Кога ще се появи на пътя първият турски електромобил?

Турция очаква с нетърпение първия си собствен електромобил, а компанията, която го разработва, трескаво се подготвя за масовото му производство. Вече стана ясно и кога ще дългоочакваният дебют на превозното средство на пътя.
Първият турски електромобил TOGG ще се появи по пътищата на страната от март 2023 г., съобщиха от едноименната компания производител. „Все още не сме започнали да събираме поръчки за колата. Има повече време за това. Можем да обсъдим този въпрос в борда на компанията през втората половина на годината“, казва главният изпълнителен директор на TOGG Мехмет Гюрджан Каракаш, цитиран от турски медии.
Първоначално на пазара ще бъде представен SUV от C сегмента и ще се предлагат общо 5 модела. „Вторият ще бъде седан, последван от хечбек. По-малък SUV ще се предлага при преминаване от сегмент C към сегмент B“, разкрива Каракаш, който е бивш шеф на Bosch.

Bugün Samsun #Togg ile başka bir güzel…#19MayısGenclikveSporBayramı#19Mayis1919 @Togg2022 pic.twitter.com/VpkfpGODJH
— Rifat Hisarcıklıoğlu (@RHisarciklioglu) May 19, 2022

Първият електрически автомобил на страната е кръстен на Турската автомобилна инициативна група (TOGG). Търговската марка вече е регистрирана в Европейския съюз, Китай и Япония.
Турският електрически автомобил ще ускорява от 0 до 100 км/ч за едва 4,8 секунди и ще има пробег от 300 до 500 километра. Той ще достига 80% заряд на батерията за по-малко от 30 минути при бързо зареждане. Турция показа първия си собствен електромобил (СНИМКИ И ВИДЕО)
Дейностите по изграждането на завода на компанията в околностите на Бурса набират скорост, като сервизите, съоръженията за боядисване и монтаж са почти готови. Предприятието се простира на площ от 1,2 милиона квадратни метра и се очаква да бъде напълно завършено през юни. Годишният му капацитет ще бъде 175 000 автомобила, а компанията планира да произведе 1 милион превозни средства до 2030 г.

Elektronik ve mekanik sistem onayı ile fonksiyonel prototip üretimi süreçleri Türkiye’de tamamlanan akıllı SUV cihazımız ön uygunluğunu aldı.Fonksiyonel prototiplerimizi güvenlik, termal, dayanım, dinamik ve performans testleri için akredite test merkezlerine gönderdik. #TOGG pic.twitter.com/3d1zckOna0
— Togg (@Togg2022) November 1, 2021

Официалното откриване на автомобилния завод на TOGG ще се състои на 29 октомври тази година, когато е националният празник на Турция. В церемонията ще участва и турският президент Реджеп Ердоган.
 
 

Спор между държавата и частна фирма блокира стотици тирове на ГКПП „Капитан Андреево“

Стотици тирове чакат на ГКПП „Капитан Андреево“ и на буферни паркинги в София, където вече ще получават резултатите от лабораторните изследвания на внасяната от тях продукция. На 20 май Българската агенция по безопасност на храните прекрати договора си с фирма „Евролаб 2011“, която използваше помещения под наем на ГКПП „Капитан Андреево“. През последните 10 години тя обработваше документите, вземаше пробите за фитосанитарен контрол и извършваше товаро-разтоварна дейност на продукцията.
През изминалите дни директорът на фирмата Васил Димитров и депутати от управляващата коалиция си размениха обвинения за предлагане на подкупи и търговия с влияние. По думите на Димитров договорът е прекратен в полза на влиятелен човек, близък до властта. 
След като дружеството преустанови дейност, контролът върху продукцията се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните в София. „Преди няколко дни БАБХ встъпи в ползване на помещенията си за изпълняване на дейностите, които са й възложени. Това не беше добре прието от оператора, с който ние имаме спор. Една голяма част от операциите, които трябва да извършваме, бяха саботирани“, заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и се оплака за оказван тормоз върху служители.
Държавата ще направи собствена лаборатория на „Капитан Андреево“ и ще я оборудва с необходимите машини – за покупката им вече е подготвена обществена поръчка, което ще направи процесът по покупката конкурентен прозрачен. ОТ БАБХ твърдят, че по този начин държавата защитава здравето и интересите на гражданите.
По думите на Христанов най-голямото затруднение е, че има само един оператор.“ Тази ексклузивност и този монопол, който продължава над 10 години, е нещо, което трябва да прекратим в следващите 1-2 дни и съответно операторите, които могат да осъществяват връзката между транспортните компании и БАБХ, да станат повече“, каза още той.
„Досега една и съща фирма е извършвала всичко. Ние нямаме никакви претенции към дейността на оператора като такъв за управление на товар. Нека да остане да функционира, но заедно с още 3-4-5-10 други оператора, както е на всеки друг граничен пункт“, а забавянето се дължало именно на това, че фирмата-оператор няма стимул да работи бързо, обясни зам.-министърът.
Промяната на проверителния режим създаде напрежение сред турските превозвачи. Това принуди зам.-министър Христанов да отиде до граничния пункт заедно с турския посланик Айлин Секизкьок. По думите му Агенцията по храните ще е гарант за качеството и безопасността на плодовете и зеленчуците, внос от трети страни, които ще се предлагат на българския и европейския пазар.
Според посланик Секизкьок турските власти и асоциацията на износителите на плодове и зеленчуци са убедени, че новата система ще бъде полезна за бизнеса. Турските износители са информирали зам.-министъра за проблеми, които са срещали при контрола от частната фирма и са потвърдили доверието си в Националната лаборатория вече ще изследва продукцията. По думите им, ако има възможност да бъдат одобрени и други фирми, изпълняващи тази функция, проблемът ще бъде разрешен. 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Ощетяват българските шофьори на камиони с нов трик
Тираджиите от Източна Европа вече няма да са „роби“, а само безработни
Тираджия и електротехник са сред най-дефицитните професии в България
4000 лв. месечна заплата за заварчик, 3000 лв. – за шофьор на ТИР

Kaufland България увеличава заплатите, дава и щедри социални придобивки

Най-голямата търговска верига у нас – Kaufland България обяви сериозно увеличение на заплатите на служителите си. Възгражденията на близо 5500 души, работещи в магазините на компанията в по-голямата част от страната, ще нараснат средно с 15% , а в някои области със средно 18%, като в тях влизат и повишаване на стойността на ваучерите за храна, както и допълнителни бонуси, съобщават от Kaufland България.
Увеличението на заплащането е по-сериозно от обичайните за търговската верига и около 2 пъти по-голямо от това през 2021 г., когато заплатите бяха вдигнати със 7%. То ще даде допълнителна сигурност на служителите на компанията, предвид нарастващите цени на стоки и услуги.
Актуализацията на възнагражденията вече е в ход – първо в магазините, а после и в логистичния център и администрацията на Kaufland България. Общата инвестиция в заплати и в осигуровки ще е с по-голяма 21% от тази през миналата година. Повишават се и социалните придобивки, тъй като компанията ще инвестира над 7 млн. лв. в цялостен пакет от 15 социални придобивки за служителите.
Всички служители на търговската верига имат заложено в трудовите си договори увеличение на заплатите през първите 4 години в компанията. Близо 60% от служителите работят в Kaufland повече от 3 години и преминават през всички четири стъпки, за да продължат развитието си в служебната йерархия.
„През 2022 г. всички служители на Kaufland България ще увеличат доходите си. Вярваме, че по този начин отговаряме и на икономическата ситуация в страната и колегите ни ще бъдат спокойни, че в лицето на своя работодател имат един сигурен и стабилен партньор, на който могат да разчитат“, казва Милена Караилиева, ръководителят на човешките ресурси в Kaufland България.
Търговската верига продължава да наема служители и през настоящата година, като само в София екипът ѝ ще се нарасне с 200 души, тъй като има планове да открие нови магазини в столицата. Компанията посочва, че се грижи за благополучието на служителите си и се старае да задържа работещите, като им предоставя все по-добри условия на работа.
Kaufland България дава разнообразни възможности за обучение и кариерно развитие в много направления. През изминалата година 6250 служителя на компанията са преминали през 110 обучителни програми, а през 2022 г. се въвеждат нови програми с обща инвестиция на стойност над 400 000 лв., които са предназначени за служители от всички нива.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
25 декември ще бъде почивен ден за Kaufland

„Газпром“ твърди, че и Гърция е платила доставките си в рубли

„Газпром“ няма да спира доставките на руски газ за Гърция, тъй като страната е платила по новата схема в рубли на „Газпромбанк“. Това съобщава руската агенция РИА Новости, като се позовава на източници от газовия гигант. Германия и Италия склониха да плащат руския газ в рубли
По-рано Атинската информационна агенция съобщи, че Гърция е платила доставките на руски газ за април в евро. Според медията плащането е станало според насоките, които Брюксел даде миналата седмица, без да се нарушават наложените санкции на Москва. Гръцката компания DEPA Commercial има договор за доставка на газ с „Газпром“ до 2026 г.
Гърция обаче е и голям вносител на втечнен газ през терминала на остров Ревитуса, което осигурява доставките на газ и за българските потребители, след като Русия спря газоподаването към страната ни в края на април заради несъгласието ни да се съобразим с искането за плащане в рубли. Гърция внася рекодни количества втечнен газ, 1/3 от него е за България 
Полша, България, а малко по-късно и Финландия отказаха да изпълнят желанието на Москва да преведат сумите в рубли и доставките им на газ бяха прекъснати. Все повече европейски държави режат Русия да плащат газа в рубли
Финландската държавна компания Gasgrid Finland съобщи, че доставките на газ през Иматра са спрени на 21 май, но отбеляза, че това няма да се отрази на клиентите. Финландия внася по-голямата част от газа си от Русия, но „синьото гориво“ осигурява по-малко от 1/10 от потреблението на енергия в страната. Спирането последва и от новината, че Финландия ще кандидатства за членство в НАТО. Русия спира доставките на газ и за Финландия
Въпреки войната Русия продължава да доставя газ на редица европейски страни, които плащат в рубли. Германия и Италия спасиха доставките на газ, ще плащат в рубли
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
ЕС отказва да плаща за руски газ в рубли
Италианският енергиен гигант Eni ще плаща руския газ в eвро и рубли
Австрийската OMV плати за руския газ в евро, ще се прехвърлят в рубли

Руската рубла продължава да поскъпва спрямо долара

Руската рубла се засили до нива, невиждани от март 2018 г. спрямо долара, стимулирана от експортно-ориентирани компании, които продават чуждестранна валута, за да си платят данъците. Руската валута се възползва и от леко облекчаване на капиталовия контрол в страната, пише Reuters. Рублата се възроди и отново поскъпва. Защо?
През тази година рублата нарасна с около 30% спрямо долара въпреки мащабната икономическа криза в Русия, което я превръща в най-добре представящата се валута в света.
Малко преди обед рублата беше с 0,7% по-силна спрямо долара при 57,44, след като се покачи до 56,61 на Московската борса за първи път от повече от 4 години. Спрямо еврото рублата поскъпна с 0,9% до 59,57, като се движи близо до седемгодишните върхове.
При банките курсът на рублата остава по-нисък. Най-големият кредитор в Русия „Сбербанк“ продава долари и евро съответно за 58,20 и 60,38 рубли.
Рублата се управлява от капиталов контрол, наложен в края на февруари, за да защити руския финансов сектор, след като решението на Москва да нападне Украйна предизвика безпрецедентни западни санкции. Руската централна банка се намеси на валутния пазар след срива на рублата
Растежът на валутата е задвижван от експортно ориентирани компании, които са длъжни да обменят в рубли приходите си в чуждестранна валута, след като санкциите замразиха почти половината от руските златни и валутни резерви. Русия притежава хиляди тонове злато. Но не може да ги продаде
Изискването на Русия чуждестранните купувачи да плащат за доставките на газ в рубли също допринесоха за скорошното покачване на рублата, отчитат експерти. Германия и Италия спасиха доставките на газ, ще плащат в рубли
Доставката на чуждестранна валута от износителите, високите цени на петрола и предстоящия данъчен период в края на месеца, който обикновено кара експортно ориентираните компании да конвертират валутните си приходи в рубли, за да покрият местните си задължения, подкрепят руската валута, се казва в бележка от BCS Express.
Силата на валутата породи опасения за евентуално негативно въздействие върху приходите на руския бюджет от износ. В понеделник Русия намали почти двойно – от 80% на 50% – дела на приходите в чуждестранна валута, които износителите трябва да конвертират в рубли. Путин нареди: Търговията със Запада само в рубли
Какво предстои за рублата?
Въпреки лекото облекчаване на капиталовия контрол, рублата може да се затвърди до 55 спрямо долара в краткосрочен план, каза Дмитрий Полевой, ръководител на инвестициите в LockoInvest. „Текущите нива могат да се използват за отваряне на дълги позиции в чуждестранна валута от средносрочни и дългосрочни инвеститори“, посочва Полевой.
Рублата може да се върне до нива от 60-65 спрямо долара през юни, пише в бележка Sinara Investment Bank.
Докато централната банка и правителството оставят ограниченията, рублата може да продължи да се укрепва в средносрочен план, смятат анализатори на Tinkoff Investments. „С идването на есента обменният курс може да започне да се стабилизира по-близо до нивото 60-65, тъй като вносът се възстановява и ограниченията потенциално бъдат премахнати“, посочват те. Защо поскъпването на рублата е лош знак за Русия?
Анализаторите на московската банка „Откритие“ казаха, че рублата може да се затвърди до 55 за долар в рамките на един месец, преди да отслабне до 70-80 до края на годината.
Руски медии съобщиха в понеделник, че Руската централна банка е започнала да купува чуждестранна валута, за да спре неконтролираното засилване на рублата. Централната банка категорично отрече.
Ако централната банка извършваше подобни интервенции, ефектът върху курса на рублата би бил по-забележим, казаха анализатори на „Промсвязбанк“. „Въпреки това подобни новини могат да повлияят на поведението на участниците на пазара и да провокират отслабване на рублата“, посочват те.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Русия се отказва от долара. Какъв ще е ефектът?