Eлектрохолд разкриха плановете си за България

Новите имена на дружествата на ЧЕЗ в България и бизнес-намеренията им бяха официално обявени от ръководствата на ЧЕЗ България ЕООД и Еврохолд България АД. ЧЕЗ България става Електрохолд Електрохолд е новото име на дружествата на ЧЕЗ в България от края на април 2022 г. Операторът на електроразпределителната мрежа в Западна България - ЧЕЗ Разпределение, вече се нарича Електроразпределителни мрежи Запад АД (ЕРМ Запад АД).  "Нашата мисия е да осигурим енергия за нашите клиенти, да въвеждаме иновативни решения, да инвестираме устойчиво и подобряваме живота на цялото общество и нашите клиенти", каза при представянето главният изпълнителен директор на Електрохолд Карел Крал. Той подчерта, че новите предизвикателства изискват сериозно финансиране за инвестиции в мрежата и че начинът да не се отразят на цената за потребителите, е да бъдат използвани възможностите на европейските фондове. По думите му, въвеждане на зелени технологии, разширяване на ВЕИ, повече зелени производители – дали по покриви или паркове, изискват да е готова мрежата. Тя трябва да е готова и за въвеждане на повече зарядни станции за елктромобили, което става все по-важно и още по-нужно, отбеляза той. Еврохолд очаква над 1 млрд. евро приходи от ЧЕЗ до 2025 г. "Единственият път мрежата да се развива, единственият път да излезем от кризата, е тотална електрификация и заместване на природния газ, а за това мрежата трябва да се дигитализира", посочи Крал и добави, че би било добре да се финансират проектите от европейските фондове, защото така по-скоро бихме имали умна мрежа, без това да води до пряко увеличение на цената за крайния потребител. Той съобщи, че Електрохолд ще продължат разговори с институциите, за осъществяване на проекти с финансиране от Европейските фондове.

text

Два танкера с втечнен газ от САЩ идват през юни (ВИДЕО)

България ще получи два танкера с втечнен природен газ от САЩ през юни, а цената ще е малко под цената на "Газпром". За следващия период горивото вече ще бъде с доста по-ниски цени. Това обяви пред журналисти премиерът Кирил Петков при пристигането си в София от посещението си в САЩ. По-рано днес стана ясно, че на срещата с вицепрезидента на САЩ Камала Харис са договорени доставки на американски втечнен газ. Започнати са преговорите за дългосрочен договор. По думите на Петков количествата са договорени специално за България и не са част от обща договорка на Европейската комисия със САЩ. "Всички осъзнават, че трябва да се използват всички опции, за да може българското население да се чувства сигурно и спокойно", подчерта той. В миналото САЩ вече са ни доставяли по-евтин от руския газ. Газът ще ни бъде доставян с танкери през терминалите на Гърция или Турция. "Договорът ще бъде директно между американската компания и "Булгаргаз", няма да има посредници. Въпреки че цените в Европа са много високи, цената, която ние успяхме да договорим, е доста под пазарните цени в момента'', подчерта премиерът. България започва да внася втечнен газ "Успяхме да уговорим доста по-ниска от цените на пазара в момента. Очакваме и азерското количество, говорим и с други страни, така че никой да не си мисли че заместваме един доставчик с друг, договаряме най ниските цени", каза Кирил Петков, но отказа да разкрие какви точно са цените. "Това ще бъде работа на министерството на енергетиката", уточни той. Булгаргаз посочи как е избрал новите доставчици на газ Според "Капитал" вероятно става въпрос за директни сделки на държавната "Булгаргаз" с американски производители на втечнен, и то по цени на американския "Хенри хъб". Ако е постигната такава договореност, то възможността за значително по-ниски цени на газа става напълно реална. През последните дни стойностите на "Хенри хъб" са около 21-22 евро/мВтч, докато на европейските борси цените са около 95 евро/мВтч. Цената на "Газпром" по договора с "Булгаргаз", който руснаците едностранно нарушиха, пък биха били на нива 80 евро/мВтч. В края на април "Газпром" спря доставките на газ за България заради несъгласието ни да се съобразим с искането за плащане в рубли. Схемата крие много рискове за страната, а и нарушава санкциите, които ЕС наложи на Русия заради войната в Украйна. В отговор България обяви, че се отказва от руския газ. За да го замени, страната ни е запазила капацитет на терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция, откъдето ще може да получава алтернативни доставки. Повечето европейски държави също нямат планове да плащат в рубли и вече има данни, че Русия е върнала плащане на Берлин, но газът за Германия не е спрян. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Мисията невъзможна: Защо Европа не може да се откаже от руския газ? Колко е зависима България от доставките на руски природен газ? Глас от Сърбия: Европа и България се прострелват в крака, отказвайки се от руски газ Кои компании в България са най-зависими от газа?

text

Във Великобритания е страшно: Някои изключват електроуредите си, за да пестят ток! Почти не ядем месо – твърде скъпо е!

Все повече британски домакинства изнемогват от високите цени и дори не могат да си позволят всеки ден да се хранят. Месото се превръща в лукс, а ...

ОББ подписа ново споразумение по Програма „Възстановяване“ в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете

ОББ сключи споразумение с Фонда на фондовете в рамките на обявената от правителството „Програма „Възстановяване“. Банката ще има възможност да раздаде гарантирани кредити на малките и средни предприятия (МСП) за над 32 млн. лв., с което общият портфейл на ОББ по програмата ще достигне над 106 млн. лв.   Програма „Възстановяване“ ще улесни достъпа на бизнеса до кредити за дейността след отпадането на мерките във връзка с пандемията, предизвикана от Covid-19. Гаранционните инструменти дават възможност на българските бизнеси да продължат своето развитие, въпреки предизвикателствата на средата. Компаниите ще могат да получат свеж финансов ресурс за задоволяване на текущите си нужди от ликвидност, но също и за нови инвестиции, трансформация и растеж. Условията на гаранцията подсигуряват кредитите да бъдат отпускани в кратки срокове, с минимална административна тежест и без необходимост от предоставяне на материално обезпечение. Сред останалите предимства за бизнеса са още значително улеснен достъпът до бизнес кредити за българските МСП с минимум тригодишна история; финансиране без изисквания за материални обезпечения, с изключение на лични гаранции, предоставени от собствениците; одобрение и усвояване в съкратени срокове; възможност за дванадесетмесечен гратисен период по главницата; Достъп до дългосрочно кредитиране до 84 месеца, включително гратисния период; намаляване на административната тежест за клиента до минимум; кредитиране до 3 млн. лв., но не повече от 70% от приходите на предприятието за 2019 или 2020 г. (която стойност е по-висока); до лимита, определен по de minimis. Срокът за предоставянето на кредити по Програма „Възстановяване“ е до 30 юни 2022 г. „ОББ придоби богат опит по първото издание на програма „Възстановяване“ и успешно подкрепи свои МСП клиенти с 85 кредита за близо 72 млн. лв. Чрез новия финансов ресурс получаваме възможност да продължим тази линия на поведение, да докажем, че банката е лоялен и надежден партньор. Възнамеряваме отново да фокусираме усилията си във финансиране на клиенти, които имат ясна стратегия за бъдещото си развитие, за справяне с неблагоприятните последствия от увеличените цени на суровините, електроенергията, горивата. По програмата ще бъдат осигурени допълнителни оборотни средства на компании, изпитващи временни ликвидни затруднения или кредити за извършването на инвестиции, свързани с по-ефективен и устойчив начин на работа.“, коментира Десислава Симеонова, член на УС и изпълнителен директор „Малки и средни предприятия и корпоративно банкиране“ в ОББ.   Финансовият инструмент се изпълнява с финансиране като част от отговора на ЕС на пандемията от COVID-19 със средства по линия на REACT-EU по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г.

text