Италианският енергиен гигант Eni ще плаща руския газ в eвро и рубли

Италианският енергиен гигант ENI SpA временно открива две сметки в „Газпромбанк“, една в евро и една в рубли. Италианската енергийна компания обяви, че това е предпазна мярка, тъй като плащанията на руския газ ще бъдат дължими през следващите няколко дни.
Eni е изправена пред краен срок да плати на „Газпром“ около 20 май, след като Москва в края на март поиска чуждестранните купувачи да плащат доставките на газ в рубли или рискуват да ги загубят. Путин обяви откога газът ще се плаща в рубли
Италианската енергийна група, една най-големите вносителки на руски газ в Европа, обясни, че този ход е резултат от едностранното искане на „Газпром“ за изменение на договорите и нова схема за плащане на синьото гориво.
Контролираната от държавата Eni заяви, че решението ѝ е съгласувано с италианското правителство и в съответствие със санкциите на Русия.
Засега по информация на „Газпром експорт“ и руските власти фактурирането и плащането все още ще се извършват в евро, отбелязват в изявление от италианската компания. След това клирингова къща в Москва ще конвертира сумата в рубли в рамките на 48 часа. 
„Извършването на плащания по този начин не би се сблъсквало с нито един европейски регламент, насочен към предотвратяване на прилагането на процеса, описан по-горе“, се казва още в изявлението на Eni и посочи, че ще счита задълженията си за изплатени при превеждане на сумата в евро. Русия даде заден за плащането на газа в рубли
От Eni отбелязват, че са в преговори с „Газпром“, за това, че всеки валутен риск резултат от сделката, ще падне върху руската компания. В актуализирани насоки Европейската комисия потвърди, че компаниите могат да плащат за руски газ, стига да е във валутата, договорена в съществуващите им договори, и да обявят трансакцията за завършена, когато бъде платена.
Според Европейската комисия санкциите на ЕС не възпрепятстват компаниите да откриват сметка в банка. Но отново неин говорител заяви, че откриването на сметка в рубли в „Газпромбанк“ би нарушил режима на санкциите. Все повече европейски държави режат Русия да плащат газа в рубли
Ако не плати обаче Eni рискува да наруши договора си с „Газпром експорт“ и доставките да бъдат прекъснати, което може да застраши ангажиментите му за продажби към клиентите.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Финландия отказа да плаща за руския газ в рубли
ЕС отказва да плаща за руски газ в рубли
Естония не възнамерява да плаща за руския газ в рубли

Кремъл: Иска или не, България ще плаща руския газ в рубли

Финландската компания Gasum съди „Газпром“ за плащането на газа

Финландският държавен енергиен доставчик Gasum ще отнесе спора си с „Газпром експорт“ за плащанията на руския газ в рубли към арбитражния съд.
Gasum няма да приеме искането на „Газпром експорт“ да плаща в рубли доставките на газ за Финландия, а от там има и повишен риск руските газови потоци към скандинавската държава да бъдат спрени. Финландия отказа да плаща за руския газ в рубли
По думите на главния изпълнителен директор на Gasum Мика Вилянен енергийната компания не е имала друг избор, освен да отнесе договора до съда. „В тази предизвикателна ситуация ще направим всичко възможно, за да снабдим финландските си клиенти с енергията, от която се нуждаят“, заяви още Мика Вилянен.
Енергийният доставчик ще се стреми да снабдява финландските клиенти през лятото чрез газопровода BalticConnector, свързващ финландската и балтийската газова мрежа през Финския залив. Неговият преносен капацитет обаче е ограничен и това ще бъде предизвикателство. В дългосрочен план Финландия планира да наеме плаващ терминал заедно с Естония за внос на втечнен природен газ.
Засега Финландия внася по-голямата част от газа си от съседна Русия, но той представлява само около 5% от годишното енергийно потребление. Загубата на предлагането има опасност да засегне компании като Neste и Metsa, както и други компании в горската, химическата и хранително-вкусовата промишленост.
Преди дни Европейската комисия публикува актуализирани насоки за това как компаниите от ЕС могат да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите на блока.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
GAZPROM Germania напуска Gazprom Group
Путин обяви откога газът ще се плаща в рубли
Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

„Москвич“ се изправя срещу Tesla, ще покорява света

В Русия се готвят да възродят автомобилната марка „Москвич“, но с електрически двигател. Някои навярно мечтаят и за превземането на чуждестранни пазари. Андрей Гурков има ясно мнение по въпроса, пише Deutsche Welle.
Каква сензация само! Нямам предвид това, че градската управа на Москва се сдоби с нов актив – завода на Renault в руската столица. Френският автомобилен концерн още в края на април взе решението да се изтегли напълно от Русия, оставяйки на руските власти двете си предприятия – това в Москва и заводите АвтоВАЗ в Толиати.
Нито пък имам предвид това, че кметът Сергей Собянин е решил да възроди историческата марка „Москвич“, чийто собственик фалира в началото на 2000 г., след като руският пазар се отвори за много чужди автомобилни фирми. Този маркетингов поход на московския градоначалник прекрасно обслужва бляновете по всичко съветско, всичко велико, обхванали сега значителна част от руското общество и вписващи се напълно в общата концепция на днешна Русия да върви напред, гледайки назад. Русия има остаряла икономика, не създава нови стоки
Утопични проекти
За мен истинската сензация в намеренията на Собянин се състои в това, че „на първо време“ той щял да организира производството на класически автомобили с двигатели с вътрешно горене, а по-късно и на електромобили. С това московският кмет на практика признава, че бъдещето на автомобилната индустрия е именно електромобилността. И второ: със замяната на вноса той издига сегашните руски проекти на ново равнище – това на утопията.
Не, Собянин не е склонен да обяви скромно, както вече направиха от АвтоВАЗ, че ще произвеждат „Лада“, но без някои технически изобретения като антиблокиращата спирачна система (ABS). Нито пък му стиска да признае, че са прави анализаторите от Руската централна банка, че Русия – една страна, която води война и страда от наложените ѝ тежки международни санкции – може да произвежда единствено такава продукция, която е на по-ниско технологично ниво. Русия занижава стандартите в автомобилостроенето заради недостига на части
Подобна индустриална провинциалност не устройва московския кмет, той иска столичен размах и технологичен пробив – та били те и само на думи. „Обичам нашите велики планове“, бе написал навремето Маяковски, който страстно възпяваше една страна, която за 70 години от съществуването си така и не успя да пусне в масово производство лек автомобил без чужди технологии.
„Москвич“ и „Камаз“ ще разработват съвместно електромобил
Самият Собянин припомня, че заводът, който сега той поема от Renault, преди почти 100 години в Съветския съюз е започнал дейността си с производството на автомобили Ford. Но не, днес Русия няма нужда от западно ноу-хау, защото „Москвич“ и неговият партньор „Камаз“, от който междувременно се изтеглиха германците от Daimler Truck, сами ще се справят и ще организират производството на собствени електрически модели – дейност, в която водещите световни автомобилни концерни наливат милиарди.
Можем само да поздравим московчани за това, че немалка част от техните данъци и от градския бюджет ще бъде похарчена именно за този смел, горд и ударен проект, като освен това ще има нужда от огромни инвестиции за създаването на съответната инфраструктура (мрежа от зарядни станции).
Електрическият „Москвич“ покорява световния пазар?
Или може би московското кметство планира да покрие всички тези разходи с износ на електрически москвичи? Например в Китай, за който сега мечтаят всички руски фирми, които искат да заместят отпадналия внос от Запада. Сякаш в Китай си нямат предостатъчно собствени производители на електрически автомобили.
Или пък се готвят за присъствие в страните и регионите с бързо растящи продажби на Tesla? Е, в такъв случай Илън Мъск е в беда! В ожесточена конкуренция за технологично лидерство той ще трябва да се изправи не само срещу „Роскосмос“ на Дмитрий Рогозин, но и срещу „Москвич“ на Сергей Собянин. Горко ѝ на Tesla!
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Кои са най-продаваните SUV в Русия? (СНИМКИ)