Как да се справим със страха от понеделника?

Когато човек не се чувства удовлетворен от работата си, очаква понеделника не като начало на нова, вълнуваща и позитивна седмица, а като поредния цикъл на неприятни задължения, с които трябва да се примири до следващия петък.
А ако е и в токсична работна среда, може да се стигне даже до страх и тревожност от наближаването на поредната доза тормоз и служебни драми. Очевидно това не е начин на живот, с който да се примирявате твърде дълго. Как да се справите с тормоз на работното място
Всъщност, неприятното чувство от понеделника е много добра отправна точка за това, че трябва да направите промени. Не е задължително да си подавате молбата за напускане, а по-скоро да оцените правилно какво в работата ви затруднява, създава ви стрес и да анализирате ситуацията си.
Можете да вземете различни мерки, например:
Говорете с шефа за разнообразяване на задълженията ви

Вероятно имате силни страни, които сте развили толкова, че да можете да говорите за известна промяна в задълженията ви, която да ви направи по-ефективен и полезен служител и за компанията, и са вас самите. Или ако чувствате, че имате потенциал в комуникацията, докато ви задържат над таблиците, споделете го. Това ще е от полза и за двете страни и е много възможно шефът ви просто да не е наясно, че сте готови за нови задължения.
Използвайте възможности за кариерно развитие

Много компании предлагат постоянно възможности за кариерно развитие като обучения, програми за наставничество и т.н. Ако досега сте игнорирали такива, време е да се включите – това ще разнообрази работната ви седмица, ще ви извади от рутината на понеделниците и ще ви зареди с позитивна енергия и чувство, че правите нещо полезно за личното ви и професионално израстване.
Участвайте в допълнителни дейности

В повечето случаи хората, които се страхуват от понеделниците, са просто затънали в рутина и им трябва да очакват нещо ново и вълнуващо – но ако не подадете ръка, че сте готови за нещо повече (например да се включите с помощ към проект на друг екип), няма как да излезете от ситуацията си. Огледайте се и предложете помощ, където смятате, че можете да сте полезни.
Вземете си почивка

Страхът от понеделника, чувството за досада са симптоми и на прегаряне от работа (т.нар. бърнаут). Много е възможно да сте преуморени и да се нуждатете от почивка. Ако не можете просто да зарежете офиса, помислете за друг вариант – можете да вземете няколко поредни петъка и да правите дълги уикенди извън мястото, където живеете. Така ще можете да си почивате активно и да се зареждате за по-кратка предстояща работна седмица.
Потърсете нова работа

Ако всичко около вас е напълно непоносимо и сте нещастни, няма какво повече да се направи – трябва да започнете да търсите нова работа. Можете да отделяте време за това именно в началото на работната седмица. Ако отделяте 1-2 часа всеки понеделник да прелиствате обяви и да се грижите за собственото си бъдеще, ще скъсате оковите на страха си и ще очаквате моментите, в които давате нови възможности за себе си с нетърпение.

Майката на Бояна от Пловдив: Намирането на клиника за лечението на дъщеря ни, се оказа изключително трудна и сложна задача

Преди време ви разказахме за малката Бояна от Пловдив. Тя е малко и красиво детенце, което се нуждае от лечение, за да продължи да радва своите …

Гърция внася рекодни количества втечнен газ, 1/3 от него е за България

Гърция очаква рекордни доставки на втечнен природен газ на терминала на остров Ревитуса, като корабите със „синьото гориво“ ще идват през ден, съобщава гръцкият вестник Kathimerini. 30 процента от пристигащите количества газ са предназначени за България, посочва вестникът, позовавайки се на оператора на терминала, който се намира близо до столицата Атина. По-малки количества ще бъдат изпратени към Румъния. България започва да внася втечнен газ
През следващия месец танкерите с втечнен газ ще пристигат на всеки два дни. Първоначално са били предвидени 7 танкера, сега вече са двойно повече  – цели 14. За сравнение през април и настоящия месец май са пристигали по два танкера седмично.
Увеличеният трафик на терминала за втечнен газ в Ревитуса ще продължи и през следващите месеци. Причината – очаква се да нарасне вътрешното търсене в Гърция за производство на електроенергия заради туристическия сезон, а износът за България ще продължи.
LNG терминалът се превърна в основна входна точка за доставките на газ за българските потребители, след като Русия спря газоподаването към страната ни в края на април заради несъгласието ни да се съобразим с искането за плащане в рубли. Асен Василев отряза мераците на Кремъл: Ще плащаме руския газ в долари
Тогава България обяви, че се отказва от руския газ, а за да го замени, е запазила капацитет на терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция, откъдето ще може да получава алтернативни доставки.
В момента страната ни получава по 90 000-100 000 мегаватчаса природен газ през Гърция. От тези количества 10 000 мегаватчаса е азерски газ, който е доставян до газопреносната ни мрежа по съществуващата тръба при Сидирокастро. Сделките за доставка са договорени с държавната гръцка компания DEPA (гръцкия Булгаргаз, б.р.), частната Mytilineos и компанията MET Energy, която работи в цяла Източна Европа. Защо изпускаме 4 пъти по-евтиния газ от Азербайджан?
Газовите танкери на терминала в Ревитуса пристигат от САЩ, Катар, Алжир и други държави, произвеждащи втечнен газ. През юни вносът на втечнен газ ще се удвои спрямо май, а освен за България и Румъния увеличените количества ще бъдат предназначение и за гръцкия пазар. Те трябва да заменят руския газ, който ще бъде спрян за Гърция между 21 и 27 юни, когато „Газпром“ е насрочил ремонтни дейности на част от газопровода „Турски поток“.
До юли трябва да бъде добавен още един плаващ резервоар за съхранение в Ревитуса, който ще увеличи капацитета на терминала със 150 000 кубични метра втечнен природен газ. Това се счита за необходимо за енергийната сигурност на Гърция в случай на пълно прекъсване на доставките на руски газ. Припомняме, че България притежава 20% от терминала в Александруполис, който се изгражда в момента и трябва да бъде пуснат в експлоатация до края на 2023 г. Той е е входната точка, по която ще получаваме газ чрез прословутия интерконектор с Гърция.
България е била готова за спирането на руския газ

Преди около 2 седмици стана ясно, че от юни България ще започне да получава американски втечнен газ на цени под тези на „Газпром“. Това беше съобщено при посещението на премиера Кирил Петков във Вашингтон. В миналото САЩ вече са ни доставяли по-евтин от руския газ.
При завръщането си Петков обяви, че очакваме 2 танкера през следващия месец, а цената е доста под обичайната за европейския газов пазар и по-ниска от тази по дългосрочния ни договор с „Газпром“. Въпреки това той отказа да разкрие точната цена, която и до момента не е ясна.
Българските власти са поискали оферти от всички американски доставчици на втечнен природен газ още през януари, а след спирането на руския газ за България е избрана офертата с най-ниска цена. Цената на газа от САЩ е по-ниска спрямо формулата на „Газпром“, прилагана до спирането на руските доставки, но финалната стойност ще стане ясна от заявлението на „Булгаргаз“ за цената през юни. Това обясни министърът на енергетиката Александър Николов пред депутатите от енергийната комисия миналата седмица.
Сделката за доставката на втечнен газ се извършва директно между българската газова компания и американските продавачи без никакви посредници. „Булгаргаз“ е поискал оферти за услуга в пълен мащаб – с доставка до конкретна точка, което освобождава газовия доставчик от необходимостта да има резервиран капацитетза използване на газова инфраструктура. Запазването на капацитет не е никак евтино, като може да струва стотици милиони или дори милиард, в зависимост от  количествата. Булгаргаз посочи как е избрал новите доставчици на газ
При изпълнение на дългосрочния договор с „Газпром“ не е било необходимо „Булгаргаз“ да резервира такива капацитети, ако няма да ги използва, защото това би означавало огромни разходи, които вдигат цените за крайните потребители. Същото се отнася и за осигуряване на повече от необходимите за страната количества, обясни енергийният министър. Той гарантира, че във всичките действия на правителството се пази търговският интерес на България и „Булгаргаз“.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Колко е зависима България от доставките на руски природен газ?
Ще затворят ли заводи заради спирането на газа?
Кои компании в България са най-зависими от газа?
Европа се сбогува с руския газ
Глас от Сърбия: Европа и България се прострелват в крака, отказвайки се от руски газ
Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея
Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?
Поглед от Германия: България се справя идеално без руския газ
Руски олигарх се подигра на Путин заради спирането на газа за България
Мисията невъзможна: Защо Европа не може да се откаже от руския газ?