Туризмът в Гърция очаква силен сезон, търси 50 000 работници

Гърция очаква силен туристически сезон, но понася загуби от липса на украински и руски туристи. От министерството на туризма очакват повече ваканционни посещения на американци. Кипър измисли как да замести руските и украинските туристи
„Плащайте по-добре на служителите, за да имате квалифициран персонал и качествени услуги“. Така министърът на туризма Василис Кикилиас посъветва собствениците на хотели и заведения за предстоящия туристически сезон.
Засега има 50 000 свободни работни места в сектора, а в разгара на сезона ще са необходими повече служители, коментират пред медиите от туристическия бранш. Хотелите в Кипър спешно търсят над 6000 служители
По предварителни резервации сигналите са за много силен туристически сезон. На островите има неочаквано много резервации, на места повече от успешната 2019 г.
Войната има несъмнено негативно отражение върху туристическия сектор, защото тази година Гърция се лишава от украински и руски туристи, отчитат хотелиерите. Войната в Украйна вече удари туризма в Гърция
Туристическите райони в северната част на страната са силно зависими от цената на бензина.
Министър Кикилиас съобщи за увеличен интерес на американците за почивка в Гърция. Надежда създава и новият американски посланик в Атина, който е от гръцки произход и с опит в туризма.

Сериозен спад на петрола: Китай е по-голям риск от войната в Украйна

Цените на петрола сериозно се понижиха в понеделник, заедно с фондовите пазари в Азия, заради продължаващите блокади в Китай, най-големият вносител на петрол, и опасения, че очакваната световна рецесия може да намали търсенето на нефт.
Финансовите пазари бяха изплашени от опасения от възможно повишаване на лихвените проценти и евентуална от рецесия, тъй като по-строгите мерки и по-мащабни локдауни заради COVID-19 в Китай доведоха до по-бавен растеж на износа на втората най-голяма в икономика в света през април, предава Reuters.
Еталонният сорт Брент загуби долара от цената си, или 4,36%, спадайки до 107,5 долара за барел към 19:30 българско време. Американският лек суров петрол поевтиня до 104,7 долара за барел, спад от над 5 долара, или 4,65%.
„Заключването на COVID в Китай оказва негативно влияние върху петролния пазар, който се разпродава във връзка с акциите“, казва Андрю Липоу, президент на Lipow Oil Associated в Хюстън.
„Разпространяващите се нагласи за намаляване на риска, предизвикани от страховете от рецесията и локдауните в Китай, са основните фактори, които оказват натиск върху цената на петрола“, посочва анализаторът на CMC Markets Тина Тенг.
Вносът на суров петрол в Китай през първите 4 месеца на 2022 г. е намалял с 4,8% спрямо предходната година, но вносът през април е нараснал с близо 7%. Вносът на ирански петрол в Китай през април достигна пиковите си обеми, наблюдавани в края на 2021 г. и началото на 2022 г., тъй като търсенето от независими рафинерии намаля, след като блокирането на COVID-19 намали маржовете на горивото и нарастващия внос на руски петрол на по-ниски цени.
Борсовите индекси на Wall Street паднаха и доларът достигна връх от две десетилетия, което направи петрола по-скъп за притежателите на други валути. Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, понижи цените на суровия петрол за Азия и Европа за юни.
В Русия добивът на петрол се повиши в началото на май спрямо април и производството се стабилизира, каза вицепремиерът Александър Новак, след като производството спадна през април, тъй като западните страни наложиха санкции заради войната в Украйна.
Ще наложи ли ЕС ембарго на руския нефт?
В същото време инвеститорите внимателно следят преговорите в Европейския съюз за налагането на ембарго върху руския петрол, което може да затегне световните доставки.
Миналата седмица Европейската комисия предложи поетапна забарана за покупките на руския петрол, повишавайки цените на Brent и WTI за втора поредна седмица. За да се реализира наказателната мярка е нужно единодушие сред всички държави членки.
Европейската комисия обмисля да предложи на държавите от Източна Европа без излаз на море повече пари за модернизиране на петролната инфраструктура в опит да ги убеди да се съгласят, каза източник от ЕС пред Reuters. Япония, която е най-големият вносител на суров петрол, ще забрани вноса на руски суров суров „по принцип“, каза премиерът Фумио Кишида, добавяйки, че това ще отнеме време.