Заради „пътните условия“: Еконт рязко вдига цените

Куриерската фирма „Еконт“ отново повишава цените на услугите си. От 1 юни таксата за превоз на пратки се увеличава от 14% на 20%.
„Съобразно икономическите процеси в страната Ви информираме, че за месец юни ще начисляваме 20% такса „Пътни условия“ зa пратки. Тази знaчитeлнa промяна е свързана с повишаването на ценитe на горивата и различни такси на пътната мрежа“, посочват от „Eĸoнт“ в съобщение дo клиентите си.
Компанията е създадена от сегашния министър на транспорта Николай Събев, който напусна мениджърския пост, след като влезе в правителството, но остава мажоритарен собственик. Събев е най-богатият министър в кабинета на Кирил Петков, а заради участието си във фирмата бе разследван от КПКОПНИ.
В самото начало на 2022 г. „Еконт“ се съгласи да плати 13 млн. лева на НАП, въпреки че спечели в съдебно дело срещу приходната агенция.
Taĸca „Πътни ycлoвия“ бе въведена през миналото лято, като замени пpeдшecтвaщaтa я тaĸca „Гopивo“, която бе едва 1 процент. Преименуването бе съпроводено с повишение – от 1% на 8%. Последваха още корекции. Пандемията позлати онлайн търговци и куриери
Таксата ce фopмиpa oт paзлични ĸoмпoнeнти и се актуализира всеки месец. Пресмятат се цeнитe нa гopивaтa, тoл тaĸcитe, cъcтoяниeтo нa пътнaтa мpeжa, дpyги тaĸcи, ĸaĸтo и aмopтизaциятa нa превозните средства, които разнасят пратките. Горивата отново поскъпват, с колко скочиха цените?
Как и защо се променят цените
Повишението на практика означава допълнителни 30 стотинки за колетните пратки между офисите на фирмата и още 38 стотинки за документални пратки от адрес до адрес, пише „Капитал“.
Най-популярната услуга на компанията – колетна пратка между офиси на Еконт (или Еконтомат) до 1 кг, чиято основна цена с ДДС е 5 лв., с начислената 14% такса за гориво и пътни условия цената става 5.70 лв. С новата цена от 20% за пътни разходи цената от 1 юни би трябвало да стане 6 лв.
При другата популярна услуга документална пратка от врата до врата основната цена е 6.30 с ДДС. С 14% такса сега цената е 7.18 лв. С увеличението тя би следвало да стане 7.56 лв.
Поскъпването на куриерските услуги е логично, тъй като цените на горивата са все по-високи в последните месеци, а от 1 юли превозвачите ще плащат и по-висока тол такса, включително и за второкласните пътища. Винетките поевтиняват, тол таксите рязко се вдигат
Преминаването по тях ще струва между 4 и 7 стотинки за километър за превозни средства между 3.5 и 12 тона (каквито са повечето автомобили на „Еконт“). Пътуващите по първокласни пътища ще плащат между 6 и 9 стотинки на всеки километър, а по автомагистрала – между 10 и 13 стотинки.

Защо късното хранене е вредно?

Късното хранене може да е резултат от заетостта на хората или да бъде просто лош навик, който се отразява неблагоприятно на здравето им. Ново проучване сочи, че за да удължат продължителността на живота си, хората трябва да избягват да ядат в късните часове и да намалят приема на калорична храна. 10 начина да живеем здравословно с ограничен бюджет 
Опитите с животни показват, че нискокалоричните храни, които осигуряват основни хранителни вещества, удължават и средната продължителност на живота. Изследванията потвърждават, че това важи и за хората, макар все още да не е напълно доказано. Проучванията върху животни, показват, че ограничаването на калориите е ефективно, заради циркадните ритми. Те влияят на физиологичните цикли, метаболизма и храненето, което се свързва и със стареенето.
Учени от Югозападния медицински център на Тексаския университет в Далас проучват дали времето на хранене влияе на ограничаването на калориите за удължаване на живота. В експеримента са включени различни групи мишки според начина им на хранене. В заключение групата, която е ограничавала в приема на калории, хранила се в активната част на деня и гладувала 12 часа, увеличава продължителността на живота си с 35%. 
Предвид резултатите учените препоръчват хората да не се хранят през късните вечерни и нощни часове, тъй като това може да доведе до проблеми с храносмилането и по-кратък живот. Ограничаването на калориите подобрява регулирането на глюкоза и инсулиновата чувствителност на животните, което се отразява на здравето им и остаряват по-бавно. Как влияе на мозъка сладката и мазната храна 
Според изследователите за здравословно хранене е най-добре вечерята да бъде в по-ранен час, тъй като късното хранене пречи на тялото да поддържа нивата на кръвната захар в здравословни граници. Консумацията на чипс, бисквити, бонбони късно вечер може да увеличи риска от диабет. Ранното хранене прави именно обратното – поддържа баланса на кръвната захар. 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Българите са сред най-много харчещите за храна в Европа
По 94 кг. храна изхвърля годишно българинът, сочи общоевропейско проучване

Кирил Домусчиев: Бизнесът категорично подкрепя влизането на България в еврозоната

Бизнесът категорично застава зад приемането на България в еврозоната. Всеки, който е срещу влизането ни в еврозоната, е срещу интересите на българския бизнес. Няма нормален бизнесмен, който да не е съгласен. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пред медии след проведено общо събрание на организацията. Защо еврото е изгодно за България?
Домусчиев се съгласи с подуправителя на БНБ Калин Христов, че държавата трябва да подпомага само най-уязвимите групи. „Всякакви помощи, включително и енергийни, трябва да са за бедните. Всяко семейство под някакъв праг трябва да получава енергийни помощи. В момента обаче у нас е световен парадокс – няма държава, в която хората плащат 5 пъти по-евтино за ток, отколкото индустрия. В същото време някои хора да си топлят басейните за 119 лв., а „Стомана Перник“ например – 400-500 лв. сметка за ток. За това пак са виновни политиците – и предишните, и сегашните, това е популизъм“, коментира Домусчиев.
Председателят на КРИБ обяви, че работодателските организации готвят протест на 24 или 29 юни, след като предишният, планиран за 18 май, беше отложен след обещанията на кабинета за компенсации за цената на електроенергията и газа, дългосрочни договори и решаване на проблемите на строителния и транспортния сектор. Протестът може да обхване цялата страна. Превозвачите се вдигат на протест, искат адекватна транспортна политика
„Надявам се, че поетите ангажименти от правителството да бъдат изпълнени, но не виждаме движение и насрочваме следваща дата, защото протестът изисква организация. Нито една фирма не отчита напредък по разговорите, няма и нито една разписана мярка“, посочи Домусчиев. Също така уточни, че КРИБ не подкрепя антикризисните мерки, тъй като нищо в тях не е свързано с бизнеса, и в същото време няма да намалят на инфлацията.
По думите на Домусчиев бизнесът има икономически искания, като всяка една държава в Европа, да бъдат получени компенсации. „Българската икономика не е конкурентоспособна, плащаме най-скъпия ток и газ и това се отразява на експортните и инвестиционните ни възможности и върху приходите на населението и инфлацията“, заяви той. Домусчиев обаче подчерта, че бизнесът е в разбирателство с вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова, като заяви, че имат нейната подкрепа за исканията им.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Приемането на еврото ще ни донесе европейски заплати, смята бивш зам.-министър
Разкриха стратегията на новата власт за приемане на еврото
Как България ще приеме еврото
Приемането на еврото ще повиши доходите, твърди шефът на БНБ
Експерт разкри плюсовете и минусите от приемането на еврото

Пречиствателна станция за 28 милиона лева ремонтираха край Плевен

Откриха реконструираната пречиствателна станция за отпадни води за населени места в общините Плевен и Долна Митрополия. Обновяването и модернизирането ѝ е част от проекта за интегриран воден цикъл на двете общини.
В рамките на проекта са изградени нови сгради и съоръжения, а стойността му е в размер на 27 888 800,00 лв. (без ДДС) с изпълнител ДЗЗД „Чиста вода“. Изградени са и канализационни и водопроводни мрежи в селата Ясен и Буковлък, в градовете Тръстеник и Долна Митрополия и довеждащи колектори.
При ремонта на пречиствателната станция, край плевенското село Божурица, реконструирана и модернизирана водната линия и линията за третиране на утайките, включващи доставка и монтаж на машини и съоръжения, и изграждане на система за управление, контрол и събиране на данни.
Проектът „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия“ се реализира в партньорство от двете общини с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от ЕС по Кохезионния фонд. Общата му стойност е 117 150 300, 52 лв., от които безвъзмездното финансиране е 87 911 636, 37 млн. лв. 
На откриването присъстваха зам.-кметовете на община Плевен Стефан Милев и арх. Невяна Иванчева, на община Долна Митрополия – Георги Йончев, Антон Тонев, заместник главен директор на Главна дирекция „Оперативна програма „Околна среда“ в МОСВ и др.
По думите на зам.-кмета на Плевен Стефан Милев благодарение на проекта двете общини значително са подобрили качеството на водата за битови цели. Пречиствателните ни станции по морето масово не могат да поемат наплива
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Плевен с инвестиция за 10 милиона лева в модерен спортен плувен комплекс
Инвестиция на германска компания разкрива 2000 работни места в Плевен

Германската Allergo изгражда най-голямото си шивашко предприятие в Плевен