Общо 123 млрд. активи на Руската централна банка са замразили ЕС и САЩ

Страните от ЕС са замразили активи на Централната банка на Русия за около 23 млрд. евро. Това обяви Дидие Рейндерс, европейският комисар по въпросите на правосъдието и добави, че тези 23 милиарда са незначителна цифра в сравнение със стоте милиарда, замразени в САЩ. Освен Европа, от началото на март САЩ, Великобритания и Япония наложиха санкции на Руската централна банка, замразявайки резервите ѝ в националните си валути. Руската централна банка интервенира на валутния пазар след срива на рублата
По-рано ЕС забрани операциите по управлението на резервите и активите на Руската централна банка. Документът предвижда забрана за сделки, свързани с резервите на Руската централна банка и нейните активи, както и сделки с всяко юридическо лице, организация или орган, представляващи Руската централна банка.
На 21 май украинският президент Володимир Зеленски предложи на държавите партньори да сключат многостранен договор, който да конфискува руските активи в чужбина и те да се прехвърлят в Украйна и други държави, за да се компенсират загубите от войната.
Украинският лидер обясни, че чрез подобно споразумение руските средства и имущество в юрисдикциите на партньорските държави ще бъдат иззети или замразени, след това конфискувани и изпратени в специален фонд, където пострадалите от руската агресия да бъдат компенсирани. „Ще бъде справедливо“, подчерта Зеленски. 
По-рано министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо заяви Световния икономически форум в Давос, че Русия трябва да бъде лишена от ползите от участието си в световната икономика и добави, че е твърде рано да се обсъжда възможността за нормализиране на отношенията между Москва и Вашингтон. „Рано е дори да се мисли за това“, отбеляза Реймондо. По думите ѝ Москва трябва да плати „сериозна цена“ за решенията си и се съгласи, че е необходимо Русия да плати обезщетения заради войната в Украйна. Банките в Русия вече превеждат пари в цифрови рубли
Помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джей Съливан подчерта, че още през април американските власти са решили да не връщат на руски бизнесмени конфискуваните им активи. „Нашата цел не е да ги върнем, а да ги използваме по-добре от този начин“, обясни той. 
Ограниченията в чужбина доведоха до задържане на яхти на санкционирани руснаци. Според Китай блокирането на руски държавни активи от Вашингтон е „смъртна присъда“ за финансовата система на САЩ. В китайското издание Global Times се казва: „Доверието към САЩ в икономическия свят беше подкопано от решението да замразят руските активи чрез едностранни санкции“. И продължава: „Санкциите срещу руската финансова система, като замразяването на резервите на Централната банка ще променят правилата за финансовата система на САЩ“, и посочва, че голяма част от американските държавни ценни книжа се държат от чужденци. Руската централна банка обеща подкрепа за финансовата стабилност
По-рано днес Руската централна банка намали основния лихвен процент, тъй като властите се опитват да овладеят курса на рублата, която рязко поскъпна въпреки конфликта в Украйна. Банката на Русия намали лихвата от 14% на 11%, и подчерта, че външните условия за икономиката остават „предизвикателни, значително ограничаващи икономическата активност“.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Руската централна банка понижи основната лихва до 14%
Руската рубла продължава да поскъпва спрямо долара
Защо поскъпването на рублата е лош знак за Русия?

„Алкомет“ инвестира 11 милиона лева в нови производствени мощности

Най-големият български производител на алуминиеви продукти „Алкомет“ откри новите си производствени мощности. Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер посети шуменското предприятие и официално пусна в експлоатация новото оборудване.
Новата инвестиция в машини на „Алкомет“ е на стойност 11 милиона лева, като с нея ще бъдат разкрити и около 35 нови работни места.
Компанията е един от най-големите производители в България, като осигурява 1% от общия износ на страната ни. „Постоянно се опитваме да усъвършенстваме продукцията, да произвеждаме по-иновативни продукти. Тази година цифрите са много добри. За първите 4 месеца продадохме продукция за 350 млн. евро, като 95% от нея бе за износ“, посочва председателят на надзорния съвет на компанията Фикрет Индже.
Новите машини се очаква да увеличат производствения капацитет на цеха за алуминиеви заговотовки с 25%, а компанията да създава 75 000 – 80 000 тона валцов прокат годишно. Те ще надградят съществуващото оборудване, в което са вложени десетки милиони евро. Машини за 2,3 милиона евро ще бъдат добавени и в леярния цех.

Целта на „Алкомет“ е да произвежда материали за автомобилната, машинната и други индустрии, като се стреми да създава все по-иновативни продукти. Благодарение на новото оборудване компанията мoжe дa дocтaвя нa ĸлиeнтитe cи oбpaбoтeни дeтaйли, гoтoви зa вгpaждaнe. Компанията вече произвежда и компоненти за електрическите модели на автомобилния гигант BMW, с който е сключен 12-годишен договор. BMW влезе в битка с българските ханове и завладя Шумен

Държавата ще продължи да подкрепя подобни инвестиции, защото те създават сериозна добавена стойност за българската икономика, увери министър Даниел Лорер.
Въпреки войната и инфлацията икономика ни расте стабилно. „Растежът за първите 3 месеца на 2022 г. е 4.5%, страната ни е сред лидерите в ЕС по ръст на индустриалното производство, а износът за март е рекорден. Растежът на икономиката ни е приоритет, защото е растеж на доходите ни“, изтъкна той.
В момента в „Алкомет“ работят над 1200 служители, като с новото оборудване ще бъдат разкрити още 35 нови работни места.
„Алкомет“ има силно присъствие на пазара в Европа и САЩ, обслужвайки сектори като строителство и архитектура, автомобилостроене, транспорт, производство на опаковки, дистрибуция, производство на енергия от възобновяеми източници и др. През последните години компанията инвестира в модернизиране на оборудването и устойчиви производствени процеси, фокусирайки се върху намаляването на въглеродните емисии и подобряване нивата на рециклиране.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Австрийски гигант вдига завод за 60 млн. лева в Пловдив
Televic България строи завод за 10 милиона лева до Пловдив
Белгийската Melexis търси работници за новото си производство в София
Европейският гигант ETEM инвестира 120 милиона лева в завода си в София