БНБ пусна монета за 100-годишнината на Стоянка Мутафова

Българската народна банка пусна в обращение медна възпоменателна монета на тема „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ от серията „Български творци“. Цената на монетата е 30 лева. БНБ пуска юбилейна монета, посветена на Гео Милев (СНИМКИ)
На лицевата страна на монетата са изобразени следните елементи: емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; в полукръг горе надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, а долу годината на емисията „2022“ и номиналната стойност „2 ЛЕВА“.
На обратната страна на монетата е изобразен портрет на Стоянка Мутафова, а вдясно в полукръг – надпис на два реда „100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТОЯНКА МУТАФОВА“.

Монетата се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД. Пет възпоменателни монети ще пусне БНБ през 2022 г.
В периода от 24 до 26 януари 2022 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ ще се продава без ограничения. БНБ пуска монета за 200-годишния юбилей на Г.С. Раковски
Още на първия ден след пускането ѝ в обращение един от най-известните и големи сайтове за свободна онлайн търговия се напълни с оферти за монетата, които варираха на цени от 200 до 500 лева. Едно от предложенията е за цели 650 лева – над 20 пъти повече от първоначалната цена на монетата.

Това е втората възпоменателна монета, която БНБ пуска в обращение от началото на годината. Първата бе посветена на Гоце Делчев и пред касите на централната банка имаше опашки от желаещи да я притежават. Днес също се образува опашка пред сградата на БНБ. БНБ пуска златна монета по случай Коледа (СНИМКИ)
Легендарна актриса
Стоянка Мутафова ни напусна на 6 декември 2019 г. след дълго и продължително боледуване. На 97-годишна възраст тя бе най-възрастната активно играеща на сцената актриса. Отиде си актрисата Стоянка Мутафова
С изключителна енергия, винаги с усмивка на лице и страхотно чувство за хумор, Стоянка Мутафова бе на сцената повече от 70 години. Първата ѝ роля е още от 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер.
През дългата си кариера участва в над 90 театрални постановки и създава забележителни роли. Има участия в киното, телевизията и естрадата. Отличена е с редица награди.
„Царицата на българската комедия“, „Фурия“, „тайфун“ и „Господа Стихийно бедствие“ са само няколко от множеството имена, които ѝ е дала публиката през продължителната ѝ кариера. Зрители от няколко поколения с обич и уважение я наричат „Госпожа Стихийно бедствие“, по името на легендарната пиеса, която се превръща в нейна запазена марка.
С дългогодишна и блестяща кариера Стоянка Мутафова се превръща в един от символите на българския театър и се радва на любов и уважение от публиката.

Учителската заплата ще надхвърли 1400 лева

С около 12% ще се увеличи средната учителска заплата от април 2022 г., за да достигне 125% от средното възнаграждение в страната. Това става ясно от законопроекта за държавния бюджет за 2022 г., според който образованието и науката следва да получат 6.407 млрд. лв. през тази година. Предстои ново повишаване на учителските заплати
Заплатите на учителите нарастват с двуцифрени темпове през последните няколко години. В момента минималната основна заплата за учител е 1260 лева. Старшите учители вземат минимум по 1300 лева, а главните – 1350 лева. Директорите на детски градини и училища получават не по-малко от 1535 лева, а заместник-директорите – 1420 лева. Учителските заплати ще се увеличават всяка година
12% скок би означавал 1411 лв. стартово възнаграждение за педагозите. Средната заплата навсякъде е различна, но средно по оценки на директори е около 1700-1800 лв. С новото увеличение тя би трябвало да достигне 1900-2000 лв. бруто. Точният размер на учителското възнаграждение ще бъде обсъден със социалните партньори и записан в наредба на министъра на образованието и науката. Министър Денков потвърди вдигането на учителските заплати
Отделно педагозите получават парични добавки за прослуженото време, както и годишен бонус за постигнати резултати. Учителите вземат и по 11 брутни заплати при пенсиониране. Учителите ще получават годишен бонус за постигнати резултати
Повишението на заплатите на преподавателите ще се обезпечи с 239 млн. лв. Поради новия размер на минималната работна заплата в страната ще се увеличат разходите и за възнагражденията на непедагогическите специалисти. Така, за заплати в системата на образованието ще се дадат допълнително общо 315 млн. лв. Дават 360 млн. лв. за вдигане на учителските заплати
Повече пари за детски градини и училища

За догодина са предвидени 10% повече пари за издръжка на детските градини и училищата. Допълнителните 40 млн. лв. са за покриване на по-високите разходи за електроенергия, отопление, горива, вода и др.
Близо 85 млн. лв. допълнително ще получат общините, за да премахнат всички такси в детските градини. Родителите няма да плащат от април 2022 г. Децата в предучилищните групи и учениците от 1 до 4 клас ще продължат да получават безплатни закуски – за целта ще бъдат осигурени още 16 млн. лв., с които храненето им следва да стане по-качествено и здравословно. Детските градини и ясли стават безплатни съвсем скоро
Ръст с 6.5 млн. лв. е заложен на средствата за транспорт на учениците, които се обучават в средищни училища или в професионални гимназии в съседни населени места. 10 млн. лв. ще се предоставят за закупуване на училищни автобуси.
Със 100 млн. лв. ще се финансира нова програма за извънкласни дейности в училищата и в Центровете за подкрепа на личностното развитие, така че повече деца да спортуват или да се занимават с изкуство.
И през тази година учениците ще могат да почиват безплатно на море или планина по Националната програма „Отново заедно“. Бюджетът й ще е 22.6 млн. лв. Програмата беше спряна временно през миналата година заради ръст на заболелите от COVID-19 в страната. Всички отложени тогава пътувания ще могат да се проведат през това лято.
С 15 млн. лв. ще започне нова програма за изграждане на физкултурни салони и спортни площадки в училищата, в които няма такива или съществуващите не са в добро състояние. С 6.5 млн. лв. допълнително ще се осигури дуалното обучение и ще се насърчават учениците да избират защитени специалности или такива с недостиг на кадри за пазара на труда.
Очаква се от средата на годината да заработи нова национална програма за наемане на образователни медиатори и социални работници в детските градини и училищата. Тя е на стойност 10 млн. лв. Дотогава заплатите на тези специалисти се осигуряват по европейския проект „Подкрепа за успех“.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Учители вземат повече от тавана на пенсията
Учителите искат 10% увеличение на заплатите до края на 2021 г.
Вдигат заплатите на учителите и държавните служители

Супата в Банско стигна 30 лева, а водата – 13 лева

Супата във ВИП заведение в най-големия ски курорт у нас – Банско, „удари“ 30 лева, сигнализират потребители в мрежата. Едва за няколко часа публикация събра над 120 негативни коментара, осъждащи двойния стандарт в родните и чуждестранните курорти. Подготвят сериозен скок на цените в Банско
От публикуваната в интернет снимка на касов бон от ресторанта на Бъндеришка поляна става ясно се вижда, че клиентите са платили 127 лева за една лазаня, супа „младо телешко“, 750 мл минерална вода и греяно бяло вино. Оказва се, че докато по курортите в България лазанята се търгува по 39 лева, бутилката вода по 13 лева, а чаша греяно бяло вино по 15 лева, „на 3000 метра в Алпите едно кафе струва 1.30“, шруделът пък е на цени от 5 евро.
Нашенци си обясняват този феномен с възможността „супата да е от бразилско теле, а виното – френско от реколта 1964 г.“. Доказателство за изненадата на клиентите е и фактът, че част от сметката – 116 лв. е платена кеш, а останалите 11 лева – с карта.
Други потребители в мрежата пък алармират, че подобни високи цени се наблюдават не само по зимните курорти, но и в хижите у нас. „В хижа Ястребец колата е 8 лв. – същата цена, обърната във франкове, е и колата в Давос“, коментира под публикацията Евелина Цитини. Ски картите в Боровец скочиха драстично, надминаха Банско
Зимните курорти са все по-скъпи
Зимните ни курорти по принцип са скъпи и макар цените все още да са изгодни за чужденците, те далеч не са по джоба на повечето българи. Дори най-обикновените стоки са завишени в пъти, а при настоящите луди цени на тока и газа търговци и хотелиери имат оправдание да ги вдигат още повече. Колко ще ви струва една седмица в Боровец?
В заведенията под връх Тодорка обядът и вечерята също излизат „солени“ на туристите. Справка в менюто на един от обектите разкрива, че в първите дни след официалното откриване на зимния сезон 300 грама пържени картофи са стрували 11 лева, за добавка сирене пък се е налага туристите да доплатят още 2 лева.
Впечатление правят още колосалните суми за 600 грама свински ребърца – 42 лева, и порция пилешко филе със задушени зеленчуци за 22 лв. В случай че туристите решат да се сгреят единствено с чаша горещ чай или кафе, ще се наложи да броят между 4 и 6 лева. Според собствениците на ресторанти и заведения спекулата се дължи на повишените цени на електроенергията и природния газ, пише вестник Монитор.
Припомняме, че скокът на комуналните разходи и новите здравни разпоредби – работа на 50% от капацитета до 22:00 часа, принуди редица собственици на заведения да преустановят своята дейност. „Фалират заведения всеки ден, а загубите са колосални. Не само че загубихме много голяма част от клиентите. Ние загубихме много голяма част и от персонала, който напусна, за да отиде да работи на места, където не им искат зелени сертификати“, коментира председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов в ефира на БНР. Ще искат ли зелен сертификат в зимните курорти?
Подобни тенденции обаче явно са наблюдават и при цените на туристическите пакети. „Вчера резервирах 5 нощувки – заболя ме сърцето и ме е срам да кажа колко пари са. Следващата зима май ще сме на ски в Швейцария“, жалва се Яна Иванова, а друг духовит онлайн потребител я съветва да отиде на ски почивка в „друга евтина дестинация“ като Австрия, Италия или Швейцария.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Два пъти повече туристи в Банско по празниците
1 милион чужди туристи идват на ски и СПА у нас