Габриел Ескобар обяви, че посолството на САЩ у нас работи по спазване правата на македонското малцинство у нас

Посолството на САЩ в София работи с българското правителство по въпроси, свързани със зачитането на правата на македонското малцинство в България. …

Мобилен оператор няма да вдига цените с инфлацията за 2 години

Теленор се отказа да вдига таксите за абонатите си с натрупаната инфлация за последните 2 години, като вместо това ще индексира цените на месечните абонаменти с инфлацията само за миналата 2021 г. Това става ясно от съобщение на официалния сайт на телекома.
От компанията посочват, че повишението ще бъде с размера на средногодишния индекс на потребителските цени, който е официалния измерител на инфлацията у нас. С колко точно ще нараснат цените ще стане ясно на 18 януари тази година, когато Националният статистически институт ще обяви данните за инфлацията през изминалата година.
Средногодишната инфлация към края на ноември е 2.7%, според националната статистика. Това означава, че индексацията на цените ще бъде с процент, близък до тази цифра. Така, ако месечната абонаментна такса е 30 лева, тя ще се вдигне с около 90 стотинки, ако приемем, че годишната инфлация ще бъде около 3%. От мобилния оператор посочват, че ще уведомят потребителите с какъв размер ще бъде индексацията, когато НСИ публикува чаканите данни за инфлацията. Рекордно поскъпване на живота в България
Увеличението по месечните абонаменти ще бъде отразено във фактурите на потребителите след 5 февруари тази година, информират от Теленор. Повишението ще засегне физически лица и фирми, които имат абонаменти планове за мобилни услуги.
Индексацията на цените със средногодишния индекс на потребителските цени за предходната година представлява клауза по договорите на абонатите, поради което те нямат да имат основание за предсрочно прекратяване на абонаментите си без заплащане на предвидените неустойки, става ясно от съобщението.
Спорът между държавата и телекомите

Припомняме, че А1 и Теленор обявиха намерения да индексират цените на абонаментните планове с размера на средногодишната инфлация за две години – 2020 и 2021 г., докато Виваком обяви, че ще приложи фиксирано увеличение, което няма да надвишава размера на натрупаната инфлация за една година – изминалата 2021 г.
След намесата на Комисията за защита на потребителите и икономическия министър Корнелия Нинова, индексацията с размера на средногодишната инфлация за 2 години бе забранена, тъй като това не е предвидено в сключените договори с потребителите. Индексацията с размера на инфлацията за предходната година обаче е клауза, която е предвидена в договорите не беше обявена за нелоялна търговска практика, което означава, че забраната не засяга Виваком. Мобилните оператори най-често нарушават правата на потребителите
Теленор и А1 обжалваха пред Административния съд София-град, но жалбите не бяха уважени, обявиха от Министерството на икономиката в съобщение до медиите. Съдебното решение може да се обжалва пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.
„Опитът някой да трупа печалби на гърба на българските граждани най-вероятно ще продължи, обжалванията тепърва предстоят, но ние ще продължим тази политика докрай. Обръщам се и директно към мобилните оператори – не повишавайте цените, докато тече този процес, защото това ще бъде незаконно“, заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова.
Вицепремиерът предупреди мобилните оператори, че ако все пак нарушат заповедта на КЗП и повишат цени за 2 години, законът предвижда глоба до 300 000 лева.