Крадци на трактори и комбайни: Чеченците на Кадиров с нова изцепка

Чеченските бойци на Рамзан Кадиров се прочуха с нов подвиг – те са откраднали десетки трактори и комбайни при окупацията на украинския град Мелитопол. Заграбените селскостопански машини, струващи няколко милиона евро, са били изпратени на повече от 1100 км до Чечения, като за преместването им са използвани руски военни камиони.
Усилията на Кадировците обаче са били напразни – модерната селскостопанска техника се оказва неизползваема, тъй като системите ѝ са били блокирани дистанционно от производителя.
Войниците са откраднали машините от „Агротек-Инвест“, официален дилър на американския производител на селскостопанска техника John Deere в Украйна. Те са плячкосали шоурум на фирмата в Мелитопол. Градът, който се намира в южната част на страната, между Крим и Мариупол, е окупиран от руските войски от началото на март.

Първо са задигнати два комбайна, трактор и сеялка. През следващите няколко седмици са изнесени всичките 27 броя селскостопански машини. Общата стойност на заграбената техника се оценява на близо 5 милиона долара. Само всеки от комбайните струва по 300 000 долара, съобщава CNN като се позовава на свои източници в украинския град.
В края на март и началото на април „Агротек-Инвест“ съобщи на няколко пъти за кражба на техника от изложбената му площадка в Мелитопол. Според компанията са откраднати трактор и най-малко три комбайна John Deere, както и поне 5 сеялки на шведската фирма Väderstad на обща стойност няколко милиона евро.
Новите стопани – ортаци на Кадиров

Модерните селскостопански машини са оборудвани с GPS, което позволява да бъдат проследени. Новите им собственици са ги закарали до село Захан Юрт в Чечения. „Оборудването вече е откарано в Чечения, близо до Грозни. Благодарение на навигационните системи, монтирани на оборудването, нашите специалисти откриха, че оборудването се намира на територията на ферма в село Захан-Юрт“, казват от компанията.
„Това е поредното доказателство за престъпните действия на окупаторите точно преди сеитбата. Кражбата на селскостопанска техника явно е отмъщение за отказа на John Deere да доставя машините си в Русия“, коментират още от „Агротек-Инвест“.
Според украинското издание „Зеркало недели“, в село Захан-Юрт са родени братята Муслим и Темирлан Хучиеви , които са сред най-приближените на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Първият от братята оглавява правителството на Чечения, докато вторият е ръководител на района Ачхой-Мартан в Чечения, а преди това е бил изпълнителен директор на фондация „Ахмат Кадиров“.
Освен това земеделската техника може да се управлява дистанционно. Тя не може да бъде използвана по предназначение, тъй като от компанията са успели да я блокират. „Когато нашествениците закараха откраднатите комбайни в Чечения, те разбраха, че дори не могат да ги включат, защото комбайните са заключени дистанционно“, разказва източникът на CNN.
В момента машините застояват в селска ферма близо до Грозни. Новите им собственици се опитват да разбият защитата им с помощта на руски инженери. „Дори и да продават комбайните за резервни части, ще спечелят малко пари“, казва украинският източник.
Руските окупатори – крадци на зърно

През последните няколко седмици има все повече съобщения за кражби на селскостопанска техника, зърно и дори строителни материали от руски войски в Украйна – освен станалото пословично известно ограбване на жилища.
Източници от Мелитополска област разказват, че нашествениците крадат зърно направо от силозите в регион, който произвежда стотици хиляди тонове годишно. Заместник-министърът на земеделието на Украйна Тарас Висоцки обвини руската армия в кражба на няколкостотин хиляди тона зърно от окупираните територии. В тези райони са складирани общо 1,5 милиона тона зърно. Може ли Румъния да спаси житото на Украйна?
Кражбите на зърно са се увеличили през последните две седмици. „Лично аз чувам за това от много собственици на силози в окупираните територии. Това е откровен грабеж. И това се случва навсякъде на окупирана територия“, казва министърът на земеделието Никола Солски.
Той предупреди, че тази ситуация може да създаде проблеми с храната в райони, които в момента не са под руски контрол. „Скоро ще има жътва на пшеницата на юг. Но фермерите в тази ситуация може да кажат: „Ето ви ключовете за трактора – идете да го съберете сами, ако искате“, казва Солски, цитиран от министерството.
Окупаторите предлагат на местните фермери да вземат половината от печалбите им. Но земеделците, които се опитват да работят в райони, окупирани от руски войски, не могат да преместят продукцията си. „Никое зърнохранилище не работи. Никое от пристанищата не работи. Никъде не можете да пратите това зърно от окупирана територия“, разказва източникът на CNN. Така че руските сили просто вземат зърното. „Крадат го, занасят го в Крим и това е всичко“, посочва той. Милиони тонове зърно са блокирани в пристанищата на Украйна
Миналата седмица кметът на Мелитопол публикува видео, на което се вижда как колона от камиони тръгват от града, като най-вероятно са натоварени със зърно. „Имаме ясни доказателства, че са разтоварвали зърно от градското зърнохранилище в Мелитопол. Ограбили са зърнохранилището заедно с частни ферми“, казва градоначалникът пред CNN.

Спад на безработицата в еврозоната и в целия ЕС

Ръстът на безработицата в еврозоната през март е 6,8%, което е спад спрямо 6,9% през предходния месец и 8,2% през март 2021 година. Франция отчита рязък спад на безработицата, готви се да вдига заплати
Според официалните данни равнището на безработица в ЕС е 6,2%, което е спад спрямо 6,3% през февруари 2022 г. и 7,5% през март 2021 година, предаде БНР.
През март безработните в 27-членния съюз са били около 13,4 млн., като 11,3 млн. от тях са били в еврозоната.
Коефициентът на младежка безработица е 13,9% както в ЕС, така и в еврозоната през същия месец, което е спад спрямо 14% през февруари. Рекордно ниска безработица през март
Eurostat допълни, че равнището на безработица при жените е било 6,6% в ЕС и 7,2% в еврозоната.