Министър Сербезова: Преди да се пристъпи към онлайн обучение на учениците ще се предприемат други мерки

„Преди да се пристъпи към онлайн обучение на учениците ще се предприемат други мерки – спиране на извънкласните занимания, увеличаване броя на …

Тенденции и иновации, които ще станат реалност през 2022 г.

Сладкиши, които лекуват зъбите. Кафе, което ви кара да отслабвате. Обувки, които правят така, че да тичате по-бързо. Облаци, върху които да кликвате. Не, това не е началото на научнофантастичен филм, а съвсем реални тенденции и иновации, които са в процес на разработка и поне някои от тях със сигурност ще станат достъпни още през тази година. Това твърди журналистът Ален Макена в материал на La Presse, а също и в книгата си „100 неща, които абсолютно трябва да знаете през 2022 г.“ Ето и петте иновации, за които той няма никакво съмнение, че ще оформят пейзажа през новата година. Как ще се промени автомобилният свят до 2040 година
Хартиените бутилки
Такива са бутилките Paboco, проектирани от хартиени влакна и вече тествани от Coca-Cola в някои европейски страни, за да заменят пластмасовите. Добър начин да се ограничи замърсяването. Подобна цел впрочем се преследва и с преминаването към сапуни за пране под формата на листове, които се разтварят във вода. 
Четиридневната работна седмица
Тя категорично печели все повече последователи и все по-масово ще бъде въвеждана в голям брой места по света. Изследванията показват, че е възможно да се работи по-малко време, но по-продуктивно като от това печелят както компаниите, така и самите служители. Доказаха го пилотните проекти, стартирани в някои европейски държави. 
Персонализирано видео от знаменитост само за теб
Приложението Cameo печели все по-голяма популярност в САЩ, а тенденцията е да става все по-любимо и в други части на света. Нараства броят на хората, които са готови да платят, за да получат лично видео съобщение от известна личност от развлекателната индустрия или спорта. Какво ще кажете, например, за послание лично към вас от любимата ви тенис звезда или хокейна легенда? 
Да се пренесете в съседната стая
Смесената реалност, при която можете да пребивавате едновременно в реалния и виртуалния свят, се развива главоломно. Слагате очилата, които ви прожектират образи, имате сензори за движение – всичко това създава изключително силно възприятие. Например проектът Hanai World позволява на зрителите да присъстват от разстояние на провеждащо се на живо събитие, сякаш действително са там, благодарение на камерите, инсталирани на стратегически позиции. Microsoft, Facebook, Apple разработват проекти за милиарди долари в това направление. В Германия създадоха уред, който предсказва инфаркт и инсулт
Да ти е топло или прохладно, когато пожелаеш
Гривни, които вече се появиха на пазара (като Embr Wave), подмамват мозъка да коригира телесната ни температура. Нещо като личен термостат, който си играе с нашите усещания, но без да променя температурата в стаята. Те са детектор за сърдечния ни ритъм, температурата на кожата и т.н. За момента сензорите се използват за въвеждане на данни за вашето здравословно състояние в специални приложения, но следващата стъпка, която съвсем скоро ще бъде осъществена, ще бъде те да се използват за изпращане на сигнали до мозъка ни, което да ни позволи да коригираме сами състоянието си в желаната посока.

Задължителен зелен сертификат и за Народното събрание

След спорове, стартирали през миналата година и продължили през тази, депутатите в крайна сметка взеха решение да въведат зеления сертификат като задължително условие за достъп до сградата на Народното събрание. Всички дейности на закрито само със „зелен сертификат“
Вече втори парламент и втора пленарна сесия на настоящия – народните избраници отказваха да наложат на себе си ограничението, което важи за всички български граждани. Зеленият сертификат за гражданите беше въведен през октомври само с ден предизвестие за разлика от толеранса, който си дават народните избраници. Решението за тях влиза в сила от 24 януари. След гласуването днес от „Възраждане“ обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради решението.
Новата мярка гласи, че достъпът до парламента ще става с един от следните документи: зелен сертификат; документ за преболедуван Covid; удостоверение за наличие на антитела; отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди влизане.
На входа на Народното събрание ще се предвиди възможност за антигенни тестове, като депутатите ще плащат своите, а тези на представителите на медиите, сътрудниците на парламентарните групи и администрацията на парламента разходите ще бъдат поети от бюджета на парламента.
Спорът, започнал в края на миналата година, се разгоря през тази. ГЕРБ не пропуснаха да се възползват от пасивността на управляващите по темата и ги атакуваха на няколко пъти.
Спорове сред управляващите
Най-сериозната критика срещу проекта дойде от депутатът от „Има такъв народ“, част от управляващата коалиция, Ива Митева. Тя сравни проекта на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ с решенията, които са взимани по времето на ГЕРБ.
„Продължаваме да приемаме актове, които след това Конституционният съд обявява за противоконституционни“, заяви Митева и подчерта, че вносителите е трябвало много внимателно да разгледат правното основание на проекторешението, тъй като неговият обхват не засяга само народните представители.
Тя похвали министър-председателят Кирил Петков за издадената от него заповед по отношение на администрацията на Министерския съвет, с която се цели насърчаване ваксинацията. От нея заповед изрично са изключени граждани, които подават жалби и сигнали, куриери, журналисти и други подобни външни лица.
„Народното събрание обаче е много по-различно като структура и начин на работа“, подчерта Митева. Тя напомни, че има парламентарни комисии, които работят пряко с граждани – като тази за правата на човека и жалбите на гражданите, и за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. От проекторешението обаче не става ясно по какъв начин ще става достъпът на гражданите до тези комисии и на практика излиза, че те трябва да си плащат тестовете. Зеленият сертификат не нарушава трудовите права
Същите въпроси изникват по отношение на достъпа на неправителствените организации и на международните делегации. „В същото време, според проекта нещатните сътрудници на депутатите ще могат да се ползват от безплатни тестове. А именно за разходи за сътрудниците парламентаристите получават две трети допълнително към заплатите си“, възмути се Митева. Тя се усъмни също, че бюджетът на институцията разполага със средства, за да покрие новите разходи.
Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров от своя страна отговори на критиките с призив депутатите да покажат солидарност и обществена отговорност като подкрепят мярката.
„Това е начинът да покажем на всички граждани, че живеем в ново време на справедливи правила, които важат за всички“, обоснова се той. Гюров увери, че формацията му обръща внимание на притесненията на другите политици и на гражданите, но изтъкна, че трябва да се потърси „средният и разумният път в името на живота“.
„Докога чрез демагогия и псевдонаучни спорове ще подкрепяме непрекъснатата загуба българи“, попита риторично той.
„Възраждане“ заплашиха с гражданска война
Страстите по време на дебата разпали изказване на депутатът от „Възраждане“ Елена Гунчева, която заяви, че с въвеждането на зеления сертификат за депутатите се върви към гражданска война.
По думите ѝ е „наредено от чужди посолства“ да прокарват подобни мерки и така разделят обществото, и ограничават правата на гражданите.
„Вие сте от американското посолство“, обърна се тя управляващите. „Моля вносителя да уточни – армията ли ще повика, за да ни спре да влизаме тук? Или може би ще наредите на НСО също да ни спира? Вие разбирате ли в момента какво правите? Вие предизвиквате гражданска война!“, каза тя.
„Отново наблюдаваме неспециалисти да обясняват медицински факти. Същите тези хора, когато имат нужда от лекар, отиват на лекар, а не се лекуват сами“, каза в отговор Антон Тонев от „Продължаваме промяната“. Вносителят Александър Симидчиев напомни, че ваксините спасяват животи, включително и на хората в пленарната зала.

Гърция помпа нови 400 млн. в справянето с енергийната криза

За януари ще бъдат отпуснати допълнителни 400 милиона евро, които ще покрият значителна част от увеличението на сметките за ток, каза днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, като обяви правителствена помощ за този месец както за домакинствата и фермерите, така и за бизнеса за справяне с енергийната криза, предаде БГНЕС. Нови мерки срещу скока на горивата в Гърция
„Това е смел, но в същото време реалистичен план за подкрепа, който помага на настоящето, но не застрашава бъдещето. Акцентът очевидно е върху ползата за домакинствата. Но ние също така помагаме на предприятията да останат на път за растеж, като запазваме работни места. И главно, да не се увеличават производствените разходи и да се прехвърлят върху цените на продуктите“, каза Мицотакис. Гърция измисли как да се компенсират високите цени на газа
Освен това той обяви, че ще бъде въведена нова програма за пестене на енергия, която субсидира подмяната на стари електрически уреди, които след това ще бъдат рециклирани, като добави, че целта е „всички гръцки домове да работят с модерно и по-икономично електрическо оборудване“.

Инфлацията в еврозоната удари рекорд

Инфлацията в еврозоната се покачи през декември до най-високия си годишен темп от началото на записите през 1997 г., съобщи Eurostat. Инфлацията е по-страшна от пандемията, цените може да скочат още
Първоначалната оценка е за 5%, но потвърждава тенденцията, водена от рязкото покачване на цените на енергията, които се повишиха от 4,9 процента през ноември до най-високата стойност за четвърт век. Тези данни са доста над целта на Европейската централна банка за 2,0% инфлация в еврозоната, предаде БГНЕС.
ЕЦБ обаче смята, че тази инфлация е преходна и би трябвало да спадне през 2023 г., след като достигне своя връх през 2022 г.
Рязкото покачване на цените през последните месеци се дължи главно на изключителното поскъпване на газа и електроенергията. През декември годишното увеличение на цените на енергията достигна 26%, изпреварвайки значително останалите продукти, включени в кошницата на Eurostat. Въпреки това цените на хранителните продукти, алкохола и тютюневите изделия нараснаха с 3,2%, изпреварвайки промишлените стоки с 2,9% и услугите с 2,4%.
Сред големите държави най-голямото увеличение е в Испания – 6,7%, и Германия – 5,7%. Обратно, цените остават по-умерени в Италия и Франция, според хармонизираните европейски данни, изчислени от Eurostat. Абсолютен рекорд по инфлация в еврозоната
Инфлацията е особено висока в балтийските държави, като най-високото равнище за еврозоната е отчетено в Естония – 12%, и Литва – 10,7%.