Зърнената война на Путин

Русия блокира украинските пристанища, през които досега се осъществяваше износът на украинско зърно. Така Москва провокира световна криза с храните. Може ли руската блокада да бъде заобиколена, разказва Deutsche Welle.
„В пристанището на Одеса в момента са блокирани 25 милиона тона зърнени храни. Това е прехраната на милиони хора по света, от която има особено остра нужда в африканските страни и в Близкия изток“, предупреди германският външен министър Аналена Бербок. Очевидно тя има предвид очертаващата се международна криза с храните заради блокадата на украинските пристанища от страна на Русия. Милиони тонове зърно са блокирани в пристанищата на Украйна
Изпълнителният директор на Световната организация по прехраната Дейвид Бейсли също предупреди в Twitter, че съществува заплаха от срив на селското стопанство в Украйна и от глад в световен мащаб. „Пристанищата трябва да бъдат отворени отново, и то сега.“

If ports in the #Odesa region do not open up immediately, two things will happen: First, we’re going to have agricultural collapse across #Ukraine. Second, famines will be looming all over the world. Food needs to move, ports must reopen and this needs to happen NOW. pic.twitter.com/G3xIFShBjJ
— David Beasley (@WFPChief) May 6, 2022

Десетки милиони хора са застрашени от глад
На своята току-що приключила тридневна среща в Германия външните министри на водещите индустриални държави Г-7 призоваха Русия да сложи край на войната в Украйна и незабавно да прекрати блокадата на украинския износ на зърно. В заключителната декларация на министрите се казва, че безпричинната война на Русия в Украйна е влошила глобалните икономически перспективи чрез рязко увеличаващите се цени на храните, горивата и енергията. Към 43 милиона души са на крачка от глада. Катастрофално: Предстои световна криза с храните 
Благодарение на плодородната си почва Украйна е един от най-важните доставчици на зърно в света. След Русия, САЩ, Канада и Австралия тя е била петият по големина износител на пшеница в света през 2021 г., а при ечемика и царевицата е заемала трето място. 90% от украинското зърно е било изнасяно през черноморските пристанища, преди мините и руската флота да спрат движението на корабите. Война в Украйна може да ограничи доставките на храни и да вдигне цените
На срещата на външните министри от Г-7 украинският първи дипломат Дмитро Кулеба каза, че Русия не проявява никаква готовност да освободи пристанищата. Украина би искала да продължи да преговаря, но „Русия предпочита войната пред преговорите“.
Русия „краде“: плячкосва хранилища на зърно
Една от междинните военни цели на Русия е да лиши Украйна изцяло от достъпа ѝ до море. Германският министър на земеделието Джем Йоздемир упрекна московското ръководство, че използва глада като оръжие във войната. Не се цели „изключването на един конкурент“, а се води „икономическа война за присвояване на собствеността на селяните“. Русия „краде“, каза Йоздемир, споделяйки мнението на украинското ръководство, съгласно което Русия плячкосва хранилищата за зърно, откарва земеделските продукти на своя територия, след което или ги унищожава, или ги препродава. Крадци на трактори и комбайни: Чеченците на Кадиров с нова изцепка
Поради всичко това се обсъждат алтернативни маршрути по реки, по шосе и по релси към съседните западни държави. Но транспортът по суша е много опасен – заради руските атаки. Освен това по чисто логистични причини транспортирането по суша би било възможно само в ограничен мащаб – вагоните и камионите могат да поемат само малка част от количествата. Към всичко това се добавя и фактът, че междурелсието в Украйна е различно от европейските стандарти и ще се наложи влаковете да се пренастройват. Може ли Румъния да спаси житото на Украйна?
Военният експерт от Международния институт за стратегически проучвания в Лондон Джонатан Бентам предупреждава, че идеята за ескортиране на търговските кораби е добра само на теория. Русия може да ги обяви за легитимна военна цел и да ги атакува, добавя той.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Опаснo поскъпване на пшеницата и царевицата
Пристанище Варна не може да стане център за износ на украинско зърно
Украйна намери начин да изнася зърното си през Черно море

Рязко поскъпване на шофьорските курсове

Шофьорските курсове поскъпват драстично, като цените им могат да стигнат до 1300 лева до края на годината заради нарастващите цени на горивата, пише вестник „Телеграф“.
Автошколите за последно актуализираха цените си през миналата есен, когато цените на промишления ток достигнаха главоломни нива. Тогава цената на шофьорския курс достигна до средни нива около 900-950 лв. за престижните школи с модерни автомобили, собствени центрове за теоретично обучение и покриване на законовия норматив от часове по кормуване. В момента теоретичната подготовка е 40 часа, а практическата – 31 часа кормуване.
Представители на бранша потвърдиха, че при цена на бензин и дизел над 3 лв. цените не могат да се задържат каквито са. Според тях разходите за гориво на една школа, работеща на светло и плащаща данъци и осигуровки, са около 30% от общите, а настоящите цени на курса са калкулирани при цена на бензина около 2,40 лв. На фона на общата инфлация и заплахата за прекъсване на доставките на руски нефт обаче има опасност до края на годината бензин и дизел да доближат 4 лв. за литър. Макар и с по-малка част от разходите, поскъпналият ток за бизнеса принуждава фирмите да повишат цените.
„Поскъпването е неминуемо за всяка една школа, която спазва закона и плаща дължимите данъци и осигуровки“, казва пред „Телеграф“ Красимир Георгиев, собственик на една от големите автошколи у нас и председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ). „Или трябва да коригираме цените нагоре, или часовете по кормуване надолу. Ясно е, че с оглед на безопасността на пътя и подготовката на младите водачи е по-добре да изберем първото“, коментира Георгиев. Скача цената на шофьорските курсове
Разсрочено плащане

 
От 700 до 800 лева струва шофьорският курс в Бургас в момента. В цената са включени и изпитните такси. Най-скъпи са курсовете в големите школи, които са и най-предпочитани. Най-ниските такси от 700 лева предлагат само начинаещи инструктори, които тепърва градят име и събират клиенти. В морския град от години е установена практиката цената да се заплаща на 2 или 3 вноски, но ако курсистът желае, може да плати и цялата сума авансово, преди старта на курса.
Курсът включва теория и практика и е с времетраене от 25 до 60 дни в зависимост от свободното време на курсистите. Ако се налага да се вземат допълнителни часове по кормуване извън програмата, те се доплащат по 20-25 лева на учебен час с продължителност от 50 минути. Повечето кандидат-шофьори вземат от раз теорията и практиката без проблем. Около 20-30% се провалят на листовките и едва 10% не успяват да вземат практическия изпит, твърдят инструкторите край морето.
Цената на шофьорския курс за любители в Русе е от 750 до 850 лева, показва проверка на вестника. Почти всички фирми предлагат възможност сумата да се плати разсрочено на 2, 3 или повече вноски. В цената са включени теоретична и практическа подготовка, двата вътрешни изпита и провеждането на изпитите по теория и практика пред ДАИ. При второ и при всяко следващо явяване обаче се заплаща допълнително – за вътрешните изпити по около 40 лева, а за тези пред ДАИ – по около 70 лева. Курсът към БЧК се заплаща допълнително и струва 60 лева.
Дейността на шофьорските курсове във Варна се свива постепенно с растежа на цените на горивото, коментираха местни фирми, които се занимават с обучението на млади шофьори. Бизнесът върви все по-зле, коментира мениджърът на една от големите фирми, които от години организират шофьорски курсове. „С покачването на цените на горивото сме принудени да увеличаваме цените на курсовете. Беше време, когато за един курс се плащаше по 500 лева, а сега вече започнахме годината със 700 лв. и сега пак се наложи да вдигнем таксата с нови 50 лева. Сега в момента курсът е 750 лева, но не може непрекъснато да се вдигат цените, защото хората нямат пари и преживяват тежко. Трудно е да отделят пари за курсове, защото времената са тежки както за тях, така и за бизнеса, който се опитва да оцелее“, оплакват се инструкторите.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Предлагат част от шофьорските курсове да се кара онлайн

Задържан е предполагаемият организатор на незаконната дейност в разбитата фабрика за нелегални цигари

При спецоперация, проведена от служители на ГДБОП, е разкрито производствено хале, в което е осъществяван пълен цикъл на производство на нелегални …

EK с още по-песимистична прогноза за ЕС и еврозоната

Европейската комисия преразгледа надолу перспективите за икономически растеж и повиши прогнозите си за инфлацията в Европейския съюз, тъй като военната инвазия на Русия в Украйна оказва допълнителен възходящ натиск върху цените на суровините и подновени прекъсвания на веригите на доставките, като същевременно увеличава бизнес несигурността. Шеф на ЕЦБ: Tвърде слабото евро застрашава ценовата стабилност в Европа
Според пролетния доклад на Комисията БВП на ЕС и в частност на еврозоната се очаква да нарасне с 2,7% през 2022 г. – значително по-слабо от междинната зимна прогноза за експанзия от 4 на сто. За 2023г. се прогнозира икономическия растеж от 2,3% в ЕС и в зоната на единната валута спрямо предходна оценка за повишение на БВП с Европейския съюз с 2,8% и в еврозоната – с 2,7 на сто, предаде БНР.
Очаква се инфлацията в еврозоната да нарасне с 6,1% през 2022 г. (в сравнение с 3,5% според зимната прогноза), преди да се забави до 2,7% през 2023 г. , като ЕК прогнозира, че инфлацията ще достигне пик от 6,9% през второто тримесечие на тази година, след което да започне постепенно да отслабва.
За целия ЕС се очаква инфлацията да нарасне с 6,8% през 2022 г. и да спадне обратно до 3,2% през 2023 г.
Средната базова инфлация се очаква да остане над 3% през 2022 и 2023 г. както в ЕС, така и в еврозоната, прогнозира ЕК в пролетния си доклад.
Нивото на безработица в ЕС се очаква да намалее през тази година до 6,7% и до 6,5% догодина, а в рамките на еврозоната – до 7% през 2022 г. и през 2023 г.
Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони посочи, че икономиката на еврозоната „все още е далеч от нормална ситуация“, отбелязвайки, че високата степен на несигурност може да доведе до още по-нисък БВП и по-висока инфлация от прогнозираното в момента. 
При „тежък икономически сценарий“, ако се вземе предвид евентуално цялостно спиране на руския газ за ЕС и продължаване на нарастващите цени, БВП ще нарасне още по-слабо – с 2,5% и с 1% под основната пролетна прогноза през тази и следващата година, докато инфлацията ще се повиши с допълнителни 3% през 2022 г. и допълнителен над 1% през 2023 г. спрямо новата основна прогноза на ЕК.
Джентилони посочи за наличието на рискове за още по-сериозно влошаване на икономическата прогноза, включително „непредвидимото развитие“ на конфликта в Украйна, както и възможността за силен инфлационен натиск, който да повлияе на условията на финансиране, както и въздействието на дълговата криза в сектора на недвижимите имоти в Китай. Страх в Германия: Цените скачат неудържимо, бедността ще расте
Той заяви още, че вътрешното търсене „би могло да се окаже по-устойчиво“, ако домакинствата изразходват повече от спестяванията си и ако Механизмът за възстановяване и устойчивост на ЕС (RRF) генерира по-силен импулс на икономическата активност.