Бизнес за стотици милиарди: Луксозният туризъм в Европа набира скорост

След срива, предизвикан от пандемията от Covid-19 и на фона на продължаващите локдауни в Китай, туризмът започва да се възстановява, а Европа е водещата световна туристическа дестинация.
Европейският луксозен туризъм достига между 130 и 170 милиарда евро годишно, а тази сума може да нарасне тройно през следващите 10 години, сочи проучване на консултантската компания Bain по поръчка на Европейския алианс за културни и творчески индустрии, цитирано от AFP.
Макар „луксозните“ туристи заемат едва 2% в структурата на туризма, те генерират близо 22% от общите европейски туристически приходи, като имат 22-процентов дял в разходите за настаняване и до 33 на сто от разходите за култура, развлечения и шопинг.
Туристите от най-висок клас харчат 8 пъти повече от средните туристи, а луксозните хотели наемат два пъти повече персонал, отколкото стандартните.

Франция, Италия, Испания и Великобритания са начело на дестинациите за луксозен туризъм, който възлиза на над 20 милиарда евро. Германия привлича между 5 и 10 милиарда евро, колкото и Швейцария. Други страни също се справят добре – като Гърция с 10 милиарда евро (7 на сто от БВП) и Португалия с 4 до 6 милиарда евро. Слънчевата перла на Испания очаква туристи
В доклада е изтъкната и появата на дестинации като Хърватия, Словения и северните страни, които привличат с естествения си характер и устойчиво развитие. 4-те най-красиви места в Хърватия
Туристите от най-висок клас предпочитат да посещават Европа заради гастрономията, културата, историята, изкуството и шопинга, но Стария континент е далеч от красивата природа и приятните усещания на дестинации като Бали, Австралия или Япония, обясни пред AFP Бенедикт Епине, делегиран директор на комитета „Колбер“ (Comite Colbert), обединяващ 90 френски луксозни марки.
Според Матео Лунели, президент на Altagamma и нов председател на туристическата асоциация, обединяваща европейски луксозни марки, разработването на план за развитие на туризма от най-висок клас в Европа би могло да доведе до увеличение на стойността на сектора до 520 милиарда долара годишно между 2030 и 2035 г.

Китайският износ на играчки достигна 5-годишен връх през 2021 г.

Китай, най-големият износител на играчки в света, отбеляза 5-годишен връх в износа на играчки, като ръстът е с 37,8% на годишна база през 2021 г., показва статистика на индустрията.
Страната е изнесла играчки на стойност 46,12 млрд. щатски долара през 2021 г., по данни на бяла книга, публикувана от Китайската асоциация за играчки и младежки продукти. Срив на китайския износ заради Covid-19
Отново според Асоциацията Съединените щати остават основна дестинация за китайския износ на играчки, като износът за страната е нараснал с 57,3% на годишна база до 13,48 млрд. щатски долара.
За сравнение износът на играчки за останалите дестинации с най-добри показатели, включително Обединеното кралство, Япония, Република Корея, Германия, Холандия, Мексико, Русия, Австралия и Малайзия възлиза общо на 13,59 млрд. щатски долара. Дървени играчки – безопасни ли са за децата
Статистиката показва, че продажбите на играчки на вътрешния пазар също са нараснали с 9,6% на годишна база до 85,46 млрд. юана или около 12,65 млрд. щатски долара през 2021 г.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Срив на германския износ за страните извън ЕС 
80% от българския мед се изнася
Българският износ нараства с близо 50% през април
 
Срив на германския износ за страните извън ЕС
https://www.expert.bg/macroview/economy/sriv-na-germanskija-iznos-za-stranite-izvyn-es-1742921.ht

Televic България строи завод за 10 милиона лева до Пловдив

Белгийската компания Televic започна изграждането на нова производствена база до Пловдив. Инвестицията е в размер на 10 милиона лева, като строежът започна в края на 2021 г., а плановете са фабриката да бъде завършена още в края на тази година. 1000 работници търси нов голям завод край Пловдив
Новата база, в която ще се произвеждат всички високотехнологични комуникационни системи на Televic, ще бъде разположена в непосредствена близост до първата сграда на Televic в село Царацово, община Марица, област Пловдив. Новата фабрика ще заема над 5500 кв. м застроена площ, включващи административни и складови площи, като проектът ще допринесе значително за инфраструктурното и икономическото развитие на региона.
На официалната „първа копка“ присъстваха посланикът на Белгия Н. Пр. Фредерик Мьорис, изпълнителният директор на Televic Group Томас Ферщратен, областният управител на Пловдив Йордан Иванов, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, кметът на община „Марица“ Димитър Иванов и др.

„Изключително съм щастлив от устойчивото развитие на Televic България и възможността да позиционираме тази локация като основен производствен хъб. Това е резултат, постигнат благодарение на огромния професионализъм и ангажираност на нашия екип. В момента, производствената ни дейност се осъществява от около 200 висококвалифицирани служители, като близо 30% от тях са жители на село Царацово. Именно успешното сътрудничество с местния бизнес и държавни структури през последните 15 години ни дават увереност в успеха на инвестицията и потенциала за бъдещо развитие. Тази нова производствена база не само ще създаде повече работни места, но и ще бъде образец за модерно строителство, устойчивост и иновативност в региона“, каза Томас Ферщратен, изпълнителен директор на Televic Group.
„Историята на Вашата компания е част от успеха на региона на Пловдив. Инвестициите в развитието и разширяването на бизнеса Ви повече от 20 години е пример за устойчивостта на местната икономика“. С тези думи Стефан Стоянов се обърна към присъстващите и добави, че град Пловдив продължава да утвърждава позициите си като водещ притегателен център за компании от различни световни пазарни ниши. Австрийски гигант вдига завод за 60 млн. лева в Пловдив
„Благодаря на Televic Group, че избра село Царацово и инвестира именно тук, защото вашето световно лидерско място доказва и Община Марица като добра почва за инвестиция в България. Със значимата втора инвестиция на Televic Group и третата белгийска инвестиция в региона, вие утвърждавате приятелството и сътрудничеството между Кралство Белгия и Република България“, каза Димитър Иванов, кмет на община „Марица“. Българската Кимкооп отваря нова фабрика за оптика край Пловдив

Дружеството произвежда продукти за болнично обзавеждане, транспортни и комуникационни системи в железопътния транспорт, а също и системи за мултимедийно обучениe, които се използват в метрото в Лондон, Шанхай, и в конферентите зали на Европейския съюз, ООН и Белия Дом.
Televic съществува от над 75 години, като има производствени мощности в Европа, САЩ и Китай. Компанията работи в България вече повече от 15 години – от 2006 г. Страната ни е от стратегическо значение за „Телевик“ за разработването на нейните хардуерни и софтуерни продукти и решения. През 2011 г. компанията открива у нас научноизследователски и развоен център с фокус развиване на софтуер за нуждите на прилежащото производство, а през 2017 г. отваря и нов офис в Пловдив. Какви са свободните работни места в компанията можете да видите тук.
За удобството на служителите на Televic България в новата фабрика са предвидени панорамна столова с открита лятна градина и зона за релакс, зала за събития, споделени офис пространства и конферентни зали.
Кои са Televic
Televic е лидер в разработването, производството и инсталирането на високотехнологични комуникационни системи през последните 75 години. Със седалище в Белгия и офиси и заводи в Европа, Азия и САЩ, в Televic работят над 900 души по целия свят. Televic разполага с производствен завод в с. Царацово и офис за научноизследователска и развойна дейност в близост до центъра на Пловдив. Компанията се фокусира върху 4 пазарни ниши: конферентни системи, здравеопазване, железопътен транспорт и образование. Пазарът на Televic Group за изминалата година възлиза на близо 150 млн. евро.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
След стачка на работниците: Завод край Пловдив вдига ваучерите до 200 лева

Цени на горивата: Колко дават за бензин домакинствата в САЩ?

Поскъпването на бензина в САЩ засегна сериозно семейния бюджет на американците. Разходите за гориво на домакинствата отвъд Океана почти са се удвоили – те вече харчат около 5000 долара годишно за бензин, спрямо 2800 долара преди година, според анализ на консултантската компания Yardeni Research. Рекордна инфлация в САЩ
Необходимите средства за гориво достигнаха 3800 долара годишно през март, а през настоящата седмица цената на дребно на бензина в САЩ достигна рекордните 4,59 долара за галон, посочват от фирмата. Петролът в САЩ скочи към 115 долара за барел
„Нищо чудно, че индексът на потребителските настроения е толкова понижен. Чудното е, че продажбите на дребно са били толкова изненадващо силни през април и май“, отбелязват от Yardeni в бележка, цитирана от CNBC.
Доходите на потребителите, коригирани спрямо инфлацията, почти не растат, но те са натрупали много спестявания и използват все повече кредитните си карти. Инфлацията в САЩ – близо до 41-годишен връх
Изследователската компания обаче предупреждава да не отписваме американския потребител. „Когато сме щастливи, харчим пари. Когато сме депресирани, харчим още повече пари!“, твърдят експертите на фирмата.

YARDENI RESEARCH QUICKTAKES (#consumer #energy, May 17, 2022). How much pain at the pump can consumers take? The national retail price of a gallon of gasoline soared to $4.59 during the May 16 week. A year ago, American households spent about $2800 at an…https://t.co/QDLcieKO15
— Yardeni Research (@yardeni) May 18, 2022

Изненадващо за мнозина продажбите на дребно в САЩ се представят доста силно – през април те са нараснали с 8,2% на годишна база.
Продажбите на бензин всъщност намаляват през април спрямо март, тъй като цените временно паднаха, преди да достигнат рекордни нива през май. Разходите за бензин през април са се увеличили с почти 37% спрямо година по-рано, според данни на Министерството на търговията на САЩ.
Допреди година цената на бензина беше 3,04 долара за галон преди година, но тази седмица средната цена се повиши над 4 долара за галон във всичките 50 щата, според данните на Американската автомобилна асоциация. Средната цена в САЩ в сряда беше 4,57 долара за галон.

Мехатрониката и балнеологията – сред приоритетните за инвестиции сектори

Автомобилна индустрия, биотехнологии, Ай Ти индустрията, мехатроника, електроника и балнеология са приоритетните сектори за инвестиции, посочи пред депутатите от парламентарната икономическа комисия новият шеф на БАИ Богдан Богданов. „Това са 6-те индустрии, заложени като приоритетни. Не се ограничаваме само в тях, работим с всеки, заявил инвестиционни намерения при нас, отбеляза той. В търсене на „нова енергия“: Смениха шефа на Българската агенция за инвестиции
Богданов съобщи, че ще бъде изградено координационно звено в БАИ, което ще е комуникационния канал към съществуващи инвеститори, държавни институции, агенцията за малки и средни предприятия, търговски камари. „Искаме да създадем синергия между съществуващия инвеститор и тези, които искат тепърва да навлязат в България“, отбеляза той.
„Трябва да бъдем проактивни, не да чакаме инвеститорите сами да дойдат при нас“, категоричен е новият шеф на БАИ. По думите му, БАИ трябва да е активен орган, който не само да участва в привличането на инвестиции, а да е с инвеститорите в целия инвестиционен цикъл – БАИ да предлага качествен набор от услуги по време на инвестиционния цикъл, да си сътрудничи тясно с институции и местни власти. В България се случват обнадеждаващи неща, уверява министър Лорер
Богдан Богданов съобщи още, че сертифицираните инвестиционни проекти от началото на годината са за 127 млн. лева за 1170 работни места, като само последният е за 80 млн. лева. Разискванията на икономическата комисията по темата за сертифицираните инвестиции продължиха в закрито заседание с участието на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер и подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите.

Американската Bering Yachts отваря 300 работни места в корабостроителницата в Бургас

Яхти за милиони започва да строи от следващия месец един от лидерите в бранша в Бургас. Американската компания Bering Yachts влиза на нашия пазар, като ще строи в местните корабостроителници. Там ще работят първоначално 60 души, като целта е постепенно да се увеличат на 300. Това стана ясно на тържеството по повод 119 години от създаването на „Пристанище – Бургас“. Четири български компании влагат над 13 милиона лева в производства в Бургас
Корабостроителница Bering в Бургас ще се специализира в пълен цикъл на производство на луксозни стоманени трансатлантически яхти, както и по-малки бързи лодки. Корпусът, изработен от стомана AH-36, и алуминиевата надстройка от морски клас, осигуряват издръжливост и гарантират на клиентите безопасност в техните морски приключения.

С повече от 10 яхти, планирани да бъдат построени през 2022 г., компанията очаква стабилен растеж за своя бизнес. До момента са поръчани 13 яхти с размери над 70 фута (приблизително 21 метра). „Преди една година, след пускането на първия екокатамаран Мави, насочихме усилията си да привлечем компания с опит и производство. Има възможност за поставяне на 3 кила на 85-футови яхти“, заяви директорът на бургаското пристанище Диян Димов. По думите му Bering Yachts е харесала условията в бургаската корабостроителница, а сключеният договор за строеж на яхти е за срок от 5 години. 
Една от яхтите, производство на компанията вече е изложена на пристанището. Тя по-малка от тези, които ще се правят в Бургас, а стойността ѝ е около 2-3 милиона долара в зависимост от екстрите, които има. До нея има и бърза лодка, която също ще се произвежда в корабостроителницата. Разкриха първите 3 инвестиции в новата индустриална зона на Бургас

Кметът на града Димитър Николов благодари на инвеститора за избора на Бургас от още други четири места и призова всички от бранша, които работят зад граница да се включат в това производство. Бургас привлича германски инвеститори 
На днешния си рожден ден градоначалникът написа в профила си във Facebook, че сред най-хубавите му подаръци тази година са заявените сериозни инвестиции от реномирани частни компании. 
„Благодаря на всички, които днес ме поздравяват за личния ми празник. Добронамерените ви пожелания ме зареждат с позитивна енергия! Само днес бях на 2 откривания. Първото на компанията Bering Yachts, която стартира производство на луксозни яхти в нашия град. Второто на офис на IT компанията Flat Rock Technology, където се запознах с усмихнати, образовани и чудесни млади хора! На заседание на местния парламент вчера бе дадена зелена светлина за развитието на още няколко сериозни инвестиции. Всички сте ни добре дошли в Бургас!А аз съм един щастлив бургазлия. И щастлив кмет. Благодаря на всички ви!“, посочи той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
International Armored Group строи най-големия си завод за бронирани машини в Бургас
5-те най-скъпи яхтени пристанища в света