по-радикално и руският нефт отпадне още в рамките на два месеца, предлагането ще се свие и цената ще скочи. В този случай са възможни и цени от 200 долара за барел, отбелязва де ла Рубиа, според когото обаче този сценарий не е твърде вероятен.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Русия губи над 320 милиарда долара при ембарго върху нефта и газа
Германски министри бранят вноса на руски нефт и газ

Огромен ръст на заплатите във финансовия сектор във Великобритания

Заплатите във финансовия сектор във Великобритания са скочили неимоверно през последните месеци, засилвайки още повече неравенствата в страната, преживяваща криза с цената на живота. Това показва проучване на мозъчния тръст Institute for Fiscal Studies, цитирано от AFP. Великобритания вдига минималната заплата, но инфлацията също расте
През февруари средната месечна заплата на служителите във финансовите компании е била с 31 на сто по-висока в сравнение с декември 2019 г., докато във всички останали сектори е отчетено повишение от 14%. Преди пандемията ниските заплати растяха повече от средните и високите, става ясно от проучването.
В момент, когато най-бедните британски домакинства страдат от покачването на инфлация до 30-годишен връх, увеличението на заплатите във финансовия и застрахователния сектор е достигнало в последните месеци невиждани за последните 10 години равнища.
Тази тенденция съвпада и с понижаването на социалния минимум след отслабването на пандемията от Covid-19. Според експертите така перспективите за домакинствата с ниски доходи вече са много по-мрачни, пише БТА.
Неравенствата се забелязват дори в самия финансов сектор: увеличенията на заплатите са съсредоточени сред най-високите доходи, установява проучването, цитирайки данни от британските данъчни служби и Националната статистическа служба.

NEW: The earnings of finance sector employees have grown dramatically in recent months, fuelling a new rise in earnings inequality.Read our briefing on the impact of finance earnings growth on pay inequality by @xiaoweixu_> https://t.co/NtGJ5wrCCr pic.twitter.com/ElQoJPuTgd
— Institute for Fiscal Studies (@TheIFS) May 4, 2022

Възможно е данните да отчитат отчасти увеличението на бонусите, плащани обикновено през януари и февруари в компаниите от сектора, но различията бяха започнали да нарастват по-рано, така че данните предполагат и увеличение на основните заплати.
Няма ясно обяснение за ускоряването на растежа на заплатите във финансовия сектор, където не се наблюдава бързо разрастване на активността или повече напрежение на пазара на труда, отколкото в други сфери. При все това някои големи банки обявиха по-високи печалби, отчасти в резултат на повечето сливания и придобивания по време на пандемията.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Английската централна банка вдигна лихвите заради високата инфлация
Ще избегне ли Великобритания „кървавата баня“ на трудовия пазар?
Brexit струва около 7000 работни места на финансовия сектор на Острова

Има ли Betano App за България?

Един от най-нашумелите брандове сред онлайн букмейкърите в България е Бетано. Чуждестранната компания се сдоби с лиценз за извършване на хазартна дейност у нас и бързо се утвърди като един от най-добрите букмейкъри в страната. Бетано впечатлява не само с атрактивните си бонуси, но и с възможностите за игра, които предоставя на играчите. В Бетано можете да играете не само от компютър, но и от вашия смартфон. Още по-хубавото е, че е наличен Betano App, който може да бъде изтеглен на вашия телефон и да залагате директно през него. Какво представлява мобилното приложение на Бетано, кой може да се възпозлва от него и как се играе – всичко това ще ви се изясни, след като прочетете следващите редове.
В наши дни е лукс даден онлайн букмейкър да предлага мобилно приложение към сайта си. Това е така, защото повечето бетинг компании избират да не хвърлят излишни усилия и средства за разработването на апликация, а разчитат единствено на мобилната версия на своя сайт. Много играчи обаче не обичат да залагат през мобилна версия, особено ако играят редовно. Затова залагащите търсят букмейкъри, които да осигуряват възможност за игра през мобилно приложение. Бетано се е погрижил за своите фенове и е осигурил мобилна апликация, която може да бъде изтеглена както на телефони с операционна система Андроид, така и от ползвателите на iPhone, които работят с операционна система iOS.
Мобилните апликации на Бетано са изключително удобни и лесни за употреба и определено няма да съжалявате, ако си ги изтеглите на телефона. Достъпът е изключително бърз, навигацията в приложението е перфектна и всичко се случва буквално с един клик. Мобилното приложение на Бетано може да бъде изтеглено през сайта на букмейкъра, където е предвидено специално място за хората, които искат да се възползват от приложението. Също така можете да намерите приложението на Бетано директно във вашия маркет на телефона. Така например ползвателите на Андроид могат да посетят Play Store, където да въведат името на Бетано и бързо ще намерят приложението, което се сваля за секунди. Не е по-различна ситуацията и за iOS.
Инсталацията е изключително лесна и няма нищо специфично, което се изисква от вас. Вашият телефон сам ще ви насочва към стъпките, които трябва да предприемете, а те са да потвърдите самото изтегляне и инсталиране на приложението. Веднага след това вече можете да отворите мобилното приложение на Бетано, откъдето да влезете във вашия акаунт, ако имате такъв, или пък да се регистрирате, ако все още не сте го направили. Регистрацията през апликацията на Бетано става изключително бързо и ще ви отнеме не повече от няколко минути, в които да попълните стандартните лични данни, които се изискват при регистриране.
След като се регистрирате, вече можете да направите и първия си депозит, който е пряко обвързан и с началния бонус, от който можете да се възползвате. Стартовите оферти на Бетано са изключително атрактивни, така че се запознайте добре с техните условия и ги имайте предвид при първия ви депозит. След като захраните сметката си, ще можете веднага да започнете и със залозите на спорт, както и с играта в казино раздела, където ще намерите множество предложения.
В заключение можем да кажем, че Бетано предлага на клиентите си мобилно приложение, което е достъпно за всички операционни системи. Така ще имате бърз и лесен достъп до сайта за залози и няма да губите никакво време. Това ще ви бъде от полза при игра на живо, когато всяка секунда е от значение и искате да направите залог възможно по-бързо. Приложението на Бетано е изключително лесно за употреба и ще изпитате истинско удоволствие да играете в него.

Pokerstars вече предлага и казино игри за България

Феновете на покера в България имат възможността да играят в една от най-добрите и популярни онлайн платформи в цял свят – Pokerstars. Компанията има лиценз за извършване на хазартна дейност у нас и всеки желаещ може да се регистрира и да се наслади на професионализъм от най-висока класа. Най-хубавата новина е, че Pokerstars вече предлага и отделен казино раздел, в който ще намерите най-разнообразни казино игри. Така покер играчите винаги могат да разнообразят с друга казино игра, когато покерът им омръзне. Кои обаче са Pokerstars, какво трябва да знаем за техните покер игри и какво предлага новият им казино раздел – това ще научите в следващите редове.
Pokerstars е едно от най-разпространените места в онлайн пространството за игра на покер. Платформата дава достъп на играчи от целия свят да премерят сили в редица покер турнири. Това дава възможност на играчи от различни националности да седнат на една маса и да се наслаждават на играта, стремейки се да спечелят огромните награди на турнирите. Наградите наистина са огромни, защото в някои турнири голямата награда е осемцифрена сума. На отделните етапи обаче вие също можете да спечелите различни суми, като колкото по-напред достигате в даден турнир, толкова по-сериозна печалба ще приберете.
Освен разнообразието от турнири, в Pokerstars ще намерите и най-различни видове покер игри. Заглавията на покер игрите са изключително много на брой, като по-известните са Омаха, Стъд, Тексаски покер, Бадуги, Куршевел и други. Pokerstars е известен предимно с покер залозите си, но от известно време предлага и други казино игри. В казино раздела ще откриете любимите на всички слотове и ротативки, както и игри на маса като блекджек, бакара, а и рулетка. Най-хубавото е, че Pokerstars предлага и казино на живо, в което ще можете да играете любимите си казино игри срещу реални опоненти.
Казино игрите в Pokerstars са изключително разнообразни, като ще откриете голям брой заглавия за всяка игра. Това дава голям избор на играчите, които искат да опитат и нещо различно извън покера. Ако пък сте зарибени само и единствено по покера, то Pokerstars е вашето място, защото платформата е една от най-добрите в световен мащаб и е привилегия, че е достъпна и в България, където можете да играете свободно на някои от най-силните турнири на планетата.
За да играете в Pokerstars, вие се нуждаете от регистрация, която става буквално за няколко минути. От вас се изисква да попълните стандартните лични данни и да направите първия си депозит по сметката. Имайте предвид, че и в Pokerstars ще откриете много на брой бонуси и оферти, включително и начален бонус, така че вашата игра ще стане още по-приятна. Ако сте решили да играете Pokerstars през вашия компютър, трябва да знаете, че ще е необходимо да свалите софтуер, през който да залагате. Без него няма да можете да заредите играта. Ако обаче играете през вашия смартфон, не се изисква свалянето на подобен софтуер и можете да играете директно през мобилната версия на Pokerstars. Компанията предлага и мобилни апликации, които да изтеглите на телефона си, които не заемат особено място от паметта и дават голямо удобство на играчите. Има най-различни начини, по които можете да депозирате в Pokerstars. Следва да уточним, че освен с реални пари, вие можете да играете и с виртуални пари в Pokerstars, ако нямате в наличност или пък искате да не рискувате личните си средства.
Pokerstars е страхотно място за игра на покер, а вече предлага и възможност за игра и на останалите казино игри. Платформата е изключително приятна и ще ви накара да се почувствате като истински покер играчи. Там ще имате възможността да проверите уменията си, а и да постигнете мечтани печалби.

6 причини да изберете bet365 mobile за залози

Развитието на технологиите през новия век дадоха възможност и на хазартната индустрия да се развие до мащаби, които никой не е предполагал. В наши дни всеки желаещ може да залага онлайн. На пазара има изобилие от букмейкъри, които предлагат най-различни функции и удобства на своите клиенти. Още по-добрата новина е, че можете да залагате директно през вашия мобилен телефон. Един от авторитетните сайтове за онлайн залози е bet365 mobile, в който можете да залагате на любимите си спортове през вашия смартфон. В Бет365 ще откриете и казино раздел, в който ще намерите най-популярните казино игри. Предимствата на мобилните услуги на Бет365 са неизброими, но в следващите редове ще отличим шест от основните причини, заради които си заслужава да изберете букмейкъра.
Едва ли има любител на спортните залози у нас, който да не е чувал за Бет365. Това е компания с голям престиж, която се радва на огромна популярност заради високия си професионализъм. Именно затова не е изненада, че Бет365 развива и мобилни услуги на много високо ниво. Залози в Бет365 през телефон можете да правите чрез два метода – през мобилната версия на букмейкъра или през специалното мобилно приложение. Не всеки букмейкър може да се похвали с мобилно приложение, но Бет365 се е постарал да отговори на копнежите на всеки един от своите клиенти. Мобилното приложение на Бет365 може да бъде бързо свалено през сайта на букмейкъра и след това да се наслаждавате на бърз и удобен достъп за онлайн залози.
Мобилната версия и мобилното приложение на Бет365 не се различават в своите функционалности: тук изборът опира до това какво предпочита всеки играч като начин за залози. За някои е по-приятно да играят през мобилно приложение, което да е пригодено специално за тази дейност. Други пък не желаят да имат излишни приложения на телефона си и предпочитат да използват мобилната версия на сайта. Бет365 се е погрижил да няма никакво забавяне на мобилната си версия и всичко зарежда светкавично, стига да имате добра интернет връзка.
Когато говорим за функции в bet365 mobile, най-напред трябва да започнем от възможността да се правят залози на живо. Играчите вече масово предпочитат да залагат по време на дадено събитие, защото така имат по-голям контрол над случващото се. Много залагащи предпочитат да видят как се развива даден мач и едва тогава да преценят какъв залог да направят. Този тип залози си има както предимства, така и недостатъци, но е безспорен факт, че залозите на живо са изключително важни и е страхотно, че са достъпни в мобилните услуги на Бет365.
Друга много важна функционалност, която е достъпна в bet365 mobile, е затварянето на залог. Това е любима на всеки играч опция, защото чрез нея могат да се избегнат загуби и да се постигнат частични печалби. Мнозина от вас вероятно ще се изненадат, но в bet365 mobile ще намерите функцията за пряко предаване на събития. Това означава, че можете да гледате в реално време мачове, които се излъчват от Бет365. Единственото условие е да имате някаква сума по сметката си, дори тя да е една стотинка.
Ако сте запалени покер играчи, то Бет365 ще ви зарадва с новината, че има специално разработено мобилно приложение за покер. Чрез него ще можете да се фокусирате изцяло върху вашата игра и ще се почувствате наистина специални покер играчи.
През bet365 mobile можете да се възползвате и от много бонуси на компанията, сред които и атрактивните оферти за нови клиенти, бонуси за футбол и тенис и други. С всички промоционални оферти можете да се запознаете на сайта на Бет365 или в сайта на Бетенеми.